Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ανακοίνωση ΚΚΕ για την Παγκόσμια Μέρα Ατόμων με Αναπηρία

Σε ανα­κοί­νω­ση για την Παγκό­σμια Μέρα Ατό­μων με Ανα­πη­ρία (3 Δεκέμ­βρη), το Γρα­φείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Το ΚΚΕ απευ­θύ­νει σε όλους τους ανθρώ­πους με ανα­πη­ρία, με χρό­νιες παθή­σεις, καθώς και στις οικο­γέ­νειές τους αγω­νι­στι­κό κάλε­σμα συστρά­τευ­σης για να μπει φρέ­νο στην αντι­λαϊ­κή — αντια­να­πη­ρι­κή πολι­τι­κή κυβέρ­νη­σης — ΕΕ. Να απορ­ρί­ψουν τα χρε­ο­κο­πη­μέ­να επι­χει­ρή­μα­τα ότι οι πρό­σθε­τες ανά­γκες των ΑμεΑ και των οικο­γε­νειών τους μπο­ρούν να ικα­νο­ποι­η­θούν με την ανα­θέρ­μαν­ση της “ανά­πτυ­ξης”, δηλα­δή της κερ­δο­φο­ρί­ας των επι­χει­ρη­μα­τι­κών ομίλων.

Σε αυτήν την ανά­πτυ­ξη οι λαϊ­κές κοι­νω­νι­κές ανά­γκες, οι ανά­γκες των ανθρώ­πων με ανα­πη­ρία απο­τε­λούν ανε­πί­τρε­πτο “κόστος” για το κεφά­λαιο. Σημαί­νει μονι­μο­ποί­η­ση και επέ­κτα­ση των κρα­τι­κών περι­κο­πών για την ανά­πτυ­ξη, στε­λέ­χω­ση και τον εξο­πλι­σμό των απα­ραί­τη­των δημό­σιων μονά­δων για τη στή­ρι­ξη των ανα­γκών τους, περι­κο­πή των συντά­ξε­ων και των ανα­πη­ρι­κών επιδομάτων.

Σημαί­νει επέ­κτα­ση της “ατο­μι­κής ευθύ­νης” για την αντι­με­τώ­πι­ση μεγα­λύ­τε­ρου από πριν μέρους των ανα­γκών των ανθρώ­πων με ανα­πη­ρία και χρό­νιες παθή­σεις και περιο­ρι­σμό της κρα­τι­κής ευθύ­νης στα “ελά­χι­στα βασι­κά πακέ­τα” παρο­χών, κυρί­ως για όσους εντάσ­σο­νται στην ακραία φτώ­χεια. Σημαί­νει υπο­κα­τά­στα­ση της κρα­τι­κής ευθύ­νης από τη “φιλαν­θρω­πία”, τον επί πλη­ρω­μή “εθε­λο­ντι­σμό” των Μη Κυβερ­νη­τι­κών Οργα­νώ­σε­ων με απο­σπα­σμα­τι­κές, ληξι­πρό­θε­σμες και υπο­βαθ­μι­σμέ­νες υπηρεσίες.

Η “μετα­μνη­μο­νια­κή” επο­χή δια­τη­ρεί όλους τους μνη­μο­νια­κούς νόμους και μέτρα που ψήφι­σαν η κυβέρ­νη­ση ΣΥΡΙΖΑ — ΑΝΕΛ, η Νέα Δημο­κρα­τία και το ΠΑΣΟΚ, συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νου του Ν. 2512/2018 που μέσω της “λει­τουρ­γι­κό­τη­τας” θα γενι­κεύ­σει τις περι­κο­πές σε επι­δό­μα­τα, συντά­ξεις και θεραπείες.

Δια­τη­ρεί και επε­κτεί­νει τα “ματω­μέ­να πλε­ο­νά­σμα­τα”, προ­ϊ­όν της άγριας φορο­λο­γί­ας και των περι­κο­πών για τις κοι­νω­νι­κές ανά­γκες του λαού και των ΑμεΑ. Η αντι­πα­ρά­θε­ση και οι “καβγά­δες” μετα­ξύ αυτών των κομ­μά­των δεν γίνο­νται για το πώς θα απο­κα­τα­στα­θούν οι απώ­λειες που είχαν οι λαϊ­κές οικο­γέ­νειες, την περί­ο­δο της καπι­τα­λι­στι­κής οικο­νο­μι­κής κρί­σης. Δια­γω­νί­ζο­νται για το ποιος είναι πιο ικα­νός και πιο απο­τε­λε­σμα­τι­κός να εφαρ­μό­σει την πολι­τι­κή στή­ρι­ξης των επι­χει­ρη­μα­τι­κών ομί­λων, ποιος είναι πιο ικα­νός να παρα­πλα­νή­σει και να ενσω­μα­τώ­σει τη λαϊ­κή δυσαρέσκεια.

Το ΚΚΕ καλεί τους ανθρώ­πους με ανα­πη­ρία, τους ανθρώ­πους με χρό­νιες παθή­σεις και τις οικο­γέ­νειές τους να μη συμ­βι­βα­στούν με τη μεί­ω­ση των απαι­τή­σε­ων για την πλή­ρη ικα­νο­ποί­η­ση όλων των γενι­κών και των πρό­σθε­των ανα­γκών τους. Να διεκδικήσουν:

  • Υψη­λού επι­πέ­δου σύγ­χρο­νες δημό­σιες και δωρε­άν υπη­ρε­σί­ες πρό­λη­ψης, διά­γνω­σης, παρέμ­βα­σης, εκπαί­δευ­σης και απο­κα­τά­στα­σης, Υγεί­ας, Πρό­νοιας, Παι­δεί­ας, Ειδι­κής Αγω­γής για όλο το λαό και πολύ περισ­σό­τε­ρο για τα ΑμεΑ. Στε­λέ­χω­ση των υπη­ρε­σιών αυτών με επαρ­κές, μόνι­μο και κατάλ­λη­λα εξει­δι­κευ­μέ­νο προσωπικό.
  • Πολι­τι­κή πρό­λη­ψης της ανα­πη­ρί­ας, με ό,τι αυτό συνε­πά­γε­ται. 100% δωρε­άν προ­λη­πτι­κές εξε­τά­σεις π.χ. προ­γεν­νη­τι­κός έλεγ­χος, μέτρα υγιει­νής και ασφά­λειας στους τόπους δου­λειάς, τα σχο­λεία, τους χώρους άθλη­σης και ψυχα­γω­γί­ας κ.λπ.
  • Να στα­μα­τή­σουν οι εργα­ζό­με­νοι, οι συντα­ξιού­χοι, οι άνθρω­ποι με ανα­πη­ρία και χρό­νια πάθη­ση να πλη­ρώ­νουν με οποιον­δή­πο­τε τρό­πο για εξε­τά­σεις, θερα­πεί­ες, φάρ­μα­κα, επεμ­βά­σεις, για υγειο­νο­μι­κό υλι­κό και ειδι­κά τεχνο­λο­γι­κά βοη­θή­μα­τα. Το κόστος να επι­βα­ρύ­νει 100% τον κρα­τι­κό προ­ϋ­πο­λο­γι­σμό και να παρέ­χο­νται δωρεάν.
  • Καμία περι­κο­πή σε επι­δό­μα­τα και συντά­ξεις. Κανέ­να επί­δο­μα ανα­πη­ρί­ας κάτω από 600 ευρώ, επέ­κτα­ση στις κατη­γο­ρί­ες που σήμε­ρα δεν παίρ­νουν (κωφοί, σκλή­ρυν­ση κατά πλά­κας, Αλτσχάι­μερ κ.τ.λ.).
  • Μαζι­κές προ­σλή­ψεις ΑμεΑ, με ευθύ­νη του κρά­τους, με μόνι­μη και στα­θε­ρή δου­λειά, με πλή­ρη εργα­σια­κά δικαιώ­μα­τα. Οχι στα προ­γράμ­μα­τα ανα­κύ­κλω­σης της φτώ­χειας και της ανεργίας.
  • Στο ρεα­λι­σμό του συμ­βι­βα­σμού και του “εφι­κτού” να αντι­τά­ξουν το ρεα­λι­σμό που προ­κύ­πτει από τις τερά­στιες δυνα­τό­τη­τες της προ­ό­δου της επι­στή­μης, της τεχνο­λο­γί­ας και των τεχνι­κών μέσων, του πολυά­ριθ­μου εξει­δι­κευ­μέ­νου επι­στη­μο­νι­κού δυνα­μι­κού, της παρα­γω­γι­κό­τη­τας της εργα­σί­ας και του πλού­του που παρά­γει, να ικα­νο­ποι­η­θούν όλες οι σύγ­χρο­νες ανά­γκες στην πρό­λη­ψη, στη θερα­πεία, στην απο­κα­τά­στα­ση, στην πλή­ρη κοι­νω­νι­κή δρα­στη­ριό­τη­τα, στην εργα­σία των ανθρώ­πων με ανα­πη­ρία και χρό­νιες παθήσεις.

Να ενι­σχύ­σουν το ΚΚΕ παντού, για να ενι­σχυ­θεί ο αγώ­νας για την από­σπα­ση λύσε­ων στα μεγά­λα και σοβα­ρά προ­βλή­μα­τα που αντι­με­τω­πί­ζουν, για να ανοί­ξει ο δρό­μος για μια άλλη οργά­νω­ση της οικο­νο­μί­ας και της κοι­νω­νί­ας, που η ικα­νο­ποί­η­ση των ανα­γκών των ΑμεΑ δεν θα απο­τε­λεί “κόστος”, αλλά θα είναι καθο­λι­κό δικαί­ω­μα, κατο­χυ­ρω­μέ­νο από το λαϊ­κό κράτος».

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο