Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΑΛΒΑΝΙΑ — ΣΕΙΣΜΟΣ 26ης ΝΟΕΜΒΡΗ: Οι «Χάρτινες» κατασκευές έστειλαν στο θάνατο δεκάδες ανθρώπους

Σπίτια και ξενοδοχεία χτίστηκαν πάνω στην άμμο τη δεκαετία του ’90, της … ραγδαίας καπιταλιστικής ανάπτυξης, χωρίς προδιαγραφές

Εκατοντάδες οικογένειες διανυκτερεύουν σε σκηνές

Copyright 2019 The Associated

Εκα­το­ντά­δες οικο­γέ­νειες δια­νυ­κτε­ρεύ­ουν σε σκηνές

Σε 49 οι νεκροί (μέχρι την Παρα­σκευή 29-Νοε, στη συνέ­χεια οι πλη­ρο­φο­ρί­ες αναφέρουν51 ή 52 + 780 τραυ­μα­τί­ες, εκα­το­ντά­δες αγνο­ού­με­νοι, χιλιά­δες άστε­γοι…)  από τον ισχυ­ρό σει­σμό 6,4 Ρίχτερ που σημειώ­θη­κε την περα­σμέ­νη Τρί­τη τα ξημε­ρώ­μα­τα, Ανα­ζη­τού­νταν ακό­μη 6 άνθρω­ποι, με τις ελπί­δες να ανα­συρ­θούν ζωντα­νοί να εξα­νε­μί­ζο­νται. Ο σει­σμός, με μικρό εστια­κό βάθος, είχε επί­κε­ντρο την περιο­χή ανά­με­σα στα Τίρα­να και την παρα­λια­κή πόλη του Δυρ­ρα­χί­ου. Πολ­λά κτί­ρια κατέρ­ρευ­σαν και τα περισ­σό­τε­ρα θύμα­τα βρί­σκο­νται στο Δυρ­ρά­χιο και στην κοι­νό­τη­τα Θου­μά­να, στα βόρεια των Τιράνων.
Οι εικό­νες είναι συγκλο­νι­στι­κές, με ολό­κλη­ρες πολυ­κα­τοι­κί­ες και οικο­δο­μι­κά τετρά­γω­να να έχουν καταρ­ρεύ­σει σαν χάρ­τι­να και πολ­λά κτί­ρια να τα έχει κατα­πιεί κυριο­λε­κτι­κά το έδαφος.

Σωστι­κά συνερ­γεία έχουν κατα­φτά­σει από 11 χώρες, μετα­ξύ των οποί­ων η Ελλά­δα, η Σερ­βία, η Ιτα­λία, η Τουρ­κία, και έχουν ανα­συρ­θεί ζωντα­νοί 45 άνθρω­ποι. Οπως ανα­κοί­νω­σε το υπουρ­γείο Υγεί­ας της Αλβα­νί­ας, πάνω από 900 τραυ­μα­τί­ες έλα­βαν ιατρι­κή περί­θαλ­ψη στα νοσο­κο­μεία, 65 από αυτούς φέρουν σοβα­ρό­τε­ρα τραύ­μα­τα και για 3 απαι­τεί­ται εξει­δι­κευ­μέ­νη αντι­με­τώ­πι­ση. Ανά­με­σα στους νεκρούς είναι 5 παι­διά από 3 έως 15 ετών, ενώ 23 είναι οι νεκροί στην κωμό­πο­λη Θου­μά­να κοντά στο Δυρράχιο.

Ο Αλβα­νός πρω­θυ­πουρ­γός, Εντι Ράμα, ανέ­φε­ρε ότι στο Δυρ­ρά­χιο έχουν πλη­γεί 701 κατοι­κί­ες, μετα­ξύ των οποί­ων 176 πολυ­κα­τοι­κί­ες. Στα Τίρα­να επλή­γη­σαν 202 πολυ­κα­τοι­κί­ες, με 61 από αυτές να έχουν υπο­στεί σοβα­ρές ζημιές και οι 8 να θεω­ρού­νται ακα­τοί­κη­τες. Μόνο στην πρω­τεύ­ου­σα οι άστε­γοι, σύμ­φω­να με τον πρω­θυ­πουρ­γό, αγγί­ζουν τις 3.480. Ο αριθ­μός των αστέ­γων στο Δυρ­ρά­χιο και τη Θου­μά­να είναι πολύ μεγα­λύ­τε­ρος, ενώ ο συνο­λι­κός αριθ­μός των αστέ­γων, σύμ­φω­να με τα πρώ­τα στοι­χεία, ξεπερ­νά­ει τις 10.000.

Τα σωστικά συνεργεία αναζητούν εγκλωβισμένους

Copyright 2019 The Associated

Τα σωστι­κά συνερ­γεία ανα­ζη­τούν εγκλωβισμένους

Στο μετα­ξύ, συνε­χί­ζε­ται η έντο­νη μετα­σει­σμι­κή δρα­στη­ριό­τη­τα. Την Πέμ­πτη το μεση­μέ­ρι σημειώ­θη­κε νέα σει­σμι­κή δόνη­ση μεγέ­θους 5,1 Ρίχτερ προ­κα­λώ­ντας πανι­κό στο Νοσο­κο­μείο του Δυρ­ρα­χί­ου, το οποίο ήδη είχε σοβα­ρές ρωγ­μές. Πολ­λοί κάτοι­κοι, φοβού­με­νοι και νέο μεγά­λο σει­σμό, έχουν εγκα­τα­λεί­ψει τα σπί­τια και τις πόλεις τους, ενώ κτί­ρια που είχαν υπο­στεί ζημιές καταρρέουν.Εκατοντάδες οικο­γέ­νειες, κυρί­ως στη Θου­μά­να, περ­νούν τις νύχτες στο ύπαι­θρο, σε αυτο­κί­νη­τα, στους καταυ­λι­σμούς του στρα­τού, ενώ ορι­σμέ­νες οικο­γέ­νειες μετα­φέρ­θη­καν στα ενα­πο­μεί­να­ντα όρθια ξενο­δο­χεία του Δυρ­ρα­χί­ου. Στο μετα­ξύ, η κυβέρ­νη­ση του Κοσ­συ­φο­πε­δί­ου ανα­κοί­νω­σε πως θα φιλο­ξε­νή­σει ορι­σμέ­νους σει­σμο­πα­θείς, επι­βε­βαιώ­νο­ντας και τους ισχυ­ρούς πολι­τι­κούς δεσμούς με την Αλβα­νία στο πλαί­σιο και ευρύ­τε­ρων σχε­δια­σμών στην περιο­χή, ακό­μη και με αλλα­γή συνόρων.

Κτίρια χωρίς προδιαγραφές, χτισμένα πάνω στην άμμο

Η αλβα­νι­κή κυβέρ­νη­ση ζήτη­σε τη συμ­βο­λή ντό­πιων και ξένων χορη­γών, λέγο­ντας ότι το έργο της ανοι­κο­δό­μη­σης ξεπερ­νά κάθε δυνα­τό­τη­τα του αλβα­νι­κού κρά­τους, ωστό­σο υπο­σχέ­θη­κε οι ζημιές να επου­λω­θούν έως το 2020.

Οι σει­σμό­πλη­κτοι κάτοι­κοι δια­μαρ­τύ­ρο­νται τώρα και κατά της κυβέρ­νη­σης και των κρα­τι­κών υπη­ρε­σιών που νομι­μο­ποί­η­σαν και επέ­τρε­ψαν να κατοι­κη­θούν κτί­ρια που δεν πλη­ρούν τις απαι­τού­με­νες στα­τι­κές προ­δια­γρα­φές, ή χτί­στη­καν σε ακα­τάλ­λη­λες περιο­χές.

Σύμ­φω­να με ανα­φο­ρές επι­στη­μό­νων σε ΜΜΕ, πολ­λά από τα κτί­ρια που κατέρ­ρευ­σαν, κάποια από τα οποία κυριο­λε­κτι­κά τα κατά­πιε το έδα­φος, είχαν ανε­γερ­θεί κυρί­ως μετά το 1990, χωρίς στοι­χειώ­δεις προ­δια­γρα­φές. Είναι ενδει­κτι­κό ότι η περιο­χή του Δυρ­ρα­χί­ου και τα περί­χω­ρα πριν την παλι­νόρ­θω­ση του καπι­τα­λι­σμού στην Αλβα­νία, απο­κα­λού­νταν «βάλ­τος» και μεγά­λες εκτά­σεις είχαν εκχερ­σω­θεί για να αξιο­ποι­η­θούν μόνο ως καλ­λιερ­γή­σι­μη γη. Τη δεκα­ε­τία του ’90 — η γη πλέ­ον είναι εμπό­ρευ­μα — ιδιώ­τες εργο­λά­βοι και επι­χει­ρη­μα­τί­ες έχτι­σαν εκεί πολυ­κα­τοι­κί­ες και ξενο­δο­χεία, χωρίς την απα­ραί­τη­τη αντι­σει­σμι­κή προ­στα­σία και τις ανά­λο­γες προ­δια­γρα­φές, κερ­δί­ζο­ντας πολ­λά από την ανοι­κο­δό­μη­ση της περιο­χής και φυσι­κά στο όνο­μα της ανά­πτυ­ξης είχαν όλες τις σχε­τι­κές …διευ­κο­λύν­σεις από το αστι­κό κράτος.

ΜΜΕ ανα­φέ­ρουν πως στη Θου­μά­να δύο από τις πολυ­κα­τοι­κί­ες που κατέρ­ρευ­σαν, χτι­σμέ­νες τη δεκα­ε­τία του ’90, ουσια­στι­κά δεν είχαν θεμέ­λια, κατα­σκευά­στη­καν πάνω σε αμμώ­δες έδα­φος, εξα­σφα­λί­ζο­ντας τις άδειες από τις αρμό­διες αρχές. Τις συνέ­πειες αυτής της …προ­ό­δου πλη­ρώ­νουν κυρί­ως τα λαϊ­κά στρώ­μα­τα, που για άλλη μια φορά οι ανά­γκες τους θυσιά­ζο­νται στο βωμό της κερ­δο­φο­ρί­ας των λίγων.

✔️  μια είδη­ση ΕΡΤ1 ‑απ’ ευθεί­ας ο ανταποκριτής:
«Όσα κτί­ρια είχαν κτι­σθεί την επο­χή του κομ­μου­νι­στι­κού καθε­στώ­τος ΔΕΝ ΕΠΑΘΑΝ ΤΙΠΟΤΑ!!! τα νεό­τε­ρα κτί­ρια κατέρ­ρευ­σαν για­τί χτί­στη­καν με προ­δια­γρα­φές που στό­χευαν στο εύκο­λο ΚΕΡΔΟΣ!!»

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο