Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ: Δεν υπάρχει και δεν υπήρξε ποτέ ελληνοαμερικανική «αμυντική» συμφωνία [video]

Δεν υπήρξε ποτέ ελληνοαμερικανική αμυντική συμφωνία, αλλά συμφωνίες χρησιμοποίησης του ελληνικού εδάφους για να εξαπολυθούν ιμπεριαλιστικές επιθέσεις.

Αυτό τόνι­σε η Αλέ­κα Παπα­ρή­γα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βου­λευ­τής Επι­κρα­τεί­ας του Κόμ­μα­τος, μιλώ­ντας στη σχε­τι­κή συζή­τη­ση στην Ολο­μέ­λεια της Βουλής.

Τόνι­σε ότι οι ελλη­νι­κές κυβερ­νή­σεις δια­χρο­νι­κά αντα­πο­κρί­θη­καν, όπως και η τωρι­νή αντα­πο­κρί­νε­ται στα αιτή­μα­τα των ΗΠΑ, ενώ σημεί­ω­σε ότι η συμ­φω­νία που φέρ­νει τώρα στη Βου­λή η ΝΔ διευ­ρύ­νει τη δυνα­τό­τη­τα στις ΗΠΑ να χρη­σι­μο­ποιούν όλες τις βάσεις της Ελλάδας.

Σημεί­ω­σε ότι πλέ­ον γίνε­ται ξεκά­θα­ρο πως την ώρα που η Τουρ­κία αμφι­σβη­τεί κυριαρ­χι­κά δικαιώ­μα­τα της Ελλά­δας και με μια κλι­μά­κω­ση, η Ελλά­δα δεν είναι φιλει­ρη­νι­κό κρά­τος, για­τί μπο­ρεί να μη διεκ­δι­κεί εδά­φη, αλλά δεν υπάρ­χει πολε­μι­κή επέμ­βα­ση που να μην έχει πάρει μέρος.

Χαρα­κτή­ρι­σε πρό­κλη­ση να προ­τάσ­σο­νται ως ανταλ­λάγ­μα­τα της απο­κα­λού­με­νης αμυ­ντι­κής συμ­φω­νί­ας η βοή­θεια απέ­να­ντι στην Τουρ­κία, ενώ σημεί­ω­σε ότι είναι στοι­χείο εκβια­σμού του ελλη­νι­κού λαού ο ισχυ­ρι­σμός ότι η Σού­δα, η Αλε­ξαν­δρού­πο­λη, το Στε­φα­νο­βί­κειο και ο Άρα­ξος θα χρη­σι­μο­ποι­η­θούν κατά της Τουρ­κί­ας σε περί­πτω­ση που επι­χει­ρή­σει κάτι, ιδιαί­τε­ρα όταν πλη­θαί­νουν οι φωνές που ξεκα­θα­ρί­ζουν ότι σε περί­πτω­ση πολέ­μου με την Τουρ­κία «είμα­στε μόνοι μας».

«Λέτε ότι προ­ε­τοι­μα­ζό­μα­στε για πόλε­μο για να επι­βάλ­λου­με την ειρή­νη. Όχι προ­ε­τοι­μά­ζε­στε για να υπη­ρε­τή­σε­τε την υπό­θε­ση του ιμπε­ρια­λι­στι­κού πολέ­μου και σήμε­ρα και αύριο» σημεί­ω­σε, προ­σθέ­το­ντας: «Παλεύ­ε­τε και για να εμπο­δί­σε­τε την ουσια­στι­κή αφύ­πνι­ση των λαών να πάρουν στα χέρια τους την υπό­θε­ση των κυριαρ­χι­κών δικαιω­μά­των, των συνό­ρων και πάνω απ’ όλα αυτοί να κάνουν κου­μά­ντο στον πλού­το που υπάρ­χει στην περιο­χή».

Ξεκα­θα­ρί­ζο­ντας ότι το ΚΚΕ από θέση αρχής κατα­ψη­φί­ζει τη συμ­φω­νία, τόνι­σε ότι τα «Όχι» των άλλων κομ­μά­των κινού­νται στη λογι­κή των ανταλ­λαγ­μά­των, ενώ το «Παρών» του ΣΥΡΙΖΑ είναι σαν το «σκί­σι­μο των μνη­μο­νί­ων».

ℹ️  Όπως απαί­τη­σε και το ΚΚΕ, η δια­δι­κα­σία διε­ξά­γε­ται σύμ­φω­να με όσα προ­βλέ­πο­νται στο άρθρο 27 του Συντάγ­μα­τος, το οποίο αφο­ρά «την παρα­μο­νή και διέ­λευ­ση ξένης στρα­τιω­τι­κής δύνα­μης στην ελλη­νι­κή επι­κρά­τεια». Δηλα­δή θα απαι­τη­θεί η έγκρι­ση της συμ­φω­νί­ας από την από­λυ­τη πλειο­ψη­φία του όλου αριθ­μού των βου­λευ­τών, θα πραγ­μα­το­ποι­η­θεί ονο­μα­στι­κή ψηφο­φο­ρία και θα τοπο­θε­τη­θούν στην Ολο­μέ­λεια 6 ομι­λη­τές από κάθε κόμ­μα.

Η συμ­φω­νία έχει κατα­τε­θεί από την κυβέρ­νη­ση με μορ­φή νομο­σχε­δί­ου και τίτλο «Κύρω­ση του πρω­το­κόλ­λου τρο­πο­ποί­η­σης της Συμ­φω­νί­ας Αμοι­βαί­ας Αμυ­ντι­κής Συνερ­γα­σί­ας μετα­ξύ της κυβέρ­νη­σης της Ελλη­νι­κής Δημο­κρα­τί­ας και της κυβέρ­νη­σης των Ηνω­μέ­νων Πολι­τειών της Αμε­ρι­κής».

ℹ️  Ο ειση­γη­τής της ΝΔ, Ανδρέ­ας Νικο­λα­κό­που­λος, ανέ­πτυ­ξε τα φαι­δρά επι­χει­ρή­μα­τα των κομ­μά­των του ευρω­α­τλα­ντι­κού τόξου ότι τάχα αυτή η συμ­φω­νία, που μετα­τρέ­πει την Ελλά­δα σε ορμη­τή­ριο αλλά και στό­χο, «ενι­σχύ­ει την ασφά­λεια» της χώρας. Δεν παρέ­λει­ψε να ανα­φερ­θεί και στα περί «ανα­βάθ­μι­σης της διε­θνούς θέσης της χώρας», τα οποία αφο­ρούν την αστι­κή τάξη που θέλει μερί­διο από τη λεία. Στον δε ΣΥΡΙΖΑ υπεν­θύ­μι­σε πως η δική του κυβέρ­νη­ση προ­ε­τοί­μα­σε τη συμφωνία.

ℹ️  O ΣΥΡΙΖΑ θα ψηφί­σει «Παρών» στη συμ­φω­νία, με τη λογι­κή ότι θα ήθε­λε περισ­σό­τε­ρα ανταλ­λάγ­μα­τα. Ο ειση­γη­τής του ΣΥΡΙΖΑ, Θοδω­ρής Δρί­τσας, ισχυ­ρί­στη­κε πως το τουρ­κο­λι­βυ­κό μνη­μό­νιο έχει δημιουρ­γή­σει ένα «απο­λύ­τως και­νούρ­γιο δεδο­μέ­νο» και θα έπρε­πε η κυβέρ­νη­ση να «παγώ­σει» την έγκρι­ση της συμ­φω­νί­ας για να «επα­νε­ξε­τα­στούν» τα νέα δεδομένα.
Πέρα από το γεγο­νός πως το «Παρών» δεν είναι κατα­ψή­φι­ση, ο ΣΥΡΙΖΑ με τη στά­ση του «ξεπλέ­νει» για ακό­μη μια φορά τον αμε­ρι­κα­νι­κό ιμπε­ρια­λι­σμό, αφού επι­μέ­νει να καλ­λιερ­γεί προσ­δο­κί­ες ότι με μια καλύ­τε­ρη δια­πραγ­μά­τευ­ση θα μπο­ρού­σαν να υπάρ­ξουν «θετι­κές» παρεμ­βά­σεις των Αμε­ρι­κα­νο­ΝΑ­ΤΟι­κών στα Ελληνοτουρκικά.

ℹ️  Το ΚΙΝΑΛ «θα την ψηφί­σει» δήλω­σε ο ειση­γη­τής του κόμ­μα­τος Γιώρ­γος Φραγ­γί­δης με τον ισχυ­ρι­σμό ότι «η χώρα οφεί­λει να δια­τη­ρή­σει την αξιο­πι­στία της» και πρό­σθε­σε πως η Ελλά­δα «δεν πρέ­πει να κάνει μπρος – πίσω που κάνουν σήμε­ρα άλλες πολι­τι­κές δυνά­μεις που κυβέρ­νη­σαν και τον τόπο».

info red

Πλήρης ασυλία

 

Ως ξεχω­ρι­στό νομο­σχέ­διο συζη­τή­θη­κε νωρί­τε­ρα η ελλη­νο­α­με­ρι­κα­νι­κή συμ­φω­νία «σχε­τι­κά με τα προ­ξε­νι­κά προ­νό­μια και την ασυ­λία» η οποία επί της ουσί­ας παρέ­χει πλή­ρη ασυ­δο­σία στο προ­σω­πι­κό των ΗΠΑ που θα βρε­θεί στην Ελλά­δα, στο πλαί­σιο της επαί­σχυ­ντης συμ­φω­νί­ας για τις βάσεις. Η συμ­φω­νία αυτή προ­βλέ­πει ότι οι προ­ξε­νι­κοί λει­τουρ­γοί και οι προ­ξε­νι­κοί υπάλ­λη­λοι των ΗΠΑ στην Ελλά­δα, καθώς και τα μέλη των οικο­γε­νειών τους που βρί­σκο­νται εδώ, θα έχουν πλέ­ον τα ίδια προ­νό­μια και ασυ­λί­ες με αυτά που προ­βλέ­πο­νται για τους διπλω­μα­τι­κούς ακό­λου­θους και τους διπλω­μα­τι­κούς υπαλλήλους.

Η συμ­φω­νία «σχε­τι­κά με τα προ­ξε­νι­κά προ­νό­μια και την ασυ­λία» υπερ­ψη­φί­στη­κε από όλα τα κόμ­μα­τα πλην του ΚΚΕ. Ο ειδι­κός αγο­ρη­τής του Κόμ­μα­τος σε αυτό το νομο­σχέ­διο Νίκος Παπα­να­στά­σης τόνι­σε πως το ΚΚΕ την κατα­ψη­φί­ζει για­τί παρέ­χει επι­πλέ­ον διευ­κο­λύν­σεις για τις ιμπε­ρια­λι­στι­κές επεμ­βά­σεις στην περιο­χή. Όπως είπε, κάτω από την «ομπρέ­λα» της συμ­φω­νί­ας για τις προ­ξε­νι­κές αρχές και την ασυ­λία θα βρε­θεί «η σάρα και η μάρα» που θα έρθουν στην Ελλά­δα για να εφαρ­μό­σουν τη συμ­φω­νία για τις βάσεις.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο