Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Αλ. Παπαρήγα: «Η κάθε ιστορική επέτειος δεν εξαντλείται με την υποχρέωση να θυμόμαστε και να μαθαίνουμε τι έγινε»

Στα συμπε­ρά­σμα­τα που μπο­ρεί να βγά­λει από τη δικτα­το­ρία και το Πολυ­τε­χνείο «η γενιά που χωρίς δικαιώ­μα­τα παλεύ­ει να γίνει γενιά της ανα­τρο­πής» ανα­φέρ­θη­κε το μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέ­κα Παπα­ρή­γα, μιλώ­ντας σε εκδή­λω­ση για την 48η επέ­τειο της εξέ­γερ­σης στην Πολυ­τε­χνι­κή Σχο­λή του ΑΠΘ. Την εκδή­λω­ση διορ­γά­νω­σε η Οργά­νω­ση Περιο­χής Κεντρι­κής Μακε­δο­νί­ας της ΚΝΕ.

H κυρία Παπα­ρή­γα υπο­γράμ­μι­σε ότι για το ΚΚΕ «η κάθε ιστο­ρι­κή επέ­τειος δεν εξα­ντλεί­ται με την υπο­χρέ­ω­ση να θυμό­μα­στε και να μαθαί­νου­με τι έγι­νε». Κυρί­ως, πρό­σθε­σε, «απο­τε­λεί ευκαι­ρία να διευ­ρύ­νου­με τη γνώ­ση και την πεί­ρα, ιδιαί­τε­ρα σήμε­ρα που πραγ­μα­το­ποιού­με μια πιο πλα­τιά ιδε­ο­λο­γι­κο­πο­λι­τι­κή αυτο­τε­λή και αγω­νι­στι­κή στις γραμ­μές του κινή­μα­τος, αντε­πί­θε­ση με το κάλε­σμα της ΚΕ με σύν­θη­μα “Μόνο ο λαός μπο­ρει να σώσει το λαό”, με συμπό­ρευ­ση με το ΚΚΕ στο δρό­μο της ανα­τρο­πής, στον αγώ­να για το σοσιαλισμό».

Σημεί­ω­σε ότι οι αιτί­ες της δικτα­το­ρί­ας «βρί­σκο­νταν πρω­ταρ­χι­κά στους κόλ­πους του μετεμ­φυ­λια­κού αστι­κού πολι­τι­κού συστή­μα­τος που δια­μορ­φώ­θη­κε από το 1946 στην Ελλά­δα και ίσχυε ως το 1967».

Μετα­ξύ άλλων, τόνι­σε ότι «οι συνταγ­μα­τάρ­χες χρη­σι­μο­ποί­η­σαν το παρά­θυ­ρο που είχε το Σύνταγ­μα του 1952 που νομι­μο­ποιού­σε την επι­βο­λή της δικτα­το­ρί­ας» και ότι «το στρα­τιω­τι­κό πρα­ξι­κό­πη­μα στη­ρί­χθη­κε από ισχυ­ρά τμή­μα­τα της αστι­κής τάξης, από την πρώ­τη στιγ­μή το εφο­πλι­στι­κό κεφά­λαιο και αμέ­σως μετά και το βιομηχανικό».

Η κυρία Παπα­ρή­γα υπο­γράμ­μι­σε ότι σήμε­ρα «οι δια­φο­ρές και αντι­θέ­σεις ανά­με­σα στα κόμ­μα­τα της αστι­κής δια­χεί­ρι­σης είναι ακό­μα πιο ελα­χι­στο­ποι­η­μέ­νες στη γενι­κή στρα­τη­γι­κή» και «οι αντι­θέ­σεις τους εμφα­νί­ζο­νται κυρί­ως σε ζητή­μα­τα τακτι­κής και στον μετα­ξύ τους αντα­γω­νι­σμό ποιο κόμ­μα θα έχει το πρώ­το λόγο στην δια­κυ­βέρ­νη­ση είτε αυτο­δύ­να­μη, είτε συνεργασίας».

Για τη ΝΔ, επι­σή­μα­νε ότι «έχει ξεκι­νή­σει τη νέου τύπου τρο­μο­προ­πα­γάν­δα για τις διπλές εκλο­γές που θα έλθουν, όπο­τε έλθουν» και «απει­λεί ότι αν δεν βγει αυτο­δύ­να­μη από τις πρώ­τες εκλο­γές με την απλή ανα­λο­γι­κή μπο­ρεί ακό­μα και μετά τη δεύ­τε­ρη ανα­μέ­τρη­ση να σημειω­θεί αστά­θεια και να απει­λη­θεί η συνέ­χι­ση της χρη­μα­το­δό­τη­σης από το ταμεία ανά­καμ­ψης». Από την άλλη πλευ­ρά «ο ΣΥΡΙΖΑ απει­λεί από τώρα ότι θα έχουν ευθύ­νη τα άλλα κόμ­μα­τα της αντι­πο­λί­τευ­σης αν δεν τον συντρέ­ξουν για σχη­μα­τι­σμό κυβέρ­νη­σης συνερ­γα­σί­ας, με βάση τον τεχνη­τό δια­χω­ρι­σμό ανά­με­σα στην φιλε­λεύ­θε­ρη και προ­ο­δευ­τι­κή διαχείριση».

Πρό­σθε­σε ότι το ΚΚΕ πρέ­πει να ανα­πτύ­ξει «πλα­τιά συστη­μα­τι­κή, σωστά σχε­δια­σμέ­νη και κλι­μα­κω­μέ­νη ιδε­ο­λο­γι­κο­πο­λι­τι­κή αντε­πί­θε­ση», ώστε ένα μεγα­λύ­τε­ρο μέρος του λαού, της νεο­λαί­ας, να κατα­νο­ή­σου ότι «όταν το αστι­κό πολι­τι­κό σύστη­μα έχει δυσκο­λί­ες το εργα­τι­κό λαϊ­κό κίνη­μα πρέ­πει να τις αξιο­ποιεί ως εφαλ­τή­ριο για νέα επί­θε­ση και κλι­μά­κω­ση και όχι να τις μπα­λώ­νει, αντί­θε­τα να τις διευ­ρύ­νει και να τις βαθαίνει».

Ανα­φο­ρι­κά με την άνο­δο δρά­σης ακρο­δε­ξιών, έως και ναζι­στι­κών κομ­μά­των και οργα­νώ­σε­ων, είπε ότι «τα κόμ­μα­τα υπε­ρα­σπι­στές της αστι­κής δημο­κρα­τί­ας και του αστι­κού κοι­νο­βου­λευ­τι­σμού όχι μόνο δεν είναι σε θέση να αντι­με­τω­πί­σουν τέτοια φαι­νό­με­να», αντί­θε­τα τα χρη­σι­μο­ποιούν κατά του εργα­τι­κού, λαϊ­κού κινή­μα­τος. Απο­κο­ρύ­φω­μα, όπως ανέ­φε­ρε, «απο­τε­λεί η ανα­γω­γή σε κρα­τι­κή ιδε­ο­λο­γία η θεω­ρία της εξί­σω­σης του φασι­σμού και του κομουνισμού».

Τόνι­σε ότι το κάλε­σμα για να στη­θούν αντι­δε­ξιά και αντι­φα­σι­στι­κά πολι­τι­κά μέτω­πα συνερ­γα­σί­ας, όπως αυτά που προ­βάλ­λει ο ΣΥΡΙΖΑ «είναι επί­σης σανί­δα σωτη­ρί­ας για το κεφά­λαιο, την αστι­κή δια­χεί­ρι­ση, καθώς δια­βρώ­νουν και υπο­σκά­πτουν τη γραμ­μή της αντι­κα­πι­τα­λι­στι­κής εργα­τι­κής πάλης και της κοι­νω­νι­κής συμμαχίας».

Μιλώ­ντας για τον ρόλο των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, επι­σή­μα­νε την ανά­γκη το ΚΚΕ, «μπρο­στά στα πιε­στι­κά οικο­νο­μι­κά και κοι­νω­νι­κά προ­βλή­μα­τα που τα όξυ­νε η παν­δη­μία» να μη παρα­λεί­ψει «μια πολύ­μορ­φη συνε­χή δια­φώ­τι­ση τι κρύ­βε­ται πίσω από το σύν­θη­μα που όλα τα κόμ­μα­τα, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ ΜΕΡΑ, κλπ προ­βάλ­λουν για τη λεγό­με­νη γεω­στρα­τη­γι­κή ανα­βάθ­μι­ση της Ελλά­δας που σημαί­νει πολι­τι­κή, οικο­νο­μι­κή και στρα­τιω­τι­κή, πολε­μι­κή εμπλο­κή στις ενδοι­μπε­ρια­λι­στι­κές αντι­θέ­σεις στο πλευ­ρό της μιας ή της άλλης πλευράς».

«Το ότι η Ελλά­δα έχει μετα­τρα­πεί σε μια τερά­στια αμε­ρι­κα­νι­κή και νατοϊ­κή βάση, το ότι παράλ­λη­λα συμ­μορ­φώ­νε­ται στη στρα­τιω­τι­κο­ποί­η­ση της Ευρώ­πης μπο­ρεί να προ­βλη­μα­τί­ζει αρκε­τούς, απέ­χου­με όμως από το να γίνει ανα­πό­σπα­στο στοι­χείο του καθη­με­ρι­νού αγώ­να, κρι­τή­ριο για τη σημα­σία της αντι­κα­πι­τα­λι­στι­κής αντι­μο­νο­πω­λια­κής αντε­πί­θε­σης, της ανα­τρο­πής», ανέφερε

«Ακό­μα και ο προη­γού­με­νος υπουρ­γός Άμυ­νας του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και στρα­τιω­τι­κοί ανα­λυ­τές της ΝΔ αρκε­τές φορές έχουν ανα­γνω­ρί­σει ότι στα δύσκο­λα με την Τουρ­κία δεν θα έχου­με συμ­μά­χους, θα είμα­στε μόνοι μας λένε, ακό­μα και υπουρ­γοί. Οι λεγό­με­νοι σύμ­μα­χοι πρώ­τοι απ΄ όλους θα ζητή­σουν συμ­βι­βα­σμό και εκχω­ρή­σεις κυριαρ­χι­κών δικαιω­μά­των», συμπλήρωσε.

H κυρία Παπα­ρή­γα υπο­γράμ­μι­σε ότι το ΚΚΕ «μέσα από ένα ανη­φο­ρι­κό, σκλη­ρο­τρά­χη­λο και επί­πο­νο δρό­μο, σε πρω­τό­γνω­ρες συν­θή­κες μετά την νίκη της αντε­πα­νά­στα­σης, κατά­φε­ρε στην αρχή αργά στην πορεία με επι­τά­χυν­ση να απο­κα­τα­στή­σει τον επα­να­στα­τι­κό του χαρα­κτή­ρα του». Πρό­σθε­σε, ότι χρειά­ζε­ται επι­τε­λι­κό σχέ­διο μακράς πνο­ής «έτσι που να μη παρα­με­ρί­ζο­νται ή να ανα­βάλ­λο­νται πάγια καθή­κο­ντα στο όνο­μα της αναμ­φι­σβή­τη­της υπο­χρέ­ω­σής μας να οργα­νώ­νου­με τους καθη­με­ρι­νούς αγώ­νες, να μας βλέ­πουν όσοι υπο­φέ­ρουν σε κάθε στιγ­μή ετοι­μο­πό­λε­μους και πρωτοπόρους».

Πριν από την ομι­λία, το συγκρό­τη­μα της ΚΝΕ παρου­σί­α­σε μου­σι­κό αφιέ­ρω­μα στα “Τρα­γού­δια του αγώ­να” του Μίκη Θεο­δω­ρά­κη. Το “παρών” στην εκδή­λω­ση, έδω­σαν, μετα­ξύ άλλων, οι βου­λευ­τές Θεσ­σα­λο­νί­κης του ΚΚΕ, Ιωάν­νης Δελής και Λεω­νί­δας Στολ­τί­δης, καθώς και το μέλος του Πολι­τι­κού Γρα­φεί­ου, Θεα­νώ Καπέτη.

vivlio mpelogiannis

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο