Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ανακοίνωση της ΚΕ του ΚΚΕ για το θάνατο του Δημήτρη Χριστόφια: «Διεθνιστής, πρωτοστάτησε στους αγώνες του κυπριακού λαού»

Η Κεντρι­κή Επι­τρο­πή του Κομ­μου­νι­στι­κού Κόμ­μα­τος Ελλά­δας εκφρά­ζει τη βαθιά της λύπη για τον απροσ­δό­κη­το θάνα­το του συντρό­φου Δημή­τρη Χρι­στό­φια, επι­φα­νούς στε­λέ­χους του ΑΚΕΛ, πρώ­ην ΓΓ της ΚΕ του ΑΚΕΛ και προ­έ­δρου της Κυπρια­κής Δημο­κρα­τί­ας, με τον οποίο το ΚΚΕ δια­τή­ρη­σε για δεκα­ε­τί­ες θερ­μές συντρο­φι­κές σχέ­σεις. Συγκε­κρι­μέ­να, αναφέρει:

«Ο σύντρο­φος Δημή­τρης Χρι­στό­φιας γεν­νή­θη­κε τον Αύγου­στο του 1946 στο χωριό κάτω Δίκω­μο της επαρ­χί­ας Κερύ­νειας και από μαθη­τής μπή­κε στην ενερ­γό δρά­ση. Από μικρή ηλι­κία πίστε­ψε στο δίκιο και υπη­ρέ­τη­σε τα συμ­φέ­ρο­ντα του κυπρια­κού λαού σε όλες τις φάσεις της ζωής του.

Με την πάλη του ανα­δεί­χθη­κε στα καθο­δη­γη­τι­κά όργα­να της ΕΔΟΝ και του ΑΚΕΛ. Διε­τέ­λε­σε γενι­κός γραμ­μα­τέ­ας της ΕΔΟΝ από το 1977 μέχρι το 1987 και γενι­κός γραμ­μα­τέ­ας του ΑΚΕΛ από το 1988 μέχρι και το 2005. Εκλέ­χτη­κε πρό­ε­δρος της κυπρια­κής Βου­λής και την περί­ο­δο 2008–2013 Πρό­ε­δρος της Κυπρια­κής Δημοκρατίας.

Πρω­το­στά­τη­σε στους αγώ­νες του κυπρια­κού λαού κατά της τουρ­κι­κής κατο­χής, για την απο­χώ­ρη­ση των κατο­χι­κών στρα­τευ­μά­των από την Κύπρο. Διέ­θε­σε μεγά­λο μέρος της ζωής του για την επί­λυ­ση του κυπρια­κού προβλήματος.

Ο σύντρο­φος Δημή­τρης Χρι­στό­φιας υπήρ­ξε διε­θνι­στής, στά­θη­κε στο πλευ­ρό της πάλης του ΚΚΕ και του κομ­μου­νι­στι­κού κινήματος.

Οι κομ­μου­νι­στές και οι κομ­μου­νί­στριες στην Ελλά­δα θα τον θυμό­μα­στε για πάντα.

Η ΚΕ του ΚΚΕ εκφρά­ζει τα θερ­μά της συλ­λυ­πη­τή­ρια στην ΚΕ του ΑΚΕΛ, στη σύζυ­γό του, Έλση, και τα παι­διά του, Μαριάν­να, Χρι­στί­να και Χρήστο».

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο