Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Αλ. Παπαρήγα: Οι ιμπεριαλιστικές συμφωνίες δεν διασφαλίζουν τα κυριαρχικά δικαιώματα και την εδαφική ακεραιότητα

Δεν δια­ψεύ­στη­κε το ΚΚΕ, αλλά τα αστι­κά κόμ­μα­τα, για το τι θα ακο­λου­θού­σε τη διά­λυ­ση της ΕΣΣΔ και του Συμ­φώ­νου της Βαρ­σο­βί­ας, είπε στην τοπο­θέ­τη­σή της η τέως γραμ­μα­τέ­ας του ΚΚΕ, Αλέ­κα Παπα­ρή­γα. Η βασι­κή μας πρό­γνω­ση ήταν ότι μπαί­νου­με σε ένα νέο κύκλο πολε­μι­κών αντα­γω­νι­στι­κών αντι­πα­ρα­θέ­σε­ων, σε ένα νέο κύκλο αίμα­τος, είπε ο κ. Παπα­ρή­γα, ενώ «εσείς λέγα­τε ότι μπαί­νου­με σε δρό­μο Δημο­κρα­τί­ας, Ειρή­νης και αξιο­ποί­η­σης της τεχνο­λο­γί­ας προς όφε­λος των λαών».

Για την ελλη­νο­α­με­ρι­κα­νι­κή αμυ­ντι­κή συμ­φω­νία, είπε ότι, είναι «επι­θε­τι­κή, πολε­μι­κή και αντα­πο­κρί­νε­ται στις ανά­γκες των ΗΠΑ και του ελλη­νι­κού κρά­τους, στις σύγ­χρο­νες ανά­γκες των αντα­γω­νι­σμών και των διεκ­δι­κή­σε­ων [..] και κυρί­ως στον αντα­γω­νι­σμό για τη δια­σφά­λι­ση της δύνα­μης της αστι­κής τάξης, και αυτών που κλεί­νουν συμ­φω­νί­ες μετα­ξύ τους».

Σχο­λιά­ζο­ντας όσους λένε ότι η συμ­φω­νία απο­τε­λεί μονό­δρο­μο, για να δια­σφα­λί­σου­με την εδα­φι­κή ακε­ραιό­τη­τα χώρας, στον όποιο βαθ­μό απο­φα­σί­σει να την απει­λή­σει η Τουρ­κία, η κυρία Παπα­ρή­γα σημεί­ω­σε: «Εμείς λέμε στον λαό, να μη δεί­χνει καμία εμπι­στο­σύ­νη, σε καμία ιμπε­ρια­λι­στι­κή συμ­φω­νία, στις ΗΠΑ και στο ελλη­νι­κό κρά­τος, τις ελλη­νι­κές κυβερ­νή­σεις και την ελλη­νι­κή αστι­κή τάξη. Καμία εμπι­στο­σύ­νη ότι θα δια­σφα­λί­σουν την εδα­φι­κή ακε­ραιό­τη­τα προς όφε­λος του ελλη­νι­κού λαού». Όπως είπε, στον Β’ ΠΠ υπήρ­ξαν λαϊ­κά απε­λευ­θε­ρω­τι­κά κινή­μα­τα σε όλες τις χώρες όπου τα αστι­κά κόμ­μα­τα υπο­τά­χθη­καν αμα­χη­τί στη γερ­μα­νι­κή επέ­λα­ση και εγκα­τα­στά­θη­καν στο Λον­δί­νο και αλλού, περι­μέ­νο­ντας πότε θα τελειώ­σει ο πόλε­μος για να γυρί­σουν και να κάτσουν στο σβέρ­κο των λαών.

Ν. Μπε­λο­γιάν­νης Ν. Πλου­μπί­δης – Στο σπί­τι των ηρώων

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο