Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ανάρμοστη στάση της Αστυνομίας απέναντι σε θεραπευόμενους της Μονάδας Απεξάρτησης 18 ΑΝΩ

«Την ανάρ­μο­στη στά­ση της Αστυ­νο­μί­ας απέ­να­ντι σε θερα­πευό­με­νους της Μονά­δας Απε­ξάρ­τη­σης 18 ΑΝΩ — ΨΝΑ», κατα­δι­κά­ζουν οι θερα­πευό­με­νοι της συγκε­κρι­μέ­νης Μονά­δας, ζητώ­ντας «από την πολι­τεία και τα αρμό­δια υπουρ­γεία να πάρουν θέση και να προ­στα­τέ­ψουν τα Προ­γράμ­μα­τα Απεξάρτησης».

Συγκε­κρι­μέ­να όπως ανα­φέ­ρουν σε σχε­τι­κή ανα­κοί­νω­ση, «την Πέμ­πτη στις 9/1/2020 στις 10.00 π.μ. οι θερα­πευό­με­νοι της Μονά­δας Απε­ξάρ­τη­σης Τοξι­κο­μα­νών 18 Άνω επέ­στρε­φαν πεζοί στο Τμή­μα Ψυχο­λο­γι­κής Απε­ξάρ­τη­σης ανδρών (Τμή­μα Εσω­τε­ρι­κής Δια­μο­νής), στο κέντρο της Αθή­νας, μετά από προ­γραμ­μα­τι­σμέ­νη έξο­δο για γυμνα­στι­κή, συνο­δευό­με­νοι από τον γυμνα­στή και τον επι­σκέ­πτη υγεί­ας του τμή­μα­τος όπως προ­βλέ­πε­ται και πραγ­μα­το­ποιεί­ται από το θερα­πευ­τι­κό πρό­γραμ­μα. Στην οδό Αχαρ­νών, χωρίς προ­φα­νή λόγο, τους στα­μά­τη­σαν αστυ­νο­μι­κοί της ομά­δας Δίας και της Άμε­σης Δρά­σης ζητώ­ντας τα στοι­χεία τους. Οι συνο­δοί τους, εργα­ζό­με­νοι του 18 Άνω (ΨΝΑ), τους εξή­γη­σαν ότι είναι άνθρω­ποι που βρί­σκο­νται σε θερα­πεία και τους επέ­δει­ξαν τα απαι­τού­με­να έγγρα­φα που το πιστο­ποιού­σαν. Όμως οι αστυ­νο­μι­κοί, αδια­φο­ρώ­ντας για τα έγγρα­φα και παρά τις δια­μαρ­τυ­ρί­ες των εργα­ζό­με­νων τους επέ­βα­λαν σε δημό­σιο σωμα­τι­κό έλεγ­χο και ζήτη­σαν τα ονό­μα­τά τους».

Οι θερα­πευό­με­νοί μας, τονί­ζε­ται στην ανα­κοί­νω­ση, «που με δυσκο­λί­ες και αγώ­να κατά­φε­ραν να αφή­σουν πίσω τους τον κόσμο των ουσιών, να εμπι­στευ­θούν το θερα­πευ­τι­κό πρό­γραμ­μα και να ξεκι­νή­σουν την δύσκο­λη δια­δρο­μή της θερα­πεί­ας, σε αυτή την φάση ψυχο­λο­γι­κής απε­ξάρ­τη­σης εκεί που θα πρέ­πει να νιώ­σουν ασφά­λεια και προ­στα­σία για να μπο­ρέ­σουν να συνε­χί­σουν, βίω­σαν την απει­λή, την βία και τον εξευ­τε­λι­σμό του σωμα­τι­κού ελέγ­χου από την Αστυνομία».

Με το γεγο­νός αυτό, συνε­χί­ζει η ανα­κοί­νω­ση, «δεν μπαί­νει σε κίν­δυ­νο μόνο η δική τους προ­σπά­θεια αλλά δίνε­ται και ένα μήνυ­μα σε όλους τους εξαρ­τη­μέ­νους ότι ακό­μα και να μπουν σε πρό­γραμ­μα απε­ξάρ­τη­σης, κιν­δυ­νεύ­ουν να στο­χο­ποι­η­θούν, να βιώ­σουν την ακύ­ρω­ση και την απόρ­ρι­ψη της πολι­τεί­ας και έτσι να εγκα­τα­λεί­ψουν κάθε προ­σπά­θεια απε­ξάρ­τη­σης και επανένταξης».

Ως λει­τουρ­γοί της Ψυχι­κής Υγεί­ας και Απε­ξάρ­τη­σης, κατα­λή­γει η ανα­κοί­νω­ση, «δηλώ­νου­με ότι η θέση μας είναι πλάι στους ανθρώ­πους που είναι ευά­λω­τοι και έχουν ανά­γκη. Κατα­δι­κά­ζου­με τον αυταρ­χι­σμό της Αστυ­νο­μί­ας ενά­ντια στους θερα­πευό­με­νούς μας και στο πρό­γραμ­μα Απε­ξάρ­τη­σης 18 Άνω. Ζητά­με από την πολι­τεία και τα αρμό­δια υπουρ­γεία να πάρουν θέση απέ­να­ντι σε αυτό το γεγο­νός και να προ­στα­τέ­ψουν τα Προ­γράμ­μα­τα Απεξάρτησης».

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο