Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ανακαλύφτηκε πλάκα που διασώζει το παλαιότερο σωζόμενο απόσπασμα των Ομηρικών Επών

Μια πήλι­νη πλά­κα με εγχά­ρα­κτη επι­γρα­φή που δια­πι­στώ­θη­κε ότι δια­σώ­ζει 13 στί­χους από την ραψω­δία ξ της Οδύσ­σειας ανα­κα­λύ­φθη­κε μετά από τρία χρό­νια ερευ­νών στον ιερό χώρο της Ολυμπίας.

Σύμ­φω­να με την πρώ­τη εκτί­μη­ση, όπως ανα­φέ­ρει η ανα­κοί­νω­ση του υπουρ­γεί­ου Πολι­τι­σμού, μπο­ρεί να χρο­νο­λο­γη­θεί στη ρωμαϊ­κή επο­χή και πιθα­νώς πριν από τον 3ο αι. μ.Χ. Εάν η προ­κα­ταρ­κτι­κή χρο­νο­λό­γη­ση επι­βε­βαιω­θεί «τότε η πήλι­νη πλά­κα θα δια­σώ­ζει ίσως το παλαιό­τε­ρο σωζό­με­νο γρα­πτό από­σπα­σμα των Ομη­ρι­κών Επών που έχει έρθει στο φως και απο­τε­λεί πέραν της μονα­δι­κό­τη­τάς της, ένα σπου­δαίο αρχαιο­λο­γι­κό, επι­γρα­φι­κό, φιλο­λο­γι­κό και ιστο­ρι­κό τεκ­μή­ριο».

omhrika eph1

Ακο­λου­θεί η ανα­κοί­νω­ση του υπουρ­γεί­ου Πολιτισμού:

Κατά την διε­ξα­γω­γή της επι­φα­νεια­κής — γεω­αρ­χαιο­λο­γι­κής έρευ­νας, στο πλαί­σιο του τριε­τούς ερευ­νη­τι­κού προ­γράμ­μα­τος με τίτλο «Ο πολυ­διά­στα­τος χώρος της Ολυ­μπί­ας», που πραγ­μα­το­ποιεί­ται σε θέσεις γύρω από το ιερό υπό τη διεύ­θυν­ση της Δρ. Ερω­φί­λης-Ίρι­δας Κόλια, Προϊ­στα­μέ­νης της ΕΦΑ Ηλεί­ας σε συνερ­γα­σία με τους καθη­γη­τές Franziska Lang, Birgitta Eder, Andreas Vött και Hans-Joachim Gehrke του Γερ­μα­νι­κού Αρχαιο­λο­γι­κού Ινστι­τού­του και των Πανε­πι­στη­μί­ων Darmstadt, Tübingen και Frankfurt am Mainz, εντο­πί­στη­κε και συνε­λέ­γη ένα ιδιαι­τέ­ρως σημα­ντι­κό εύρη­μα. Συγκε­κρι­μέ­να, σε θέση παρα­κεί­με­νη του ιερού της Ολυ­μπί­ας με κατά­λοι­πα της ρωμαϊ­κής επο­χής, βρέ­θη­κε πήλι­νη πλά­κα με εγχά­ρα­κτη επι­γρα­φή. Μετά την πρό­σφα­τη ολο­κλή­ρω­ση της συντή­ρη­σής της στο εργα­στή­ριο της ΕΦΑ Ηλεί­ας, δια­πι­στώ­θη­κε ότι δια­σώ­ζει 13 στί­χους από την ραψω­δία ξ της Οδύσ­σειας (ομι­λία του Οδυσ­σέα στον Εύμαιο) και σύμ­φω­να με την πρώ­τη εκτί­μη­σή μας, μπο­ρεί να χρο­νο­λο­γη­θεί στη ρωμαϊ­κή επο­χή και πιθα­νώς πριν από τον 3ο αι. μ.Χ. Επι­ση­μαί­νου­με το γεγο­νός ότι εφό­σον αυτή η προ­κα­ταρ­κτι­κή χρο­νο­λό­γη­ση επι­βε­βαιω­θεί κατά τη συστη­μα­τι­κή μελέ­τη της επι­γρα­φής που έχει ήδη αρχί­σει, τότε η πήλι­νη πλά­κα θα δια­σώ­ζει ίσως το παλαιό­τε­ρο σωζό­με­νο γρα­πτό από­σπα­σμα των Ομη­ρι­κών Επών που έχει έρθει στο φως και απο­τε­λεί πέραν της μονα­δι­κό­τη­τάς της, ένα σπου­δαίο αρχαιο­λο­γι­κό, επι­γρα­φι­κό, φιλο­λο­γι­κό και ιστο­ρι­κό τεκμήριο.

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο