Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Αλ. Τσίπρας: Έδωσε «διαπιστευτήρια» στο νέο πρέσβη των ΗΠΑ Τζ. Τσούνη

Με τα χαμό­γε­λα και τις «φιλο­φρο­νή­σεις» να περισ­σεύ­ουν, την πρώ­τη τους συνά­ντη­ση είχαν χτες ο πρό­ε­δρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσί­πρας και ο νέος πρέ­σβης των ΗΠΑ στη χώρα μας Γ. Τσού­νης, όπου σύμ­φω­να με την Κου­μουν­δού­ρου, στο επί­κε­ντρο της συζή­τη­σης βρέ­θη­καν οι διμε­ρείς σχέ­σεις, οι δια­πραγ­μα­τεύ­σεις για έντα­ξη της Φιν­λαν­δί­ας και της Σου­η­δί­ας στο ΝΑΤΟ και η κλι­μα­κού­με­νη επι­θε­τι­κό­τη­τα της Τουρκίας.

Κατά τον ΣΥΡΙΖΑ, πίσω από τις κλει­στές πόρ­τες ο Αλ. Τσί­πρας επι­βε­βαί­ω­σε τη στή­ρι­ξη του κόμ­μα­τός του στην προ­ώ­θη­ση του «Στρα­τη­γι­κού Δια­λό­γου» για τις ελλη­νο­α­με­ρι­κα­νι­κές σχέ­σεις — που ξεκί­νη­σε άλλω­στε επί ημε­ρών του — «με ιδιαί­τε­ρη έμφα­ση στην οικο­νο­μία και την Ενέρ­γεια», την προ­ώ­θη­ση δηλα­δή του αμε­ρι­κα­νι­κού ενερ­γεια­κού σχε­δια­σμού στην περιο­χή, από τον οποίο προσ­δο­κούν πολ­λά και οι Ελλη­νες εφο­πλι­στές και άλλα τμή­μα­τα του κεφα­λαί­ου, και που εκθέ­τει τον λαό σε μεγά­λους κιν­δύ­νους και ακό­μα μεγα­λύ­τε­ρη ενερ­γεια­κή φτώχεια.

Παρα­πέ­ρα ο Αλ. Τσί­πρας επα­να­λάμ­βα­νε τα αιτή­μα­τα περί περισ­σό­τε­ρων «ανταλ­λαγ­μά­των» για την αστι­κή τάξη για τη μετα­τρο­πή της χώρας σε απέ­ρα­ντη αμε­ρι­κα­νο­ΝΑ­ΤΟι­κή βάση με την πρό­σφα­τη Συμ­φω­νία για τις βάσεις, ενώ έφτα­νε να ανά­γει τις ΗΠΑ, που δίνουν τις μέρες αυτές αέρα στα πανιά της τουρ­κι­κής επι­θε­τι­κό­τη­τας, μιλώ­ντας για «δια­φο­ρές που πρέ­πει να λυθούν σε συμ­μα­χι­κό πνεύ­μα», σε… εγγυ­η­τή της ασφά­λειας και των κυριαρ­χι­κών δικαιωμάτων.

‘Η σε «μετά­φρα­ση» αλά ΣΥΡΙΖΑ ο Αλ. Τσί­πρας «υπο­γράμ­μι­σε την ανά­γκη οι στρα­τη­γι­κές — αμυ­ντι­κές σχέ­σεις των δύο χωρών να ανα­πτύσ­σο­νται σε αμοι­βαία επω­φε­λή βάση, με απτές δεσμεύ­σεις για την άμυ­να της Ελλά­δας, επα­να­λαμ­βά­νο­ντας τη δια­φω­νία του με την πρό­σφα­τη επ’ αόρι­στον ανα­θε­ώ­ρη­ση της διμε­ρούς αμυ­ντι­κής συμ­φω­νί­ας, χωρίς ουσια­στι­κές δεσμεύ­σεις από τη μεριά των ΗΠΑ για τη στή­ρι­ξη της χώρας ένα­ντι των προ­κλη­τι­κών παρα­βιά­σε­ων του Διε­θνούς Δικαί­ου από την πλευ­ρά της Τουρκίας».

Καλού­σε δε τις ΗΠΑ, που δεν ανα­γνω­ρί­ζουν καν τον ενα­έ­ριο χώρο της Ελλά­δας, να… κατα­δι­κά­σουν ευθέ­ως τις υπερ­πτή­σεις και παρα­βιά­σεις στο Αιγαίο και να παγώ­σουν την πώλη­ση των F‑16 στη γεί­το­να, «καθώς δεν μπο­ρεί οι ΗΠΑ να δίνουν αερο­σκά­φη στην Τουρ­κία προ­κει­μέ­νου να παρα­βιά­ζει το Διε­θνές Δίκαιο με υπερ­πτή­σεις πάνω από τα ελλη­νι­κά νησιά» και «επε­σή­μα­νε την ανά­γκη να πιε­στεί η Τουρ­κία για να ανοί­ξει τους διαύ­λους με την Ελλά­δα, προ­κει­μέ­νου να απο­φευ­χθεί η περαι­τέ­ρω κλι­μά­κω­ση της έντα­σης και να επι­στρέ­ψου­με σε έναν διά­λο­γο ύφε­σης». Καλού­σε δηλα­δή να τρέ­ξει με παρέμ­βα­ση των ΗΠΑ ο «διά­λο­γος» ανά­με­σα στις δυο αστι­κές τάξεις, που στο τρα­πέ­ζι έχει και τα κυριαρ­χι­κά δικαιώ­μα­τα Ελλά­δας — Κύπρου για να «τρέ­ξουν» τα σχέ­δια συνεκ­με­τάλ­λευ­σης και «δια­σφά­λι­σης» της ΝΑΤΟι­κής συνο­χής, και που απο­τε­λεί βέβαια την «άλλη όψη» των προ­κλή­σε­ων και εντάσεων.

Ενταγ­μέ­νη σε αυτό το παζά­ρι και η «αντί­θε­ση» που εξέ­φρα­σε ο Αλ. Τσί­πρας με την απο­στο­λή οπλι­σμού στην Ουκρα­νία — όχι βέβαια και με τις υπό­λοι­πες ΝΑΤΟι­κές «συμ­βα­τι­κές υπο­χρε­ώ­σεις» εμπλο­κής στον πόλε­μο — λέγο­ντας ότι «σε περί­πτω­ση που προ­κει­μέ­νου να εντα­χθούν στο ΝΑΤΟ Φιν­λαν­δία και Σου­η­δία, υπάρ­ξουν υπο­χω­ρή­σεις εις βάρος των ελλη­νι­κών συμ­φε­ρό­ντων, όπως δια­φαί­νε­ται από τις δηλώ­σεις Στόλ­τεν­μπεργκ, η στά­ση της αξιω­μα­τι­κής αντι­πο­λί­τευ­σης και μελ­λο­ντι­κής κυβέρ­νη­σης της χώρας θα είναι αρνητική».

Ριζο­σπά­στης

Αλή­θειες και ψέμα­τα για το λιμό στην Ουκρα­νία, Νίκος Μόττας

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο