Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Κομμουνιστικής Πρωτοβουλίας: Να εξασφαλιστεί ο δωρεάν και ασφαλής εμβολιασμός

Να δυναμώσει η λαϊκή πάλη για τη γενναία στήριξη των δημόσιων συστημάτων Υγείας και για να ανοίξει ο δρόμος ώστε η Υγεία να μην είναι εμπόρευμα, αλλά κοινωνικό αγαθό

Η Ευρω­παϊ­κή Κομ­μου­νι­στι­κή Πρω­το­βου­λία τοπο­θε­τεί­ται με ευθύ­νη στην ανά­γκη μαζι­κού εμβο­λια­σμού των λαών ως ένα από τα βασι­κά και ανα­γκαία μέτρα αντι­με­τώ­πι­σης της πανδημίας.
Τα εμβό­λια πρέ­πει να είναι ασφα­λή και δωρεάν.

Καταρ­ρί­πτου­με τις διά­φο­ρες ανορ­θο­λο­γι­κές και αντιε­πι­στη­μο­νι­κές θεω­ρί­ες κατά των εμβο­λί­ων και θεω­ρού­με πως ο εμβο­λια­σμός μπο­ρεί να απο­τε­λέ­σει συνει­δη­τή πρά­ξη και απαί­τη­ση του λαού για να προ­στα­τέ­ψει την υγεία του, σύμ­φω­να με τις συστά­σεις των επι­στη­μό­νων. Η επι­στη­μο­νι­κή ανα­γκαιό­τη­τα του εμβο­λί­ου για την αντι­με­τώ­πι­ση του Covid-19, όπως και άλλων ασθε­νειών, δεν αναι­ρεί­ται επει­δή οι φαρ­μα­κο­βιο­μη­χα­νί­ες δρουν με βάση την αντα­γω­νι­στι­κό­τη­τα στο πλαί­σιο της καπι­τα­λι­στι­κής αγο­ράς. Η πάλη για την ανα­τρο­πή αυτής της κατά­στα­σης συνεχίζεται.

Την ίδια ώρα εκτι­μά­με πως το κρι­τή­ριο του καπι­τα­λι­στι­κού κέρ­δους και των μονο­πω­λια­κών αντα­γω­νι­σμών, που καθυ­στέ­ρη­σε την πιο έγκαι­ρη εμφά­νι­ση των απα­ραί­τη­των εμβο­λί­ων, τώρα θέτει εμπό­δια στην εξα­σφά­λι­ση του ανα­γκαί­ου αριθ­μού απο­τε­λε­σμα­τι­κών — ασφα­λών εμβο­λί­ων για όλους τους λαούς της Ευρώ­πης και του κόσμου, την ώρα μάλι­στα που ανα­πτύσ­σο­νται νέες μεταλ­λά­ξεις του ιού.

Κι αυτό συμ­βαί­νει όταν οι φαρ­μα­κο­βιο­μη­χα­νί­ες επι­δο­τή­θη­καν αδρά για την έρευ­να, την παρα­σκευή και εξα­σφα­λί­στη­καν με την προ­α­γο­ρά ως τη διά­θε­ση του εμβο­λί­ου. Και ενώ έκρυ­ψαν η μία από την άλλη τα ερευ­νη­τι­κά απο­τε­λέ­σμα­τα, εμπο­δί­ζο­ντας τη διε­πι­στη­μο­νι­κή συνερ­γα­σία, που απο­δεί­χθη­κε ασύμ­βα­τη με τον καπι­τα­λι­στι­κό αντα­γω­νι­σμό, και ακό­μα και τώρα κρύ­βουν προ­κλη­τι­κά τις χρυ­σο­φό­ρες για τα συμ­φέ­ρο­ντά τους συμ­βά­σεις με την ΕΕ και τις κυβερνήσεις.

Η ουσία όλων των παραπάνω είναι πως η ΕΕ, όπως συνολικά οι αστικές κυβερνήσεις στο πλαίσιο της αντιμετώπισης Υγείας ως εμπορεύματος, αντιμετωπίζουν το εμβόλιο ως μία ακόμα πηγή κερδοφορίας του μεγάλου κεφαλαίου.

Η ΕΚΠ απαι­τεί από την Κομι­σιόν και τις κυβερ­νή­σεις να δοθούν στη δημο­σιό­τη­τα όλα τα στοι­χεία των συμ­βά­σε­ων που έχουν υπο­γρα­φεί από την ΕΕ με τα μεγά­λα μονο­πώ­λια που κατα­σκευά­ζουν και προ­μη­θεύ­ουν τα εμβό­λια, ενώ πρέ­πει να παρέ­χο­νται στο λαό όλα τα απο­τε­λε­σμα­τι­κά και ασφα­λή εμβό­λια και κάθε πρό­σφο­ρη φαρ­μα­κευ­τι­κή θερα­πεία. Επι­πλέ­ον, προ­κα­λεί ερω­τή­μα­τα το για­τί δεν προ­ω­θεί­ται το ζήτη­μα των θερα­πειών και φαρ­μά­κων που φαί­νε­ται να συμ­βάλ­λουν ενά­ντια στον ιό.

Σε αυτήν τη φάση της παν­δη­μί­ας οι αστι­κές κυβερ­νή­σεις, που εδώ και χρό­νια στη­ρί­ζουν την εμπο­ρευ­μα­το­ποί­η­ση και τη συρ­ρί­κνω­ση των δημό­σιων συστη­μά­των Υγεί­ας, επι­διώ­κουν να παρου­σιά­σουν ως «αντί­δο­το» της κατά­στα­σης την έναρ­ξη του εμβολιασμού.

Η πραγ­μα­τι­κό­τη­τα είναι δια­φο­ρε­τι­κή: Η έναρ­ξη των εμβο­λια­σμών, και μάλι­στα σε πολ­λές περι­πτώ­σεις με μεγά­λες καθυ­στε­ρή­σεις, απο­δει­κνύ­ε­ται και στην πρά­ξη ότι δεν μπο­ρεί σε καμία περί­πτω­ση να ισο­σκε­λί­σει τις τερά­στιες ελλεί­ψεις των εμπο­ρευ­μα­το­ποι­η­μέ­νων δημό­σιων συστη­μά­των Υγεί­ας, που έχουν εξα­ντλη­θεί στην αντι­με­τώ­πι­ση της παν­δη­μί­ας, με βαριές συνέ­πειες για όσους ασθε­νείς από τα εργα­τι­κά — λαϊ­κά στρώ­μα­τα υπο­φέ­ρουν από άλλες ασθένειες.

Η ΕΚΠ εκφρά­ζει την αλλη­λεγ­γύη της με τους λαούς των λιγό­τε­ρο ανε­πτυγ­μέ­νων καπι­τα­λι­στι­κών χωρών, που βρί­σκο­νται σε δει­νή κατά­στα­ση στο ζήτη­μα του εμβολιασμού.
Γι’ αυτήν την κατά­στα­ση ευθύ­νη έχει ο ίδιος ο καπι­τα­λι­στι­κός τρό­πος παρα­γω­γής, οι αστι­κές τάξεις και οι εκπρό­σω­ποί τους, τόσο στις ισχυ­ρό­τε­ρες όσο και στις πιο αδύ­να­μες καπι­τα­λι­στι­κές χώρες. Κοι­νός είναι ο αντί­πα­λος των λαών. Δεν μπο­ρεί το εμβό­λιο να αξιο­ποιεί­ται από διά­φο­ρες πλευ­ρές για τη λεγό­με­νη «ιατρι­κή διπλω­μα­τία», δηλα­δή για την προ­ώ­θη­ση μεγά­λων γεω­πο­λι­τι­κών και οικο­νο­μι­κών συμ­φε­ρό­ντων, με το πρό­σχη­μα της παρο­χής δωρε­άν ή φθη­νών εμβο­λί­ων στις λιγό­τε­ρο ανε­πτυγ­μέ­νες καπι­τα­λι­στι­κές χώρες από την ΕΕ ή από άλλες δυνά­μεις, όπως οι ΗΠΑ και η Κίνα. Ανά­με­σά τους διε­ξά­γε­ται σφο­δρός αντα­γω­νι­σμός σε συν­θή­κες καπι­τα­λι­στι­κής κρί­σης που επι­τά­χυ­νε η παν­δη­μία και πλη­ρώ­νουν με βαριές συνέ­πειες οι λαοί.

Η ΕΚΠ στη­ρί­ζει την πάλη των λαών και τις διεκ­δι­κή­σεις των υγειο­νο­μι­κών για δωρε­άν, τακτι­κά τεστ, προ­σλή­ψεις μόνι­μων για­τρών και νοση­λευ­τών, αύξη­ση των Μονά­δων Εντα­τι­κής Θερα­πεί­ας, μέτρα προ­στα­σί­ας των εργα­ζο­μέ­νων στους εργα­σια­κούς χώρους, στα Μέσα Μαζι­κής Μετα­φο­ράς, στα σχο­λεία και τα πανεπιστήμια.

Καλεί τους λαούς να δυναμώσουν τον αγώνα τους για την ενίσχυση των δημόσιων συστημάτων Υγείας, για επίταξη του ιδιωτικού τομέα, για να διαμορφωθούν οι συνθήκες και να ανοίξει ο δρόμος ώστε η Υγεία, το Φάρμακο, το εμβόλιο να μην είναι εμπόρευμα αλλά κοινωνικό αγαθό. 

Κι αυτό μπορεί να γίνει πράξη μόνο με την κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής, με τον κεντρικό σχεδιασμό της οικονομίας, με το λαό να γίνεται ο ιδιοκτήτης του πλούτου που παράγει, απαλλαγμένος από καπιταλιστικό κέρδος, ανταγωνισμούς και εκμετάλλευση.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο