Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Αλβανία: Σε νέα φάση πολιτικής όξυνσης

  Σε νέα φάση πολι­τι­κής όξυν­σης εισέρ­χε­ται η Αλβα­νία με τον πρω­θυ­πουρ­γό Έντι Ράμα να δρο­μο­λο­γεί, μετά την εκλο­γι­κή νίκη του, την καθαί­ρε­ση του προ­έ­δρου της Δημο­κρα­τί­ας Ιλίρ Μέτα, που όμως αρνεί­ται να παραι­τη­θεί καταγ­γέλ­λο­ντας εκτε­τα­μέ­νη νοθεία στις εκλογές.

Χθες, η αλβα­νι­κή Βου­λή υπερ­ψή­φι­σε την πρό­τα­ση του Σοσια­λι­στι­κού Κόμ­μα­τος να ξεκι­νή­σουν οι δια­δι­κα­σί­ες καθαί­ρε­σης του Ιλίρ Μέτα από το αξί­ω­μα του Προ­έ­δρου της Δημο­κρα­τί­ας με την κατη­γο­ρία ότι παρα­βί­α­σε ωμά το Σύνταγ­μα, υπο­κί­νη­σε τη διά­σπα­ση και την αντι­πα­ρά­θε­ση μετα­ξύ των Αλβα­νών στην προ­ε­κλο­γι­κή περί­ο­δο και προ­σέ­βα­λε εκπρο­σώ­πους δυτι­κών στρα­τη­γι­κών εταί­ρων στην Αλβανία.

Το Σοσια­λι­στι­κό Κόμ­μα του Ράμα ανέ­λα­βε και πριν από δύο χρό­νια παρό­μοια πρω­το­βου­λία με τις ίδιες κατη­γο­ρί­ες κατά του Ιλίρ Μέτα, αλλά ανα­γκά­στη­κε να παραι­τη­θεί ύστε­ρα από παρέμ­βα­ση δυτι­κών νομι­κών θεσμών.

   Ο Ιλίρ Μέτα είχε έντο­νη παρου­σία στην προ­ε­κλο­γι­κή εκστρα­τεία, απευ­θύ­νο­ντας δημό­σιες εκκλή­σεις για προ­στα­σία της ψήφου των πολι­τών και απει­λώ­ντας με σκλη­ρά μέτρα κατά όποιου επι­διώ­ξει να εξα­γο­ρά­σει την ψήφο και νοθεύ­σει το εκλο­γι­κό αποτέλεσμα.

Δεν έκρυ­βε, επί­σης, στις δημό­σιες εμφα­νί­σεις του την αντι­πα­λό­τη­τά του με τον πρω­θυ­πουρ­γό Έντι Ράμα και την κυβέρ­νη­ση των Σοσια­λι­στών, ενώ ο πρω­θυ­πουρ­γός κατη­γο­ρού­σε τον Μέτα ότι υπο­στή­ρι­ζε προ­ε­κλο­γι­κά την αντι­πο­λί­τευ­ση παρα­βιά­ζο­ντας το Σύνταγ­μα σε σχέ­ση με τις αρμο­διό­τη­τες του Προ­έ­δρου της Δημοκρατίας.

Σχο­λιά­ζο­ντας την από­φα­ση της κυβέρ­νη­σης για καθαί­ρε­σή του, ο Μέτα μίλη­σε για νέα φάρ­σα, που στό­χο έχει να απο­σπά­σει την προ­σο­χή από την εκτε­τα­μέ­νη νοθεία στις εκλο­γές και απαι­τεί την ανα­κα­τα­μέ­τρη­ση των ψήφων.

Στο ίδιο μήκος κύμα­τος σε ό,τι αφο­ρά το εκλο­γι­κό απο­τέ­λε­σμα κινεί­ται και η αντι­πο­λί­τευ­ση, με το Δημο­κρα­τι­κό Κόμ­μα να μην έχει ξεκα­θα­ρί­σει αν θα το ανα­γνω­ρί­σει, επι­μέ­νο­ντας πως θα ανα­λά­βει κάθε δυνα­τή πρω­το­βου­λία για την δια­λεύ­καν­ση «της εκλο­γι­κής σφα­γής», όπως χαρα­κτη­ρί­ζει τις εκλο­γές της 25ης Απριλίου.

Από χθες στους αρμό­διους θεσμούς της Κεντρι­κής Εκλο­γι­κής Επι­τρο­πής και της Δικαιο­σύ­νης έχουν κατα­φθά­σει δεκά­δες καταγ­γε­λί­ες και μηνύ­σεις κομ­μά­των της αντι­πο­λί­τευ­σης για νοθεία στις εκλο­γές και εκλο­γι­κά ποι­νι­κά αδικήματα.

Ο αρχη­γός του Δημο­κρα­τι­κού Κόμ­μα­τος Λιου­λε­ζίμ Μπά­σα, πάντως, θα χρεια­στεί να αντι­με­τω­πί­σει και διά­φο­ρες αντι­δρά­σεις στο εσω­τε­ρι­κό του κόμ­μα­τός του καθώς σημα­ντι­κή μερί­δα στε­λε­χών του κόμ­μα­τος ζητά­ει την παραί­τη­σή του, λόγω τρί­της κατά σει­ράς εκλο­γι­κής ήττας ενώ δέχε­ται και εσω­κομ­μα­τι­κές πιέ­σεις να μην ανα­γνω­ρί­σει το απο­τέ­λε­σμα και να καλέ­σει τους οπα­δούς σε διαδηλώσεις.

Πηγή: ΑΠΕ

Ακο­λου­θή­στε το Ατέ­χνως στο Google News, στο Facebook και στο Twitter

Ν. Μπε­λο­γιάν­νης Ν. Πλου­μπί­δης – Στο σπί­τι των ηρώων

 

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο