Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Αλεξανδρούπολη: Προωθείται η μετατροπή της σε σημείο εφόρμησης του αμερικανικού στρατού

Με στα­θε­ρά βήμα­τα, προ­χω­ρά η μετα­τρο­πή της Αλε­ξαν­δρού­πο­λης σε σημείο εφόρ­μη­σης του αμε­ρι­κα­νι­κού στρα­τού στα νότια σύνο­ρα του ΝΑΤΟ με την Ρωσία. Οι υπο­δο­μές της πόλης και της ευρύ­τε­ρης περιο­χής (το λιμά­νι, το αερο­δρό­μιο και οι οδι­κοί άξο­νες), τίθε­νται στην υπη­ρε­σία των αμε­ρι­κα­νι­κών ενό­πλων δυνά­με­ων, όπως προ­κύ­πτει από τη άφι­ξη στην πόλη του υπο­στρά­τη­γου Κρί­στο­φερ Μόχαν, διοι­κη­τή της 21ης Διοί­κη­σης Υπο­στή­ρι­ξης Πολε­μι­κών Επι­χει­ρή­σε­ων (21st Theater Sustainment Command), στην αρμο­διό­τη­τα του οποί­ου είναι η υπο­στή­ρι­ξη των αμε­ρι­κα­νι­κών στρα­τευ­μά­των στα Βαλκάνια.

Η άφι­ξη του Αμε­ρι­κα­νού υπο­στρα­τή­γου (στις 19 Φλε­βά­ρη) ο οποί­ος ανα­μέ­νε­ται, σύμ­φω­να με πλη­ρο­φο­ρί­ες να επι­θε­ω­ρή­σει το αερο­δρό­μιο, το λιμά­νι, αλλά και τα στρα­τό­πε­δα της περιο­χής, επι­βε­βαιώ­νει τις πλη­ρο­φο­ρί­ες που θέλουν την Αλε­ξαν­δρού­πο­λη να συμπε­ρι­λαμ­βά­νε­ται στην άσκη­ση «Defender 2020», κατά την οποία θα γίνει η μεγα­λύ­τε­ρη μετα­κί­νη­ση στρα­τευ­μά­των και υλι­κού του αμε­ρι­κα­νι­κού στρα­τού από τις ΗΠΑ στα σύνο­ρα με την Ρωσία τα τελευ­ταία 30 χρόνια.

Η «Defender 2020», προ­βλέ­πει την κινη­το­ποί­η­ση συνο­λι­κά 37.000 στρα­τιω­τών: 29.000 από τις ΗΠΑ και 8.000 από τις υπό­λοι­πες χώρες. Αντί­στοι­χα θα μετα­φερ­θούν 20.000 άρμα­τα μάχης, τεθω­ρα­κι­σμέ­να και άλλα οχή­μα­τα από τις ΗΠΑ συν άλλα 13.000 που βρί­σκο­νται ήδη στην Ευρώ­πη σε απο­θή­κες. Η διεκ­πε­ραί­ω­ση αυτή θα απαι­τή­σει δρο­μο­λό­για συνο­λι­κού μήκους 4.000 χλμ., όπως τα προ­ϋ­πο­λο­γί­ζουν οι αρμό­διοι. Θα συμ­με­τά­σχουν δυνά­μεις από 18 κρά­τη: ΗΠΑ, Βέλ­γιο, Γαλ­λία, Λιθουα­νία, Κανα­δάς, Ολλαν­δία, Τσε­χία, Γερ­μα­νία, Πολω­νία, Δανία, Ουγ­γα­ρία, Ισπα­νία, Εσθο­νία, Ιτα­λία, Βρε­τα­νία, Φιν­λαν­δία, Λετο­νία, αλλά και η Γεωργία.

Στο πλαί­σιο της μεγα­λύ­τε­ρης άσκη­σης πολε­μι­κής προ­ε­τοι­μα­σί­ας, των αμε­ρι­κα­νι­κών ενό­πλων δυνά­με­ων, ανα­μέ­νε­ται να απο­βι­βα­στεί στην πόλη μια ολό­κλη­ρη μηχα­νο­κί­νη­τη μεραρ­χία πεζι­κού του αμε­ρι­κα­νι­κού στρα­τού, η οποία θα μετα­κι­νη­θεί μέσω του Έβρου στη Βουλ­γα­ρία και την Ρου­μα­νία, καλύ­πτο­ντας το «νότιο μέτω­πο» με την Ρωσία.

Στην άσκη­ση θα συμ­με­τά­σχουν και οι ελλη­νι­κές ένο­πλες δυνά­μεις, παρέ­χο­ντας υπο­στή­ρι­ξη για τους χιλιά­δες στρα­τιώ­τες αλλά και την την υλι­κο­τε­χνι­κή υπο­δο­μή για την μετα­φο­ρά του πολε­μι­κού υλικού.

Εκτός όμως από το βασι­κό σενά­ριο που θα περι­λαμ­βά­νει την μετα­κί­νη­ση των στρα­τευ­μά­των, η «Defender 2020», θα «συν­δε­θεί» και με 6 άλλες ετή­σιες ασκή­σεις των αμε­ρι­κα­νι­κών ενό­πλων δυνά­με­ων στην Ευρώ­πη, τις «Allied SpiritXI, Dynamic Front 20», «Joint Warfighting Assessment 20», «Saber Strike 20», «Swift Response 20» και «Trojan Footprint» με ένα κοι­νό σενά­ριο άσκη­σης, συντο­νι­σμέ­νη εντο­λή απο­στο­λής, αμοι­βαία υπο­στή­ρι­ξη και κοι­νό περι­βάλ­λον επι­κοι­νω­νί­ας. Σύμ­φω­να με πλη­ρο­φο­ρί­ες, η «Swift Response 20», θα πραγ­μα­το­ποι­η­θεί και στην Ελλά­δα με την συμ­με­το­χή των ελλη­νι­κών ενό­πλων δυνάμεων.

Πηγή: 902.gr

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο