Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Αμερικάνος παίχτης του μπέιζμπολ υπογράφει ιστορικό συμβόλαιο με ομάδα της Κούβας

Γρά­φει ο Πάνος Αλε­πλιώ­της // 

O Matthew McLaughlin επι­διώ­κει να γίνει o πρώ­τος Αμε­ρι­κά­νος επαγ­γελ­μα­τί­ας παί­χτης του μπέιζ­μπολ εδώ και έξι δεκα­ε­τί­ες στο εθνι­κό πρω­τά­θλη­μα της Κούβας.

Ο 24χρονος υπέ­γρα­ψε συμ­βό­λαιο με την ομά­δα Industriales της Αβά­νας, που είναι ισχυ­ρή ομά­δα με ταλα­ντού­χους παί­χτες. Αγω­νί­ζε­ται στην θέση pitcher για όσους κατέ­χουν το άθλη­μα. Το μπέιζ­μπολ είναι το μεγα­λύ­τε­ρο και πιo δημο­φι­λές άθλη­μα στην Κούβα.

kuba baze ball

O McLaughlin ονει­ρευό­ταν σαν παι­δί να παί­ξει στους Boston Red Sox.

Ωστό­σο, μόλις μετα­κό­μι­σε στην Αβά­να για να σπου­δά­σει Ισπα­νι­κά το 2014, ο στό­χος του άλλα­ξε κατεύθυνση.

«Όταν ήρθα στην Κού­βα συνει­δη­το­ποί­η­σα ότι το όνει­ρό μου τελι­κά δεν ήταν να παί­ξω στους Boston Red Sox. Ήταν να ρίξω την μπά­λα για τους Industriales, εξη­γεί ο McLaughlin, και συνε­χί­ζει με υπε­ρη­φά­νεια ότι είναι ο πρώ­τος πολί­της των ΗΠΑ που θα παί­ξει στην Κού­βα τα τελευ­ταία 60 χρό­νια, αρχί­ζο­ντας όμως στην β’ ομά­δα που παί­ζει στο τοπι­κό πρω­τά­θλη­μα για να προετοιμαστεί.

«Ο Matthew είναι εδώ σαν οποιοσ­δή­πο­τε άλλος Κου­βα­νός αθλη­τής», δηλώ­νει στην Cuba News στις 22 Γενά­ρη, o Lazaro de la Torre προ­πο­νη­τής της ομά­δας, και πρoσθέ­τει ότι πήρε τον McLaughlin στην ομά­δα έχο­ντας υπό­ψιν την προ­σπά­θεια, το ενδια­φέ­ρον και την αφο­σί­ω­σή του στο μπέιζ­μπολ αλλά και την χημεία που πέτυ­χε με τους Κου­βα­νούς κάθε πρωί όταν αρχί­ζει η προπόνηση.

Ο McLaughlin απο­κα­λύ­πτει ότι έχει μάθει πολ­λά παί­ζο­ντας στην Κού­βα και συνε­χί­ζει στο Facebook.

-Παί­ζο­ντας (και συνε­χί­ζο­ντας να παί­ζω) μπέιζ­μπολ στην Αβά­να εδώ και δύο χρό­νια, έχω συνει­δη­το­ποι­ή­σει πώς το μπέιζ­μπολ μας δίνει την δύνα­μη να οικο­δο­μή­σου­με γέφυ­ρες μετα­ξύ των δύο χωρών μας, και ότι πρέ­πει το κοι­νό μας πάθος  για την μπά­λα στο τέλος να υπερ­βεί την πολι­τι­κή, γρά­φει ο McLaughlin.

Η συνερ­γα­σία αθλη­τι­κών συλ­λό­γων και Ομο­σπον­διών που υπο­γρά­φη­κε μετα­ξύ Κού­βας και ΗΠΑ, πριν 4 χρό­νια έχει συνα­ντή­σει την αντί­θε­ση πολι­τι­κών όπως του ρεπου­μπλι­κά­νου, Γερου­σια­στή της Φλό­ρι­ντα Marco Rubio γνω­στού υπο­στη­ρι­κτή του εμπάρ­γκο και φερέ­φω­νο των Κου­βα­νών φυγά­δων. Ο Marco Rubio ζητά εδώ και ένα χρό­νο από τον Τραμπ να ασκή­σει βέτο και να μην επι­τρέ­ψει την μετα­κί­νη­ση πρω­τί­στως Κου­βα­νών παι­χτών του μπέιζ­μπολ. Καταγ­γέλ­λει την συμ­φω­νία σαν παρά­νο­μη και ανή­θι­κη. Και πάνω που επι­διώ­κει να στα­μα­τή­σει την εισα­γω­γή Κου­βα­νών αθλη­τών η έκπλη­ξη έρχε­ται από τον McLaughlin, τον Αμε­ρι­κά­νο παί­χτη, που δηλώ­νει πως ο αθλη­τι­σμός μπο­ρεί να χτί­σει γέφυ­ρες μετα­ξύ των λαών.

Από την άλλη πλευ­ρά βλέ­πει κανείς και την συμπε­ρι­φο­ρά των Κου­βα­νών απε­να­ντί του. Καμία διά­κρι­ση αλλά και σκλη­ρή προ­πό­νη­ση, χωρις χατή­ρια, μέχρι να φτά­σει στο επί­πε­δο που χρειά­ζε­ται η ομάδα.

_________________________________________________________________________

Πάνος Αλεπλιώτης Δημοτικός σύμβουλος Πυλαίας Θεσσαλονίκης 87/90 και 99/2002. Αντιδήμαρχος Πυλαίας από το 1987 έως και το 1990 και από το 1999 έως και το 2000. Εργάστηκε σαν γεωλόγος, περιβαλλοντολόγος και χωροτάκτης στην Ελλάδα και στην Σουηδία
Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο