Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Αλβανία: Με «πόλεμο» δηλώσεων Μέτα — Ράμα συνεχίσθηκε σήμερα η πολιτική κρίση υπό το βλέμμα της ΕΕ

Απο­φα­σι­σμέ­νος να επι­μεί­νει στην ακύ­ρω­ση των επί­μα­χων δημο­τι­κών εκλο­γών της 30ης Ιου­νί­ου εμφα­νί­στη­κε σε συνέ­ντευ­ξη τύπου σήμε­ρα στα Τίρα­να ο πρό­ε­δρος της Δημο­κρα­τί­ας της Αλβα­νί­ας Ιλίρ Μέτα.

Η κυβέρ­νη­ση Ράμα, από την πλευ­ρά της, δρο­μο­λο­γεί τις δια­δι­κα­σί­ες καθαί­ρε­σης του κ. Μέτα από το προ­ε­δρι­κό αξί­ω­μα, στη σύνο­δο της Βου­λής την ερχό­με­νη Πέμ­πτη και βρί­σκε­ται σε ανα­ζή­τη­ση βου­λευ­τών προς δια­μόρ­φω­ση της απαι­τού­με­νης πλειοψηφίας.

Στις κατη­γο­ρί­ες του προ­έ­δρου Μέτα ότι κυβέρ­νη­ση και αντι­πο­λί­τευ­ση “ είχαν κηρύ­ξει την 30η Ιου­νί­ου ημέ­ρα μάχης για ζωή ή θάνα­το” και ήταν αυτός ο λόγος για τον οποίο απο­φά­σι­σε να ακυ­ρώ­σει την ψηφο­φο­ρία, απά­ντη­σε από τις Βρυ­ξέλ­λες, με ανάρ­τη­σή του στην ιστο­σε­λί­δα του ο πρω­θυ­πουρ­γός Έντι Ράμα, δηλώ­νο­ντας πως οι εκλο­γές θα γίνουν κανο­νι­κά την προ­γραμ­μα­τι­σμέ­νη ημερομηνία.

Ως προς την από­φα­ση της κυβέρ­νη­σης να δρο­μο­λο­γή­σει την καθαί­ρε­ση του Μέτα από τον προ­ε­δρι­κό θώκο ο ίδιος ο πρό­ε­δρος επα­νέ­λα­βε σε συνέ­ντευ­ξη τύπου πως δεν πρό­κει­ται να παραι­τη­θεί. Σχο­λιά­ζο­ντας την δήλω­σή του αυτή, ο αντι­πρό­ε­δρος του κυβερ­νώ­ντος Σοσια­λι­στι­κού Κόμ­μα­τος Ταου­λάντ Μπά­λα, είπε ότι το κόμ­μα του δεν παραι­τεί­ται της προ­σπά­θειας για την καθαί­ρε­ση του Ιλίρ Μέτα.

Εν τω μετα­ξύ το προ­ε­δρείο της Βου­λής έδω­σε από σήμε­ρα στη δημο­σιό­τη­τα σχέ­διο ψηφί­σμα­τος που η κυβέρ­νη­ση θα επι­διώ­ξει να εγκρι­θεί την Πέμ­πτη όταν θα συζη­τη­θεί η απο­πο­μπή Μέτα. Σε αυτό καλεί­ται ο Πρό­ε­δρος να πάρει πίσω το προ­ε­δρι­κό διά­ταγ­μα για την ακύ­ρω­ση των εκλο­γών, το οποίο χαρα­κτη­ρί­ζε­ται άκυ­ρο, και δηλώ­νε­ται πως η Βου­λή θα ενερ­γο­ποι­ή­σει τους μηχα­νι­σμούς έλεγ­χου των απο­φά­σε­ών του Προέδρου.

Σημειώ­νε­ται ότι για να καθαι­ρε­θεί ο Πρό­ε­δρος απαι­τεί­ται πλειο­ψη­φία 94 βου­λευ­τών, από τους οποί­ους ο Ράμα δια­θέ­τει μόνο 78. Οι υπό­λοι­ποι ανα­ζη­τού­νται από την αντι­πο­λί­τευ­ση και στα Τίρα­να οργιά­ζουν οι φήμες για παζάρια.

Οι εξε­λί­ξεις στην Αλβα­νία χτες σχο­λιά­στη­καν από την εκπρό­σω­πο Τύπου της ΕΕ Μάγια Κοτσί­για­νιτς, που τόνι­σε ότι παρα­κο­λου­θού­νται «στε­νά». Πρό­σθε­σε ότι το ζήτη­μα πρέ­πει να αντι­με­τω­πι­στεί «από τους αρμό­διους θεσμούς στην Αλβα­νία» με τη χρή­ση υπάρ­χου­σας νομο­θε­σί­ας, «με πλή­ρη σεβα­σμό στις συνταγ­μα­τι­κές και δημο­κρα­τι­κές αρχές». Επέ­κρι­νε για μία ακό­μη φορά την από­φα­ση κομ­μά­των της αντι­πο­λί­τευ­σης να μπο­ϋ­κο­τά­ρουν τις συνε­δριά­σεις της Βου­λής και τις τοπι­κές εκλο­γές, καλώ­ντας παρό­λα αυτά τις δύο πλευ­ρές «να ξεκι­νή­σουν διάλογο».

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο