Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Αμεσα αιτήματα και διεκδικήσεις για τους πυρόπληκτους και τις οικογένειές τους

Ταυ­τό­χρο­να με την άμε­ση παρέμ­βα­σή του για τη συγκέ­ντρω­ση ειδών πρώ­της ανά­γκης για τους πυρό­πλη­κτους, το ΠΑΜΕ πρό­τα­ξε από την πρώ­τη στιγ­μή άμε­σα αιτή­μα­τα και διεκ­δι­κή­σεις για τους πλη­γέ­ντες, καλώ­ντας τα συν­δι­κά­τα, τους μαζι­κούς φορείς, τους πυρό­πλη­κτους, να τα κάνουν δική τους υπόθεση.

Στην ανα­κοί­νω­σή του με τα αιτή­μα­τα και τις διεκ­δι­κή­σεις, το ΠΑΜΕ σημείωνε:

«Απαι­τού­με από την κυβέρ­νη­ση να πάρει άμε­σα μέτρα προ­στα­σί­ας, ενί­σχυ­σης και στή­ρι­ξης των πυρό­πλη­κτων και των οικο­γε­νειών τους. Βάζο­ντας μπρο­στά τις άμε­σες ανά­γκες των οικο­γε­νειών που επλή­γη­σαν στις πυρ­κα­γιές σε Δυτι­κή και Ανα­το­λι­κή Αττι­κή, οργα­νώ­νου­με την αλλη­λεγ­γύη και την πάλη, διεκ­δι­κώ­ντας άμεσα:

Να υπάρ­ξει άμε­ση κατα­γρα­φή των αγνο­ού­με­νων και υπεύ­θυ­νη ενη­μέ­ρω­ση των οικο­γε­νειών τους και όλων όσοι ανα­ζη­τούν τους δικούς τους ανθρώ­πους. Να υπάρ­ξουν άμε­σα μέτρα στή­ρι­ξης των τοπι­κών δομών Υγεί­ας με προ­σω­πι­κό και μέσα για την περί­θαλ­ψη όσων έχουν ανά­γκη. Να υπάρ­ξουν άμε­σα μέτρα ασφα­λούς στέ­γα­σης, καθα­ριό­τη­τας και υγιει­νής, ένδυ­σης και σίτι­σης των πυρό­πλη­κτων οικο­γε­νειών. Να υπάρ­ξει άμε­ση απο­κα­τά­στα­ση της ύδρευ­σης και της ηλε­κτρο­δό­τη­σης στις περιο­χές που επλή­γη­σαν. Εκτα­κτη και άμε­ση οικο­νο­μι­κή ενί­σχυ­ση στους πλη­γέ­ντες και στις οικο­γέ­νειές τους. Να υπάρ­ξει άμε­σα κατα­γρα­φή των ζημιών και ολι­κή απο­ζη­μί­ω­ση των κατα­στη­μά­των, του εξο­πλι­σμού, των εμπο­ρευ­μά­των των αυτο­α­πα­σχο­λού­με­νων και μικρών ΕΒΕ, καθώς και των περιου­σιών των εργα­τι­κών και λαϊ­κών οικογενειών.

Ταυτόχρονα με τα άμεσα αιτήματα, ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:

  • Πλή­ρη κάλυ­ψη από τον ΟΑΕΔ για εργα­ζό­με­νους που έχα­σαν τη δου­λειά τους λόγω των πυρ­κα­γιών. Αμε­ση κάλυ­ψη για τους μισθούς τους, την ασφά­λι­σή τους, τα ένση­μά τους.
  • Πάγω­μα των χρε­ών σε εφο­ρία, ΟΑΕΕ, τρά­πε­ζες, χωρίς προ­σαυ­ξή­σεις και τόκους για τους πλη­γέ­ντες. Να στα­μα­τή­σουν άμε­σα οι όποιες δια­δι­κα­σί­ες κατάσχεσης.
  • Για τα τρα­πε­ζι­κά δάνεια, να υπάρ­ξει πλή­ρης δια­γρα­φή των δανεί­ων των φτω­χών εργα­τι­κών και λαϊ­κών οικο­γε­νειών που επλή­γη­σαν από τις πυρ­κα­γιές για την πρώ­τη κύρια κατοι­κία και για την εξο­χι­κή κατοικία.
  • Πλή­ρη απαλ­λα­γή από τον ΕΝΦΙΑ για τις φτω­χές εργα­τι­κές και λαϊ­κές οικο­γέ­νειες που επλήγησαν.
  • Απαλ­λα­γή από τα δημο­τι­κά τέλη για τους πληγέντες.
  • Χωρίς καμία χρο­νο­τρι­βή, να υπάρ­ξει ΤΩΡΑ άμε­σος σχε­δια­σμός, γεν­ναία χρη­μα­το­δό­τη­ση για την υλο­ποί­η­ση εκτε­τα­μέ­νων αντι­πλημ­μυ­ρι­κών και αντι­πυ­ρι­κών έργων με ευθύ­νη του κρά­τους, στην Αττι­κή και σε όλη τη χώρα».
  • Για τους αυτο­α­πα­σχο­λού­με­νους στις πλη­γεί­σες περιοχές
  • Την ίδια ώρα, ανα­δει­κνύ­ο­ντας τα αντί­στοι­χα ζητή­μα­τα και για τους αυτο­α­πα­σχο­λού­με­νους, η Ομο­σπον­δία Βιο­τε­χνι­κών Σωμα­τεί­ων Αθή­νας (ΟΒΣΑ), σε ανα­κοί­νω­σή της, αφού υπο­γραμ­μί­ζει ότι διεκ­δι­κεί «την εφαρ­μο­γή άμε­σων μέτρων στή­ρι­ξης για όσο χρο­νι­κό διά­στη­μα απαι­τη­θεί και όχι μόνο για το περιο­ρι­σμέ­νο διά­στη­μα που ανα­κοι­νώ­θη­κε», προ­βάλ­λει μετα­ξύ άλλων τα εξής αιτήματα:

– Πάγω­μα των χρε­ών των μικρο­ε­πι­χει­ρή­σε­ων που επλή­γη­σαν σε εφο­ρία, ΟΑΕΕ, τρά­πε­ζες, δήμο, ΔΕΗ, χωρίς προ­σαυ­ξή­σεις και τόκους. Ανα­στο­λή όλων των τρε­χου­σών ρυθ­μί­σε­ων και δόσε­ων για όσο χρεια­στεί. Καμία κατά­σχε­ση κατοικίας.

– Παρά­τα­ση της κατά­θε­σης νέων φορο­λο­γι­κών δηλώ­σε­ων μέχρι το τέλος του έτους. Απαλ­λα­γή από ΕΝΦΙΑ (επι­χεί­ρη­σης και κατοι­κί­ας) και τέλος επι­τη­δεύ­μα­τος, καθώς και για τα δημο­τι­κά τέλη για τις μικρο­ε­πι­χει­ρή­σεις της περιο­χής. Παρά­τα­ση δηλώ­σε­ων ΦΠΑ που έλη­γαν τέλη Ιού­λη μέχρι το τέλος του χρό­νου. Ανα­στο­λή των υπο­χρε­ώ­σε­ων για τις ήδη βεβαιω­μέ­νες οφει­λές για όσο χρό­νο είναι πραγ­μα­τι­κά απα­ραί­τη­τη, σε κάθε περί­πτω­ση για ένα χρόνο.

– Αμε­ση χορή­γη­ση επι­δό­μα­τος ανερ­γί­ας σε όλους τους αυτο­α­πα­σχο­λού­με­νους που κατα­στρά­φη­κε η επι­χεί­ρη­σή τους, χωρίς όρους και προ­ϋ­πο­θέ­σεις, μέχρι αυτή να ξανα­λει­τουρ­γή­σει, στο ύψος του βασι­κού μισθού. Υπο­λο­γι­σμός του χρό­νου αυτού ως συντάξιμου.

– Απαλ­λα­γή από την από­δο­ση ατο­μι­κών ασφα­λι­στι­κών εισφο­ρών για ένα χρό­νο, με ταυ­τό­χρο­νη δια­τή­ρη­ση όλων των δικαιω­μά­των Υγεί­ας — Πρό­νοιας. Υπο­λο­γι­σμός του χρό­νου αυτού ως συντά­ξι­μου. Αμε­ση χορή­γη­ση ασφα­λι­στι­κής ικα­νό­τη­τας χωρίς όρους και προ­ϋ­πο­θέ­σεις. Αμε­ση χορή­γη­ση όλων των προ­βλε­πό­με­νων παρο­χών και επιδομάτων.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο