Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Αλέκος Χατζηκώστας: Ο …Ξενοφών

Είχε ανε­πτυγ­μέ­νη την έννοια του καθή­κο­ντος πάνω από το κανο­νι­κό. Του άρε­σε αυτό στον χαρα­κτή­ρα της, όμως και τον ενο­χλού­σε, για­τί ένοιω­θε ότι τον παρα­με­λού­σε. «Είσαι πάντα για τους άλλους και όχι για μας, για μένα» της έλε­γε συχνά για­τί αυτός την ήθε­λε αποκλειστικά.

Δεν είχε προ­λά­βει να την δει από τις δια­κο­πές της και έφυ­γε πάλι για δου­λειά σε κάποιο ακρι­τι­κό νησί.

Και αυτός να προ­σπα­θεί να κρα­τά ζωντα­νή τη σχέ­ση τους με τηλε­φω­νή­μα­τα και μηνύ­μα­τα στο fb. Όμως και εδώ αυτή τη φορά υπήρ­χαν προ­βλή­μα­τα. Λες και το έκα­νε επί­τη­δες για να τον κρα­τά στην «τσί­τα».

«Ξέρεις εκεί που εργά­ζο­μαι δεν έχου­με πρό­σβα­ση στο ιντερ­νέτ, οπό­τε μην μου στέλ­νεις μηνύ­μα­τα». «Το κινη­τό μου δεν έχει σήμα σε όλο το νησί, οπό­τε άσε θα σε παίρ­νω εγώ».

Και αυτός να σιγο­βρά­ζει μέσα του για τα καψό­νια που αισθα­νό­ταν ότι του έκα­νε. Ποιόν αυτόν, που άλλες θα έλειω­ναν για το χατί­ρι του.

Τι και αν έλε­γε και ο αγα­πη­μέ­νος του ποι­η­τής «Κι ο εγω­ι­σμός, είναι κι αυτός ένας απελ­πι­σμέ­νος τρό­πος να υπάρ­ξεις…». Αυτός ένοιω­θε από την πρώ­τη στιγ­μή της γνω­ρι­μί­ας τους, την ύπαρ­ξη του λει­ψή και άδεια χωρίς αυτήν.

Της το είχε ομο­λο­γή­σει άλλω­στε, κου­βα­λώ­ντας και το βάρος των συνε­πειών της παρα­δο­χής αυτής: «Δεν μπο­ρώ να φαντα­στώ τη ζωή μου χωρίς εσένα».

Τις τελευ­ταί­ες μέρες το σαρά­κι της ζήλιας προ­στέ­θη­κε σε όλα αυτά, του έκα­νε τις ώρες θλιμ­μέ­νες, αργό­συρ­τα να περ­νούν, με το βλέμ­μα βυθι­σμέ­νο στο κινη­τό του.

Οι ανα­φο­ρές της για κάποιον Ξενο­φών έδι­ναν και έπαιρ­ναν. Δεν τολ­μού­σε να την ρωτή­σει μην την προ­σβά­λει και κυρί­ως για να μην πληγωθεί.

Η σημε­ρι­νή μέρα ήταν μαρ­τύ­ριο. Ούτε το τηλέ­φω­νο της λει­τουρ­γού­σε, αλλά ούτε και στο fb είχε μπει ακό­μη. Και αν ήταν μαζί του; Και αν…

Έμει­νε ξάγρυ­πνος. Στις δύο τα ξημε­ρώ­μα­τα είδε επι­τέ­λους ανάρ­τη­ση της στο fb: «Στο έλε­ος της κακο­και­ρί­ας βρί­σκο­νται πολ­λές περιο­χές της χώρας το τελευ­ταίο 24ωρο.Ειδικά στο νησί….ο «Ξενο­φών» έφε­ρε προ­βλή­μα­τα στα δρο­μο­λό­για των πλοί­ων, ενώ προ­κά­λε­σε εκτε­τα­μέ­νες κατα­στρο­φές στα δίκτυα του ΟΤΕ και της ΔΕΗ».

Χαμο­γέ­λα­σε. Σκέ­φτη­κε μεγα­λό­φω­να: «Πόσο δίκιο είχε αυτός που έλε­γε ότι η βλα­κεία και η ζήλεια είναι ανίκητες»

Σήκω­σε το τηλέ­φω­νο, θα της ζητού­σε για πρώ­τη φορά συγνώμη!

_________________________________________________________________________________________________

Αλέκος Α. Χατζηκώστας  Δημοσιογράφος και εκδότης της εφημερίδας «Η Άλλη Άποψη της Ημαθίας» και του alli-apopsi.gr. Άρθρα του έχουν δημοσιευτεί σε εφημερίδες, περιοδικά και site εδώ και δεκαετίες, ενώ έχει συμμετάσχει με εισηγήσεις σε μια σειρά ιστορικά συνέδρια και ημερίδες. Έχει εκδώσει 7 βιβλία και συμμετέχει σε συλλογικούς τόμους.
Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο