Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ανακαλύφθηκε ο μεγαλύτερος πρώτος αριθμός με πάνω από 23 εκατομμύρια ψηφία

Μια διε­θνής ερευ­νη­τι­κή ομά­δα, με τη βοή­θεια δια­συν­δε­μέ­νων υπο­λο­γι­στών από όλο τον κόσμο, ανα­κά­λυ­ψε τον μεγα­λύ­τε­ρο μέχρι σήμε­ρα πρώ­το αριθ­μό, ο οποί­ος δια­θέ­τει περισ­σό­τε­ρα από 23 εκα­τομ­μύ­ρια ψηφία, συγκε­κρι­μέ­να 23.249.425.

Στα μαθη­μα­τι­κά πρώ­τος λέγε­ται ένας φυσι­κός αριθ­μός μεγα­λύ­τε­ρος της μονά­δας, ο οποί­ος διαι­ρεί­ται μόνο από τη μονά­δα και από τον εαυ­τό του.

Ο νέος αριθ­μός, γνω­στός με την κωδι­κή ονο­μα­σία M77232917, δια­θέ­τει σχε­δόν ένα εκα­τομ­μύ­ριο περισ­σό­τε­ρα ψηφία σε σχέ­ση με τον προη­γού­με­νο κάτο­χο του ρεκόρ, έναν πρώ­το αριθ­μό που είχε βρε­θεί τον Ιανουά­ριο του 2016 και ήταν ο M74207281 με 22.338.618 ψηφία. Αυτός ο τελευ­ταί­ος ήταν κατά περί­που πέντε εκα­τομ­μύ­ρια ψηφία μεγα­λύ­τε­ρος από τον προ­προη­γού­με­νο κάτο­χο του ρεκόρ, που είχε ανα­κα­λυ­φθεί το 2013.

Ο νέος κάτο­χος του ρεκόρ προ­κύ­πτει αν ο αριθ­μός 2 υψω­θεί στη δύνα­μη του 77.232.917 και μετά αφαι­ρε­θεί το 1. Ανή­κει σε μια ειδι­κή κατη­γο­ρία πρώ­των αριθ­μών, τους λεγό­με­νους «αριθ­μούς Μερ­σέν», από το όνο­μα του Γάλ­λου μονα­χού του 17ου αιώ­να Μαρέν Μαρ­σέλ που τους μελέ­τη­σε πρώ­τος. Πρό­κει­ται για τον 50ό κατά σει­ρά αριθ­μό Μερ­σέν που έχει ποτέ βρεθεί.

«Εξε­πλά­γην που τον βρί­σκα­με τόσο γρή­γο­ρα. Περι­μέ­να­με να πάρει περισ­σό­τε­ρο χρό­νο. Είναι σαν να βρί­σκεις δύο νεκρές γάτες στο δρό­μο. Δεν περι­μέ­νεις να βρεις τόσο κοντά τη μία στην άλλη», δήλω­σε ο καθη­γη­τής μαθη­μα­τι­κών Κρις Κάλ­ντ­γου­ελ του Πανε­πι­στη­μί­ου του Τενεσί.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο