Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ανάγκη η επαναστατική ανασυγκρότηση: Ο Ελισαίος Βαγενάς μιλά για την 21η Διεθνή Συνάντηση Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων

21η ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ

Για την ξεχω­ρι­στή σημα­σία, τις δυσκο­λί­ες και τα συμπε­ρά­σμα­τα της Συνά­ντη­σης στη Σμύρ­νη της Τουρ­κί­ας μιλά στο σημε­ρι­νό «Ριζο­σπά­στη» του Σ/Κ ο Ελι­σαί­ος Βαγε­νάς, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύ­θυ­νος του Τμή­μα­τος Διε­θνών Σχέ­σε­ων της ΚΕ.

🔻 Η πρό­σφα­τη, 21η Διε­θνής Συνά­ντη­ση των Κομ­μου­νι­στι­κών και Εργα­τι­κών Κομ­μά­των συν­διορ­γα­νώ­θη­κε για πρώ­τη φορά από δύο κόμ­μα­τα. Ποια η σημα­σία αυτού του γεγονότος;

Οι Διε­θνείς Συνα­ντή­σεις των Κομ­μου­νι­στι­κών και Εργα­τι­κών Κομ­μά­των (ΔΣΚΕΚ) ξεκί­νη­σαν πριν από 21 χρό­νια με πρω­το­βου­λία του ΚΚΕ, λίγα χρό­νια μετά την ανα­τρο­πή του σοσια­λι­σμού και τη διά­λυ­ση της Σοβιε­τι­κής Ενω­σης και τα πρώ­τα 7 χρό­νια φιλο­ξε­νή­θη­καν στην Αθή­να. Οι Συνα­ντή­σεις αυτές, που δίνουν τη δυνα­τό­τη­τα στα κόμ­μα­τα να ανταλ­λάσ­σουν από­ψεις, εμπει­ρί­ες και να συντο­νί­ζουν τη δρά­ση τους, αγκα­λιά­στη­καν από σημα­ντι­κό αριθ­μό ΚΚ και καθιε­ρώ­θη­καν ως ένα σημα­ντι­κό ετή­σιο γεγο­νός για τα ΚΚ. Μια σει­ρά ζητη­μά­των για τη διε­ξα­γω­γή τους λύνο­νται από την Ομά­δα Εργα­σί­ας, ενώ μέχρι τώρα κάθε χρό­νο ένα κόμ­μα ανα­λάμ­βα­νε τη φιλο­ξε­νία της.

Ετσι η Διε­θνής Συνά­ντη­ση έχει διε­ξα­χθεί σήμε­ρα σε όλες τις ηπεί­ρους, σε Ασία, Αφρι­κή, Αμε­ρι­κή και βέβαια αρκε­τές φορές στην Ευρώ­πη. Για πρώ­τη φορά φέτος φιλο­ξε­νή­θη­κε από δύο κόμ­μα­τα ταυ­τό­χρο­να, το ΚΚ Τουρ­κί­ας και το ΚΚΕ, δύο κόμ­μα­τα γει­το­νι­κών χωρών, στις οποί­ες οι αστι­κές τάξεις χύνουν χρό­νια τώρα στους λαούς το δηλη­τή­ριο του εθνι­κι­σμού και του μίσους. Στα 100 χρό­νια από την ίδρυ­ση της Κομ­μου­νι­στι­κής Διε­θνούς, τιμώ­ντας τους χιλιά­δες, τα εκα­τομ­μύ­ρια των εργα­ζο­μέ­νων που έχυ­σαν το αίμα τους παλεύ­ο­ντας για μια ζωή χωρίς ταξι­κή εκμε­τάλ­λευ­ση και ιμπε­ρια­λι­στι­κούς πολέ­μους, τα δύο ΚΚ, της Ελλά­δας και της Τουρ­κί­ας, έδω­σαν ένα σημα­ντι­κό παρά­δειγ­μα Προ­λε­τα­ρια­κού Διε­θνι­σμού, συν­διορ­γα­νώ­νο­ντας αυτό το μεγά­λο γεγονός.

Η συν­διορ­γά­νω­ση, όπως μπο­ρεί­τε να κατα­λά­βε­τε, απαι­τεί ένα υψη­λό επί­πε­δο αλλη­λο­κα­τα­νό­η­σης και συντο­νι­σμού μετα­ξύ των κομ­μά­των που έχουν ανα­λά­βει αυτό το καθή­κον κι αυτό το απέ­δει­ξαν πλέ­ον στην πρά­ξη τα δύο κόμματα.

Οι αντιπροσωπείες του ΚΚ Τουρκίας και του ΚΚΕ στο προεδρείο στην έναρξη της Συνάντησης με τον Υμνο της «Διεθνούς»
Οι αντι­προ­σω­πεί­ες του ΚΚ Τουρ­κί­ας και του ΚΚΕ στο προ­ε­δρείο στην έναρ­ξη της Συνά­ντη­σης με τον Υμνο της «Διε­θνούς»

🔻 Ειπώ­θη­κε πως οι συν­θή­κες διε­ξα­γω­γής της 21ηςΔΣΚΕΚ ήταν «δύσκο­λες και σύν­θε­τες». Με ποια έννοια; Τι θα μπο­ρού­σα­τε να προ­σθέ­σε­τε σε αυτό;

Η 21η ΔΣΚΕΚ έγι­νε σε μια στιγ­μή όπου η αστι­κή τάξη της Τουρ­κί­ας επέ­λε­ξε να πραγ­μα­το­ποι­ή­σει μια ακό­μη, την 3η κατά σει­ρά, στρα­τιω­τι­κή επέμ­βα­ση στη Συρία. Σαφώς και δεν θα μπο­ρού­σα­με από νωρί­τε­ρα να προ­βλέ­ψου­με την ακρι­βή ημε­ρο­μη­νία μιας τέτοιας στρα­τιω­τι­κής επι­χεί­ρη­σης, που είχε τη στή­ρι­ξη των βασι­κών αστι­κών κομ­μά­των της Τουρ­κί­ας, των έντυ­πων και ηλε­κτρο­νι­κών μέσων, που με διά­φο­ρες μορ­φές, ακό­μη και μέσω του ποδο­σφαί­ρου, όπως είδα­με από τη συμπε­ρι­φο­ρά των παι­κτών της Εθνι­κής ομά­δας της Τουρ­κί­ας, επε­δί­ω­ξαν να καλ­λιερ­γή­σουν ένα κλί­μα εθνι­κι­στι­κής υστε­ρί­ας στο λαό της χώρας.

Βεβαί­ως, το ΚΚΤ, όπως και το ΚΚΕ και δεκά­δες άλλα ΚΚ, κρά­τη­σαν απέ­να­ντι στο γεγο­νός υπο­δειγ­μα­τι­κή διε­θνι­στι­κή στά­ση, εκφρά­ζο­ντας την αλλη­λεγ­γύη τους στον λαό της Συρί­ας, κατα­δι­κά­ζο­ντας την τουρ­κι­κή στρα­τιω­τι­κή εισβο­λή στη Συρία και την κατο­χή ξένων εδα­φών καθώς και τα διά­φο­ρα ιμπε­ρια­λι­στι­κά σχέδια.

Η στά­ση αυτή του ΚΚΤ συνά­ντη­σε την επί­θε­ση του αστι­κού κρά­τους, που δύο μέρες πριν από την έναρ­ξη της 21ης Διε­θνούς Συνά­ντη­σης, συνέ­λα­βε στη Σμύρ­νη 16 συντρό­φους που δια­κι­νού­σαν την εφη­με­ρί­δα του Κόμ­μα­τος. Οι σύντρο­φοι κρα­τή­θη­καν ένα 24ωρο, ενώ οι αρχές προ­χώ­ρη­σαν στην απα­γό­ρευ­ση του φύλ­λου της εφη­με­ρί­δας του ΚΚΤ, το οποίο και κατά­σχε­σαν σε όλη τη χώρα. Σ’ αυτές τις συν­θή­κες, το ΚΚΤ πήρε τη σωστή από­φα­ση, για λόγους περι­φρού­ρη­σης, να ακυ­ρώ­σει μια μεγά­λη μαζι­κή εκδή­λω­ση, που θα διορ­γά­νω­νε σε ανοι­χτό θέα­τρο στη Σμύρ­νη, όπου ανα­με­νό­ταν η συμ­με­το­χή περισ­σό­τε­ρων από 5 χιλιά­δες ανθρώπων.

Από τις εργασίες
Από τις εργασίες

Επι­πλέ­ον, μέσω του Ιντερ­νετ διά­φο­ρες ομά­δες, που επι­διώ­κουν να καπη­λευ­τούν τον τίτλο και να χτυ­πή­σουν το ΚΚΤ, επε­δί­ω­ξαν λίγες μέρες πριν τη Συνά­ντη­ση να σπεί­ρουν σύγ­χυ­ση στα ΚΚ που ανα­μέ­νο­νταν στη Διε­θνή Συνά­ντη­ση, στέλ­νο­ντας διά­φο­ρα σημειώ­μα­τα, το περιε­χό­με­νο μερι­κών από τα οποία θα το «ζήλευαν» οι αρχές ασφα­λεί­ας αρκε­τών αστι­κών καθεστώτων.

Ολα τα παρα­πά­νω δημιούρ­γη­σαν μια σύν­θε­τη και δύσκο­λη κατά­στα­ση, που, ωστό­σο, δεν κλό­νι­σε την από­φα­ση της μεγά­λης πλειο­ψη­φί­ας των κομ­μά­των που είχαν δηλώ­σει συμ­με­το­χή. Ετσι, συμ­με­τεί­χαν 74 κόμ­μα­τα, από 58 χώρες, που είναι μια καλή συμ­με­το­χή για τις Διε­θνείς Συνα­ντή­σεις των ΚΚ.

Ζητήματα που βρέθηκαν στο επίκεντρο της 21ης Διεθνούς Συνάντησης

🔻  Η 21ηΔΣΚΕΚ πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­κε τη χρο­νιά που συμπλη­ρώ­νο­νται 100 χρό­νια από την ίδρυ­ση της Κομ­μου­νι­στι­κής Διε­θνούς. Τι συμπε­ρά­σμα­τα αντλούν σήμε­ρα τα ΚΚ από την εκα­το­ντά­χρο­νη Ιστο­ρία τους;

Εχου­με υπο­γραμ­μί­σει και στο παρελ­θόν πως το Διε­θνές Κομ­μου­νι­στι­κό Κίνη­μα βιώ­νει μια βαθιά ιδε­ο­λο­γι­κο­πο­λι­τι­κή και οργα­νω­τι­κή κρί­ση. Σαφώς και οι Διε­θνείς Συνα­ντή­σεις, παρά τα παρα­πά­νω θετι­κά σημεία που ανα­φέ­ρα­με, δεν αρκούν για να ξεπε­ρά­σει το Διε­θνές Κομ­μου­νι­στι­κό Κίνη­μα αυτήν την κρί­ση. Στις Διε­θνείς Συνα­ντή­σεις συμ­με­τέ­χουν κόμ­μα­τα που στη­ρί­ζο­νται στον μαρ­ξι­σμό — λενι­νι­σμό και άλλα που εδώ και δεκα­ε­τί­ες τον έχουν εγκα­τα­λεί­ψει. Αντι­κει­με­νι­κά, λοι­πόν, είναι δια­φο­ρε­τι­κά τα συμπε­ρά­σμα­τα που αντλούν από την Ιστο­ρία τα ΚΚ που έχουν ως «πυξί­δα» τους την επα­να­στα­τι­κή κοσμο­θε­ω­ρία και σε δια­φο­ρε­τι­κά συμπε­ρά­σμα­τα και πολι­τι­κές κατα­λή­γουν εκεί­να τα κόμ­μα­τα που απλώς δια­τη­ρούν τον τίτλο «κομ­μου­νι­στι­κό», αλλά έχουν απε­μπο­λή­σει τις αρχές συγκρό­τη­σης ενός ΚΚ, τη θεω­ρία μας και την επα­να­στα­τι­κή πράξη.

Οι αντιπροσωπείες των δύο συνδιοργανωτών κομμάτων, με συντρόφους που συνέβαλαν στην τεχνική στήριξη, ώστε αυτή να διεξαχθεί με άψογο τρόπο
Οι αντι­προ­σω­πεί­ες των δύο συν­διορ­γα­νω­τών κομ­μά­των, με συντρό­φους που συνέ­βα­λαν στην τεχνι­κή στή­ρι­ξη, ώστε αυτή να διε­ξα­χθεί με άψο­γο τρόπο

🔻 Ποια μπο­ρού­με να πού­με πως είναι τα ζητή­μα­τα «αιχ­μής» στην ιδε­ο­λο­γι­κο­πο­λι­τι­κή διαπάλη;

Τέτοια ζητή­μα­τα είναι η δια­πά­λη γύρω από τα ζητή­μα­τα της στρα­τη­γι­κής, αφού υπάρ­χει προ­σκόλ­λη­ση ΚΚ στην ξεπε­ρα­σμέ­νη από την ίδια τη ζωή «στρα­τη­γι­κή των στα­δί­ων» προς το σοσια­λι­σμό. Μια τέτοια στά­ση οδη­γεί σε αυτα­πά­τες στή­ρι­ξης ή και συμ­με­το­χής σε αστι­κές κυβερ­νή­σεις, με διά­φο­ρα προ­σχή­μα­τα, όπως για να «ανα­κου­φι­στεί ο λαός», για τη «δημο­κρα­τία», για την «κυριαρ­χία» και «ανε­ξαρ­τη­σία» από ξένες δυνάμεις.

Βεβαί­ως, τέτοιες πολι­τι­κές, που συνή­θως συνο­δεύ­ο­νται με αυτα­πά­τες για αστι­κές πολι­τι­κές δυνά­μεις και τη συνερ­γα­σία μαζί τους, κυρί­ως με τις δυνά­μεις της σοσιαλ­δη­μο­κρα­τί­ας, κάνουν μεγά­λη ζημιά στο κομ­μου­νι­στι­κό κίνη­μα. Εμπο­δί­ζουν τη χάρα­ξη μιας πολι­τι­κής συμ­μα­χιών με στό­χο τη συγκέ­ντρω­ση δυνά­με­ων για την ανα­τρο­πή του εκμε­ταλ­λευ­τι­κού συστή­μα­τος και τη χάρα­ξη επα­να­στα­τι­κής στρατηγικής.

Αυτή η πολι­τι­κή γραμ­μή, που προ­κρί­νει τη συγκρό­τη­ση αστι­κών κυβερ­νή­σε­ων με τη σοσιαλ­δη­μο­κρα­τία, ή το «αρι­στε­ρό» τμή­μα της, δεν έχει διδα­χτεί από την Ιστο­ρία και δεν λαμ­βά­νει υπό­ψη της πως η σοσιαλ­δη­μο­κρα­τία εδώ και παρα­πά­νω από έναν αιώ­να έχει απο­δει­χτεί πως είναι ένας από τους βασι­κούς πολι­τι­κούς «πυλώ­νες» λει­τουρ­γί­ας του αστι­κού πολι­τι­κού συστή­μα­τος και βαρύ­νε­ται με το ίδιο σοβα­ρά εγκλή­μα­τα, όπως και οι «δεξιές» και «νεο­φι­λε­λεύ­θε­ρες» δυνά­μεις, σε βάρος του εργα­τι­κού — λαϊ­κού κινή­μα­τος. Δυστυ­χώς, όχι μόνον στην Ευρώ­πη, αλλά και στη Λατι­νι­κή Αμε­ρι­κή και στην Ασία και στα εδά­φη της πρώ­ην ΕΣΣΔ, παρα­μέ­νει κυρί­αρ­χη σε πολ­λά ΚΚ η αντί­λη­ψη περί συγκρό­τη­σης «αρι­στε­ρών» ή «κεντρο­α­ρι­στε­ρών» κυβερ­νή­σε­ων στο έδα­φος του καπι­τα­λι­σμού, δηλα­δή δια­χεί­ρι­σής του. Την ίδια ώρα γίνο­νται και βήμα­τα, υπάρ­χουν κόμ­μα­τα που προ­σαρ­μό­ζουν τη στρα­τη­γι­κή τους στις ανά­γκες της ταξι­κής πάλης και, μέσα από τις τοπο­θε­τή­σεις τους, δεί­χνουν ωρι­μό­τη­τα σε αυτά τα σημα­ντι­κά ζητήματα.

Αξί­ζει να σημειω­θεί πως τόσο στην ειση­γη­τι­κή ομι­λία του σ. Δ. Κου­τσού­μπα, όσο και στην ομι­λία του σ. Κεμάλ Οκου­γιάν, ΓΓ του ΚΚΤ, τέθη­καν σχε­τι­κά ζητή­μα­τα, που αξί­ζει να μελε­τη­θούν από τους κομ­μου­νι­στές σε όλο τον κόσμο.

🔻  Σε ποια άλλα ζητή­μα­τα επι­κε­ντρώ­θη­καν οι τοπο­θε­τή­σεις των κομ­μά­των στην 21ηΔΣΚΕΚ;

Το ζήτη­μα της «ανά­γνω­σης» του σύγ­χρο­νου κόσμου ήταν ένα από τα βασι­κά ζητή­μα­τα, στο οποίο έγι­νε αντι­πα­ρά­θε­ση μιας και διά­φο­ρα κόμ­μα­τα εξα­κο­λου­θούν λαθε­μέ­να να περιο­ρί­ζουν την έννοια του ιμπε­ρια­λι­σμού, να την ταυ­τί­ζουν μόνο με την ισχυ­ρό­τε­ρη σήμε­ρα χώρα του καπι­τα­λι­σμού, τις ΗΠΑ. Μια τέτοια προ­σέγ­γι­ση εξαϋ­λώ­νει την καπι­τα­λι­στι­κή, εκμε­ταλ­λευ­τι­κή φύση των άλλων καπι­τα­λι­στι­κών χωρών, τους σχε­δια­σμούς των αστι­κών τους τάξε­ων, τους αντα­γω­νι­σμούς που εκδη­λώ­νο­νται κ.ά. Ταυ­τό­χρο­να, προ­κα­λεί σύγ­χυ­ση και στο ζήτη­μα των συμ­μα­χιών, όπου είδα­με να «ανα­σύ­ρε­ται» η τακτι­κή της συγκρό­τη­σης του «Λαϊ­κού Μετώ­που», μια τακτι­κή που ακο­λου­θή­θη­κε σε άλλες ιστο­ρι­κές συν­θή­κες και έχει σήμε­ρα δεχτεί δικαιο­λο­γη­μέ­νη κρι­τι­κή από πολ­λά ΚΚ. Στη νέα επα­νέκ­δο­σή της στο «Λαϊ­κό Μέτω­πο» ή «αντι­ι­μπε­ρια­λι­στι­κό — αντι­φα­σι­στι­κό μέτω­πο», που προ­τά­θη­κε από ορι­σμέ­να κόμ­μα­τα, θα πρέ­πει να εντα­χθούν τα ΚΚ, αντι­ι­μπε­ρια­λι­στι­κές οργα­νώ­σεις, σοσια­λι­στι­κές χώρες, όπως τις λένε, στις οποί­ες έχουν ήδη κυριαρ­χή­σει καπι­τα­λι­στι­κές σχέ­σεις παρα­γω­γής, όπως η Κίνα και «οι χώρες που δέχο­νται επί­θε­ση από τον ιμπε­ρια­λι­σμό, όπως είναι η Συρία, το Ντον­μπάς, το Ιράν και η Ρωσία». Πολ­λά κόμ­μα­τα έδω­σαν ουσια­στι­κές απα­ντή­σεις σε ανά­λο­γες λαθε­μέ­νες προ­σεγ­γί­σεις, μιας και είναι άλλο ζήτη­μα το πώς τα Κομ­μου­νι­στι­κά και Εργα­τι­κά Κόμ­μα­τα μπο­ρούν να αξιο­ποι­ή­σουν τις αντι­θέ­σεις ανά­με­σα σε ιμπε­ρια­λι­στι­κές δυνά­μεις και εντε­λώς δια­φο­ρε­τι­κό το κομ­μου­νι­στι­κό κίνη­μα να ακυ­ρώ­σει την ιδε­ο­λο­γι­κο­πο­λι­τι­κή του αυτο­τέ­λεια και να εντα­χθεί σ’ ένα κακέ­κτυ­πο «Λαϊ­κό Μέτω­πο» με αστι­κές τάξεις, που προ­ω­θούν τα δικά τους συμφέροντα.

Το ζήτη­μα του ρόλου των κομ­μου­νι­στών στην πάλη ενά­ντια στις ιμπε­ρια­λι­στι­κές επεμ­βά­σεις, στον πόλε­μο, στις αμε­ρι­κα­νο­ΝΑ­ΤΟι­κές βάσεις, στις ιμπε­ρια­λι­στι­κές ενώ­σεις, ανα­δεί­χτη­κε επί­σης, σε πολ­λές τοπο­θε­τή­σεις, χωρίς να λεί­πουν και λαθε­μέ­νες, απο­προ­σα­να­το­λι­στι­κές προ­τά­σεις περί δήθεν «ανα­μόρ­φω­σης» του ΟΗΕ, άλλων καπι­τα­λι­στι­κών περι­φε­ρεια­κών ενώ­σε­ων και συστη­μά­των, που τάχα μπο­ρούν να εξα­σφα­λί­σουν την ειρή­νη. Βεβαί­ως, σε πολ­λές τοπο­θε­τή­σεις υπο­γραμ­μί­στη­κε πως τέτοιες προ­σεγ­γί­σεις «ξεχνούν» πως ο πόλε­μος είναι «νύχι — κρέ­ας» με τον καπι­τα­λι­σμό, με τη δια­πά­λη των μονο­πω­λί­ων για τον φυσι­κό πλού­το, για τους δρό­μους της Ενέρ­γειας, για τα μερί­δια των αγο­ρών και πως αντι­κει­με­νι­κά η πάλη για την ειρή­νη έχει συγκε­κρι­μέ­νο αντι­ι­μπε­ρια­λι­στι­κό — αντι­κα­πι­τα­λι­στι­κό περιεχόμενο.

🔻 Το ΚΚΕ έχει σημειώ­σει σε ντο­κου­μέ­ντα του πως στις ΔΣΚΕΚ, εκτός από τη δια­πά­λη γύρω από ιδε­ο­λο­γι­κο­πο­λι­τι­κά ζητή­μα­τα, όπως είναι τα παρα­πά­νω, πίε­ση ασκούν και γεω­πο­λι­τι­κά ζητή­μα­τα. Πώς αυτό εκδηλώνεται;

Οι Διε­θνείς Συνα­ντή­σεις των ΚΚ δεν μπο­ρούν να απο­φύ­γουν τα γεω­πο­λι­τι­κά ζητή­μα­τα. Στο Κάλε­σμα π.χ. της Διε­θνούς Συνά­ντη­σης κατα­δι­κά­στη­κε η επι­θε­τι­κή στά­ση των ΗΠΑ και των συμ­μά­χων τους στον Περ­σι­κό Κόλ­πο, η επί­θε­ση της Σαου­δι­κής Αρα­βί­ας και των συμ­μά­χων της κατά της Υεμέ­νης, ο πόλε­μος της Τουρ­κί­ας κατά της Συρί­ας, οι παρα­βά­σεις της κυπρια­κής ΑΟΖ και η κατα­πά­τη­ση κυριαρ­χι­κών δικαιω­μά­των από την τουρ­κι­κή αστι­κή τάξη. Εννο­εί­ται και σε άλλες περι­πτώ­σεις, πέρα π.χ από την Ανα­το­λι­κή Μεσό­γειο, υπάρ­χουν σοβα­ρά ζητή­μα­τα. Είναι γνω­στό πως η Κίνα διεκ­δι­κεί το 80% της Θάλασ­σας της Νότιας Κίνας (Ανα­το­λι­κής Θάλασ­σας) και εκεί σαφώς υπάρ­χουν ζητή­μα­τα εδα­φι­κών δια­φο­ρών μετα­ξύ κρα­τών (π.χ. μετα­ξύ της Κίνας και του Βιετ­νάμ και των άλλων κρα­τών της περιο­χής) για τον καθο­ρι­σμό Απο­κλει­στι­κών Οικο­νο­μι­κών Ζωνών κ.ά. Ζητή­μα­τα, που τα κόμ­μα­τα που συμ­με­τεί­χαν στην 21η ΔΣΚΕΚ εκτί­μη­σαν πως θα πρέ­πει να επι­λύ­ο­νται μέσα από την κοι­νή δρά­ση των λαών, με ειρη­νι­κά μέσα, με σεβα­σμό των κυριαρ­χι­κών δικαιω­μά­των όλων των χωρών και του Διε­θνούς Δικαίου.

Βαγενάς

Ανάγκη το πέρασμα σε φάση επαναστατικής ανασυγκρότησης του Διεθνούς Κομμουνιστικού Κινήματος

🔻  Θα πρέ­πει οι κομ­μου­νι­στές σε όλο τον κόσμο να γνω­ρί­ζουν το τι συζη­τιέ­ται στις Διε­θνείς Συνα­ντή­σεις των εκπρο­σώ­πων των κομ­μά­των τους;

Η ταξι­κή πάλη διε­ξά­γε­ται σε διε­θνές επί­πε­δο. Σαφώς για την κάθε χώρα έχει σημα­σία η πάλη των κομ­μου­νι­στών πρώ­τα απ’ όλα στη χώρα τους, ωστό­σο ακρι­βώς επει­δή η πάλη έχει κοι­νό αντί­πα­λο, τα μονο­πώ­λια και τον καπι­τα­λι­σμό, έχει σημα­σία και η γνώ­ση των εξε­λί­ξε­ων στον κόσμο, οι θέσεις και η στά­ση που κρα­τούν οι κομ­μου­νι­στές σε άλλες χώρες καθώς και ο συντο­νι­σμός της πάλης μας. Οι Διε­θνείς Συνα­ντή­σεις δίνουν την ευκαι­ρία μια φορά το χρό­νο τα ΚΚ να τοπο­θε­τού­νται, ενη­με­ρώ­νο­ντας για τις εξε­λί­ξεις και τις θέσεις τους. Τα υλι­κά των Διε­θνών Συνα­ντή­σε­ων δημο­σιεύ­ο­νται σε διά­φο­ρες γλώσ­σες στην ιστο­σε­λί­δα των Διε­θνών Συνα­ντή­σε­ων — http://www.solidnet.org. Οι κομ­μου­νι­στές όχι μόνον μπο­ρούν και πρέ­πει να έχουν γνώ­ση για το τι συμ­βαί­νει στη μια ή άλλη χώρα, αλλά και για το ποια είναι εκεί η στά­ση των Κομ­μου­νι­στι­κών Κομμάτων.

Επι­πλέ­ον, να σημειώ­σου­με πως δεν είναι μόνον οι Διε­θνείς Συνα­ντή­σεις αλλά πραγ­μα­το­ποιού­νται και Περι­φε­ρεια­κές Συνα­ντή­σεις που έχουν το δικό τους ενδια­φέ­ρον, όπως είναι και η Ευρω­παϊ­κή Κομ­μου­νι­στι­κή Συνά­ντη­ση, που οργα­νώ­νει το ΚΚΕ σε ετή­σια βάση.

Οι κοινές δράσεις των ΚΚ και η αναγκαιότητα της επαναστατικής ανασυγκρότησης

🔻  Σε τι συμπε­ρά­σμα­τα κατέ­λη­ξε η 21η Διε­θνής Συνάντηση;

Η 21η Διε­θνής Συνά­ντη­ση κατέ­λη­ξε στο Κάλε­σμα, όπου βασι­κά περι­γρά­φο­νται οι κοι­νές δρά­σεις στις οποί­ες υπήρ­ξε συμ­φω­νία να εστιά­σουν την επό­με­νη χρο­νιά τα Κομ­μου­νι­στι­κά και Εργα­τι­κά Κόμ­μα­τα. Το Κάλε­σμα ήδη δημο­σιεύ­τη­κε στον «Ριζο­σπά­στη» και μετα­ξύ άλλων περι­λαμ­βά­νει την κοι­νή συμ­φω­νία για δρά­σεις και αλλη­λεγ­γύη με απερ­γί­ες και άλλους αγώ­νες για τα εργα­τι­κά — λαϊ­κά δικαιώ­μα­τα. Με τους κομ­μου­νι­στές και άλλους αγω­νι­στές που αντι­με­τω­πί­ζουν διώ­ξεις και απα­γο­ρεύ­σεις και επι­θέ­σεις ενά­ντια στα δημο­κρα­τι­κά δικαιώ­μα­τα και τις ελευ­θε­ρί­ες. Δρά­σεις ενά­ντια στον αντι­κομ­μου­νι­σμό και τη δια­στρέ­βλω­ση της Ιστο­ρί­ας του σοσια­λι­σμού και του επα­να­στα­τι­κού κινή­μα­τος, τιμώ­ντας τα 75 χρό­νια της Αντι­φα­σι­στι­κής Νίκης, και ιδιαί­τε­ρα κατα­δι­κά­ζο­ντας το αντι­κομ­μου­νι­στι­κό ψήφι­σμα που πρό­σφα­τα υιο­θέ­τη­σε το Ευρω­παϊ­κό Κοι­νο­βού­λιο. Δρά­σεις αλλη­λεγ­γύ­ης στην Κού­βα, που αντι­με­τω­πί­ζει την πολι­τι­κή, οικο­νο­μι­κή και στρα­τιω­τι­κή περι­κύ­κλω­ση του ιμπε­ρια­λι­σμού με επι­κε­φα­λής τις ΗΠΑ. Να απαι­τή­σου­με να τερ­μα­τι­στεί ο αμε­ρι­κα­νι­κός απο­κλει­σμός της Κού­βας. Δρά­σεις με τους λαούς που αγω­νί­ζο­νται ενά­ντια στις ιμπε­ρια­λι­στι­κές στρα­τιω­τι­κές επεμ­βά­σεις των ΗΠΑ και των συμ­μά­χων τους, συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νης της επί­θε­σης της τουρ­κι­κής κυβέρ­νη­σης στη Συρία. Δρά­σεις αλλη­λεγ­γύ­ης στον λαό της Παλαι­στί­νης, άλλους λαούς που αγω­νί­ζο­νται. Δρά­σεις για τα δικαιώ­μα­τα και τη χει­ρα­φέ­τη­ση των γυναι­κών ενά­ντια στην κατα­πί­ε­ση, στις δια­κρί­σεις και την εκμε­τάλ­λευ­ση καθώς και αλλη­λεγ­γύη στους αγώ­νες της νεο­λαί­ας για το δικαί­ω­μα στη δωρε­άν μόρ­φω­ση, για μια ζωή χωρίς εκμε­τάλ­λευ­ση. Δρά­σεις ενά­ντια στην κατα­στρο­φή του περι­βάλ­λο­ντος, από τη σκο­πιά της εργα­τι­κής τάξης και των λαϊ­κών συμ­φε­ρό­ντων. Δρά­σεις ενα­ντί­ον των ξένων στρα­τιω­τι­κών βάσε­ων των ΗΠΑ/ΝΑΤΟ, ενά­ντια στο ΝΑΤΟ, για το τέλος των όπλων μαζι­κής κατα­στρο­φής και άλλες κοι­νές πρωτοβουλίες.

Βεβαί­ως, πρέ­πει να είναι σαφές πως ο συντο­νι­σμός της δρά­σης των ΚΚ, όσο θετι­κός κι αν είναι εφό­σον και στο βαθ­μό που επι­τυγ­χά­νε­ται, δεν είναι σε θέση να βγά­λει το Διε­θνές Κομ­μου­νι­στι­κό Κίνη­μα από την κρί­ση όπου βρί­σκε­ται σήμερα.

🔻  Πώς, όμως, τελι­κά θα βγει από την κρί­ση το Διε­θνές Κομ­μου­νι­στι­κό Κίνημα;

Το Διε­θνές Κομ­μου­νι­στι­κό Κίνη­μα, που βρί­σκε­ται σήμε­ρα σε υπο­χώ­ρη­ση και βλέ­που­με να δυσκο­λεύ­ε­ται να αντι­δρά­σει στην επί­θε­ση του ταξι­κού αντι­πά­λου, χρειά­ζε­ται να περά­σει σε φάση επα­να­στα­τι­κής ανα­συ­γκρό­τη­σης. Η επί­θε­ση που δέχε­ται το κομ­μου­νι­στι­κό κίνη­μα διε­ξά­γε­ται από την αστι­κή τάξη «από τα έξω» με κατα­σταλ­τι­κά και ιδε­ο­λο­γι­κά — πολι­τι­κά μέσα, αλλά και «από τα μέσα», δηλα­δή με την επί­δρα­ση που ασκεί ο οπορ­του­νι­σμός. Χρειά­ζε­ται να δυνα­μώ­σει η επι­χει­ρη­μα­το­λο­γη­μέ­νη και τεκ­μη­ριω­μέ­νη αντι­πα­ρά­θε­ση με τις δυνά­μεις του οπορ­του­νι­σμού, να κατα­βλη­θούν μεγα­λύ­τε­ρες προ­σπά­θειες για τη δια­δι­κα­σία της επα­να­στα­τι­κής ανα­συ­γκρό­τη­σης, που είναι μια σύν­θε­τη υπό­θε­ση, αλλά είναι ανα­γκαία. Συν­δέ­ε­ται με την ιδε­ο­λο­γι­κο­πο­λι­τι­κή και οργα­νω­τι­κή ενδυ­νά­μω­ση των ΚΚ στη χώρα τους. Κι αυτό απαι­τεί να ξεπε­ρα­στούν λαθε­μέ­νες θέσεις που κυριάρ­χη­σαν στο Διε­θνές Κομ­μου­νι­στι­κό Κίνη­μα τις προη­γού­με­νες δεκα­ε­τί­ες και ανα­πα­ρά­γο­νται με διά­φο­ρες μορ­φές σήμε­ρα. Επι­πλέ­ον, πρέ­πει να μπουν γερές βάσεις στην εργα­τι­κή τάξη, σε στρα­τη­γι­κούς κλά­δους της οικο­νο­μί­ας, ενι­σχύ­ο­ντας την παρέμ­βα­ση των ΚΚ στο εργα­τι­κό — λαϊ­κό κίνη­μα. Να δια­μορ­φω­θούν οι ανα­γκαί­οι όροι, που θα δώσουν ώθη­ση στην επε­ξερ­γα­σία κοι­νής επα­να­στα­τι­κής στρα­τη­γι­κής των Κομ­μου­νι­στι­κών Κομ­μά­των. Σ’ αυτήν την κατεύ­θυν­ση, το Κόμ­μα μας στη­ρί­ζει διά­φο­ρες μορ­φές συνερ­γα­σί­ας των ΚΚ, όπως π.χ. είναι η Ευρω­παϊ­κή Κομ­μου­νι­στι­κή Πρω­το­βου­λία, όπου συμ­με­τέ­χουν 30 ΚΚ της Ευρώ­πης, καθώς και η συνερ­γα­σία στο πλαί­σιο του περιο­δι­κού «Διε­θνής Κομ­μου­νι­στι­κή Επιθεώρηση».


Επι­μέ­λεια  Ομά­δα ¡H.lV.S!

Επι­κοι­νω­νία — [ FaceBook |>1<|-|>2<| ] — Blog

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο