Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ανάγκη ένα ανοικτό για το λαό Μητροπολιτικό πάρκο στο Γουδή

Την ανά­γκη για Μητρο­πο­λι­τι­κό Πάρ­κο στο Γου­δή που να είναι ανοι­χτό στο λαό, ενά­ντια σε κάθε προ­σπά­θεια εμπο­ρευ­μα­το­ποί­η­σής του, τόνι­σε ο βου­λευ­τής του ΚΚΕ και μέλος της ΚΕ Χρή­στος Κατσώ­της, σε συνά­ντη­ση που είχε στα γρα­φεία του Κόμ­μα­τος στη Βου­λή με την Επι­τρο­πή Αγώ­να για το Μητρο­πο­λι­τι­κό Μάρ­κο στο Γου­δή. Αίτη­μα της Επι­τρο­πής ήταν το ΚΚΕ να φέρει το θέμα στη Βου­λή. Όπως τόνι­σε ο Χ. Κατσώ­της, αυτό θα πραγ­μα­το­ποι­η­θεί μετά τις εθνι­κές εκλο­γές του Ιού­λη. Στη συνά­ντη­ση παρα­βρέ­θη­καν ο Στέ­λιος Λάμπρου, δημο­τι­κός σύμ­βου­λος Αθή­νας, εκλεγ­μέ­νος με τη «Λαϊ­κή Συσπεί­ρω­ση» και από πλευ­ράς της Επι­τρο­πής Αγώ­να οι Γιώρ­γος Βοζι­κά­κης, Ελέ­νη Παπα­δή­μα και Μαρία Ζευ­γώ­λη. Παράλ­λη­λα, αύριο Τετάρ­τη 5 Ιού­νη, η Επι­τρο­πή Αγώ­να, η Β’ ΕΛΜΕ Αθή­νας και Σύλ­λο­γοι από τους Αμπε­λό­κη­πους, του Ζωγρά­φου και του Παπά­γου διορ­γα­νώ­νουν σχε­τι­κή εκδή­λω­ση, η οποία θα γίνει στις εφτά το από­γευ­μα στο τέρ­μα της οδού Γ. Παπαν­δρέ­ου και Μ. Αλε­ξάν­δρου, στο στέ­γα­στρο του Δήμου Ζωγράφου.

Στη συνά­ντη­ση, τα μέλη της Επι­τρο­πής Αγώ­να τόνι­σαν, ανά­με­σα στα άλλα, ότι το Μητρο­πο­λι­τι­κό πάρ­κο θα αλλά­ξει την ποιό­τη­τα ζωής των Αθη­ναί­ων. Σήμε­ρα είναι σε άσχη­μη κατά­στα­ση, διό­τι με την ανέ­γερ­ση του γηπέ­δου «Μπά­ντμι­ντον» και την εξυ­πη­ρέ­τη­σή του, ανοί­χτη­καν δύο δρό­μοι με απο­τέ­λε­σμα να είναι το πάρ­κο πέρα­σμα οχη­μά­των από τη Μεσο­γεί­ων προς του Ζωγρά­φου και από την Κατε­χά­κη προς το Γου­δή και ο χώρος αυτός από ελεύ­θε­ρος, να είναι γεμά­τος αυτο­κί­νη­τα, αλλά και σκου­πί­δια. Συγ­χρό­νως, διά­φο­ροι προ­σπα­θούν να το κατα­πα­τή­σουν και να εκμε­ταλ­λευ­τούν εμπο­ρι­κά μεγά­λα τμή­μα­τα του πάρ­κου. Όπως κατήγ­γει­λαν, μάλι­στα, τελευ­ταία έγι­νε μία τέτοια προ­σπά­θεια από επι­χει­ρη­μα­τία, η οποία εμπο­δί­στη­κε πριν προ­χω­ρή­σει. Η από­πει­ρα αυτή έδει­ξε πως το πάρ­κο είναι σε «πολιορ­κία» και υπάρ­χει ανά­γκη προ­στα­σί­ας του.

Συγκε­κρι­μέ­να, στις αρχές του Μάη, στο πρώ­ην ανα­ψυ­κτή­ριο «Ya» εκτε­λού­νταν οικο­δο­μι­κές εργα­σί­ες, είχαν κοπεί δέντρα και ανε­γεί­ρο­νταν νέο κτί­ριο, αφού είχε κατε­δα­φι­στεί το προη­γού­με­νο οικο­δό­μη­μα. Στην περί­πτω­ση αυτή είχε παρα­βια­στεί η εκδο­θεί­σα άδεια, η οποία προ­έ­βλε­πε εργα­σί­ες μικρής κλί­μα­κας και μόνο στο εσω­τε­ρι­κό του υφι­στά­με­νου κτί­σμα­τος και όχι κατε­δά­φι­σή του και επε­κτά­σεις στο γει­το­νι­κό με το «Υα» χώρο. Ο χώρος υπά­γε­ται στο ταμείο Εθνι­κής Άμυ­νας. Μετά την παρέμ­βα­ση της Επι­τρο­πής, το τμή­μα Ελέγ­χου Κατα­σκευών του Δήμου Αθη­ναί­ων στα­μά­τη­σε τις εργα­σί­ες. Επί­σης, τα μέλη της Επι­τρο­πής τόνι­σαν την ανά­γκη να ολο­κλη­ρω­θεί η σχε­τι­κή σύντα­ξη της Στρα­τη­γι­κής Μελέ­της Περι­βαλ­λο­ντι­κών Επι­πτώ­σε­ων (ΣΜΠΕ), για­τί χωρίς αυτή είναι σαθρή η προ­στα­σία του πάρ­κου, ανοί­γο­ντας διά­πλα­τα την «πόρ­τα» στον κίν­δυ­νο εμπο­ρευ­μα­τι­κών παρεμ­βά­σε­ων. Όσον αφο­ρά το σχέ­διο νόμου για την ίδρυ­ση φορέα δια­χεί­ρι­σης των Μητρο­πο­λι­τι­κών πάρ­κων Γου­δή — Ιλι­σί­ων, υπο­γράμ­μι­σαν πως είναι απα­ραί­τη­το να κατο­χυ­ρώ­νε­ται σε αυτό η ολο­κλή­ρω­ση της από­δο­σης των 965 στρεμ­μά­των στους Δήμους Αθη­ναί­ων και Ζωγράφου.

Από την πλευ­ρά του, ο Χ. Κατσώ­της τόνι­σε, μετα­ξύ άλλων, ότι οι προη­γού­με­νες κυβερ­νή­σεις και η σημε­ρι­νή, εμπο­ρευ­μα­το­ποιούν τα πάρ­κα. Ανα­φέρ­θη­κε στην εγκα­τά­λει­ψη του πάρ­κου «Τρί­τση», το οποίο δια­σώ­ζε­ται επει­δή στο χώρο του διε­ξά­γε­ται το Φεστι­βάλ της ΚΝΕ. Υπο­γράμ­μι­σε δε τη θέση του ΚΚΕ ότι όλες οι κυβερ­νή­σεις συγκρο­τούν φορείς δια­χεί­ρι­σης ως άλλο­θι για την εγκα­τά­λει­ψη και την εμπο­ρευ­μα­το­ποί­η­ση των πάρ­κων. Αυτό δεν το κάνουν για να απο­φεύ­γουν την πίε­ση του λαού για ελεύ­θε­ρους χώρους. Μετα­θέ­τουν, δηλα­δή, τις δια­μαρ­τυ­ρί­ες στους φορείς, αντί στις κυβερνήσεις.

Μιλώ­ντας ο Σ. Λάμπρου ανέ­φε­ρε ανά­με­σα στα άλλα, πως το σχέ­διο νόμου είναι εκτός κάθε αντα­πό­κρι­σης με το πάγιο αίτη­μα των φορέ­ων της περιο­χής. Είναι απα­ρά­δε­κτο, για­τί περι­λαμ­βά­νει 117 στρέμ­μα­τα, από τα 965. Είπε δε πως στο αίτη­μα για Μητρο­πο­λι­τι­κό πάρ­κο, η κυβέρ­νη­ση έκα­νε ‑δήθεν- ένα φορέα δια­χεί­ρι­σης. Το σχέ­διο νόμου κάνει λόγο για πέντε άτο­μα μόνι­μο προ­σω­πι­κό δια­φό­ρων ειδι­κο­τή­των, το υπό­λοι­πο προ­σω­πι­κό θα είναι συμ­βα­σιού­χοι 8μηνίτες, ενώ οι πόροι λει­τουρ­γί­ας του δεν θα καλύ­πτο­νται εξ ολο­κλή­ρου από τον κρα­τι­κό προ­ϋ­πο­λο­γι­σμό και ανοι­χτά παρα­πέ­μπει σε εμπλο­κή χορη­γών και διά­φο­ρες επι­χει­ρη­μα­τι­κές δρα­στη­ριό­τη­τες για να συμπλη­ρώ­νο­νται τα έσο­δα λειτουργίας.

Στην αυρια­νή συγκέ­ντρω­ση οι φορείς ζητούν, ανά­με­σα στα άλλα, να εξα­σφα­λι­στεί η από­λυ­τη νομο­θε­τι­κή προ­στα­σία του ορει­νού όγκου του Υμητ­τού, να ολο­κλη­ρω­θεί και κυρω­θεί η Στρα­τη­γι­κή Μελέ­τη Περι­βαλ­λο­ντι­κών Επι­πτώ­σε­ων (ΣΜΠΕ) του νέου Προ­ε­δρι­κού Δια­τάγ­μα­τος προ­στα­σί­ας του Υμητ­τού, καμία οικι­στι­κή επέ­κτα­ση στον Υμητ­τό, άμε­ση απο­μά­κρυν­ση ασύμ­βα­των για το δάσος εγκαταστάσεων.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο