Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ανακαλύφθηκε ένας εξωπλανήτης «π» σαν τη Γη

Οι αστρο­νό­μοι ανα­κά­λυ­ψαν έναν εξω­πλα­νή­τη που ονό­μα­σαν «π‑Γη» επει­δή έχει μέγε­θος ανά­λο­γο του δικού μας πλα­νή­τη και ολο­κλη­ρώ­νει μία περι­φο­ρά γύρω από το άστρο του κάθε 3,14 μέρες. Αυτή η διάρ­κεια του έτους του παρα­πέ­μπει στη μαθη­μα­τι­κή στα­θε­ρά «π», που είναι ο λόγος της περι­φέ­ρειας προς τη διά­με­τρο ενός κύκλου και, με ακρί­βεια οκτώ δεκα­δι­κών ψηφί­ων, ισού­ται με 3,14159265.

Οι πρώ­τες ενδεί­ξεις για τον συγκε­κρι­μέ­νο πλα­νή­τη με την ονο­μα­σία K2-315b είχαν βρε­θεί από το αμε­ρι­κα­νι­κό δια­στη­μι­κό τηλε­σκό­πιο «Κέπλερ» το 2017 και η επι­βε­βαί­ω­ση έγι­νε τώρα με το δίκτυο των επί­γειων τηλε­σκο­πί­ων Speculoos στην έρη­μο Ατα­κά­μα της Χιλής και στις ΗΠΑ. Οι επι­στή­μο­νες, με επι­κε­φα­λής ερευ­νη­τές του αμε­ρι­κα­νι­κού Πανε­πι­στη­μί­ου ΜΙΤ, έκα­ναν τη σχε­τι­κή δημο­σί­ευ­ση στο περιο­δι­κό αστρο­νο­μί­ας Astronomical Journal.

Ο εξω­πλα­νή­της ‑πιθα­νό­τα­τα βρα­χώ­δης- έχει εκτι­μώ­με­νη ακτί­να σχε­δόν ίδια με της Γης και κινεί­ται με μεγά­λη ταχύ­τη­τα 81 χιλιο­μέ­τρων το δευ­τε­ρό­λε­πτο γύρω από ένα ψυχρό άστρο νάνο με μικρή μάζα, που έχει μέγε­θος περί­που το ένα πέμ­πτο του Ήλιου. Ο πλα­νή­της μάλ­λον δεν είναι φιλό­ξε­νος για ζωή λόγω της μικρής από­στα­σης της τρο­χιάς του από το άστρο του και της υψη­λής θερ­μο­κρα­σί­ας στην επι­φά­νειά του.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο