Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Αλλη μια νύχτα έντασης και διαμαρτυριών Ρομά — Σε κρίσιμη κατάσταση εξακολουθεί να νοσηλεύεται ο 16χρονος στη ΜΕΘ

Σε κρί­σι­μη κατά­στα­ση εξα­κο­λου­θεί να νοση­λεύ­ε­ται στη ΜΕΘ του Ιππο­κρα­τεί­ου Νοσο­κο­μεί­ου Θεσ­σα­λο­νί­κης ο 16χρονος που δέχθη­κε πυρά από αστυ­νο­μι­κό κατά τη διάρ­κεια κατα­δί­ω­ξης, στην περιο­χή των Διαβατών.

Ο νεα­ρός Ρομά υπο­βλή­θη­κε τα προη­γού­με­να 24ωρα σε ιατρο­δι­κα­στι­κή εξέ­τα­ση, ύστε­ρα από εισαγ­γε­λι­κή εντο­λή στο πλαί­σιο της έρευ­νας που διε­νερ­γεί το Τμή­μα Εγκλη­μά­των κατά Ζωής της Ασφά­λειας Θεσσαλονίκης.

Σύμ­φω­να με τα ιατρο­δι­κα­στι­κά ευρή­μα­τα, ο 16χρονος φέρει βαριές κρα­νιο­ε­γκε­φα­λι­κές κακώ­σεις, συνέ­πεια του τραύ­μα­τος που του προ­κά­λε­σε η σφαί­ρα που δέχθη­κε από το υπη­ρε­σια­κό όπλο του κατη­γο­ρού­με­νου αστυ­νο­μι­κού της ομά­δας ΔΙ.ΑΣ.

Κατά τα ίδια ευρή­μα­τα, δια­πι­στώ­θη­κε μόνο πύλη εισό­δου της σφαί­ρας, για την οποία υπο­βλή­θη­κε σε χει­ρουρ­γι­κή επέμ­βα­ση αφαί­ρε­σης και έκτο­τε νοση­λεύ­ε­ται δια­σω­λη­νω­μέ­νος στη ΜΕΘ.

Στο μετα­ξύ, χωρίς εντά­σεις κύλη­σε η νύχτα στη Θεσ­σα­λο­νί­κη, όπου τα προη­γού­με­να 24ωρα είχαν εκδη­λω­θεί επει­σό­δια από ομά­δες Ρομά που δια­μαρ­τύ­ρο­νταν για τον βαρύ­τα­το τραυ­μα­τι­σμό του 16χρονου θύματος.

Χθες στις 9 το βρά­δυ εκδη­λώ­θη­κε επί­θε­ση στο Αστυ­νο­μι­κό Τμή­μα Δεν­δρο­πο­τά­μου με περιο­ρι­σμέ­νες ρίψεις μολό­τοφ, χωρίς όμως να ανα­φερ­θούν ζημιές ή τραυ­μα­τι­σμοί. Στη θέα των αστυ­νο­μι­κών οι δρά­στες τρά­πη­καν σε φυγή.

Αλλη μια νύχτα έντασης και διαμαρτυριών Ρομά

Νύχτα έντα­σης σε Ασπρό­πυρ­γο και ‘Ανω Λιόσια.

Ομά­δες Ρομά που δια­μαρ­τύ­ρο­νται για τον πυρο­βο­λι­σμό στο κεφά­λι 16χρονου Ρομά από αστυ­νο­μι­κό στη Θεσ­σα­λο­νί­κη έκα­ψαν ελα­στι­κά σε μια απο­θή­κη στον Ασπρό­πυρ­γο και ένα αστι­κό λεω­φο­ρείο στα Ανω Λιόσια.

Μήνυ­μα μέσω του 112 στάλ­θη­κε σε όσους βρί­σκο­νται κοντά στην Λεω­φό­ρο ΝΑΤΟ στον Ασπρό­πυρ­γο να κατα­φύ­γουν σε κλει­στό κτή­ριο λόγω της πυρ­κα­γιάς που είχε εκδη­λω­θεί σε υπαί­θρια απο­θή­κη ελα­στι­κών στον Ασπρόπυργο.

«Αν βρί­σκε­στε στη Λεω­φό­ρο ΝΑΤΟ, περιο­χή Ασπρο­πύρ­γου, κατα­φύ­γε­τε σε κλει­στό κτή­ριο τώρα. Έχει εκδη­λω­θεί πυρ­κα­γιά σε υπαί­θρια απο­θή­κη ελα­στι­κών. Εκλύ­ο­νται επι­κίν­δυ­νοι για την υγεία καπνοί. Κλεί­στε πόρ­τες και παρά­θυ­ρα» έγρα­φε το μήνυμα.

Στα ‘Ανω Λιό­σια, νεα­ροί Ρομά πυρ­πο­λή­θη­κε αστι­κό λεω­φο­ρείο στη δια­σταύ­ρω­ση της λεω­φό­ρου Φυλής με την οδό Ιου­στι­νια­νού. Στο αστι­κό λεω­φο­ρείο δεν υπήρ­χαν επιβάτες.

Ο ΟΑΣΑ ανα­κοί­νω­σε ότι «τα λεω­φο­ρεία του αμα­ξο­στα­σί­ου Λιο­σί­ων απο­σύ­ρο­νται από τη κυκλοφορία».

Και στις δυο περιο­χές ομά­δες Ρομά είχαν ανά­ψει φωτιές σε κάδους.

Άγνω­στοι πυρο­βό­λη­σαν ενα­ντί­ον οχη­μά­των της Πυρο­σβε­στι­κής, που κινού­νταν στην περι­φε­ρεια­κή οδό Αιγά­λεω το βρά­δυ της Τετάρ­της. Η Πυρο­σβε­στι­κή ανέ­φε­ρε ότι στις 23:12 δέχθη­κε κλή­ση για πυρ­κα­γιά σε ντα­λί­κα στην περι­φε­ρεια­κή Αιγά­λεω. Για την κατά­σβε­ση της έσπευ­σαν να επι­χει­ρή­σουν δύο πυρο­σβε­στι­κά οχήματα.

Όταν έφτα­σαν στο σημείο δέχθη­καν πυρά από αγνώ­στους και απο­μα­κρύν­θη­καν άμε­σα για λόγους ασφα­λεί­ας. Σύμ­φω­να με την Πυρο­σβε­στι­κή δεν υπήρ­ξε τραυματισμός.

«Ναι, αλλά ο Στά­λιν…», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο