Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Αλληλεγγύη στην Κούβα: Με επιτυχία η εκδήλωση για την συμπλήρωση 69 χρόνων από την επίθεση στο στρατώνα Μονκάδα

Εκδή­λω­ση αλλη­λεγ­γύ­ης στον κου­βα­νι­κό λαό, με θέμα «Κού­βα — 69 χρό­νια μετά την 26η Ιου­λί­ου 1953. Από την επί­θε­ση στη Μον­κά­δα στην Επα­νά­στα­ση που συνε­χί­ζει» οργά­νω­σε από­ψε η «NEW STAR», στον ιστο­ρι­κό χώρο του πρώ­ην ΕΑΤ-ΕΣΑ, στο πάρ­κο Ελευθερίας.

Η επί­θε­ση του Ιού­λη του 1953 από ομά­δα επα­να­στα­τών που την διε­ξή­γα­γαν, υπό την ηγε­σία του Φιντέλ Κάστρο, μπο­ρεί να μην ήταν νικη­φό­ρα, σημα­το­δό­τη­σε όμως την έναρ­ξη μιας επί­μο­νης δου­λειάς, για την πολι­τι­κο-στρα­τιω­τι­κή οργά­νω­ση των Κου­βα­νών επα­να­στα­τών που πεντέ­μι­ση χρό­νια μετά οδή­γη­σε στην έναρ­ξη της Επανάστασης.

Τους παρευ­ρι­σκό­με­νους υπο­δέ­χθη­κε στο χώρο ο Σπύ­ρος Χαλ­βα­τζής, αντι­πρό­ε­δρος του Συλ­λό­γου Φυλα­κι­σθέ­ντων Εξο­ρι­σθέ­ντων Αντι­στα­σια­κών 1967–1973 που μετα­ξύ άλλων σημεί­ω­σε τη μεγά­λη αλλη­λεγ­γύη του λαού μας στον λαό της Κούβας.

Το λόγο πήρε ο πρέ­σβης της Κού­βας στην Ελλά­δα Αρα­μις Φου­έ­ντε Ερνά­ντες, που μετα­ξύ άλλων σημεί­ω­σε ότι τα γεγο­νό­τα της 26ης Ιού­λη του 1953 συν­δέ­θη­καν με την αφύ­πνι­ση της επα­να­στα­τι­κής συνεί­δη­σης στην Κού­βα. Ανα­φέρ­θη­κε στην επι­μο­νή με την οποία ο αμε­ρι­κά­νι­κος ιμπε­ρια­λι­σμός συνε­χί­ζει να δυνα­μώ­νει την επί­θε­σή του στην Κού­βα και εστί­α­σε στο συνε­χι­ζό­με­νο και ολό­πλευ­ρο εμπάρ­γκο με το οποίο «έχουν στό­χο να πνί­ξουν την οικο­νο­μία της Κού­βας». Επι­σή­μα­νε ότι βασι­κή ανη­συ­χία των εχθρών της Κού­βας, είναι «το παρά­δειγ­μα που δίνει σε όλους τους λαούς», ότι «ένας λαός, όσο μικρός κι αν είναι μπο­ρεί να απο­φα­σί­σει για το πεπρω­μέ­νο του», «να απο­φα­σί­σει σε ποιο πολι­τι­κό σύστη­μα θα ζει», «πώς θα εξε­λι­χθεί με ανε­ξαρ­τη­σία και κυριαρχία».

Στην εκδή­λω­ση παρα­βρέ­θη­κε ο Αρης Ευαγ­γε­λί­δης, μέλος του Τμή­μα­τος Διε­θνών Σχέ­σε­ων της ΚΕ του ΚΚΕ.

Συμ­με­τεί­χαν ακό­μα ο πρέ­σβης της Βενε­ζου­έ­λας Φρέ­ντι Φερ­νά­ντεζ, καθώς και εκπρό­σω­ποι διά­φο­ρων φορέ­ων, μετα­ξύ των οποί­ων η ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ.

Ακο­λού­θη­σε καλ­λι­τε­χνι­κό πρό­γραμ­μα, ενώ προ­βλή­θη­κε σε πρώ­τη προ­βο­λή το κου­βα­νι­κό ιστο­ρι­κό ντο­κι­μα­ντέρ «Κού­βα, Μονο­πά­τια της Επα­νά­στα­σης — Πριν το 1959».

Στην Κού­βα η κεντρι­κή εκδή­λω­ση για την 26η Ιού­λη πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­κε με μαζι­κή συμ­με­το­χή στο Σιεν­φου­έ­γος. Κεντρι­κός ομι­λη­τής ήταν ο Πρώ­τος Γραμ­μα­τέ­ας της ΚΕ του ΚΚ Κού­βας και πρό­ε­δρος της Κού­βας, Μιγκέλ Ντί­ας — Κανέλ, ενώ στη συγκέ­ντρω­ση έδω­σε το «παρών» ο επα­να­στά­της ηγέ­της, Ραούλ Κάστρο.

902.gr

«Τσε Γκε­βά­ρα, πρε­σβευ­τής της Επα­νά­στα­σης», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο