Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

«Ακραίες καιρικές συνθήκες» όπως λέει Ν. Χαρδαλιάς ή… πράσινη ανάπτυξη;

Για 20.000 στρέμ­μα­τα δάσους που έχουν καεί, έκα­νε λόγο ο υφυ­πουρ­γός Πολι­τι­κής Προ­στα­σί­ας Νίκος Χαρ­δα­λιάς κατά τη διάρ­κεια έκτα­κτης ενη­μέ­ρω­σης για την πυρ­κα­γιά που καί­ει ανε­ξέ­λεγ­κτη από χθες το βρά­δυ, ξεκι­νώ­ντας από το Σχίνο.

Μίλη­σε για «ακραί­ες και­ρι­κές συν­θή­κες» με ανέ­μους έντα­σης 7 έως 8 Μπο­φόρ αλλά και «χρο­νι­κή συγκυ­ρία της εκδή­λω­σης πυρ­κα­γιάς που δεν ευνο­εί» και πως θα είναι «μία δύσκο­λη βρα­διά» με την Πυρο­σβε­στι­κή να προ­σπα­θεί να περιο­ρί­σει την πυρ­κα­γιά, να υπάρ­χουν όσο δυνα­τόν ελά­χι­στες υλι­κές ζημιές και να «προ­στα­τευ­τεί το φυσι­κό περι­βάλ­λον που βρί­σκε­ται κάτω από δύσκο­λες συνθήκες».

«Ο κρα­τι­κός μηχα­νι­σμός είναι εκεί» είπε ο Ν. Χαρ­δα­λιάς ανα­φέ­ρο­ντας, μετα­ξύ άλλων, τους 265 πυρο­σβέ­στες που επι­χει­ρούν, τα 10 πεζο­πό­ρα τμή­μα­τα του Στρα­τού και τις υδρο­φό­ρες και εθε­λο­ντές που συν­δρά­μουν. Ανα­κοί­νω­σε μάλι­στα πως όλα τα δια­θέ­σι­μα ενα­έ­ρια μέσα κατά­σβε­σης επι­χει­ρούν, δηλα­δή τα οκτώ «γερα­σμέ­να» «κανα­ντέρ», τα εννέα ψεκα­στι­κά «πετζε­τέλ», τα δύο «Σινούκ» του Στρα­τού, ένα «Super Puma» και δύο ελι­κό­πτε­ρα που χρη­σι­μο­ποιού­νται για το συντο­νι­σμό των δυνά­με­ων (εκ των οποί­ων το ένα της Αστυνομίας).

Ο Ν. Χαρ­δα­λιάς υπο­στή­ρι­ξε πως «η πυρ­κα­γιά ξεκί­νη­σε από ελαιώ­να και από καύ­ση υπο­λοί­πων του». Πάντως, εκκρε­μεί το πόρι­σμα της Διεύ­θυν­σης Αντι­με­τώ­πι­σης Εγκλη­μά­των Εμπρη­σμού, που έχει ανα­λά­βει τη διε­ρεύ­νη­ση των αιτιών της πυρκαγιάς,

Πάντως, στα social media έντο­νη είναι η καχυ­πο­ψία ότι πρό­κει­ται για μια άλλα φωτιά «κατά παραγ­γε­λία». Πρό­κει­ται για μια περιο­χή για την οποία υπήρ­χαν σχέ­δια για αιο­λι­κά πάρ­κα για τα οποία υπήρ­ξε τελι­κά απορ­ρι­πτι­κή από­φα­ση (εικ.3) και σχε­δια­σμοί για εξο­ρύ­ξεις βωξί­τη (εικ.2) που λόγω αντι­δρά­σε­ων σταμάτησαν…

korinthia

Με καφέ είναι η περιο­χή που κάη­κε στη φωτιά της Κινέ­τας το 2018, με πορ­το­κα­λί είναι ό,τι καί­γε­ται τώρα (εικ.1). Η περιο­χή είναι NATURA.

 

Άλλω­στε όπως είπε και ο πρω­θυ­πουρ­γός για το δάσος «κάποια στιγ­μή θα καεί», για­τί να μη γίνει επένδυση;

Είμα­στε ακό­μη στην άνοι­ξη, τι θα καεί το καλοκαίρι.…

Ακο­λου­θή­στε το Ατέ­χνως στο Google News, στο Facebook και στο Twitter

Με τα μάτια των παι­διών (Βέρα Κλών­τζα-Για­κλο­βά – Φρά­νιο Κραλ)

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο