Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ακυρώθηκε η βίζα του Τζόκοβιτς — Η αυστραλιανή κυβέρνηση ζήτησε την απέλαση του

Σύμ­φω­να με αρκε­τά μέσα ενη­μέ­ρω­σης, μετα­ξύ των οποί­ων και η βρε­τα­νι­κή Telegraph, η βίζα του Νόβακ Τζό­κο­βιτς ακυ­ρώ­θη­κε και οι αυστρα­λια­νές αρχές του ζήτη­σαν να φύγει από τη χώρα την Πέμ­πτη (6/1). 

Οι δικη­γό­ροι του προ­σπα­θούν ωστό­σο να ασκή­σουν έφε­ση σε αυτήν την από­φα­ση, αφού ο νού­με­ρο ένα αθλη­τής τένις στον κόσμο είχε λάβει ιατρι­κή εξαί­ρε­ση για να συμ­με­τά­σχει στο Australian Open, αλλά η ομά­δα του δεν συμπλή­ρω­σε τη σωστή βίζα.

Σύμ­φω­να με το The Age, ο Νόβακ Τζό­κο­βιτς δεν έχει επι­δεί­ξει επαρ­κή στοι­χεία γι΄ αυτήν την ιατρι­κή εξαίρεση.

Ο Πρό­ε­δρος της Σερ­βί­ας, Αλε­ξά­νταρ Βού­τσιτς, απο­φά­σι­σε επί­σης να παρέμ­βει σε αυτή την ιστο­ρία, κατη­γο­ρώ­ντας την Αυστρα­λία για «κακή μετα­χεί­ρι­ση» στον Νόβακ Τζό­κο­βιτς, του οποί­ου η βίζα ακυ­ρώ­θη­κε εν όψει του Australian Open.

«Μόλις είχα μια τηλε­φω­νι­κή συνο­μι­λία με τον Νόβακ Τζό­κο­βιτς. Είπα στον Νόβακ ότι όλη η Σερ­βία είναι μαζί του και ότι οι αρχές μας λαμ­βά­νουν όλα τα μέτρα για να στα­μα­τή­σουν την παρε­νό­χλη­ση του καλύ­τε­ρου τενί­στα στον κόσμο το συντο­μό­τε­ρο δυνα­τό», έγρα­ψε σε μήνυ­μά του που ανέ­βα­σε στο λογα­ρια­σμό του στο Instagram.

«Η Σερ­βία θα αγω­νι­στεί για τον Νόβακ Τζό­κο­βιτς, για τη δικαιο­σύ­νη και την αλή­θεια. Ο Νόβακ είναι δυνα­τός, όπως όλοι τον ξέρουμε»,

Το χρονικό

Ο πολυ­νί­κης τενί­στας έφτα­σε στην Αυστρα­λία προ­κει­μέ­νου να λάβει μέρος στο Australian Open, ωστό­σο υπήρ­χε θέμα με το γεγο­νός ότι παρα­μέ­νει ανεμ­βο­λί­α­στος και δήλω­σε ότι πήρε ειδι­κή εξαί­ρε­ση από για­τρό. Ο 34χρονος Σέρ­βος φέρε­ται να είχε κατα­θέ­σει αίτη­μα για λάθος είδους βίζα και όχι για εκεί­νη που απαι­τεί­ται λόγω της ιατρι­κής εξαί­ρε­σης που υπο­στη­ρί­ζει ότι του δόθηκε.

Όταν έφτα­σε στο αερο­δρό­μιο της Μελ­βούρ­νης, δεν του επι­τρά­πη­κε να συνε­χί­σει την πορεία του και οδη­γή­θη­κε σε δωμά­τιο ανα­μο­νής. Η συνο­ρια­κή αρχή επι­κοι­νώ­νη­σε με την κυβέρ­νη­ση της Βικτώ­ρια για να εγκρι­θεί η είσο­δός του στην Αυστρα­λία, κάτι όμως που δεν έγι­νε άμε­σα αποδεκτό.

Η ανα­πλη­ρώ­τρια υπουρ­γός Αθλη­τι­σμού, Γιά­λα Πάλ­φορντ, τόνι­σε ότι «η ομο­σπον­δια­κή κυβέρ­νη­ση μάς ρώτη­σε αν θα υπο­στη­ρί­ξου­με την αίτη­ση της βίζας του Νόβακ Τζό­κο­βιτς για την είσο­δό του στην Αυστρα­λία. Δεν θα παρέ­χου­με στον Νόβακ Τζό­κο­βιτς μια ατο­μι­κή αίτη­ση βίζα για να συμ­με­τά­σχει στο Grand Slam. Ήμα­σταν πάντα ξεκά­θα­ροι σε δυο σημεία: οι εγκρί­σεις για βίζα είναι θέμα της κυβέρ­νη­σης και οι ιατρι­κές εξαι­ρέ­σεις θέμα των γιατρών».

Αξί­ζει να σημειω­θεί ότι η Αυστρα­λία δεν επι­τρέ­πει την είσο­δο στη χώρα ατό­μων που δεν έχουν εμβο­λια­στεί κατά του κορω­νοϊ­ού.

Η από­φα­ση να λάβει καθε­στώς εξαί­ρε­σης ο Τζό­κο­βιτς και να συμ­με­τέ­χει στο Αυστρα­λια­νό Όπεν έχει ξεση­κώ­σει θύελ­λα αντι­δρά­σε­ων στην Αυστρα­λία, όπου το 90% των πολι­τών άνω των 16 ετών έχει εμβολιαστεί.

Η Μελ­βούρ­νη είχε παγκο­σμί­ως το πιο μακρο­χρό­νιο lockdown από τη στιγ­μή που ξέσπα­σε η παν­δη­μία, ενώ λόγω της παραλ­λα­γής Όμι­κρον τα κρού­σμα­τα έχουν ανέ­βει σε επί­πε­δα ρεκόρ.

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο