Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

«Αμφισβητούμενα νερά» για τις ΗΠΑ η περιοχή του Καστελόριζου

Απα­ντώ­ντας σε ερώ­τη­ση των Ελλή­νων αντα­πο­κρι­τών στην Ουά­σιγ­κτον ‑την πρό­σφα­τη Navtex που εξέ­δω­σε η Άγκυ­ρα για έρευ­νες ανοι­κτά του Καστε­λό­ρι­ζου- εκπρό­σω­πος του αμε­ρι­κα­νι­κού υπουρ­γεί­ου Εξω­τε­ρι­κών κάλε­σε την Τουρ­κία να απέ­χει από ενέρ­γειες που αυξά­νουν τις εντά­σεις στην περιοχή.

«Οι ΗΠΑ γνω­ρί­ζουν ότι η Τουρ­κία έχει εκδώ­σει μια Navtex για έρευ­να σε αμφι­σβη­τού­με­να νερά στην Ανα­το­λι­κή Μεσό­γειο», δήλω­σε ο εκπρό­σω­πος του Στέιτ Ντι­πάρ­τμεντ, υιο­θε­τώ­ντας επί της ουσί­ας το «γκρι­ζά­ρι­σμα» της περιοχής.

«Καλού­με τις τουρ­κι­κές αρχές να στα­μα­τή­σουν τυχόν σχέ­δια που έχουν για επι­χει­ρή­σεις και να απο­φύ­γουν κινή­σεις που θα αυξή­σουν τις εντά­σεις στην περιο­χή», πρόσθεσε.

Τηλεφωνική επικοινωνία Ν. Παναγιωτόπουλου με τον Αμερικανό ομόλογο του Μαρκ Έσπερ

Τηλε­φω­νι­κή επι­κοι­νω­νία με τον υπουρ­γό Άμυ­νας των ΗΠΑ, Μ.Έσπερ, είχε σήμε­ρα το από­γευ­μα ο υπουρ­γός Άμυ­νας, Ν. Παναγιωτόπουλος.

O Ν. Πανα­γιω­τό­που­λος ενη­μέ­ρω­σε τον Αμε­ρι­κα­νό ομό­λο­γό του για τις εξε­λί­ξεις στην περιο­χή νότια και ανα­το­λι­κά του Καστε­λό­ρι­ζου, όπου η Τουρ­κία ανα­κοί­νω­σε ότι προ­τί­θε­ται να διε­ξά­γει έρευ­νες σε περιο­χή που περι­λαμ­βά­νει ελλη­νι­κή υφα­λο­κρη­πί­δα. «Ο κ. Πανα­γιω­τό­που­λος παρου­σί­α­σε την κατά­στα­ση που δια­μορ­φώ­νε­ται με την κίνη­ση ναυ­τι­κών μονά­δων στην περιο­χή και υπο­γράμ­μι­σε ότι η χώρα μας είναι απο­φα­σι­σμέ­νη να προ­α­σπί­σει τα κυριαρ­χι­κά της δικαιώ­μα­τα, εφό­σον τού­το απαι­τη­θεί», ανα­φέ­ρε­ται σε σχε­τι­κή ανακοίνωση.

Από το υπουρ­γείο Άμυ­νας υπο­στη­ρί­ζουν ότι η συνο­μι­λία ήταν προ­γραμ­μα­τι­σμέ­νη μετά την προ­σω­ρι­νή ανα­βο­λή της επί­σκε­ψης του Ν. Πανα­γιω­τό­που­λου στην Ουάσιγκτον.

Πέρα από τις εξε­λί­ξεις στην Ανα­το­λι­κή Μεσό­γειο, συζη­τή­θη­καν οι «νέες προ­ο­πτι­κές και ευκαι­ρί­ες» που δημιουρ­γεί η ελλη­νο­α­με­ρι­κα­νι­κή συμ­φω­νία για τις βάσεις, που μετα­τρέ­πει την Ελλά­δα σε αμε­ρι­κα­νο­ΝΑ­ΤΟι­κό ορμη­τή­ριο, καθώς και τα τρι­με­ρή σχή­μα­τα «συνερ­γα­σί­ας» στα οποία συμ­με­τέ­χει η Ελλά­δα και υλο­ποιούν τον αμε­ρι­κα­νο­ΝΑ­ΤΟι­κό σχεδιασμό.

Τη στιγ­μή που οι «σύμ­μα­χοι» «σφυ­ρί­ζουν αδιά­φο­ρα» για την τουρ­κι­κή επι­θε­τι­κό­τη­τα και κάνουν «πλά­τες» στην Άγκυ­ρα, το υπουρ­γείο Άμυ­νας ισχυ­ρί­ζε­ται προ­κλη­τι­κά πως στην τηλε­φω­νι­κή επι­κοι­νω­νία «επι­βε­βαιώ­θη­κε η σημα­σία της διμε­ρούς συνερ­γα­σί­ας για την ασφά­λεια και τη στα­θε­ρό­τη­τα στην ευρύ­τε­ρη περιο­χή και ανα­γνω­ρί­στη­κε η συνει­σφο­ρά της Ελλά­δας ως ισχυ­ρού συμ­μά­χου στο ΝΑΤΟ και πυλώ­να στα­θε­ρό­τη­τας στην ευρύ­τε­ρη περιοχή».

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο