Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Αλέκα Παπαρήγα: Το ΚΚΕ τους ενοχλεί με τις θέσεις και την στάση του για τον πόλεμο της Ουκρανίας

Σε συγκέ­ντρω­ση των ΚΟ Περι­στε­ρί­ου, στο Θέα­τρο Πολι­τών, μίλη­σε το από­γευ­μα του Σαβ­βά­του η Αλέ­κα Παπα­ρή­γα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βου­λευ­τής του Κόμ­μα­τος. Στο άνοιγ­μα της εκδή­λω­σης έγι­νε προ­βο­λή του βίντεο της ΚΝΕ με θέμα «Για­τί έγι­νε η εισβο­λή στην Ουκρανία;».

Σχο­λιά­ζο­ντας στην αρχή της ομι­λί­ας της την προ­πα­γάν­δα στο πλαί­σιο του ιμπε­ρια­λι­στι­κού πολέ­μου, η Αλέ­κα Παπα­ρή­γα επε­σή­μα­νε πως η αστι­κή τάξη επι­διώ­κει «να περά­σει τον ευρω­α­τλα­ντι­σμό και τη δικτα­το­ρία της αστι­κής τάξης ως το “λίκνο της ελευ­θε­ρί­ας”, ενώ κορυ­φώ­νε­ται ο αντι­κομ­μου­νι­σμός με στό­χο να μη φτά­σουν οι θέσεις του Κόμ­μα­τος στον λαό». Πρό­σθε­σε πως «η πλύ­ση εγκε­φά­λου του λαού περι­λαμ­βά­νει εκτός από τη δια­στρέ­βλω­ση και τον έξαλ­λο ανορ­θο­λο­γι­σμό, για να περά­σουν στην πλειο­ψη­φία του να μην έχει κρι­τή­ριο και μεθο­δο­λο­γία στην οργά­νω­ση της σκέ­ψης του».

Επι­ση­μαί­νο­ντας την ανά­γκη να υπάρ­χει βαθύ­τε­ρη γνώ­ση για τις θέσεις του Κόμ­μα­τος σημεί­ω­σε: «Δεν πρέ­πει να υπάρ­ξει σήμε­ρα κομ­μου­νι­στής, είτε είναι μέλος του Κόμ­μα­τος είτε όχι, είτε είναι φίλος ή οπα­δός, δεν πρέ­πει να υπάρ­ξει άνθρω­πος που ξέρει τι σημαί­νει ΝΑΤΟ και ΗΠΑ, λόγω της τρα­γι­κής εμπει­ρί­ας στη χώρα μας, άνθρω­πος με ριζο­σπα­στι­κή, προ­ο­δευ­τι­κή συνεί­δη­ση, άνθρω­πος που προ­βλη­μα­τί­ζε­ται και δεν θέλει να κατα­πί­νει αμά­ση­τη την αστι­κή προ­πα­γάν­δα της, που να μην προ­σπα­θή­σει να μάθει τι λέει το ΚΚΕ για τον ιμπε­ρια­λι­στι­κό πόλε­μο και ποια στά­ση πρέ­πει να προ­ε­τοι­μά­ζο­νται για να κρα­τούν οι λαοί απέ­να­ντί του» και πρό­σθε­σε πως αυτό που πιο ολο­κλη­ρω­μέ­να πρέ­πει να γίνει είναι «η κατά­κτη­ση του πλού­του της θεω­ρί­ας μας για τον ιμπε­ρια­λι­στι­κό πόλε­μο, της ιστο­ρί­ας των ιμπε­ρια­λι­στι­κών πολέ­μων, της μελέ­της βασι­κών πολι­τι­κών γεγο­νό­των που λει­τούρ­γη­σαν ως τομή για τη δρα­μα­τι­κή αλλα­γή του συσχε­τι­σμού δυνά­με­ων. Σήμε­ρα, αλλά και αύριο, είναι από­λυ­τη ανά­γκη να δια­δί­δο­νται ευρύ­τε­ρα όχι μόνο τα αιτή­μα­τα και οι διεκ­δι­κή­σεις που προ­βάλ­λου­με για τα οξυ­μέ­να εργα­τι­κά — λαϊ­κά προ­βλή­μα­τα, αλλά αυτά να στη­ρί­ζο­νται και στις θεω­ρη­τι­κές θέσεις, στις απαι­τή­σεις της ιδε­ο­λο­γι­κής δια­πά­λης, για το πώς ένας λαός πρέ­πει να προ­ε­τοι­μά­ζε­ται, στο τι πρέ­πει να κάνει όταν η χώρα του δέχε­ται ξενι­κή εισβο­λή, άρα γίνε­ται θύμα, ή όταν η χώρα του συμ­με­τέ­χει σε ιμπε­ρια­λι­στι­κό πόλε­μο, άρα γίνε­ται θύτης».

Το ΚΚΕ ενοχλεί με τις θέσεις και τη στάση του

Στη συνέ­χεια η Αλέ­κα Παπα­ρή­γα ανα­φέρ­θη­κε ανα­λυ­τι­κά στο ότι το ΚΚΕ ενο­χλεί με τη στά­ση και τις θέσεις του. Σημειώ­νο­ντας το ποιες θέσεις του ιδιαί­τε­ρα ενο­χλούν την αστι­κή τάξη, σημεί­ω­σε:«1ον. Η θέση μας ότι και από τις δυο πλευ­ρές, από τη Ρωσία και την Ουκρα­νία, ο πόλε­μος έχει ιμπε­ρια­λι­στι­κό χαρα­κτή­ρα».

Πιο συγκε­κρι­μέ­να, εξή­γη­σε ότι «ο ιμπε­ρια­λι­στι­κός πόλε­μος είναι ανα­πό­σπα­στος με τον καπι­τα­λι­σμό στο ιμπε­ρια­λι­στι­κό του στά­διο, δηλα­δή το μονο­πω­λια­κό, ότι ο πόλε­μος έχει οικο­νο­μι­κή βάση, κάτι που κρύ­βουν ΝΑΤΟ, ΕΕ, ΗΠΑ και εδώ στην Ελλά­δα η ΝΔ και όλα τα άλλα κόμ­μα­τα. Ενώ πίσω από το παρα­βάν ανα­δει­κνύ­ε­ται στην πρώ­τη γραμ­μή η αντι­πα­ρά­θε­ση Κίνας και ΗΠΑ για την πρω­το­κα­θε­δρία. Δεν είναι πόλε­μος που κηρύ­χθη­κε από τους δυο λαούς, είναι πόλε­μος ανά­με­σα σε δύο καπι­τα­λι­στι­κά κρά­τη και τις ηγε­σί­ες τους για τα συμ­φέ­ρο­ντα της καθε­μιάς σε βάρος της άλλης, σε ποια συμ­μα­χία θα ανή­κει η μια ή άλλη. Δεν είναι ο πόλε­μος ανά­με­σα σε έναν δικτά­το­ρα και εγκλη­μα­τία πολέ­μου απέ­να­ντι στον οπα­δό της ελευ­θε­ρί­ας και της δημο­κρα­τί­ας, αλλά πόλε­μος ανά­με­σα στη δικτα­το­ρία της μιας αστι­κής τάξης απέ­να­ντι στην άλλη». Αφού ανέ­φε­ρε ότι το ΚΚΕ κατα­δί­κα­σε τη ρωσι­κή ιμπε­ρια­λι­στι­κή επί­θε­ση της Ρωσί­ας, αλλά και ανέ­δει­ξε την αιτία του πολέ­μου, υπο­γράμ­μι­σε ότι το ποιος ξεκι­νά τον πόλε­μο δεν έχει πρα­κτι­κή σημα­σία, αφού «και οι δύο προ­ε­τοι­μά­ζο­νταν συγκε­ντρώ­νο­ντας εύφλε­κτο υλι­κό και ήταν θέμα ποιος πρώ­τος θα οργα­νώ­σει την επί­θε­ση, προ­βάλ­λο­ντας το επι­χεί­ρη­μα ότι επι­τί­θε­μαι για να μη δεχθώ την επί­θε­ση του άλλου, για να μη βρε­θώ στη θέση της άμυ­νας. Σε κάθε πόλε­μο μπο­ρεί να συνυ­πάρ­χουν και τα δύο, η επί­θε­ση να γίνει άμυ­να και η άμυ­να επί­θε­ση. Το θέμα είναι ποια τάξη κάνει τον πόλε­μο και ποια πολι­τι­κή συνε­χί­ζει ο πόλε­μος, ποιον πολι­τι­κό σκο­πό υπηρετεί».

«2ον. Ενο­χλεί η θέση μας ότι δεν είναι ένας τοπι­κός πόλε­μος ανά­με­σα σε δύο αντα­γω­νι­ζό­με­να γει­το­νι­κά κρά­τη, αλλά ανά­με­σα σε ΗΠΑ — ΝΑΤΟ — ΕΕ από τη μια και τη Ρωσία από την άλλη».

Χαρα­κτη­ρι­στι­κά σημεί­ω­σε πως «όταν δια­λύ­θη­κε η Σοβιε­τι­κή Ενω­ση, οι ΗΠΑ και η ΕΕ χει­ρο­κρό­τη­σαν την ανά­δει­ξη ξεχω­ρι­στών κρα­τών, ενώ αρχι­κά επέ­δει­ξαν ξεχω­ρι­στή εύνοια προς τη Ρωσία. Οταν όμως η Ρωσία φιλο­δό­ξη­σε να προ­σελ­κύ­σει τα νέα καπι­τα­λι­στι­κά κρά­τη ώστε να συστή­σει όχι την τσα­ρι­κή αυτο­κρα­το­ρία, που λένε οι ανι­στό­ρη­τοι, αλλά μια ισχυ­ρή ιμπε­ρια­λι­στι­κή ενω­σια­κή ή ομο­σπον­δια­κή αστι­κή δημο­κρα­τία, τότε άρχι­σαν οι τριγ­μοί με τη Ρωσία. Εγι­νε άγρια μάχη απέ­να­ντι στη Ρωσία με την παρέμ­βα­ση των ΗΠΑ, πού θα κατα­νε­μη­θούν 15 οι πρώ­ην ενω­σια­κές δημο­κρα­τί­ες, αρχής γενο­μέ­νης με αμε­ρι­κα­νι­κή παρέμ­βα­ση στο Καζακ­στάν, στη Γεωρ­γία, στην Ουκρα­νία και Λευ­κο­ρω­σία». Και ανα­φέρ­θη­κε ανα­λυ­τι­κά στους πολέ­μους που με παρέμ­βα­ση και υπο­κί­νη­ση των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ ξέσπα­σαν μετά τη διά­λυ­ση της ΕΣΣΔ, σε όλο τον κόσμο.

«3ον. Δεν αντέ­χουν να λέμε ότι όσο ο καπι­τα­λι­σμός έχει επι­κρα­τή­σει παγκό­σμια, άρα ο πόλε­μος είναι ανα­πό­φευ­κτος, ότι οι λαοί έχουν λόγο και υπο­χρέ­ω­ση να προ­ε­τοι­μά­ζο­νται για το ενδε­χό­με­νο αυτό και να κρα­τούν δική τους αυτο­τε­λή στά­ση, δια­χω­ρι­σμέ­νη από την αστι­κή τάξη και τα κόμ­μα­τά της», σημεί­ω­σε η Αλέ­κα Παπα­ρή­γα, επι­ση­μαί­νο­ντας πως το ΚΚΕ στο Πρό­γραμ­μά του τοπο­θε­τεί­ται συγκε­κρι­μέ­να στο γενι­κό αυτό ζήτη­μα ή και με τη μορ­φή ερω­τή­μα­τος που συχνά τίθε­ται, για το τι πρέ­πει να κάνου­με στην περί­πτω­ση ιμπε­ρια­λι­στι­κής εμπλο­κής της Ελλά­δας σε αμυ­ντι­κό ή επι­θε­τι­κό πόλεμο:

«Το Κόμ­μα πρέ­πει να ηγη­θεί της αυτο­τε­λούς οργά­νω­σης της εργα­τι­κής — λαϊ­κής πάλης με όλες τις μορ­φές (δική μας υπο­γράμ­μι­ση), ώστε να οδη­γή­σει σε ολο­κλη­ρω­τι­κή ήττα της αστι­κής τάξης, εγχώ­ριας και ξένης ως εισβο­λέα, έμπρα­κτα να συν­δε­θεί με την κατά­κτη­ση της εξου­σί­ας. Με την πρω­το­βου­λία και καθο­δή­γη­ση του Κόμ­μα­τος να συγκρο­τη­θεί εργα­τι­κό — λαϊ­κό μέτω­πο με όλες τις μορ­φές δρά­σης, με σύν­θη­μα: Ο λαός θα δώσει την ελευ­θε­ρία και τη διέ­ξο­δο από το καπι­τα­λι­στι­κό σύστη­μα που, όσο κυριαρ­χεί, φέρ­νει τον πόλε­μο και την “ειρή­νη” με το πιστό­λι στον κρόταφο».

Ενώ τόνι­σε «ότι όταν λέμε ότι ο ιμπε­ρια­λι­στι­κός πόλε­μος είναι ανα­πό­φευ­κτος, καθό­λου δεν αδια­φο­ρού­με, το αντί­θε­το, παλεύ­ου­με για ένα φιλει­ρη­νι­κό μαχη­τι­κό μαζι­κό κίνη­μα με χαρα­κτή­ρα αντι­κα­πι­τα­λι­στι­κού, αντι­μο­νο­πω­λια­κού, αντι­ι­μπε­ρια­λι­στι­κού, κατά του πολέ­μου σε κάθε χώρα και στην Ελλά­δα και τη διε­θνή συντο­νι­σμέ­νη πάλη του. Αυτό το κίνη­μα έχου­με ανά­γκη και όχι τη γενι­κό­λο­γη δια­κή­ρυ­ξη ειρή­νη και όχι πόλεμος».

Τέλος, ενο­χλεί, όπως ανέ­φε­ρε, «ότι το ΚΚΕ προ­βάλ­λει το αβά­σι­μο του επι­χει­ρή­μα­τος ότι αν στεί­λου­με όπλα στην Ουκρα­νία και αν η Ελλά­δα είναι επι­θε­τι­κό στρα­τιω­τι­κό προ­γε­φύ­ρω­μα παγκό­σμιας σημα­σί­ας, θα σωθού­με αν η Τουρ­κία επι­τε­θεί στρα­τιω­τι­κά, για­τί θα εφαρ­μο­στεί το διε­θνές δίκαιο ή για­τί η Ελλά­δα θα αντα­μει­φτεί για τη διά­θε­σή της να στη­ρί­ζει το μακέ­λε­μα των μαζών».

«Η πρώ­τη άπο­ψη είναι πολύ μακριά από τη βεβαιό­τη­τα. Αν το ΝΑΤΟ, οι ΗΠΑ και η ΕΕ σέβο­νταν το παγκό­σμιο δίκαιο, από το 1973 και το 1974 θα είχε λυθεί το ζήτη­μα και στο Αιγαίο και στην Κύπρο, και από το 1947 ο παλαι­στι­νια­κός λαός θα είχε τη δική του πατρί­δα, αντί να είναι στο έλε­ος του δολο­φο­νι­κού κρά­τους του Ισρα­ήλ. Ενο­χλεί ιδιαί­τε­ρα τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ, το ΜέΡΑ25, όταν απο­κα­λύ­πτου­με τις λεγό­με­νες προ­ο­δευ­τι­κές και σοσιαλ­δη­μο­κρα­τι­κές κυβερ­νή­σεις, ότι έχουν την ίδια ευθύ­νη, δηλα­δή την ίδια με τη ΝΔ».

«Η κοι­νω­νι­κή εξέ­λι­ξη γνώ­ρι­σε άδι­κους και δίκαιους πολέ­μους», επε­σή­μα­νε κλεί­νο­ντας η Αλέ­κα Παπα­ρή­γα, σημειώ­νο­ντας μετα­ξύ άλλων πως «από τη στιγ­μή που η αστι­κή τάξη έγι­νε τάξη εξου­σί­ας, πήρε τον κατή­φο­ρο, έγι­νε τρο­χο­πέ­δη, οι πόλε­μοί της έχουν αντι­δρα­στι­κό χαρα­κτή­ρα. Οι αστι­κοί πόλε­μοι, δηλα­δή οι ιμπε­ρια­λι­στι­κοί, γίνο­νται για τη δια­νο­μή των αγο­ρών και του πλού­του ανά­με­σα σε ηγε­τι­κές καπι­τα­λι­στι­κές δυνά­μεις και συμ­μα­χί­ες. (…) Επο­μέ­νως δεν υπάρ­χει νομι­μό­τη­τα γενι­κά, είναι ταξι­κή η νομι­μό­τη­τα που εκφρά­ζει και στη­ρί­ζει τις κυρί­αρ­χες σχέ­σεις παρα­γω­γής. Οι λαοί όλης της Γης και ο ελλη­νι­κός καλού­νται να θεω­ρούν ως νομι­μό­τη­τα και ειρή­νη την υπο­τα­γή στη νομι­μό­τη­τα των συμ­φε­ρό­ντων των βιο­μη­χά­νων, των τρα­πε­ζι­τών, των εφο­πλι­στών, των μεγαλεμπόρων».

Ενώ τόνι­σε πως οι συνέ­πειες του πολέ­μου και της ελλη­νι­κής εμπλο­κής είναι ήδη εδώ για τον λαό, καλώ­ντας να ενι­σχυ­θεί η πάλη για κατάρ­γη­ση των φόρων στα καύ­σι­μα και άλλα είδη λαϊ­κής κατα­νά­λω­σης, αυξή­σεις μισθών και Συλ­λο­γι­κές Συμ­βά­σεις, προ­στα­σία συντα­ξιού­χων και ανέρ­γων, μέτρα για αγρό­τες και αυτο­α­πα­σχο­λού­με­νους λόγω των κυρώ­σε­ων στη Ρωσία, αξιο­ποί­η­ση των εγχώ­ριων ενερ­γεια­κών πόρων, για να στα­μα­τή­σει η εμπλο­κή, να κλεί­σουν οι βάσεις, κανέ­νας στρα­τιώ­της και στρα­τιω­τι­κός να μη βρε­θεί έξω από τα σύνορα.

Ριζο­σπά­στης

Ν. Μπε­λο­γιάν­νης Ν. Πλου­μπί­δης – Στο σπί­τι των ηρώων

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο