Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ανακαλύφθηκε τεράστιος ποταμός που κρυβόταν σε βάθος 460 χιλιομέτρων κάτω από την Ανταρκτική 

Οι επι­στή­μο­νες έμει­ναν έκπλη­κτοι καθώς βρή­καν ένα τερά­στιο ποτά­μι κρυμ­μέ­νο κάτω από στρώ­μα­τα πάγου στην Ανταρ­κτι­κή. Ομά­δα παγε­τω­νο­λό­γων κατά τη διάρ­κεια πρό­σφα­των ερευ­νών τους με τη χρή­ση ενα­έ­ριου ραντάρ ανα­κά­λυ­ψαν μια «αμέ­τρη­τη» ροή σε βάθος 460 χιλιο­μέ­τρων κάτω από τους πάγους.

Η ανα­κά­λυ­ψη έγι­νε από ερευ­νη­τές του Imperial College του Λον­δί­νου, του Πανε­πι­στη­μί­ου του Waterloo του Κανα­δά, του Universiti Malaysia Terengganu και του Newcastle University.

Οι παγε­τω­νο­λό­γοι λένε ότι ο ποτα­μός έχει τη δυνα­τό­τη­τα να επη­ρε­ά­σει σημα­ντι­κά τον τρό­πο με τον οποίο ρέει και λιώ­νει το παγό­βου­νο πάνω από αυτόν.

“Η περιο­χή στην οποία βασί­ζε­ται αυτή η μελέ­τη δια­θέ­τει αρκε­τό πάγο για να αυξή­σει τη στάθ­μη της θάλασ­σας παγκο­σμί­ως κατά 4,3 μέτρα. Το πόσο από αυτόν τον πάγο λιώ­νει και πόσο γρή­γο­ρα, συν­δέ­ε­ται με το πόσο ολι­σθη­ρή είναι η βάση του πάγου. Το πρό­σφα­τα ανα­κα­λυ­φθέν σύστη­μα ποτα­μών θα μπο­ρού­σε να επη­ρε­ά­σει έντο­να αυτή τη δια­δι­κα­σία”, δήλω­σε ο συν-συγ­γρα­φέ­ας της μελέ­της και παγε­τω­νο­λό­γος Martin Siegert από το Imperial College του Λον­δί­νου στο Ηνω­μέ­νο Βασίλειο.

Οι επι­στή­μο­νες γνω­ρί­ζουν ότι το νερό ρέει κάτω από τα στρώ­μα­τα πάγου, αλλά η νέα αυτή μελέ­τη δεί­χνει ότι το λιώ­σι­μο των πάγων έχει ως απο­τέ­λε­σμα τον σχη­μα­τι­σμό ποτα­μών, ανα­φέ­ρο­ντας ότι αυτά τα κανά­λια γλυ­κού νερού μπο­ρούν να επι­τα­χύ­νουν τη δια­δι­κα­σία τήξης των πάγων, καθώς η βάση του παγε­τώ­να γίνε­ται λιγό­τε­ρο σταθερή.

Τώρα οι επι­στή­μο­νες θέλουν να αξιο­ποι­ή­σουν τις τεχνι­κές που χρη­σι­μο­ποι­ή­θη­καν στη συγκε­κρι­μέ­νη περιο­χή της Ανταρ­κτι­κής και σε άλλα μέρη της ηπεί­ρου για να κατα­νο­ή­σουν τις επι­πτώ­σεις των υπο­πά­γειων ποτα­μών στο λιώ­σι­μο των παγετώνων.

Πηγή Nature Geoscience.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο