Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΑΚΤΟΠΛΟΪΑ: Νέες αυξήσεις — φωτιά στα ήδη πανάκριβα ακτοπλοϊκά εισιτήρια

Νέες αυξή­σεις — φωτιά στα ήδη πανά­κρι­βα ακτο­πλοϊ­κά εισι­τή­ρια και ναύ­λα οχη­μά­των, που μπο­ρεί να φτά­νουν και το 10%, έρχο­νται να επι­βά­λουν ανε­νό­χλη­τοι οι εφο­πλι­στές τις επό­με­νες μέρες, συνε­χί­ζο­ντας την επι­δρο­μή στο ήδη άγρια λεη­λα­τη­μέ­νο λαϊ­κό εισό­δη­μα για την ενί­σχυ­ση της κερ­δο­φο­ρί­ας τους και επι­βε­βαιώ­νο­ντας τι έχουν να περι­μέ­νουν τα λαϊ­κά στρώ­μα­τα από την καπι­τα­λι­στι­κή «ανά­πτυ­ξη για όλους» που επαγ­γέλ­λε­ται η κυβέρ­νη­ση της ΝΔ.

Οι πρώ­τες αυξή­σεις έχουν ήδη επι­ση­μο­ποι­η­θεί και θα εφαρ­μο­στούν από τις 8 και 10 Γενά­ρη για δρο­μο­λό­για προς Κυκλά­δες, Δωδε­κά­νη­σα, κεντρι­κό, βόρειο και ανα­το­λι­κό Αιγαίο.

Οι εφο­πλι­στές της ακτο­πλο­ΐ­ας, «αξιο­ποιώ­ντας» ανα­λό­γως το θεσμι­κό πλαί­σιο που έχουν δια­μορ­φώ­σει για λογα­ρια­σμό τους όλες οι κυβερ­νή­σεις και το οποίο απορ­ρέ­ει από τον κανο­νι­σμό 3577/92 της ΕΕ για την απε­λευ­θέ­ρω­ση των εσω­τε­ρι­κών θαλάσ­σιων συγκοι­νω­νιών, μέσα σε λιγό­τε­ρο από ένα χρό­νο επέ­βα­λαν δύο δια­δο­χι­κές αυξή­σεις (η προη­γού­με­νη αύξη­ση ήταν τον Απρί­λη του 2019), αυξά­νο­ντας τις τιμές των εισι­τή­ριων πάνω από 14%, ενώ δεν απο­κλεί­ε­ται να επι­βλη­θούν και παρα­πέ­ρα αυξήσεις.

Να σημειω­θεί ότι μόνο τα τελευ­ταία 5 χρό­νια (από τον Ιού­λη του 2015) μέχρι τώρα, από τις απα­νω­τές αυξή­σεις, οι τιμές των ακτο­πλοϊ­κών εισι­τη­ρί­ων εκτι­νά­χθη­καν περί­που κατά 31%, για την ακρί­βεια 30,97%.

Για τις νέες αυξή­σεις οι εφο­πλι­στές φέρ­νουν ως πρό­σχη­μα το νέο καύ­σι­μο με λιγό­τε­ρο θείο που είναι ακρι­βό­τε­ρο, δεί­χνο­ντας ποιος τελι­κά πλη­ρώ­νει πάντα το μάρ­μα­ρο ανά­με­σα στους αντα­γω­νι­σμούς των επι­χει­ρη­μα­τι­κών ομί­λων, όσο και τις αλλα­γές με τον «φερε­τζέ» της «πρά­σι­νης οικονομίας».

Επι­πρό­σθε­τα, πέρα από τα όσα θα τσε­πώ­σουν οι εφο­πλι­στές από τις νέες αυξή­σεις στα εισι­τή­ρια, την ίδια ώρα η κυβέρ­νη­ση της ΝΔ «για την προ­σέλ­κυ­ση επεν­δύ­σε­ων» και στην ακτο­πλο­ΐα και την «ενί­σχυ­ση της αντα­γω­νι­στι­κό­τη­τας» των εφο­πλι­στών, συνε­χί­ζο­ντας από εκεί που στα­μά­τη­σε η κυβέρ­νη­ση του ΣΥΡΙΖΑ, τους εξα­σφά­λι­σε αύξη­ση των επι­δο­τή­σε­ων για το 2020, δηλα­δή «ζεστό» χρή­μα για τις λεγό­με­νες άγο­νες γραμ­μές 40 εκατ. ευρώ περισ­σό­τε­ρα από πέρ­σι, φτά­νο­ντας τα 130 εκατ. ευρώ. Χωρίς φυσι­κά σε αυτά να υπο­λο­γί­ζο­νται τα εκα­τομ­μύ­ρια που δίνο­νται για τις απευ­θεί­ας ανα­θέ­σεις προ­κει­μέ­νου να καλυ­φθούν άγο­νες γραμ­μές. Επι­πλέ­ον, για το 2020 η κυβέρ­νη­ση τους αυξά­νει και την έμμε­ση επι­δό­τη­ση μέσω του «μετα­φο­ρι­κού ισο­δύ­να­μου» (νόμο που ψήφι­σε η κυβέρ­νη­ση του ΣΥΡΙΖΑ), το οποίο από 150 εκατ. ευρώ πάει στα 170 εκατ. ευρώ.

Και όχι μόνο αυτό, αλλά με νόμο του ΣΥΡΙΖΑ τα ποσά των επι­δο­τή­σε­ων είναι ακα­τά­σχε­τα, ενώ με πρό­σφα­το νόμο της ΝΔ πλέ­ον θα προ­έρ­χο­νται από το Πρό­γραμ­μα Δημο­σί­ων Επεν­δύ­σε­ων και όχι τον προ­ϋ­πο­λο­γι­σμό του υπουρ­γεί­ου Ναυ­τι­λί­ας, προ­κει­μέ­νου οι εφο­πλι­στές να τα εισπράτ­τουν ανε­ξάρ­τη­τα αν εκτέ­λε­σαν το επι­δο­τού­με­νο δρο­μο­λό­γιο ή όχι, δηλα­δή ακό­μα και αν εγκα­τα­λεί­πουν νησιά για μέρες στον εφιάλ­τη της απομόνωσης.

Εντε­λώς ενδει­κτι­κά, το εισι­τή­ριο στην οικο­νο­μι­κή θέση για Ικα­ρία, από τα 39,50 ευρώ που ήταν τον περα­σμέ­νο Απρί­λη, πήγε τώρα στα 42 ευρώ, αύξη­ση 6,32%. Στις αρχές του Απρί­λη ήταν 37 ευρώ, δηλα­δή συνο­λι­κή αύξη­ση μέσα σε λιγό­τε­ρο από 9 μήνες 13,51%.

Από Πει­ραιά για Σάμο η οικο­νο­μι­κή αριθ­μη­μέ­νη θέση δια­μορ­φώ­νε­ται στα 60 ευρώ από 56,50 ευρώ, αύξη­ση 6,13%. Στις αρχές του Απρί­λη ήταν 54 ευρώ, δηλα­δή συνο­λι­κή αύξη­ση 11%.

Για Σύρο η οικο­νο­μι­κή αριθ­μη­μέ­νη θέση από τα 38 ευρώ πάει στα 40 ευρώ, αύξη­ση 5,26%. Ηταν στις αρχές του Απρί­λη 36,50 ευρώ, δηλα­δή συνο­λι­κή αύξη­ση 9,58%.

Από Πει­ραιά για Ρόδο, η οικο­νο­μι­κή θέση από τα 68,50 ευρώ ανε­βαί­νει στα 72,50 ευρώ, αύξη­ση 5,83%. Στις αρχές Απρί­λη ήταν 63,50 ευρώ, συνο­λι­κή αύξη­ση από τον Απρί­λη μέχρι τώρα 14,17%.

Από Πει­ραιά για Μυτι­λή­νη από 51 ευρώ η οικο­νο­μι­κή θέση πάει στα 54 ευρώ, αύξη­ση 5,8%. Αρχές του Απρί­λη ήταν στα 49 ευρώ, συνο­λι­κή αύξη­ση 10,2%.

Εν ολί­γοις, για τη Σύρο, ένα από τα πιο κοντι­νά νησιά στον Πει­ραιά, μια 4μελής οικο­γέ­νεια θα πρέ­πει να κατα­βά­λει πήγαι­νε — έλα (στην οικο­νο­μι­κή πάντα θέση) 320 ευρώ, από 226 που ήταν το καλο­καί­ρι του 2015, αύξη­ση 41,59%.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο