Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Αλλαγές στην εισαγωγή των μαθητών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση

Τις προ­τά­σεις του υπουρ­γεί­ου Παι­δεί­ας για αλλα­γές στο σύστη­μα εισα­γω­γής στην τρι­το­βάθ­μια εκπαί­δευ­ση και για την ενί­σχυ­ση της ασφά­λειας των ΑΕΙ, έθε­σε η υπουρ­γός Παι­δεί­ας, Νίκη Κερα­μέ­ως, στην έκτα­κτη Σύνο­δο των Πρυτάνεων.

Ειδι­κό­τε­ρα, η κ. Κερα­μέ­ως παρου­σί­α­σε τις προ­τά­σεις του υπουρ­γεί­ου οι οποί­ες στη­ρί­χθη­καν ομό­φω­να από τους πρυ­τά­νεις και θα συζη­τη­θούν περαι­τέ­ρω στην επι­κεί­με­νη Σύνο­δό τους την ερχό­με­νη Παρασκευή.

Προ­τά­σεις που νομι­μο­ποιούν την περαι­τέ­ρω κατη­γο­ριο­ποί­η­ση των τμη­μά­των, την έντα­ση του ελι­τι­σμού για κάποια τμή­μα­τα και την παρα­πέ­ρα υπο­βάθ­μι­ση για άλλα. Το υπουρ­γείο κάνει λόγο επί­σης για «θωρά­κι­ση της βάσης εισα­γω­γής από την ευκο­λία ή δυσκο­λία των θεμά­των», όμως στην πρά­ξη μια χρο­νιά με δύσκο­λα θέμα­τα θα πετά­ξει εκτός Ανώ­τα­της Εκπαί­δευ­σης χιλιά­δες υπο­ψη­φί­ους, κάτι που δεν ισχύ­ει με το παρόν σύστημα.

Προτάσεις για αλλαγές στην εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση

* Θεσμο­θέ­τη­ση ελά­χι­στης βάσης εισα­γω­γής από κάθε πανε­πι­στη­μια­κό τμή­μα ως ποσο­στό του μέσου όρου των μέσων επι­δό­σε­ων όλων των υπο­ψη­φί­ων στο σύνο­λο των μαθη­μά­των (Μ1, Μ2, Μ3, Μ4) του επι­στη­μο­νι­κού πεδί­ου στο οποίο αντι­στοι­χεί το τμήμα.

* Δια­δι­κα­σία εισα­γω­γής σε δύο φάσεις.

Φάση Α: Συμπλή­ρω­ση του μηχα­νο­γρα­φι­κού δελ­τί­ου με περιο­ρι­σμέ­νο αριθ­μό επι­λο­γών (σε αντί­θε­ση με τον απε­ριό­ρι­στο αριθ­μό που ισχύ­ει σήμε­ρα). Φάση Β: ακο­λου­θεί την ανα­κοί­νω­ση των επι­τυ­χό­ντων της Φάσης Α, συμ­με­τέ­χουν μόνον οι μη εισα­χθέ­ντες κατά την Φάση Α και οι επι­λο­γές τους περιο­ρί­ζο­νται σε όσα τμή­μα­τα απέ­μει­ναν κενές θέσεις από την Φάση Α.

Μάλι­στα, το υπουρ­γείο ισχυ­ρί­ζε­ται ότι «με τις προ­τει­νό­με­νες ρυθ­μί­σεις δεν επη­ρε­ά­ζε­ται επ’ ουδε­νί η προ­ε­τοι­μα­σία των μαθη­τών για τις πανελ­λα­δι­κές εξε­τά­σεις», δεί­χνο­ντας τις προ­θέ­σεις της κυβέρ­νη­σης να φέρει τέτοιες σημα­ντι­κό­τα­τες αλλα­γές στον τρό­πο πρό­σβα­σης από φέτος, αιφ­νι­διά­ζο­ντας πραγ­μα­τι­κά τους φετι­νούς υπο­ψη­φί­ους και μάλι­στα σε μια τόσο δύσκο­λη χρο­νιά, που το μεγα­λύ­τε­ρο μέρος της προ­ε­τοι­μα­σί­ας τους έχει γίνει τηλε­μα­τι­κά, με όλα τα προ­βλή­μα­τα που έχει αυτή η διαδικασία!

Μπε­λο­γιάν­νης / Πλου­μπί­δης – Χικ­μέτ – Μαξ Χάβε­λα­αρ (ΕΚΠΤΩΣΗ 21% και ΔΩΡΟ τα μεταφορικά)

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο