Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ: «Κόμβος» ΑμερικανοΝΑΤΟικών για το «καζάνι που βράζει» σε Ουκρανία και Μαύρη Θάλασσα

Την απόβαση του αμερικανικού στρατού «επιθεωρούν» σήμερα Παναγιωτόπουλος και Πάιατ

Στο λιμά­νι της Αλε­ξαν­δρού­πο­λης θα βρε­θούν σήμε­ρα Παρα­σκευή ο υπουρ­γός Εθνι­κής Αμυ­νας Νίκος Πανα­γιω­τό­που­λος και ο πρέ­σβης των ΗΠΑ στην Ελλά­δα Τζέ­φρι Πάιατ, στο πλαί­σιο της «Ημέ­ρας Δια­κε­κρι­μέ­νων Επι­σκε­πτών», όπου θα πραγ­μα­το­ποι­ή­σουν ομι­λί­ες στον χώρο του λιμα­νιού, «επι­βλέ­πο­ντας» τη μεγα­λύ­τε­ρη μέχρι στιγ­μής «από­βα­ση» του αμε­ρι­κα­νι­κού στρα­τού στην Ελλά­δα, που πραγ­μα­το­ποιεί­ται στο λιμά­νι και στο αερο­δρό­μιο της ακρι­τι­κής πόλης.

Στο πλαί­σιο αυτής της επι­χεί­ρη­σης, τους 375 αξιω­μα­τι­κούς που έφτα­σαν αερο­πο­ρι­κώς την περα­σμέ­νη Παρα­σκευή, ακο­λού­θη­σε μία μέρα αργό­τε­ρα το θηριώ­δες μετα­γω­γι­κό «ARC Independence», που έκτο­τε ξεφορ­τώ­νει εκα­το­ντά­δες στρα­τιώ­τες και πολε­μι­κό υλι­κό, στο πλαί­σιο της στρα­τιω­τι­κής άσκη­σης — πρό­βας πολέ­μου στα σύνο­ρα με τη Ρωσία, «Atlantic Resolve 2022».

Από το μετα­γω­γι­κό ξεφορ­τώ­νο­νται ελι­κό­πτε­ρα της 1st Air Cavalry Brigade, όπως και τεθω­ρα­κι­σμέ­να οχή­μα­τα, ερπυ­στριο­φό­ρα και τρο­χο­φό­ρα, που θα ανα­πτυ­χθούν σε Ελλά­δα, Ρου­μα­νία, Βουλ­γα­ρία και άλλες χώρες, την ώρα που η κατά­στα­ση στην περιο­χή «μυρί­ζει μπαρούτι».

Ηδη από την Τετάρ­τη ελι­κό­πτε­ρα «Black Hawk» και «Apache» πετούν σε σχη­μα­τι­σμό προς το Στε­φα­νο­βί­κειο και τη Ρου­μα­νία, επι­χεί­ρη­ση που θα διαρ­κέ­σει έως και τις 11 Δεκέμ­βρη όπως ανα­κοί­νω­σε η Διοί­κη­ση Χερ­σαί­ων Δυνά­με­ων των ΗΠΑ στην Ευρώ­πη και στην Αφρι­κή (US Army Europe and Africa command).

Την ίδια ώρα, Αμε­ρι­κα­νοί στρα­τιώ­τες και εργο­λά­βοι της εται­ρεί­ας «DynCorp» συνε­χί­ζουν τις εργα­σί­ες απο­συ­ναρ­μο­λό­γη­σης των στρο­φεί­ων των ελι­κο­πτέ­ρων που προ­ε­τοι­μά­ζο­νται να φορ­τω­θούν στο «Independence» προ­κει­μέ­νου να επι­στρέ­ψουν στις ΗΠΑ.

Σύμ­φω­να με πλη­ρο­φο­ρί­ες η «από­βα­ση» θα συνε­χι­στεί με την άφι­ξη του «ARC Endurance», το οποίο έχει δέσει και στο παρελ­θόν στο λιμά­νι της Αλε­ξαν­δρού­πο­λης και αυτές τις μέρες βρί­σκε­ται στην Ολλαν­δία. Σύμ­φω­να με δημο­σιεύ­μα­τα, μόνο αυτήν τη βδο­μά­δα ανα­μέ­νε­ται να μετα­κι­νη­θούν μέσω του λιμα­νιού 73 ελι­κό­πτε­ρα και συνο­λι­κά 995 στοι­χεία στρα­τιω­τι­κού εξο­πλι­σμού, που θα φτά­σουν στο μέλ­λον τα 2.000.

Παράλ­λη­λα, τις δύο τελευ­ταί­ες μέρες σημειώ­θη­κε έντο­νη δρα­στη­ριό­τη­τα της αμε­ρι­κα­νι­κής πρε­σβεί­ας στη Θρά­κη, όπου περιό­δευ­σε αντι­προ­σω­πεία με επι­κε­φα­λής τον υπεύ­θυ­νο του Γρα­φεί­ου Ανθρω­πί­νων Δικαιω­μά­των της πρε­σβεί­ας, Brian Beuhaus, πραγ­μα­το­ποιώ­ντας συνα­ντή­σεις με τη διοί­κη­ση της Δια­χει­ρι­στι­κής Επι­τρο­πής Μου­σουλ­μα­νι­κής Περιου­σί­ας Κομο­τη­νής και τον μητρο­πο­λί­τη Μαρω­νεί­ας και Κομο­τη­νής, όπως και με τον μητρο­πο­λί­τη Ξάν­θης και Περιθεωρίου.

Με φόντο τις πολεμικές απειλές του ΝΑΤΟ η «απόβαση»

Η νέα από­βα­ση των Αμε­ρι­κα­νο­ΝΑ­ΤΟι­κών στην Αλε­ξαν­δρού­πο­λη συν­δέ­ε­ται άμε­σα με την αντι­πα­ρά­θε­ση που οξύ­νε­ται παρα­πέ­ρα στην Ανα­το­λι­κή Ευρώ­πη, σε Ουκρα­νία, Μαύ­ρη Θάλασ­σα και Λευ­κο­ρω­σία, ανά­με­σα σε ΗΠΑ — ΝΑΤΟ και Ρωσία, με τερά­στιες στρα­τιω­τι­κές δυνά­μεις να συγκε­ντρώ­νο­νται ένθεν κακεί­θεν «με το δάχτυ­λο στη σκαν­δά­λη», τις δε προει­δο­ποι­ή­σεις και τις πολε­μι­κές απει­λές «να δίνουν και να παίρ­νουν», δεί­χνο­ντας και απ’ αυτήν την άπο­ψη πόση «ασφά­λεια και στα­θε­ρό­τη­τα» προ­σφέ­ρουν στον λαό τα αμε­ρι­κα­νο­ΝΑ­ΤΟι­κά «ορμη­τή­ρια».

Θυμί­ζου­με πως στη Σύνο­δό τους, Τρί­τη και Τετάρ­τη, οι υπουρ­γοί Εξω­τε­ρι­κών του ΝΑΤΟ έκα­ναν λόγο για «ρευ­στή και απρό­βλε­πτη κατά­στα­ση», μιλώ­ντας — την ώρα που βρί­σκε­ται σε πλή­ρη εξέ­λι­ξη η ΝΑΤΟι­κή στρα­τη­γι­κή περι­κύ­κλω­σης της Ρωσί­ας, που ρίχνει λάδι στη φωτιά — για «σημα­ντι­κή και ασυ­νή­θι­στη συγκέ­ντρω­ση δυνά­με­ων, η οποία είναι αδι­καιο­λό­γη­τη και ανε­ξή­γη­τη. Και συνο­δεύ­ε­ται από οξυ­μέ­νη ρητο­ρι­κή και παραπληροφόρηση».

Κατη­γο­ρού­σαν δε τη Ρωσία για «συνε­χι­ζό­με­νες επι­θε­τι­κές και απο­στα­θε­ρο­ποι­η­τι­κές ενέρ­γειες ενα­ντί­ον των γει­τό­νων της» και «κατέ­στη­σαν σαφές ότι οποια­δή­πο­τε μελ­λο­ντι­κή ρωσι­κή επι­θε­τι­κό­τη­τα θα είχε υψη­λό τίμη­μα και σοβα­ρές πολι­τι­κές — οικο­νο­μι­κές συνέ­πειες για τη Ρωσία», όπως έλε­γε ο γγ του ΝΑΤΟ Γ. Στόλτενμπεργκ.

Υπο­γραμ­μί­ζο­ντας τις πολε­μι­κές απει­λές, έλε­γαν πως «οι υπουρ­γοί ήταν ξεκά­θα­ροι ότι δεν πρέ­πει να υπάρ­χει παρε­ξή­γη­ση ή λάθος υπο­λο­γι­σμός σχε­τι­κά με την απο­φα­σι­στι­κό­τη­τα του ΝΑΤΟ» και πως «θα συνε­χί­σου­με να αξιο­λο­γού­με ενερ­γά την κατά­στα­ση και να δια­σφα­λί­ζου­με ότι έχου­με όλα τα απα­ραί­τη­τα σχέ­δια σε εφαρ­μο­γή».

Από την πλευ­ρά της η Ρωσία αντα­πά­ντη­σε ότι το ΝΑΤΟ μαζί με την Ουκρα­νία έχουν ανα­πτύ­ξει πάνω από 120 χιλιά­δες στρα­τιώ­τες «κοντά στη ζώνη σύγκρου­σης στην Ανα­το­λι­κή Ουκρα­νία (…) αυτό ενι­σχύ­ει τις φοβί­ες ότι τα αισθή­μα­τα στην Ουκρα­νία υπέρ μιας στρα­τιω­τι­κής λύσης στο πρό­βλη­μα του Ντον­μπάς μπο­ρεί να επι­κρα­τή­σουν», κάνο­ντας λόγο για «πολύ επι­κίν­δυ­νο τυχο­διω­κτι­σμό» που σημειώ­νε­ται «σε άμε­ση γειτ­νί­α­ση με τα σύνο­ρά μας». Και ο Πρό­ε­δρός της, Βλ. Πού­τιν, σημεί­ω­σε ότι η επέ­κτα­ση των ΝΑΤΟι­κών υπο­δο­μών στην Ουκρα­νία είναι «κόκ­κι­νη γραμ­μή», ότι η χώρα του ανα­πτύσ­σει υπε­ρη­χη­τι­κά όπλα και ότι στις πρό­σφα­τες ΝΑΤΟι­κές ασκή­σεις στη Μαύ­ρη Θάλασ­σα «στρα­τη­γι­κά βομ­βαρ­δι­στι­κά πετού­σαν μόλις 20 χιλιό­με­τρα από τα σύνο­ρά μας, οπλι­σμέ­να με όπλα ακρι­βεί­ας και δυνη­τι­κά ακό­μα και πυρη­νι­κά όπλα».

Και «διπλωματικές αποστολές» στον αμερικανοΝΑΤΟικό σχεδιασμό

Η αντι­πα­ρά­θε­ση αυτή μετα­ξύ ΗΠΑ — ΝΑΤΟ και Ρωσί­ας μετα­φέρ­θη­κε χτες και στο Συμ­βού­λιο Υπουρ­γών Εξω­τε­ρι­κών του ΟΑΣΕ, που πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­κε στη Στοκ­χόλ­μη (βλέ­πε και διπλα­νό θέμα).

Στην τοπο­θέ­τη­σή του εκεί ο Ελλη­νας υπουρ­γός Εξω­τε­ρι­κών Ν. Δέν­διας «ανέ­πτυ­ξε τις πάγιες ελλη­νι­κές θέσεις» περί «ασφά­λειας και στα­θε­ρό­τη­τας», ενη­με­ρώ­νο­ντας τους συνο­μι­λη­τές του για το πώς η κυβέρ­νη­ση δρα δήθεν ως τέτοια δύνα­μη στην Ανα­το­λι­κή Μεσό­γειο, την ίδια ώρα που προ­ω­θεί τα ευρω­α­τλα­ντι­κά σχέ­δια που βάζουν «μπουρ­λό­το» στην περιοχή.

Στο ίδιο πλαί­σιο είχε και μια σει­ρά διμε­ρών επα­φών «με στό­χο να προ­ω­θή­σω την ελλη­νι­κή υπο­ψη­φιό­τη­τα για το Συμ­βού­λιο Ασφα­λεί­ας των Ηνω­μέ­νων Εθνών την περί­ο­δο 2025 — 2026, αλλά επί­σης για να έχου­με κατα­νο­ή­σεις σε περι­φε­ρεια­κά ζητή­μα­τα που αφο­ρούν και ενδια­φέ­ρουν την Ελλά­δα», όπως σημεί­ω­σε κατό­πιν σε δήλω­σή του.

Συγκε­κρι­μέ­να, συνα­ντή­θη­κε με τους ομο­λό­γους του από Αρμε­νία, Αζερ­μπαϊ­τζάν και Καζακ­στάν — «προ­κει­μέ­νου να έχου­με μία σαφή κατα­νό­η­ση του τι συμ­βαί­νει στο Αφγα­νι­στάν», όπως σημεί­ω­σε — καθώς και με την ομό­λο­γό του από τη Βοσ­νία — Ερζε­γο­βί­νη, μια χώρα «η οποία εξε­λίσ­σε­ται σε μία προ­βλη­μα­τι­κή κατά­στα­ση στα Βαλ­κά­νια». Στο περι­θώ­ριο της Συνό­δου είχε και μία κατά τον ίδιο «σύντο­μη συνά­ντη­ση και συζή­τη­ση κοι­νω­νι­κού περιε­χο­μέ­νου» με τον Τούρ­κο ομό­λο­γό του Μ. Τσαβούσογλου.

Θυμί­ζου­με ότι στο φόντο των εξε­λί­ξε­ων αυτών ανα­μέ­νε­ται να μετα­βεί στη Ρωσία την επό­με­νη βδο­μά­δα για επί­ση­μη επί­σκε­ψη ο πρω­θυ­πουρ­γός Κυρ. Μητσο­τά­κης, ενώ προη­γου­μέ­νως, αυτό το Σαβ­βα­το­κύ­ρια­κο, η κυβέρ­νη­ση υπο­δέ­χε­ται στην Αθή­να τον Πάπα Φραγκίσκο.

Η επιθετική Ελληνογαλλική Συμφωνία άνοιξε τον δρόμο για αποστολή στο Σαχέλ

Τις πρό­σφα­τες δηλώ­σεις του υπουρ­γού Άμυ­νας που προ­α­ναγ­γέλ­λει απο­στο­λή μάχι­μων τμη­μά­των στην Αφρι­κή καταγ­γέλ­λει η Επιτροπή

✔️ ΝΔ — ΣΥΡΙΖΑ — ΚΙΝΑΛ

Με βρώ­μι­κη επί­θε­ση στο ΚΚΕ, χοντρο­κομ­μέ­νη παρα­χά­ρα­ξη των θέσε­ών του και αθλιό­τη­τες έσπευ­σε να ξανα­δώ­σει τα δια­πι­στευ­τή­ριά του σε ΗΠΑ — ΝΑΤΟ — ΕΕ ο ΣΥΡΙΖΑ

ΗΠΑ — ΡΩΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Αλληλοκατηγορίες, απειλές και το «δάχτυλο στη σκανδάλη»

Cuba no está solaΑθλιότητα και με την Κούβα

Η αθλιό­τη­τα κορυ­φώ­θη­κε όταν ο Γ. Κατρού­γκα­λος αμφι­σβή­τη­σε με αισχρά υπο­νο­ού­με­να τη γνή­σια διε­θνι­στι­κή αλλη­λεγ­γύη του ΚΚΕ στον λαό της Κού­βας, κατη­γο­ρώ­ντας το ότι δεν ψήφι­σε στη Βου­λή τη συμ­φω­νία ΕΕ — Κού­βας, ισχυ­ρι­ζό­με­νο «ότι οι κομ­μου­νι­στές της Κού­βας είναι λιγό­τε­ρο κομ­μου­νι­στές από εσάς, ότι δεν ξέρουν τα συμ­φέ­ρο­ντά τους» και «ότι οι ήρω­ες στην Κού­βα είναι περισ­σό­τε­ρο δεκτι­κοί πιέ­σε­ων από εσάς»!

Πρό­κει­ται για τη συμ­φω­νία που με τα ίδια ακρι­βώς κρι­τή­ρια που ανα­φέρ­θη­καν πιο πάνω είχε κατα­ψη­φί­σει το ΚΚΕ στην Ευρω­βου­λή και στο ελλη­νι­κό Κοι­νο­βού­λιο, εκφρά­ζο­ντας και μ’ αυτόν τον τρό­πο τη γνή­σια αλλη­λεγ­γύη του στον κου­βα­νι­κό λαό και στον αγώ­να του ενά­ντια στο αμε­ρι­κά­νι­κο εμπάργκο.

Οπως σημεί­ω­νε το 2017 η Ευρω­κοι­νο­βου­λευ­τι­κή Ομά­δα του ΚΚΕ, κατα­ψη­φί­ζο­ντας τη «συμ­φω­νία πολι­τι­κού δια­λό­γου και συνερ­γα­σί­ας ΕΕ — Κού­βας», «το απα­ρά­δε­κτο ψήφι­σμα (…) απο­τε­λεί οργα­νω­μέ­νο σχέ­διο διείσ­δυ­σης ευρω­ε­νω­σια­κών μονο­πω­λί­ων, συγκρό­τη­σης αντι­δρα­στι­κών μηχα­νι­σμών — ΜΚΟ στην Κού­βα. Τόσο το εμπάρ­γκο των ΗΠΑ όσο και οι επεμ­βά­σεις της ΕΕ στρέ­φο­νται κατά του κου­βα­νι­κού λαού.cuba no esta sola

Η ΕΕ και οι κυβερ­νή­σεις της, των ιμπε­ρια­λι­στι­κών πολέ­μων και επεμ­βά­σε­ων, των 20 εκα­τομ­μυ­ρί­ων επί­ση­μα ανέρ­γων, των δεκά­δων εκα­τομ­μυ­ρί­ων που ζού­νε κάτω από τα όρια της φτώ­χειας, “κου­νούν το δάχτυ­λο” περί ανθρω­πί­νων δικαιω­μά­των στον κου­βα­νι­κό λαό (…) Σε μια χώρα που παρά τις κυρώ­σεις είχε επι­τεύγ­μα­τα άπια­στα για τις καπι­τα­λι­στι­κές χώρες της Λατι­νι­κής Αμε­ρι­κής και της Καραϊβικής.

Κατα­δι­κά­ζου­με τον πολύ­χρο­νο απο­κλει­σμό του αμε­ρι­κά­νι­κου ιμπε­ρια­λι­σμού και τις επεμ­βά­σεις της ΕΕ κατά της Κού­βας. Στε­κό­μα­στε απο­φα­σι­στι­κά στο πλευ­ρό του κου­βα­νι­κού λαού και εκφρά­ζου­με την αλλη­λεγ­γύη μας στην Κου­βα­νι­κή Επανάσταση».

Μετά από αυτά, δικαιο­λο­γη­μέ­να ο Θ. Παφί­λης απά­ντη­σε στο παρα­λή­ρη­μα του Γ. Κατρού­γκα­λου: «Τι λέτε τώρα; Δεν ντρέ­πε­στε λίγο; Πού τα βρή­κα­τε αυτά και τα λέτε;».

Περισ­σό­τε­ρα στο σημε­ρι­νό Ριζο­σπά­στη

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο