Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Αλληλεγγύη στο λαό της Κούβας μετά το φονικό πέρασμα του Ίρμα

O τυφώ­νας διέ­λυ­σε τη βόρεια ακτή σε μήκος 800 χιλιο­μέ­τρων, με αισθη­τές τις επι­πτώ­σεις του σε ολό­κλη­ρο το νησί

Ο χει­ρό­τε­ρος τυφώ­νας στην πρό­σφα­τη ιστο­ρία της Κού­βας έπλη­ξε τη χώρα. Στο πέ ρασμά του, κυρί­ως λόγω κατάρ­ρευ­σης κτι­ρί­ων στην Αβά­να, άφη­σε δέκα νεκρούς, ανε­βά­ζο­ντας έτσι στους 38 τα θύμα­τα στην Καραϊβική.

cuba202

Ο τυφώ­νας, κατη­γο­ρί­ας 5, ήταν ο χει­ρό­τε­ρος που έπλη­ξε την Κού­βα στην πρό­σφα­τη ιστο­ρία. Σε αντί­θε­ση με προη­γού­με­νους τυφώ­νες, όπου οι ζημιές περιο­ρί­στη­καν σε συγκε­κρι­μέ­νες επαρ­χί­ες, σύμ­φω­να με τις κου­βα­νι­κές Αρχές, ο τυφώ­νας Ίρμα διέ­λυ­σε τη βόρεια ακτή σε μήκος 800 χιλιο­μέ­τρων, με αισθη­τές τις επι­πτώ­σεις του σε ολό­κλη­ρο το νησί. Προ­κά­λε­σε πλημ­μύ­ρες έως την Αβά­να και πολ­λές κατα­στρο­φές στο κεντρι­κό και ανα­το­λι­κό τμή­μα του νησιού. Οι παρά­κτιες κοι­νό­τη­τες έχουν κατα­στρα­φεί από τους ανέ­μους και τις πλημμύρες.

cuba1

Παρά το γεγο­νός ότι η παρο­χή ρεύ­μα­τος είχε απο­κα­τα­στα­θεί στο 70% της χώρας, σχε­δόν αμέ­σως, αρκε­τές περιο­χές είναι ακό­μα χωρίς νερό και ηλε­κτρι­κή ενέρ­γεια, αφού οι κεντρι­κοί σταθ­μοί ηλε­κτρο­πα­ρα­γω­γής υπέ­στη­σαν σοβα­ρές ζημιές. Οι Αρχές του νησιού μαζί με τις Αρχές των κοι­νο­τή­των εργά­ζο­νται όλο το εικο­σι­τε­τρά­ω­ρο για να απο­κα­τα­στή­σουν τον ηλε­κτρι­σμό, την παρο­χή νερού και να επα­να­λει­τουρ­γή­σουν τα 400 σχο­λεία που επί­σης επηρεάστηκαν.

Η φου­σκο­νε­ριά που προ­κλή­θη­κε έσπρω­ξε το θαλασ­σι­νό νερό μισό χιλιό­με­τρο στο εσω­τε­ρι­κό ορι­σμέ­νων περιο­χών, μετα­φέ­ρο­ντας μαζί σκου­πί­δια και λύμα­τα. Σχε­δόν 300.000 εκτά­ρια φυτειών ζαχα­ρο­κά­λα­μου έχουν πλη­γεί, με σχε­δόν το 40% των φυτών να έχει κατα­στρα­φεί ή να έχει υπο­στεί σοβα­ρές ζημιές. Οι κοι­νό­τη­τες έχουν θέσει σε λει­τουρ­γία τη συγκο­μι­δή και τη συλ­λο­γή σε ό,τι μπο­ρεί να περι­σω­θεί και να διανεμηθεί.

cuba2

Η αλλη­λεγ­γύη της διε­θνούς κοι­νό­τη­τας θα είναι σημα­ντι­κή τους επό­με­νους μήνες, δεδο­μέ­νου ότι οι προ­σπά­θειες για την ανά­καμ­ψη εμπο­δί­ζο­νται εξαι­τί­ας του απο­κλει­σμού των ΗΠΑ.

Xαρα­κτη­ρι­στι­κό είναι το γεγο­νός ότι ακρι­βώς όταν ο τυφώ­νας Ίρμα ετοι­μα­ζό­ταν να χτυ­πή­σει, ο Πρό­ε­δρος Τραμπ παρέ­τει­νε σιω­πη­ρά τον απο­κλει­σμό για ένα ακό­μη έτος, υπο­γρά­φο­ντας το νομο­σχέ­διο περί Εμπο­ρί­ας με τον Εχθρό. Στην Κύπρο, ο Κυπρο­κου­βα­νι­κός Σύν­δε σμος έχει ανα­κοι­νώ­σει τη συλ­λο­γή εισφο­ρών, σε μια έμπρα­κτη στή­ρι­ξη αλλη­λεγ­γύ­ης στην Κού­βα και το λαό της, για απο­κα­τά­στα­ση των ζημιών από τον τυφώ­να Ίρμα.

Πηγή: Χαραυ­γή

«Μετά την καται­γί­δα» του Arnaldo Rodríguez με οπτι­κό υλι­κό από το πέρα­σμα του κυκλώ­να Ίρμα

 

Κού­βα – Ίρμα: Τα θλι­βε­ρά ίχνη ενός ανε­πι­θύ­μη­του επισκέπτη

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο