Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ακραίος καύσωνας στη Δυτική Ευρώπη- Θα επηρεάσει την Ελλάδα και πότε;

 

ολλά ακού­γο­νται για ένα κύμα καύ­σω­να που θα «απει­λή­σει» τη χώρα μας τις επό­με­νες ημέ­ρες και το οποίο θα βάλει και την Ελλά­δα στο παι­χνί­δι των «τρε­λών» θερ­μο­κρα­σιών που πλήτ­τουν πολ­λές περιο­χές της Κεντρι­κής Ευρώ­πης και της Μεσογείου.

Τι ισχύ­ει τελι­κά; Ρωτή­σα­με τον Γιώρ­γο Παπα­βα­σι­λεί­ου, Διδά­κτωρ Μετε­ω­ρο­λο­γί­ας και μέλος της ομά­δας του meteo, ο οποί­ος μας έδω­σε για αρχή την πρό­γνω­ση του και­ρού των επό­με­νων ημε­ρών στη χώρα μας.

«Μέχρι και αύριο Τετάρ­τη (13/07/2022) οι μάζες που θα επι­κρα­τούν στην ατμό­σφαι­ρα είναι ψυχρό­τε­ρες σε σχέ­ση με τον μέσο όρο της επο­χής για την Ελλά­δα. Ήδη όμως από αύριο, κάθε μέρα, θα είμα­στε και ένα βαθ­μό Κελ­σί­ου πάνω.

Αύριο, η θερ­μο­κρα­σία σε Δυτι­κή Στε­ρεά Ελλά­δα και Δυτι­κή Πελο­πόν­νη­σο θα αρχί­σει να ανε­βαί­νει και το θερ­μό­με­τρο θα δεί­χνει από 32 μέχρι 34 βαθ­μούς Κελ­σί­ου. Την Πέμ­πτη (14/07/2022) θα είμα­στε άλλον έναν βαθ­μό πάνω. Σε Δυτι­κή Στε­ρεά Ελλά­δα, Δυτι­κή Πελο­πόν­νη­σο, Κεντρι­κή Μακε­δο­νία και Θρά­κη, η θερ­μο­κρα­σία θα είναι στους 35 βαθ­μούς και στη Θεσ­σα­λία 34 βαθμοί.

Την Παρα­σκευή (15/07/2022) σε όλες τις παρα­πά­νω περιο­χές θα είμα­στε στους 36 και τοπι­κά και στους 37 βαθ­μούς. Από αυτή την ημέ­ρα και έπει­τα ο συσχε­τι­σμός θα αλλά­ξει και οι αέριες μάζες θα είναι πιο θερ­μές από τον μέσο όρο της εποχής».

 Αισθητή άνοδος από το Σαββατοκύριακο με ενδείξεις για περαιτέρω άνοδο

Όσον αφο­ρά στην Αττι­κή, η θερ­μο­κρα­σία θα είναι ανε­βα­σμέ­νη το ερχό­με­νο Σαβ­βα­το­κύ­ρια­κο με τον υδράρ­γυ­ρο να κινεί­ται ανά­με­σα στους 35 με 36 βαθ­μούς Κελσίου.

Τις ίδιες μέρες σε Θεσ­σα­λία, Πελο­πόν­νη­σο, Ανα­το­λι­κή Στε­ρεά Ελλά­δα, Φθιώ­τι­δα και Βοιω­τία το θερ­μό­με­τρο θα δεί­χνει 37 με 38 και υπερ­το­πι­κά 39 βαθ­μούς Κελσίου.

Η τάση από εκεί και έπει­τα θα είναι η δια­τή­ρη­ση των θερ­μο­κρα­σιών σε υψη­λά επί­πε­δα, εκτός από κάποια πιθα­νά πρό­σκαι­ρα σκα­μπα­νε­βά­σμα­τα στην αρχή της ερχό­με­νης εβδο­μά­δας, ενώ προ­γνω­στι­κά υπάρ­χουν ενδεί­ξεις μετά τα μέσα αυτής να ανέ­βει και περαιτέρω.

Προς το τέλος της συγκε­κρι­μέ­νης εβδο­μά­δας δηλα­δή (20–22/7) θα φανεί και πόσο ψηλά μπο­ρεί να ανέ­βει και στη χώρα μας ο υδράρ­γυ­ρος και δεν απο­κλεί­ε­ται να δού­με και εμείς εκπλήξεις.

Θα επηρεαστεί η Ελλάδα από τον καύσωνα στην Ευρώπη και τι είναι οι ατμοσφαιρικοί εμποδιστές;

Ξεκι­νώ­ντας να απα­ντά­ει στη συγκε­κρι­μέ­νη ερώ­τη­ση ο κος Παπα­βα­σι­λεί­ου λέει το εξής: «Η ατμο­σφαι­ρι­κή κυκλο­φο­ρία πάνω από την Ευρώ­πη τις επό­με­νες ημέ­ρες θα παρου­σιά­σει χαρα­κτη­ρι­στι­κή εμμο­νή λόγω της εγκα­τά­στα­σης ενός σχε­δόν στά­σι­μου πεδί­ου υψη­λών πιέ­σε­ων πάνω από τη Δυτι­κή Ευρώ­πη, οδη­γώ­ντας έτσι σε ένα ακό­μα ακραίο κύμα καύ­σω­να εκεί.

Τέτοια σχε­δόν στά­σι­μα εκτε­τα­μέ­να πεδία υψη­λών πιέ­σε­ων στην μετε­ω­ρο­λο­γία ονο­μά­ζο­νται ατμο­σφαι­ρι­κοί εμπο­δι­στές και οφεί­λουν το όνο­μα τους στο γεγο­νός ότι εμπο­δί­ζουν την επι­κρα­τού­σα δυτι­κή ατμο­σφαι­ρι­κή ροή στα μεσαία γεω­γρα­φι­κά πλάτη.

Οι ατμο­σφαι­ρι­κοί εμπο­δι­στές χαρα­κτη­ρί­ζο­νται από τη μεγά­λη διάρ­κεια και την χωρι­κή εμμο­νή τους πάνω από μια περιο­χή, οδη­γώ­ντας έτσι σε σημα­ντι­κές ανω­μα­λί­ες της ατμο­σφαι­ρι­κής ροής και κατά συνέ­πεια σε σημα­ντι­κές και επί­μο­νες ακραί­ες και­ρι­κές συν­θή­κες στις γει­το­νι­κές περιο­χές τους, με όλων των ειδών τα ακραία και­ρι­κά φαινόμενα.

Για παρά­δειγ­μα, στην “καρ­διά” των εμπο­δι­στών μπο­ρού­με να έχου­με καύ­σω­νες (όπως γίνε­ται σε αυτή την περί­πτω­ση στην Δυτι­κή Ευρώ­πη) και στα “κρά­σπε­δα” τους μπο­ρού­με να έχου­με ισχυ­ρές βρο­χο­πτώ­σεις ή χιο­νο­πτώ­σεις και χαμη­λές θερ­μο­κρα­σί­ες ή ψυχρές εισβο­λές (ανα­λό­γως την εποχή)».

»Ωστό­σο, η ατμο­σφαι­ρι­κή κυκλο­φο­ρία, κάτι συνε­χές, ανα­μέ­νου­με να οδη­γή­σει στην στα­δια­κή μετα­φο­ρά των ατμο­σφαι­ρι­κών συστη­μά­των από τη Δυτι­κή Ευρώ­πη προς την Ανα­το­λι­κή Ευρώ­πη την ερχό­με­νη εβδο­μά­δα και έτσι η θερ­μο­κρα­σία θα σημειώ­σει άνο­δο και στα ανατολικά».

Πάντως, σύμ­φω­να με τον κο Παπα­βα­σι­λεί­ου, όπως και στον πρώ­το καύ­σω­να που χτύ­πη­σε… σαν ηλε­κτρο­σόκ τον περα­σμέ­νο Ιού­νιο την Γηραιά Ήπει­ρο, έτσι, και αυτή τη φορά, η χώρα μας δεν θα δεχτεί παρά λίγα «από­νε­ρα» από τον νέο ακραίο καύ­σω­να, ο οποί­ος ήδη χτυ­πά τη Γαλλία.

Σύμ­φω­να με τον ίδιο, ο χαρα­κτη­ρι­σμός «ακραί­ος» δεν είναι καθό­λου υπερβολικός.

Όπως μας εξη­γεί: «Νέα ρεκόρ είναι πιθα­νό να σημειω­θούν ξανά σε Ιβη­ρι­κή και σε Γαλ­λία. Τμή­μα­τα της Ολλαν­δί­ας και του Βελ­γί­ου ίσως δουν και θερ­μο­κρα­σί­ες μεγα­λύ­τε­ρες των 38 και τοπι­κά 40 βαθ­μών Κελ­σί­ου, ενώ και στο Ηνω­μέ­νο Βασί­λειο η θερ­μο­κρα­σία πιθα­νώς θα ξεπε­ρά­σει τους 37–38 βαθ­μούς Κελ­σί­ου. Στα νότια της Γαλ­λί­ας ανα­μέ­νε­ται η θερ­μο­κρα­σία να ξεπε­ρά­σει ακό­μα και τους 44 βαθ­μούς και ενδε­χο­μέ­νως τοπι­κά να πλη­σιά­σει τους 46 βαθ­μούς Κελ­σί­ου. Είναι το δεύ­τε­ρο ακραίο κύμα καύ­σω­να που δέχε­ται η Ευρώ­πη μόλις έναν μηνά μετά το πρώ­το στα μέσα Ιουνίου.

Αυτά τα συστή­μα­τα θα περά­σουν λοι­πόν σε ένα βαθ­μό και από εμάς την ερχό­με­νη εβδο­μά­δα, αλλά στην Ελλά­δα θα έρθουν εξα­σθε­νη­μέ­να. Αντι­θέ­τως, δεν φαί­νε­ται να την “γλυ­τώ­νουν” οι βόρειες βαλ­κα­νι­κές χώρες. Σε κάθε περί­πτω­ση, αυτός ο παρα­τε­τα­μέ­νος καύ­σω­νας στην Κεντρι­κή Ευρώ­πη που έχει ήδη ξεκι­νή­σει εδώ και δύο μέρες από την Γαλ­λία και θα κρα­τή­σει του­λά­χι­στον άλλες 7 ημέ­ρες είναι ένα αντι­κει­με­νι­κά ανη­συ­χη­τι­κό φαι­νό­με­νο και ένδει­ξη της παγκό­σμιας κλι­μα­τι­κής αλλαγής».

Πηγή: Καθη­με­ρι­νή — Δήμη­τρα Τριανταφύλλου

Οι ψυχές στο καθαρ­τή­ριο, του Προ­σπέρ Μεριμέ

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο