Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ακύρωσαν την υποψηφιότητα του Έβο Μοράλες

Η εκλο­γι­κή επι­τρο­πή της Βολι­βί­ας, το ανώ­τα­το εκλο­γο­δι­κείο (Tribunal Supremo Electoral, TSE) ανα­κοί­νω­σε ότι απο­φά­σι­σε να ακυ­ρώ­σει την υπο­ψη­φιό­τη­τα του σοσια­λι­στή πρώ­ην προ­έ­δρου Έβο Μορά­λες για μια έδρα στη Γερου­σία στις εκλο­γές της 3ης Μαΐ­ου. Ανα­κοί­νω­ση του TSE ανα­φέ­ρει ότι ο Μορά­λες, εξό­ρι­στος στην Αργε­ντι­νή, δεν εκπλη­ρώ­νει μια από τις προ­ϋ­πο­θέ­σεις για να θεω­ρεί­ται έγκυ­ρη η υπο­ψη­φιό­τη­τά του, συγκε­κρι­μέ­να να είναι «μόνι­μος κάτοι­κος» της λατι­νο­α­με­ρι­κά­νι­κης χώρας. Ο πρώ­ην πρό­ε­δρος ήταν υπο­ψή­φιος του κόμ­μα­τός του, του Κινή­μα­τος προς τον Σοσια­λι­σμό (MAS), για μια έδρα στην άνω Βουλή.

Ο Μορά­λες, ο πρώ­τος αυτό­χθο­νας που εξε­λέ­γη πρό­ε­δρος της χώρας. εγκα­τέ­λει­ψε τη Βολι­βία για το Μεξι­κό μετά το ακρο­δε­ξιό πρα­ξι­κό­πη­μα το Νοέμ­βριο του 2019. Κατό­πιν κατέ­φυ­γε στην Αργε­ντι­νή, που του προ­σέ­φε­ρε πολι­τι­κό άσυλο.

Έβο Μοράλες: «Πλήγμα για τη δημοκρατία»

Ο σοσια­λι­στής πρώ­ην πρό­ε­δρος της Βολι­βί­ας Έβο Μορά­λες χαρα­κτή­ρι­σε «πλήγ­μα για τη δημο­κρα­τία» στη χώρα του την από­φα­ση της εκλο­γι­κής επι­τρο­πής να ακυ­ρώ­σει την υπο­ψη­φιό­τη­τά του για μια έδρα στη Γερου­σία στις εκλο­γές της 3ης Μαΐ­ου. «Η από­φα­ση του Ανώ­τα­του Εκλο­γο­δι­κεί­ου είναι πλήγ­μα για τη δημο­κρα­τία», ανέ­φε­ρε ο Μορά­λες μέσω Twitter. «Τα μέλη [της εκλο­γι­κής επι­τρο­πής] γνω­ρί­ζουν ότι εκπλη­ρώ­νω όλες τις προ­ϋ­πο­θέ­σεις ώστε να είμαι υπο­ψή­φιος». Σκο­πός της από­φα­σης της εκλο­γι­κής επι­τρο­πής, έκρι­νε ακό­μη ο Έβο Μορά­λες, είναι να υπο­στεί πλήγ­μα το κόμ­μα του, το Κίνη­μα προς τον Σοσια­λι­σμό (MAS).

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο