Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Αμερικανική στρατιωτική «απόβαση» στην Ελλάδα – Οι βάσεις, τα drones και τα tankers

Τελευ­ταίο Σάβ­βα­το του Οκτω­βρί­ου. Σχε­δόν αξη­μέ­ρω­τα, εν μέσω ομί­χλης, ακού­γε­ται ένα βου­η­τό από τον διά­δρο­μο απο-προ­σγειώ­σε­ως του «Ελευ­θε­ρί­ου Βενι­ζέ­λου» από την πλευ­ρά του ΙΚΕΑ.

Ο θόρυ­βος ήταν δια­πε­ρα­στι­κός, όσοι βρί­σκο­νταν στην περιο­χή στα­μά­τη­σαν κάθε δρα­στη­ριό­τη­τα και έστρε­ψαν τα μάτια τους προς την πλευ­ρά του δια­δρό­μου. Ξαφ­νι­κά πρό­βα­λαν δύο γιγα­ντιαία αμε­ρι­κα­νι­κά air-tankers (KC-10), που απο­γειώ­θη­καν σχε­δόν ταυ­τό­χρο­να. Τι γυρεύ­ουν τα αμε­ρι­κα­νι­κά αυτά γιγα­ντιαία αερο­σκά­φη στο αερο­δρό­μιο «Ελ. Βενιζέλος»;

Και τα δύο κατευ­θύν­θη­καν δυτι­κά της Πελο­πον­νή­σου, όπου συνά­ντη­σαν ένα ζεύ­γος F‑16 το οποίο είχε απο­γειω­θεί από την Κρή­τη για ασκή­σεις ανε­φο­δια­σμού. Τα αμε­ρι­κα­νι­κά tankers ανε­φο­διά­ζουν στον αέρα ελλη­νι­κά μαχη­τι­κά, και αυτό είναι απο­τέ­λε­σμα της νέας ελλη­νο­α­με­ρι­κα­νι­κής αμυ­ντι­κής συμ­φω­νί­ας που είχε υπο­γρα­φεί πρό­σφα­τα από τους Νίκο Δέν­δια και Μάικλ Πομπέο. Τα ελλη­νι­κά μαχη­τι­κά έχουν ανά­γκη από τέτοιες ασκή­σεις, αφού μετέ­χουν σε απο­στο­λές του ΝΑΤΟ, όπου προ­βλέ­πε­ται και ενα­έ­ριος ανεφοδιασμός.

TANKER2

Ο ρόλος της Αλεξανδρούπολης

Τα αμε­ρι­κα­νι­κά KC-10 προ­τι­μούν τώρα τελευ­ταί­ως το «Ελευ­θέ­ριος Βενι­ζέ­λος», από τότε που αραί­ω­σαν την παρου­σία τους στη βάση Ιντσιρ­λίκ στην Τουρ­κία. Για λόγους ασφα­λεί­ας, αλλά επει­δή θέλουν και μακρύ διά­δρο­μο απο­γεί­ω­σης. Αλλά και στο «Ελευ­θέ­ριος Βενι­ζέ­λος» δεν πρό­κει­ται να μεί­νουν μόνι­μα. Μετα­να­στεύ­ουν στα Λάρισα.

Προ­τού όμως πού­με τι άλλο προ­σφέ­ρει η Λάρι­σα στους Αμε­ρι­κα­νούς σύμ­φω­να με την ελλη­νο­α­με­ρι­κα­νι­κή συμ­φω­νία, θα πάμε στην Αλε­ξαν­δρού­πο­λη. Αμε­ρι­κα­νι­κή στρα­τη­γι­κή επέν­δυ­ση λόγω των αμφι­λε­γό­με­νων σχέ­σε­ων ΗΠΑ – Τουρ­κί­ας. Η κυβέρ­νη­ση των ΗΠΑ άρχι­σε συγκε­κρι­μέ­να την πραγ­μα­το­ποί­η­ση μιας στρα­τη­γι­κής επέν­δυ­σης στο λιμά­νι της Αλε­ξαν­δρού­πο­λης. Τέτοια που δεν γνώ­ρι­σε ποτέ το λιμά­νι. Αλλά για­τί προ­τί­μη­σαν οι Αμε­ρι­κα­νοί την Αλεξανδρούπολη;

Πρώ­τον, επει­δή οι Τούρ­κοι τούς έχουν εκμε­ταλ­λευ­θεί επί χρό­νια ζητώ­ντας τους υπέ­ρο­γκα ποσά για διε­λεύ­σεις από τα στε­νά του Βοσπό­ρου και, δεύ­τε­ρον, επει­δή ο λιμέ­νας της Αλε­ξαν­δρού­πο­λης χάρη στη στρα­τη­γι­κή του θέση και στις υπο­δο­μές του είναι κατάλ­λη­λος για τη στή­ρι­ξη των στρα­τιω­τι­κών επι­χει­ρή­σε­ων στην περιο­χή, όπως το απέ­δει­ξε και η πρό­σφα­τη άσκη­ση «Σπα­θο­φό­ρος Φρου­ρός» («Saber Guardian 2019»).

Όταν οι Αμε­ρι­κα­νοί κάνουν λόγο για «στρα­τη­γι­κή επέν­δυ­ση», εννο­ούν λιμε­νι­κές εγκα­τα­στά­σεις (ήδη άρχι­σαν να τις πραγ­μα­το­ποιούν) απο­βλέ­πο­ντας να κάνουν την Αλε­ξαν­δρού­πο­λη μία από τις σημα­ντι­κό­τε­ρες στρα­τιω­τι­κές βάσεις στην περιο­χή, ικα­νή, όπως λέει η Ουά­σιγ­κτον, να παρα­κο­λου­θεί (ή ακό­μα και να εμπο­δί­ζει εάν απαι­τη­θεί) την πρό­σβα­ση ρωσι­κών πλοί­ων στη Μεσόγειο.

Άραξος και Σούδα

Η βάση στον Αρα­ξο επί­σης ανα­βαθ­μί­ζε­ται. Υπήρ­ξαν σκέ­ψεις (που ακό­μη δεν έχουν εγκα­τα­λει­φθεί) να μετα­φερ­θούν εκεί βαριά όπλα (ανά­με­σά τους και πυρη­νι­κά) από τη βάση του Ιντσιρλίκ.SOUDA

Οι εγκα­τα­στά­σεις υπάρ­χουν, πλην όμως πηγές του υπουρ­γεί­ου Εθνι­κής Αμυ­νας μιλώ­ντας στα «ΝΕΑ» σημεί­ω­ναν ότι εάν οι Αμε­ρι­κα­νοί απο­φα­σί­σουν να μετα­φέ­ρουν τα πυρη­νι­κά όπλα τους από την Τουρ­κία στην Ελλά­δα, δεν πρό­κει­ται να τα μετα­φέ­ρουν στον Αρα­ξο αλλά στη Σού­δα. Με την προ­ϋ­πό­θε­ση να συμ­φω­νή­σει η ελλη­νι­κή κυβέρ­νη­ση. Η οποία, εάν συμ­φω­νή­σει, θα ζητή­σει και ανταλλάγματα.

Στην Κρή­τη άλλω­στε έχουν όλες τις εγκα­τα­στά­σεις, από εκεί επι­χει­ρούν τα αερο­πλά­να τους. Ωστό­σο η αερο­πο­ρι­κή βάση του Αρα­ξου απο­τε­λεί σημα­ντι­κή βάση μετα­στάθ­μευ­σης όχι μόνο των αμε­ρι­κα­νι­κών αλλά και των νατοϊ­κών μαχη­τι­κών (και κατα­σκο­πευ­τι­κών) αεροσκαφών.

Κομβικές περιοχές

Πάντως η νέα αμυ­ντι­κή συμ­φω­νία αφο­ρά τη συμπε­ρί­λη­ψη, πέραν της αερο­πο­ρι­κής βάσης της Σού­δας στην Κρή­τη, των άλλων τριών περιο­χών στις οποί­ες παρα­τη­ρεί­ται την τελευ­ταία τετρα­ε­τία έντο­νη αμε­ρι­κα­νι­κή στρα­τιω­τι­κή παρουσία.

Πρό­κει­ται για τις αερο­πο­ρι­κές βάσεις της Λάρι­σας και του Στε­φα­νο­βι­κεί­ου, του λιμέ­νος της Αλε­ξαν­δρού­πο­λης (όπως πιο πάνω έχει ανα­φερ­θεί), αλλά επί­σης της προ­βλή­τας Μαρα­θί­ου στην Κρή­τη, η οποία, αν και λιγό­τε­ρο γνω­στή ως εγκα­τά­στα­ση, απο­τε­λεί κομ­βι­κή συνει­σφο­ρά στις αμε­ρι­κα­νι­κές Ενο­πλες Δυνά­μεις λόγω του Κρη­πι­δώ­μα­τος Κ‑14 που προ­σφέ­ρει τη δυνα­τό­τη­τα φιλο­ξε­νί­ας πυρη­νο­κί­νη­των αεροπλανοφόρων.

Το καθε­στώς της όμως είναι περί­πλο­κο, διό­τι σήμε­ρα φέρει νατοϊ­κό μαν­δύα και η μετα­τρο­πή του σε διμε­ρές δεν είναι απλή. Σε αυτό το κρη­πί­δω­μα (ή προ­βλή­τα, όπως δια­φο­ρε­τι­κά ονο­μά­ζε­ται) έχουν κατά και­ρούς ελλι­με­νι­στεί πυρη­νο­κί­νη­τα αερο­πλα­νο­φό­ρα αλλά και υπο­βρύ­χια, όχι μόνο αμε­ρι­κα­νι­κά. Εχουν σταθ­μεύ­σει εκεί γαλ­λι­κό αερο­πλα­νο­φό­ρο και βρε­τα­νι­κά πυρη­νι­κά υπο­βρύ­χια, δημιουρ­γώ­ντας έναν πρό­σθε­το πονο­κέ­φα­λο στον «Δημό­κρι­το», που κάθε φορά υπο­χρε­ού­ται να κάνει μετρή­σεις στην περιο­χή και στη θάλασ­σα για το εάν υπάρ­χει διαρ­ροή ραδιε­νέρ­γειας. Εως τώρα δεν έχει συμ­βεί κάτι το ανησυχητικό.

Πάντως τελευ­ταί­ως όλο και πυκνώ­νουν τα ξένα ντο­κι­μα­ντέρ που κατα­τάσ­σουν τη Σού­δα στις δέκα καλύ­τε­ρες αμε­ρι­κα­νι­κές στρα­τιω­τι­κές βάσεις σε όλον τον κόσμο. Με την ευκαι­ρία αυτή, εξυ­μνεί­ται και η πανέ­μορ­φη Κρή­τη, πατρί­δα, όπως σημειώ­νε­ται, ενός από τους αρχαιό­τε­ρους πολι­τι­σμούς του κόσμου.

Τα drones της Λάρισας

Η αερο­πο­ρι­κή βάση της Ανδρα­βί­δας θα μπο­ρού­σε να απο­τε­λέ­σει για τους Αμε­ρι­κα­νούς μια εναλ­λα­κτι­κή επι­λο­γή πέραν των μεγά­λων βάσε­ων σε Ιντσιρ­λίκ (Τουρ­κία) και Σιγκο­νέ­λα (Ιτα­λία), καθώς έχει τη δυνα­τό­τη­τα να εξυ­πη­ρε­τή­σει μεγά­λα αερο­σκά­φη που δεν είναι εύκο­λο πλέ­ον, λόγω κίνη­σης, να εξυ­πη­ρε­τη­θούν στη Σού­δα. Αυτή ήταν η πρό­τα­ση που έκα­νε η ελλη­νι­κή πλευ­ρά προς τους Αμε­ρι­κα­νούς. Αλλά οι Αμε­ρι­κα­νοί επέ­μει­ναν στη Λάρισα.

DRONES

Στη Λάρι­σα το ενδια­φέ­ρον των Αμε­ρι­κα­νών αλλά και του υπουρ­γεί­ου Αμυ­νας είναι έκδη­λο. Για τους Αμε­ρι­κα­νούς επει­δή στην 115 ΠΜ στη Λάρι­σα σταθ­μεύ­ουν από την 1η Μαρ­τί­ου 2018 δύο μη επαν­δρω­μέ­να αερο­σκά­φη ΜQ‑9 Reaper.

Είναι κατα­σκο­πευ­τι­κά και επι­χει­ρούν κυρί­ως στη Βόρεια Αφρι­κή (Υεμέ­νη – Λιβύη). Για την Πολε­μι­κή Αερο­πο­ρία τα αερο­σκά­φη αυτά έχουν ενδια­φέ­ρον επει­δή θα περά­σουν σε ελλη­νι­κή ιδιο­κτη­σία ύστε­ρα από ένα εύλο­γο διά­στη­μα. Οχι βεβαί­ως δωρε­άν, αλλά είναι αερο­σκά­φη προηγ­μέ­νης τεχνο­λο­γί­ας που χρειά­ζο­νται οι Ενο­πλες Δυνά­μεις ως αντι­στάθ­μι­σμα των τουρ­κι­κών drones που όλο και συχνό­τε­ρα εμφα­νί­ζο­νται στο Αιγαίο και στην κυπρια­κή ΑΟΖ.

Βάση made in USΑ

Τέλος, η βάση στο Στε­φα­νο­βί­κειο, όπου ήδη σταθ­μεύ­ουν αμε­ρι­κα­νι­κά Απά­τσι και άλλα πολε­μι­κά ελι­κό­πτε­ρα. Οταν δια­βά­ζε­τε αυτές τις γραμ­μές, έχουν προ­γραμ­μα­τι­στεί ασκή­σεις με τις ελλη­νι­κές Ένο­πλες Δυνά­μεις, ενώ οι Αμε­ρι­κα­νοί σχε­διά­ζουν είτε να αγο­ρά­σουν μια μεγά­λη έκτα­ση όπου θα εγκα­τα­στή­σουν τους στρα­τιώ­τες τους (τώρα μένουν στην ελλη­νι­κή μονά­δα), είτε να νοι­κιά­σουν την έκτα­ση αυτή, δίνο­ντας αγο­ρα­στι­κή και του­ρι­στι­κή αξία στην περιοχή.

Όπως έλε­γε και ένας χει­ρι­στής Απά­τσι (από το Αρκάν­σας): «Πολύ καλύ­τε­ρα να ξεχει­μω­νιά­ζου­με στο Στε­φα­νο­βί­κειο παρά στην παγε­ρή Πολωνία».

Πηγή: in.gr

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο