Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Αλ. Παπαρήγα: Είναι μια αναθεώρηση για δημιουργία αυταπατών και ηθικοποίησης του πολιτικού συστήματος

Κομ­μέ­νη και ραμ­μέ­νη για τη δημιουρ­γία αυτα­πα­τών και ηθι­κο­ποί­η­σης του πολι­τι­κού συστή­μα­τος χαρα­κτή­ρι­σε η βου­λευ­τής και πρώ­ην γενι­κή γραμ­μα­τέ­ας του ΚΚΕ Αλέ­κα Παπα­ρή­γα τη συνταγ­μα­τι­κή αναθεώρηση.

Όπως είπε από τη μέχρι τώρα συζή­τη­ση για την ανα­θε­ώ­ρη­ση του συντάγ­μα­τος αυτό που φάνη­κε είναι ότι όλα τα κόμ­μα­τα, πλην του ΚΚΕ, απο­βλέ­πουν στη πολι­τι­κή σταθερότητα.

«Η μεγά­λη δύνα­μη στα­θε­ρό­τη­τας του αστι­κού πολι­τι­κού συστή­μα­τος είναι ότι εξα­σφα­λί­ζει την ενό­τη­τα μέσα από τη δια­φο­ρε­τι­κό­τη­τα των κομ­μά­των που στη­ρί­ζουν το σύστη­μα», είπε η κ. Παπα­ρή­γα και έφε­ρε ως παρά­δειγ­μα τα χρό­νια της κρί­σης, «όπου το αστι­κό πολι­τι­κό σύστη­μα δεν απο­στα­θε­ρο­ποι­ή­θη­κε, αλλά έγι­νε πολύ πιο ισχυ­ρό χάρη σε αυτό».

«Είχα­με κυβερ­νή­σεις που πριν από 10, 15 χρό­νια, αν το υπο­στη­ρί­ζα­με αυτό, θα μας κορόι­δευαν», τόνι­σε και συμπλή­ρω­σε ότι «ο μεγά­λος παρά­γο­ντας ισχυ­ρο­ποί­η­σης και απο­κα­τά­στα­σης της στα­θε­ρό­τη­τας του αστι­κού πολι­τι­κού συστή­μα­τος ήταν η σοσιαλ­δη­μο­κρα­τι­κο­ποί­η­ση του ΣΥΡΙΖΑ και η συνερ­γα­σία του με τους ΑΝΕΛ».

«Η στα­θε­ρο­ποί­η­ση του αστι­κού πολι­τι­κού συστή­μα­τος επι­τεύ­χθη­κε τα χρό­νια της κρί­σης, αλλά θέλουν να αντι­με­τω­πί­σουν δυσλει­τουρ­γί­ες που προ­κύ­πτουν από τις εσω­τε­ρι­κές αντι­φά­σεις του καπι­τα­λι­σμού. Στο βάθος υπάρ­χει και ο ταξι­κός φόβος για­τί κατα­λα­βαί­νουν ότι η παγκό­σμια υπο­χώ­ρη­ση του επα­να­στα­τι­κού κινή­μα­τος είναι προ­σω­ρι­νή», ανέφερε.

Τέλος, η κ. Παπα­ρή­γα υπο­γράμ­μι­σε ότι έπρε­πε να είχε γίνει δεκτό ένα ώρι­μο αίτη­μα που αφο­ρά το δια­χω­ρι­σμό κρά­τους — εκκλη­σί­ας ενώ υπο­στή­ρι­ξε την πλή­ρη κατάρ­γη­ση του άρθρου 86 περί ευθύ­νης υπουρ­γών ώστε να αντι­με­τω­πί­ζο­νται από την ποι­νι­κή δικαιο­σύ­νη όπως όλοι οι πολί­τες καθώς και να μη διο­ρί­ζε­ται η εκά­στο­τε ηγε­σία της δικαιο­σύ­νης από την εκά­στο­τε κυβέρνηση.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο