Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

«Αληθινό σενάριο φρίκης» από ακροδεξιό στην πόλη Χανάου της Γερμανίας

Εννέα άνθρω­ποι δολο­φο­νή­θη­καν το βρά­δυ της Τετάρ­της προς Πέμ­πτη στη Χανά­ου, κοντά στη Φραγ­κφούρ­τη, στην κεντρι­κή Γερ­μα­νία, σε δυο επι­θέ­σεις ο ύπο­πτος για τις οποί­ες βρέ­θη­κε μερι­κές ώρες αργό­τε­ρα νεκρός μέσα στο σπί­τι του, σύμ­φω­να με την αστυνομία.

Οι επι­θέ­σεις είχαν στό­χο θαμώ­νες μπαρ με ναρ­γι­λέ­δες και τα πυρά τραυ­μά­τι­σαν σοβα­ρά πολ­λούς ακό­μη ανθρώ­πους, μετέ­δω­σαν τοπι­κά ΜΜΕ. «Σε αυτό το στά­διο, η αστυ­νο­μία μπο­ρεί να επι­βε­βαιώ­σει μόνο ότι οκτώ άνθρω­ποι τραυ­μα­τί­στη­καν θανά­σι­μα», ανέ­φε­ραν οι αρχές σε ανα­κοί­νω­ση που δημο­σιο­ποί­η­σαν τη νύχτα.

Ένας από τους πιο σοβα­ρά τραυ­μα­τι­σμέ­νους ανθρώ­πους υπέ­κυ­ψε σήμε­ρα το πρωί, με απο­τέ­λε­σμα ο απο­λο­γι­σμός των θυμά­των των δύο επι­θέ­σε­ων να αυξη­θεί σε εννέα, δήλω­σε εκπρό­σω­πος των αρχών.

Το πρό­σω­πο που η αστυ­νο­μία θεω­ρού­σε ύπο­πτο για την επί­θε­ση βρέ­θη­κε νεκρό μερι­κές ώρες αργό­τε­ρα μέσα στο σπί­τι του, πλάι στο πτώ­μα άλλου ενός ανθρώ­που, που δεν έχει αναγνωριστεί.

«Ο φερό­με­νος ως δρά­στης βρέ­θη­κε νεκρός στο σπί­τι του στη Χανά­ου» από τις ειδι­κές δυνά­μεις της αστυ­νο­μί­ας, ενώ «επι­πλέ­ον βρέ­θη­κε άλλο ένα πτώ­μα», ανέ­φε­ρε μέσω Twitter η αστυ­νο­μία του κρα­τι­δί­ου της Έσσης, όπου βρί­σκε­ται η Χανά­ου. «Η έρευ­να συνε­χί­ζε­ται. Αυτή τη στιγ­μή δεν υπάρ­χει καμία ένδει­ξη πως υπήρ­χαν άλλοι δρά­στες», κατά την ίδια πηγή.

Η μεγά­λη δύνα­μη της αστυ­νο­μί­ας που ανα­πτύ­χθη­κε εσπευ­σμέ­να στην πόλη εντό­πι­σε επί­σης ένα αυτο­κί­νη­το με πυρο­μα­χι­κά και γεμι­στή­ρες στο εσω­τε­ρι­κό του, σύμ­φω­να με τον γερ­μα­νι­κό Τύπο. Ο ύπο­πτος, κατά δημο­σιο­γρα­φι­κές πλη­ρο­φο­ρί­ες, ήταν Γερ­μα­νός και είχε άδεια κυνηγιού.

Δημο­σιο­γρά­φος του Γαλ­λι­κού Πρα­κτο­ρεί­ου είδε περί­που τριά­ντα οχή­μα­τα της αστυ­νο­μί­ας να ανα­χω­ρούν από το αστυ­νο­μι­κό τμή­μα της Χανά­ου, περί­που είκο­σι χιλιό­με­τρα από τη Φραγ­κφούρ­τη, ενώ αυτό­πτες μάρ­τυ­ρες είπαν πως είδαν βαριά οπλι­σμέ­νους αστυ­νο­μι­κούς στην πόλη.

«Σοκ»

Η πρώ­τη επί­θε­ση είχε στό­χο θαμώ­νες έξω απο μπαρ με ναρ­γι­λέ­δες, το Midnight, στην καρ­διά της πόλης των περί­που 90.000 κατοί­κων. Σύμ­φω­να με την αστυ­νο­μία, του­λά­χι­στον ένας άνθρω­πος τραυ­μα­τί­στη­κε σοβα­ρά σε αυτή την πρώ­τη επί­θε­ση, περί τις 22:00 [τοπι­κή ώρα· 23:00 ώρα Ελλά­δας]. Αυτό­πτες μάρ­τυ­ρες που μίλη­σαν σε γερ­μα­νι­κά ΜΜΕ έκα­ναν λόγο για περί­που δέκα πυροβολισμούς.

Ο φερό­με­νος ως δρά­στης έφυ­γε με αυτο­κί­νη­το από το σημείο προς την κατεύ­θυν­ση της Πλα­τεί­ας Κουρτ Σου­μά­χερ, στη συνοι­κία Κέσελ­στατ, σύμ­φω­να με την αστυνομία.

Ακο­λού­θη­σε δεύ­τε­ρο του­φε­κί­δι, με «του­λά­χι­στον πέντε σοβα­ρά τραυ­μα­τί­ες», σύμ­φω­να με τον αρχι­κό απο­λο­γι­σμό των αρχών. Σύμ­φω­να με τοπι­κά ΜΜΕ, τρεις άνθρω­ποι σκο­τώ­θη­καν στην επί­θε­ση στο πρώ­το μπαρ και πέντε μπρο­στά στο δεύ­τε­ρο, το Arena Bar.

Ο δρά­στης άνοι­ξε πυρ ενα­ντί­ον ανθρώ­πων στον χώρο των ανθρώ­πων που κάπνι­ζαν, σκο­τώ­νο­ντας πέντε, ανά­με­σά τους και μία γυναί­κα, σύμ­φω­να με την εφη­με­ρί­δα Bild, που πρό­σθε­σε πως τα θύμα­τα ήταν κουρ­δι­κής καταγωγής.

Τους ανθρώ­πους που έχα­σαν τη ζωής τους «τους ξέρα­με εδώ και χρό­νια», είπε ο γιος του ιδιο­κτή­τη ενός από τα μπαρ στο Γερ­μα­νι­κό Πρα­κτο­ρείο. Δύο υπάλ­λη­λοι του μπαρ είναι ανά­με­σα στα θύμα­τα, συνέ­χι­σε. «Είναι σοκ για τους πάντες», πρόσθεσε.

Για «αλη­θι­νό σενά­ριο φρί­κης» μίλη­σε η συντη­ρη­τι­κή βου­λεύ­τρια της περι­φέ­ρειας Κάτια Λάι­κερτ, ενώ ο σοσιαλ­δη­μο­κρά­της δήμαρ­χος της Χανά­ου Κλά­ους Καμίν­σκι μίλη­σε για «φοβε­ρή νύχτα, που θα μας στοι­χειώ­νει για πάρα πολύ και­ρό», ενώ προ­έ­τρε­ψε τους πάντες να απο­φεύ­γουν τη «σενα­ριο­λο­γία» και τους κατοί­κους να δεί­ξουν «σύνε­ση».

Απειλή

Το κίνη­τρο των επι­θέ­σε­ων αυτών δεν είναι ακό­μα επι­σή­μως γνω­στό, διευ­κρί­νι­σε εκπρό­σω­πος της αστυ­νο­μί­ας. Ωστό­σο, όπως ανέ­φε­ρε σήμε­ρα η γερ­μα­νι­κή εφη­με­ρί­δα Bild στην ηλε­κτρο­νι­κή της έκδο­ση, ο φερό­με­νος ως δρά­στης εξέ­φρα­σε ακρο­δε­ξιές από­ψεις σε επι­στο­λή του που βρέ­θη­κε στο σπί­τι του.

Η Γερ­μα­νία έγι­νε στό­χος τα τελευ­ταία χρό­νια πολ­λών τζι­χα­ντι­στι­κών επι­θέ­σε­ων, ανά­με­σά τους μιας η οποία είχε στοι­χί­σει τη ζωή σε 12 ανθρώ­πους στην καρ­διά του Βερο­λί­νου τον Δεκέμ­βριο του 2016.

Αλλά είναι η απει­λή της τρο­μο­κρα­τί­ας της άκρας δεξιάς αυτή που ανη­συ­χεί περισ­σό­τε­ρο τις γερ­μα­νι­κές αρχές το τελευ­ταίο διά­στη­μα, ειδι­κά μετά τον φόνο του Βάλ­τερ Λού­μπ­κε, τοπι­κού στε­λέ­χους του CDU της Άγγε­λας Μέρ­κελ, τον περα­σμέ­νο Ιού­νιο. Βασι­κός ύπο­πτος για τη δολο­φο­νία αυτή είναι ένας νεο­να­ζί που έχει συλληφθεί.

Την Παρα­σκευή, 12 μέλη μιας μικρής οργά­νω­σης της άκρας δεξιάς συνε­λή­φθη­σαν στο πλαί­σιο ευρεί­ας αντι­τρο­μο­κρα­τι­κής επι­χεί­ρη­σης. Τους βαρύ­νουν υπο­ψί­ες ότι σχε­δί­α­ζαν επι­θέ­σεις ενα­ντί­ον τεμε­νών, όπως αυτές που έγι­ναν στο Κράι­στσερτς, στη Νέα Ζηλαν­δία, τον Μάρ­τιο του 2019, στα οποία είχαν σκο­τω­θεί 51 άνθρω­ποι. Έχουν προφυλακιστεί.

Τον Οκτώ­βριο, εξτρε­μι­στής της δεξιάς και αρνη­τής του Ολο­καυ­τώ­μα­τος απο­πει­ρά­θη­κε να δια­πρά­ξει επί­θε­ση ενα­ντί­ον συνα­γω­γής στη Χάλε, σφα­γή που απο­φεύ­χθη­κε παρά λίγο.

Στη Δρέσ­δη, στην πάλαι ποτέ ΓΛΔ, οκτώ νεο­να­ζί δικά­ζο­νται εξάλ­λου τους τελευ­ταί­ους σχε­δόν πέντε μήνες διό­τι σχε­δί­α­ζαν επι­θέ­σεις ενα­ντί­ον ξένων καθώς και πολιτικών.

Ακροδεξιά κίνητρα είχε ο δράστης, σύμφωνα με τη Bild

Ο φερό­με­νο­ςδρά­στης είχε ακρο­δε­ξιά κίνη­τρα, ανέ­φε­ρε σήμε­ρα η εφη­με­ρί­δα Bild.  Σύμ­φω­να με την εφη­με­ρί­δα, ο δρά­στης της επί­θε­σης, ο οποί­ος βρέ­θη­κε νεκρός λίγες ώρες αργό­τε­ρα στο σπί­τι του, ονο­μά­ζε­ται Τομπί­ας Ρ. και έχει αφή­σει μία επι­στο­λή και ένα βίντεο στα οποία προ­α­ναγ­γέλ­λει τις πρά­ξεις του. Στην επι­στο­λή του ο Τομπί­ας ανα­φέ­ρει, μετα­ξύ άλλων, ότι πρέ­πει να εξο­ντω­θούν κάποιοι άνθρω­ποι, η απέ­λα­ση των οποί­ων από τη Γερ­μα­νία δεν είναι πλέ­ον εφι­κτή. Η Bild δεν επι­κα­λεί­ται την πηγή των πλη­ρο­φο­ριών που δημο­σί­ευ­σε, ενώ η αστυ­νο­μία προς το παρόν δεν τις έχει σχολιάσει.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο