Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Αλληλεγγύη στους Ουκρανούς πρόσφυγες και σε όλους τους ξεριζωμένους των ιμπεριαλιστικών πολέμων

Της Κατε­ρί­νας Γεράκη
υπεύ­θυ­νης της Δια­τμη­μα­τι­κής Επι­τρο­πής της ΚΕ του ΚΚΕ για τους Πρό­σφυ­γες και Μετανάστες.

Η ρωσι­κή εισβο­λή και το ξέσπα­σμα του ιμπε­ρια­λι­στι­κού πολέ­μου στην Ουκρα­νία έχουν προ­κα­λέ­σει ένα τερά­στιο κύμα προ­σφύ­γων. Ο συνο­λι­κός αριθ­μός τους έχει ξεπε­ρά­σει τα 3,5 εκα­τομ­μύ­ρια (στοι­χεία της 23ης Μάρ­τη 2022), ενώ σύμ­φω­να με την εκτί­μη­ση της Γερ­μα­νί­δας υπουρ­γού Εξω­τε­ρι­κών, Α. Μπέρ­μποκ, θα φτά­σει γρή­γο­ρα στα 8 εκα­τομ­μύ­ρια. Οι περισ­σό­τε­ροι Ουκρα­νοί πρό­σφυ­γες (πάνω από 2 εκα­τομ­μύ­ρια) βρί­σκο­νται στην Πολω­νία, ενώ στην Ελλά­δα έχουν έρθει 12.992, ανά­με­σα στους οποί­ους 4.161 ανή­λι­κα παι­διά (στοι­χεία της 21ης Μάρ­τη 2022).

Ο ύπα­τος αρμο­στής των Ηνω­μέ­νων Εθνών για τους Πρό­σφυ­γες, Φ. Γκρά­ντι, δήλω­σε ότι 10 εκα­τομ­μύ­ρια έχουν εγκα­τα­λεί­ψει τις εστί­ες τους, ενώ μίλη­σε για την «πιο γρή­γο­ρα εξε­λισ­σό­με­νη προ­σφυ­γι­κή κρί­ση στην Ευρώ­πη μετά τον Β’ Παγκό­σμιο Πόλε­μο». Εντο­νες ανη­συ­χί­ες εκφρά­ζο­νται για τους μεγά­λους κιν­δύ­νους εμπο­ρί­ας ανθρώ­πων σε βάρος των γυναι­κών, καθώς και ιδιαί­τε­ρα σε βάρος των παι­διών που ταξι­δεύ­ουν μόνα και χωρίς επί­βλε­ψη ενη­λί­κου (ασυ­νό­δευ­τοι ανήλικοι).

Επικίνδυνοι διαχωρισμοί και παζάρια

1. Ο αριθ­μός των προ­σφύ­γων από τον πόλε­μο στην Ουκρα­νία αυξά­νε­ται καθη­με­ρι­νά και προ­στί­θε­ται στον μακρύ κατά­λο­γο των εκα­τομ­μυ­ρί­ων ξερι­ζω­μέ­νων από τις κάθε είδους ιμπε­ρια­λι­στι­κές επεμ­βά­σεις και πολέ­μους με τη σφρα­γί­δα του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, από τη Συρία, το Αφγα­νι­στάν, το Ιράκ, την Παλαι­στί­νη, μια σει­ρά από χώρες της Αφρι­κής κ.ά.

Τριά­ντα χρό­νια μετά τη διά­λυ­ση της ΕΣΣΔ, όλα αυτά τα χρό­νια δεν έχουν στα­μα­τή­σει οι ιμπε­ρια­λι­στι­κές επεμ­βά­σεις και οι πόλε­μοι, η υπο­δαύ­λι­ση εμφύ­λιων συγκρού­σε­ων, η εδραί­ω­ση αυταρ­χι­κών καθε­στώ­των, σε πολ­λές γωνιές του πλα­νή­τη. Τα μετα­να­στευ­τι­κά και προ­σφυ­γι­κά κύμα­τα μεγα­λώ­νουν. Αλλω­στε, η ίδια η καπι­τα­λι­στι­κή παλι­νόρ­θω­ση στις πρώ­ην σοσια­λι­στι­κές χώρες και η διό­γκω­ση των οικο­νο­μι­κών προ­βλη­μά­των και της φτώ­χειας που ακο­λού­θη­σε, προ­κά­λε­σαν τη μαζι­κή φυγή εκα­τομ­μυ­ρί­ων ανθρώ­πων από τον τόπο τους. Για παρά­δειγ­μα, στην Ελλά­δα ζουν πάνω από 200.000 μετα­νά­στες από Γεωρ­γία, Ουκρα­νία, Ρωσία, Βουλ­γα­ρία, Ρου­μα­νία, Πολω­νία1.

Ταυ­τό­χρο­να, η νίκη της αντε­πα­νά­στα­σης δημιούρ­γη­σε το έδα­φος για την ανα­θε­ώ­ρη­ση και στα­δια­κή απο­ψί­λω­ση διε­θνών Συν­θη­κών, που είχαν δια­μορ­φω­θεί με την καθο­ρι­στι­κή συμ­βο­λή της ΕΣΣΔ, όπως η Συν­θή­κη της Γενεύ­ης για την προ­στα­σία των προ­σφύ­γων. Είναι χαρα­κτη­ρι­στι­κές η προ­σπά­θεια της ΕΕ και των αστι­κών κυβερ­νή­σε­ων για τη δια­στρέ­βλω­ση της ιδιό­τη­τας του πρό­σφυ­γα και η επι­μο­νή τους στην έννοια της «μετα­νά­στευ­σης», η οποία δεν εμπί­πτει σε διε­θνείς Συν­θή­κες και ρυθ­μί­ζε­ται κατά κύριο λόγο από το εσω­τε­ρι­κό δίκαιο της ΕΕ και του κάθε κρά­τους. Για παρά­δειγ­μα, ακό­μα και στο πρό­σφα­το κεί­με­νο της Ευρω­παϊ­κής Επι­τρο­πής για την τρο­πο­ποί­η­ση των Κανο­νι­σμών σχε­τι­κά με τη «δρά­ση συνο­χής για τους πρό­σφυ­γες στην Ευρώ­πη (CARE)» γίνε­ται λόγος για «την αντι­με­τώ­πι­ση των μετα­να­στευ­τι­κών προ­κλή­σε­ων ως απο­τέ­λε­σμα της ρωσι­κής στρα­τιω­τι­κής επί­θε­σης».

2. Για την προ­στα­σία των κατα­τρεγ­μέ­νων από τον ιμπε­ρια­λι­στι­κό πόλε­μο στην Ουκρα­νία, το Συμ­βού­λιο της ΕΕ απο­φά­σι­σε την ενερ­γο­ποί­η­ση Οδη­γί­ας του 2001 (2001/55) για τη λεγό­με­νη παρο­χή προ­σω­ρι­νής προ­στα­σί­ας σε περί­πτω­ση μαζι­κής εισ­ρο­ής εκτο­πι­σθέ­ντων. Οπωσ­δή­πο­τε, η Οδη­γία αυτή δεν παρέ­χει ένα ολο­κλη­ρω­μέ­νο πλαί­σιο προ­στα­σί­ας των ξερι­ζω­μέ­νων, αλλά σε κάθε περί­πτω­ση παρέ­χει καταρ­χάς ορι­σμέ­να στοι­χειώ­δη δικαιώ­μα­τα, που πρέ­πει να εξα­σφα­λί­ζο­νται. Πιο συγκε­κρι­μέ­να, η Οδη­γία προ­βλέ­πει τη νόμι­μη δια­μο­νή για ένα έτος, με δυνα­τό­τη­τα παρά­τα­σης, με δικαί­ω­μα πρό­σβα­σης στην αγο­ρά εργα­σί­ας, στην ιατρο­φαρ­μα­κευ­τι­κή περί­θαλ­ψη και την Εκπαίδευση.

Ωστό­σο, αξί­ζει να υπο­γραμ­μι­στεί ότι η ενερ­γο­ποί­η­ση της ίδιας Οδη­γί­ας είχε απορ­ρι­φθεί μετά βδε­λυγ­μί­ας στη διάρ­κεια της λεγό­με­νης προ­σφυ­γι­κής κρί­σης του 2015 λόγω του πολέ­μου στη Συρία, με πάνω από 4 εκα­τομ­μύ­ρια Σύρους πρό­σφυ­γες. Πολύ περισ­σό­τε­ρο, η σημε­ρι­νή έγκρι­σή της συνο­δεύ­ε­ται από ορι­σμέ­νους με σκο­τα­δι­στι­κές και ρατσι­στι­κές δηλώ­σεις για «πραγ­μα­τι­κούς», «λευ­κούς, Ευρω­παί­ους, χρι­στια­νούς» πρό­σφυ­γες, σε αντι­πα­ρά­θε­ση με τους «αλλό­θρη­σκους» ή και «εν δυνά­μει ύπο­πτους για τρο­μο­κρα­τία» πρό­σφυ­γες από Συρία, Αφγα­νι­στάν, Ιράκ κ.α., δίνο­ντας έτσι άλλο­θι και στις κάθε είδους εθνι­κι­στι­κές και φασι­στι­κές ιαχές για τα σχέ­δια ισλα­μο­ποί­η­σης της Ευρώ­πης κ.λπ.

Η Ευρω­κοι­νο­βου­λευ­τι­κή Ομά­δα του ΚΚΕ κατέ­θε­σε σχε­τι­κή Ερώ­τη­ση προς την Ευρω­παϊ­κή Επι­τρο­πή, όπου στη­λι­τεύ­ει την «απα­ρά­δε­κτη πολι­τι­κή “δύο μέτρων και δύο σταθ­μών” που προ­ω­θούν η ίδια και οι κυβερ­νή­σεις απέ­να­ντι στους κατα­τρεγ­μέ­νους πρό­σφυ­γες, παρά το γεγο­νός ότι όλοι τους απο­τε­λούν θύμα­τα ιμπε­ρια­λι­στι­κών επεμ­βά­σε­ων και πολέ­μων, στους οποί­ους η ΕΕ μάλι­στα είχε εξί­σου ευθύ­νη και ενε­πλά­κη ενερ­γά».

Ταυ­τό­χρο­να, η ανά­γκη προ­στα­σί­ας των Ουκρα­νών προ­σφύ­γων έχει πυρο­δο­τή­σει εκ νέου τη δια­πά­λη για το νέο Σύμ­φω­νο της ΕΕ για τη Μετα­νά­στευ­ση και το Ασυ­λο και αξιο­ποιεί­ται γύρω από το ακαν­θώ­δες ζήτη­μα των μετε­γκα­τα­στά­σε­ων ανά­με­σα στα κρά­τη — μέλη. Ετσι, πάνω στον πόνο και την τρα­γω­δία των ξερι­ζω­μέ­νων δια­πλέ­κο­νται τα σενά­ρια για την πιθα­νή αλλα­γή στά­σης των χωρών του Βίσε­γκραντ, που μέχρι τώρα αρνού­νταν στα­θε­ρά τη συζή­τη­ση για μετε­γκα­τά­στα­ση δικαιού­χων και αιτού­ντων άσυ­λο στο έδα­φός τους και σήμε­ρα είναι οι πρώ­τες χώρες υπο­δο­χής των Ουκρα­νών προ­σφύ­γων. Τα διά­φο­ρα δημο­σιεύ­μα­τα στον αστι­κό Τύπο, μάλι­στα, μιλούν για «ευκαι­ρία που πρέ­πει να εκμε­ταλ­λευ­τεί η Ελλάδα»…

3. Εμπλε­κό­με­νη άμε­σα στον ιμπε­ρια­λι­στι­κό πόλε­μο στην Ουκρα­νία, η Ελλά­δα ακο­λου­θεί την πολι­τι­κή της ΕΕ και στο ζήτη­μα του Προ­σφυ­γι­κού. Η κυβέρ­νη­ση της ΝΔ εφαρ­μό­ζει το ΠΔ 80/2006, με το οποίο ενσω­μα­τώ­θη­κε η παρα­πά­νω ευρω­παϊ­κή Οδη­γία 2001/55 για την προ­σω­ρι­νή προ­στα­σία των Ουκρα­νών προ­σφύ­γων. Παράλ­λη­λα, τρο­φο­δο­τού­νται οι ίδιες απα­ρά­δε­κτες δια­κρί­σεις σε βάρος των κατα­τρεγ­μέ­νων, για την πλειο­ψη­φία των οποί­ων επι­φυ­λάσ­σο­νται κατα­στο­λή στα σύνο­ρα, βίαιες επα­να­προ­ω­θή­σεις, εγκλω­βι­σμός στις νέες υπερ­δο­μές — φυλα­κές στα νησιά, απε­λά­σεις, άγρια εκμε­τάλ­λευ­ση και ομη­ρία σε καθε­στώς «παρα­τυ­πί­ας». Για άλλη μια φορά, πριν από λίγες μέρες, νέοι νεκροί προ­στέ­θη­καν στον αιμα­τη­ρό κατά­λο­γο των απελ­πι­σμέ­νων που προ­σπα­θούν να ξεφύ­γουν από τον πόλε­μο και την εξα­θλί­ω­ση, με ακό­μα ένα ναυά­γιο στη Λέσβο, με ακό­μα ένα νέο επι­κίν­δυ­νο επει­σό­διο με εγκλω­βι­σμέ­νους ανθρώ­πους σε νησί­δα του Εβρου.

Την ίδια ώρα, ο υπουρ­γός Μετα­νά­στευ­σης και Ασύ­λου, Ν. Μητα­ρά­κης, επι­μέ­νει στη δήλω­σή του για «πραγ­μα­τι­κούς» πρό­σφυ­γες, με το ευφυο­λό­γη­μα ότι η Ουκρα­νία συνο­ρεύ­ει με την ΕΕ και επο­μέ­νως οι άνθρω­ποι αυτοί δεν διέρ­χο­νται από ενδιά­με­σες «ασφα­λείς» τρί­τες χώρες μέχρι να φτά­σουν στο ευρω­παϊ­κό έδα­φος της Ελλά­δας και έτσι δεν χάνουν την ιδιό­τη­τα του πρόσφυγα!

Αντί­στοι­χα, ο βου­λευ­τής της ΝΔ Δ. Και­ρί­δης είπε κυνι­κά, όπως ομο­λό­γη­σε, ότι «… εδώ δεν μιλά­με για μια σφα­γή σε ένα μακρι­νό μέρος κάπου στα βάθη της Αφρι­κής, με αλλό­θρη­σκους, αλλά (…) για χρι­στια­νούς, λευ­κούς, Ευρω­παί­ους, που είναι από εμάς, προ­έρ­χο­νται από εμάς…». Τέτοιες δηλώ­σεις αντι­κει­με­νι­κά δια­μορ­φώ­νουν το έδα­φος για ρατσι­στι­κές και επι­κίν­δυ­νες συμπε­ρι­φο­ρές κάθε είδους.

4. Στον ιμπε­ρια­λι­στι­κό πόλε­μο πάντα κάποιοι κερ­δί­ζουν από την κατα­στρο­φή. Σήμε­ρα, πολ­λοί μεγα­λο­ξε­νο­δό­χοι στην Ελλά­δα «τρί­βουν τα χέρια τους». Ο ίδιος ο υπουρ­γός Του­ρι­σμού, Β. Κικί­λιας, μίλη­σε για τη δυνα­τό­τη­τα απα­σχό­λη­σης των Ελλή­νων ομο­γε­νών και των προ­σφύ­γων από την Ουκρα­νία στις κενές 50.000 θέσεις εργα­σί­ας, δίνο­ντας το πρά­σι­νο φως για τις σχε­τι­κές αγγε­λί­ες και προ­σφο­ρές ξενο­δο­χεια­κών ομί­λων «με δωρε­άν δια­μο­νή, όρους και αμοι­βές Ελλή­νων συνα­δέλ­φων». Ομως, οι μετα­νά­στες και Ελλη­νες εργα­ζό­με­νοι στον του­ρι­στι­κό κλά­δο έχουν πολύ­τι­μη πικρή πεί­ρα από τις συν­θή­κες εργα­σί­ας και δια­βί­ω­σης, τις «ελα­στι­κές» συμ­βά­σεις, τα ατέ­λειω­τα ωρά­ρια, την κατα­στρα­τή­γη­ση των όποιων προ­στα­τευ­τι­κών δια­τά­ξε­ων έχουν απο­μεί­νει στην εργα­τι­κή νομοθεσία.

Η χρο­νι­κή συγκυ­ρία είναι απο­κα­λυ­πτι­κή: Οψεις του ίδιου νομί­σμα­τος, εκφρά­ζο­ντας τη δια­χρο­νι­κή στρα­τη­γι­κή του κεφα­λαί­ου στο Μετα­να­στευ­τι­κό — Προ­σφυ­γι­κό, είναι από τη μια πλευ­ρά η αξιο­ποί­η­ση των Ουκρα­νών προ­σφύ­γων ως φθη­νό­τε­ρου εργα­τι­κού δυνα­μι­κού, χωρίς μεγά­λες απαι­τή­σεις στο πλαί­σιο άλλω­στε της «προ­σω­ρι­νής προ­στα­σί­ας» τους, και από την άλλη πλευ­ρά οι νέες προ­ω­θού­με­νες διμε­ρείς συμ­φω­νί­ες της Ελλά­δας με Μπαν­γκλα­ντές, Πακι­στάν κ.ά. νομι­μο­ποιώ­ντας το σύγ­χρο­νο σκλα­βο­πά­ζα­ρο των μετα­να­στών εργα­τών γης. Η καπι­τα­λι­στι­κή βαρ­βα­ρό­τη­τα δεν κάνει διακρίσεις!

Επο­μέ­νως, όλα τα στοι­χεία απο­δει­κνύ­ουν την εκτί­μη­ση στην Ερώ­τη­ση της Ευρω­κοι­νο­βου­λευ­τι­κής Ομά­δας του ΚΚΕ: «Αφε­νός τα παρα­πά­νω αξιο­ποιού­νται ως μέσο πίε­σης στο πλαί­σιο του αντα­γω­νι­σμού των ΕΕ, ΝΑΤΟ, ΗΠΑ με τη Ρωσία, αφε­τέ­ρου εξα­σφα­λί­ζε­ται ένα πολυά­ριθ­μο φθη­νό­τε­ρο εργα­τι­κό δυνα­μι­κό, χωρίς μεγά­λες απαι­τή­σεις, σε κλά­δους και τομείς της οικο­νο­μί­ας, όπως η αγρο­τι­κή παρα­γω­γή και ο του­ρι­στι­κός κλά­δος στην Ελλά­δα, που η ΕΕ εκτι­μά ότι υπάρ­χει έλλει­ψη εργα­ζο­μέ­νων. Δεν είναι τυχαί­ες ανά­λο­γες εκτι­μή­σεις από κυβερ­νή­σεις και εργο­δο­τι­κές ενώ­σεις. Αυτή η φαι­νο­με­νι­κά αντί­θε­τη αντι­με­τώ­πι­ση των Ουκρα­νών από τους υπό­λοι­πους πρό­σφυ­γες απο­τε­λεί τη μία από τις δύο όψεις του ίδιου νομί­σμα­τος: Είτε με το μαστί­γιο είτε με το καρό­το είτε με την προ­σω­ρι­νή προ­στα­σία είτε με την κατα­στο­λή, η ιμπε­ρια­λι­στι­κή λυκο­συμ­μα­χία έχει ως κρι­τή­ριο την εξυ­πη­ρέ­τη­ση των γεω­πο­λι­τι­κών της συμ­φε­ρό­ντων, τη δια­σφά­λι­ση της κερ­δο­φο­ρί­ας των μονο­πω­λια­κών ομίλων».

Το καθήκον της αλληλεγγύης

Η ενα­ντί­ω­ση στον ιμπε­ρια­λι­στι­κό πόλε­μο, η επι­λο­γή της σημαί­ας των λαών και όχι των ληστών ιμπε­ρια­λι­στών περι­λαμ­βά­νουν ως ανα­πό­σπα­στο συστα­τι­κό την αλλη­λεγ­γύη στα θύμα­τα και τους ξερι­ζω­μέ­νους του πολέ­μου. Η αλλη­λεγ­γύη απο­τε­λεί έκφρα­ση του προ­λε­τα­ρια­κού διε­θνι­σμού, ανα­πό­δρα­στο ταξι­κό καθή­κον. Ο ελλη­νι­κός λαός έχει δώσει σπου­δαία δείγ­μα­τα γρα­φής στο μακρι­νό και το πιο πρό­σφα­το παρελ­θόν, έχο­ντας άλλω­στε ο ίδιος βιώ­σει τις πλη­γές της μετα­νά­στευ­σης και της προσφυγιάς.

Σήμε­ρα κι ενώ ο ιμπε­ρια­λι­στι­κός πόλε­μος στην Ουκρα­νία συνε­χί­ζε­ται και οι ιμπε­ρια­λι­στι­κοί αντα­γω­νι­σμοί κλι­μα­κώ­νο­νται με σοβα­ρούς κιν­δύ­νους για τους λαούς, η ανά­γκη της αλλη­λεγ­γύ­ης μετα­φρά­ζε­ται σε συγκε­κρι­μέ­να καθή­κο­ντα. Οι κομ­μου­νι­στές μπαί­νου­με μπροστά.

- Παλεύ­ου­με για την εξα­σφά­λι­ση των δικαιω­μά­των όλων των προ­σφύ­γων και των οικο­γε­νειών τους, χωρίς δια­κρί­σεις, στην υγειο­νο­μι­κή περί­θαλ­ψη, στη μόρ­φω­ση, στην απαι­τού­με­νη στή­ρι­ξη για δου­λειά με δικαιώ­μα­τα, στην ομα­λή κοι­νω­νι­κή ένταξη.

- Αντι­μα­χό­μα­στε κάθε προ­σπά­θεια δια­κρι­τι­κής μετα­χεί­ρι­σης των προ­σφύ­γων. Ορθώ­νου­με μέτω­πο στον ρατσι­σμό και τον φασι­σμό. Υψώ­νου­με ασπί­δα προ­στα­σί­ας για τις ευά­λω­τες γυναί­κες και τα παι­διά, ενά­ντια σε κυκλώ­μα­τα πορ­νεί­ας και εμπο­ρί­ας ανθρώπων.

- Απλώ­νου­με το χέρι στους Ουκρα­νούς πρό­σφυ­γες, επι­διώ­κου­με την επα­φή και συζή­τη­ση μαζί τους, όπου κι αν βρί­σκο­νται, είτε δια­μέ­νουν σε δομές είτε φιλο­ξε­νού­νται από συγ­γε­νείς και φίλους τους.

- Οργα­νώ­νου­με την πρα­κτι­κή στή­ρι­ξη και αλλη­λεγ­γύη για την ανα­κού­φι­σή τους, με όλα τα ανα­γκαία είδη, μέσα από τα εργα­τι­κά σωμα­τεία και άλλους μαζι­κούς συλ­λο­γι­κούς φορείς του λαϊ­κού κινήματος.

- Είμα­στε σε επα­γρύ­πνη­ση για τις συν­θή­κες δια­βί­ω­σης όλων των προ­σφύ­γων και αιτού­ντων άσυ­λο, τη δια­σφά­λι­ση των κανό­νων υγεί­ας και ασφά­λειας, την εξα­σφά­λι­ση επαρ­κούς σίτι­σης, υγειο­νο­μι­κής περί­θαλ­ψης και ψυχο­λο­γι­κής στή­ρι­ξης με ευθύ­νη του κρά­τους. Καταγ­γέλ­λου­με τις ακα­τάλ­λη­λες δομές δια­μο­νής. Διεκ­δι­κού­με ανοι­χτούς χώρους φιλο­ξε­νί­ας για την αρχι­κή ανα­γκαία κατα­γρα­φή και ταυ­το­ποί­η­σή τους και άμε­ση μετα­φο­ρά όλων σε ασφα­λή δια­με­ρί­σμα­τα και ξενώνες.

- Καλω­σο­ρί­ζου­με τα προ­σφυ­γό­που­λα στα σχο­λεία, με την ιδιαί­τε­ρη καθο­ρι­στι­κή συμ­βο­λή γονιών και εκπαι­δευ­τι­κών. Διεκ­δι­κού­με την εξα­σφά­λι­ση ουσια­στι­κών μέτρων για την εκπαί­δευ­σή τους με ευθύ­νη του κράτους.

- Υπο­δε­χό­μα­στε τους Ουκρα­νούς πρό­σφυ­γες στους χώρους δου­λειάς και πρω­το­στα­τού­με για την οργά­νω­ση όλων των εργα­ζο­μέ­νων στα σωμα­τεία τους, Ελλή­νων και ξένων, ανε­ξάρ­τη­τα από το καθε­στώς νόμι­μης ή μη δια­μο­νής τους και το είδος της εργα­σια­κής σχέ­σης. Ιδιαί­τε­ρη είναι η ευθύ­νη σε ορι­σμέ­νους κλά­δους, όπως στον επι­σι­τι­σμό, στον του­ρι­σμό, στην καθα­ριό­τη­τα κ.α.

- Διεκ­δι­κού­με την πρό­σλη­ψη μόνι­μου προ­σω­πι­κού στις υπη­ρε­σί­ες Μετα­νά­στευ­σης και Ασύ­λου, τη μονι­μο­ποί­η­ση όλων των συμβασιούχων.

Στις σει­ρή­νες του πολέ­μου που ήχη­σαν, η ενω­μέ­νη εργα­τι­κή τάξη και ο λαός σαλ­πί­ζουν τον δικό τους συνα­γερ­μό μαχη­τι­κής προ­ε­τοι­μα­σί­ας και λαϊ­κής αντε­πί­θε­σης, ενά­ντια στον ιμπε­ρια­λι­στι­κό πόλε­μο και τις συνέ­πειές του.

  • Παρα­πο­μπή

1. Σύμ­φω­να με τα στοι­χεία Γενά­ρη 2022 του υπουρ­γεί­ου Μετα­νά­στευ­σης και Ασύ­λου, ζουν στην Ελλά­δα με νόμι­μη άδεια δια­μο­νής 30.239 άνθρω­ποι από τη Γεωρ­γία (2η στην κατά­τα­ξη των 10 κορυ­φαί­ων εθνι­κο­τή­των πολι­τών τρί­των χωρών με ισχύ­ου­σες άδειες δια­μο­νής), 21.390 από την Ουκρα­νία (5η στην παρα­πά­νω κατά­τα­ξη), 18.870 από τη Ρωσία, ενώ υπάρ­χει και μεγά­λος αριθ­μός εργα­ζο­μέ­νων χωρίς «χαρ­τιά», όπως κυρί­ως γυναί­κες σε εσω­τε­ρι­κές οικια­κές εργα­σί­ες. Επί­σης, ζουν 69.304 Ευρω­παί­οι πολί­τες με βουλ­γα­ρι­κή υπη­κο­ό­τη­τα, 54.402 με ρου­μα­νι­κή, 13.903 με πολωνική.

Ανα­δη­μο­σί­ευ­ση από τον «Ριζο­σπά­στη του Σαβ­βα­το­κύ­ρια­κου», 26–27 Μάρ­τη 2022.

Ν. Μπε­λο­γιάν­νης Ν. Πλου­μπί­δης – Στο σπί­τι των ηρώων

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο