Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ακόμη μια απόφαση των ΗΠΑ στη λογική της εξόντωσης των Παλαιστινίων — «Κόβουν» τη βοήθεια προς τα παλαιστινιακά νοσοκομεία

Ο πρό­ε­δρος των ΗΠΑ Ντό­ναλντ Τραμπ έδω­σε εντο­λή να καταρ­γη­θεί βοή­θεια 25 εκα­τομ­μυ­ρί­ων δολα­ρί­ων προς τα παλαι­στι­νια­κά νοσο­κο­μεία στην Ανα­το­λι­κή Ιερου­σα­λήμ, από­φα­ση που οι Παλαι­στί­νιοι θεω­ρούν ότι συνι­στά “πολι­τι­κό εκβιασμό”.

“Ο πρό­ε­δρος διέ­τα­ξε μια επα­νε­ξέ­τα­ση της αμε­ρι­κα­νι­κής βοή­θειας προς την Παλαι­στι­νια­κή Αρχή και στη Δυτι­κή Όχθη και στη Γάζα για να δια­σφα­λι­στεί ότι οι πόροι αυτοί θα δαπα­νη­θούν σύμ­φω­να με τα εθνι­κά συμ­φέ­ρο­ντα των ΗΠΑ”, δήλω­σε σήμε­ρα στο AFP αξιω­μα­τού­χος του αμε­ρι­κα­νι­κού υπουρ­γεί­ου Εξωτερικών.

“Ως απο­τέ­λε­σμα της επα­νε­ξέ­τα­σης αυτής, έπει­τα από αίτη­μα του προ­έ­δρου, θα ανα­κα­τευ­θύ­νου­με σχε­δόν 25 εκα­τομ­μύ­ρια που προ­βλέ­πο­νταν αρχι­κά για το δίκτυο των νοσο­κο­μεί­ων στην Ανα­το­λι­κή Ιερου­σα­λήμ. Τα χρή­μα­τα αυτά θα δια­τε­θούν για έργα προ­τε­ραιό­τη­τας αλλού”, πρόσθεσε.

Η Οργά­νω­ση για την Απε­λευ­θέ­ρω­ση της Παλαι­στί­νης (PLO) κατήγ­γει­λε τον “πολι­τι­κό εκβια­σμό” που αντι­βαί­νει στην “ανθρώ­πι­νη ευπρέ­πεια και στην ηθική”.

“Καταρ­γώ­ντας ζωτι­κούς πόρους για τα νοσο­κο­μεία στην Ανα­το­λι­κή Ιερου­σα­λήμ, όπως το νοσο­κο­μείο Augusta Victoria και το οφθαλ­μο­λο­γι­κό νοσο­κο­μείο Saint John, η αμε­ρι­κα­νι­κή κυβέρ­νη­ση απει­λεί να προ­κα­λέ­σει αστά­θεια και να βλά­ψει σοβα­ρά χιλιά­δες παλαι­στί­νιους ασθε­νείς”, δήλω­σε η Χανάν Ασρά­ουι, υψη­λό­βαθ­μο στέ­λε­χος της ΟΑΠ.

Ανα­κοί­νω­ση του παλαι­στι­νια­κού υπουρ­γεί­ου Εξω­τε­ρι­κών επι­ση­μαί­νει ότι η τελευ­ταία περι­κο­πή βοή­θειας εντάσ­σε­ται στην προ­σπά­θεια των ΗΠΑ να “εκκα­θα­ρί­σουν το παλαι­στι­νια­κό ζήτη­μα” και προ­σθέ­τει ότι η από­φα­ση αυτή απει­λεί τη ζωή χιλιά­δων Παλαι­στι­νί­ων και τα μέσα δια­βί­ω­σης χιλιά­δων εργα­ζο­μέ­νων στα νοσο­κο­μεία. Αυτή η επι­κίν­δυ­νη και αδι­καιο­λό­γη­τη αμε­ρι­κα­νι­κή κλι­μά­κω­ση έχει περά­σει όλες τις κόκ­κι­νες γραμ­μές και θεω­ρεί­ται άμε­ση επί­θε­ση ενα­ντί­ον του παλαι­στι­νια­κού λαού”, τονίζει.

Οι υπη­ρε­σί­ες του παλαι­στι­νί­ου πρω­θυ­πουρ­γού επί­σης κατήγ­γει­λαν μια “επαί­σχυ­ντη απόφαση”.

Η αμε­ρι­κα­νι­κή κυβέρ­νη­ση είχε ήδη ανα­κοι­νώ­σει ότι δεν θα χρη­μα­το­δο­τεί πλέ­ον την υπη­ρε­σία του ΟΗΕ για τους Παλαι­στί­νιους Πρό­σφυ­γες (UNRWA), μια εβδο­μά­δα μετά την κατάρ­γη­ση βοή­θειας 200 και πλέ­ον εκα­τομ­μυ­ρί­ων δολα­ρί­ων (170 εκα­τομ­μύ­ρια ευρώ) προς τους Παλαιστίνιους.

Ο Ντό­ναλντ Τραμπ δήλω­σε ότι έλα­βε αυτές τις απο­φά­σεις προ­κει­μέ­νου να ανα­γκά­σει τους Παλαι­στί­νιους να διαπραγματευτούν.

“Οι Ηνω­μέ­νες Πολι­τεί­ες τούς κατα­βάλ­λουν τερά­στια χρη­μα­τι­κά ποσά. Εγώ λέω, ‘θα έχε­τε τα χρή­μα­τα, αλλά δεν θα σας πλη­ρώ­σου­με μέχρι να έχου­με μια συμ­φω­νία. Αν δεν κατα­λή­ξου­με σε μια συμ­φω­νία, δεν θα πλη­ρώ­σου­με’ ”, δήλω­σε ο Ντό­ναλντ Τραμπ σε εβραί­ους ηγέ­τες στην Ουά­σινγ­κτον. “Είναι ασέ­βεια όταν οι άνθρω­ποι δεν έρχο­νται στο τρα­πέ­ζι” (των διαπραγματεύσεων).

Η Παλαι­στι­νια­κή Αρχή έχει δια­κό­ψει κάθε επα­φή με την Ουά­σινγ­κτον από τότε που ο Τραμπ ανα­γνώ­ρι­σε την Ιερου­σα­λήμ ως πρω­τεύ­ου­σα του Ισρα­ήλ στις αρχές Δεκεμ­βρί­ου και στο εξής αρνεί­ται στις Ηνω­μέ­νες Πολι­τεί­ες κάθε ρόλο μεσο­λα­βη­τή στην ειρη­νευ­τι­κή διαδικασία.

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο