Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Αμμοθύελλα έπληξε Ιράκ, Κουβέιτ, Σ. Αραβία (ΦΩΤΟ)

Αερο­δρό­μια έκλει­σαν και δημό­σιες υπη­ρε­σί­ες ανα­γκά­στη­καν να δια­κό­ψουν τη λει­τουρ­γία τους σήμε­ρα, λόγω της πολ­λο­στής αμμο­θύ­ελ­λας που έπλη­ξε το Ιράκ, με απο­τέ­λε­σμα του­λά­χι­στον χίλιοι άνθρω­ποι να εμφα­νί­σουν ανα­πνευ­στι­κά προ­βλή­μα­τα, προ­τού το φαι­νό­με­νο να κατευ­θυν­θεί προς το Κου­βέιτ και τη Σαου­δι­κή Αραβία.

Στο Κου­βέιτ, το διε­θνές αερο­δρό­μιο ανέ­στει­λε όλες τις απο­γειώ­σεις αερο­σκα­φών. Για δεύ­τε­ρη φορά μέσα σε λιγό­τε­ρο από μία εβδο­μά­δα, ένα πυκνό νέφος σκό­νης κάλυ­ψε το Ριάντ, ενώ η υπη­ρε­σία πολι­τι­κής προ­στα­σί­ας της Σαου­δι­κής Αρα­βί­ας προει­δο­ποί­η­σε ότι η θύελ­λα θα συνε­χι­στεί και τη νύχτα.

Από τα μέσα Απρι­λί­ου το Ιράκ, μια από τις πέντε χώρες του κόσμου που θεω­ρού­νται πιο «ευπα­θείς» απέ­να­ντι στην κλι­μα­τι­κή αλλα­γή, έχει βιώ­σει του­λά­χι­στον οκτώ τέτοιες θύελ­λες σκό­νης και άμμου. Σήμε­ρα στη Βαγδά­τη ένα γκρί­ζο σύν­νε­φο σκό­νης είχε καλύ­ψει τους σχε­δόν έρη­μους δρό­μους. Στα νότια, κοντά στη Νατζάφ, οι κτη­νο­τρό­φοι και τα κοπά­δια τους βρέ­θη­καν περι­κυ­κλω­μέ­νοι από ένα, οικείο πλέ­ον, πορ­το­κα­λί νέφος.

Περισ­σό­τε­ροι από χίλιοι άνθρω­ποι σε όλο το Ιράκ πήγαν σε νοσο­κο­μεία ζητώ­ντας βοή­θεια για να αντι­με­τω­πί­σουν τα ανα­πνευ­στι­κά προ­βλή­μα­τα που εμφά­νι­σαν, σύμ­φω­να με τον εκπρό­σω­πο του υπουρ­γεί­ου Υγεί­ας Σεΐφ αλ Μπαντρ.

Η μετε­ω­ρο­λο­γι­κή υπη­ρε­σία προ­βλέ­πει ότι η θύελ­λα θα κοπά­σει σταδιακά.

Λόγω «των κακών κλι­μα­τι­κών συν­θη­κών και της βίαι­ης αμμο­θύ­ελ­λας» ο πρω­θυ­πουρ­γός Μου­στά­φα αλ Καζί­μι διέ­τα­ξε να κλεί­σουν οι δημό­σιες υπη­ρε­σί­ες, εκτός από τα νοσο­κο­μεία και τις υπη­ρε­σί­ες ασφαλείας.

Στο αερο­δρό­μιο της Βαγδά­της δια­κό­πη­καν για λίγες ώρες οι πτή­σεις, επει­δή η ορα­τό­τη­τα δεν ξεπερ­νού­σε τα 400 μέτρα. Το διε­θνές αερο­δρό­μιο της Αρμπίλ, στο Ιρα­κι­νό Κουρ­δι­στάν, ανα­κοί­νω­σε από­ψε ότι κλεί­νει για άλλη μια φορά «λόγω της πυκνής σκό­νης» που επέ­στρε­ψε αργά το από­γευ­μα. Οι πτή­σεις είχαν ανα­στα­λεί και το πρωί.

Από τις δύο τελευ­ταί­ες αμμο­θύ­ελ­λες που έπλη­ξαν το Ιράκ ένας άνθρω­πος έχα­σε τη ζωή του και περί­που 10.000 χρειά­στη­καν ιατρι­κή βοή­θεια. Πρό­κει­ται κυρί­ως για ηλι­κιω­μέ­νους, για ανθρώ­πους που πάσχουν από άσθμα, καρ­διο­λο­γι­κές ή ανα­πνευ­στι­κές παθήσεις.

«Αυτές οι θύελ­λες σκό­νης συμ­βαί­νουν γενι­κά το καλο­καί­ρι, όχι όμως με τον ρυθ­μό που τις βλέ­που­με τον τελευ­ταίο και­ρό. Τα κρού­σμα­τα ασφυ­ξί­ας αυξή­θη­καν σημα­ντι­κά, σε σύγκρι­ση με τα προη­γού­με­να χρό­νια», είπε ο Σεΐφ αλ Χάμ­ζα, ένας για­τρός σε νοσο­κο­μείο της Βαγδάτης.

Σύμ­φω­να με έναν αξιω­μα­τού­χο του υπουρ­γεί­ου Περι­βάλ­λο­ντος, τις επό­με­νες δεκα­ε­τί­ες το Ιράκ θα βιώ­νει «272 ημέ­ρες σκό­νης» ετη­σί­ως και μέχρι το 2050 οι μέρες αυτές θα φτά­σουν τις 300. Μετα­ξύ των μέτρων που εξε­τά­ζουν οι αρχές είναι η δημιουρ­γία «πρά­σι­νων ζωνών» γύρω από τις πόλεις για να αντι­με­τω­πί­σουν την ερη­μο­ποί­η­ση, η οποία πλήτ­τει το 39% της συνο­λι­κής έκτα­σης της χώρας.

Κώστας Καρυω­τά­κης ΑΠΑΝΤΑ μια άλλη ανάγνωση

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο