Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ανακοίνωση της ΚΝΕ για την απόφαση της κυβέρνησης να ανοίξει τα πανεπιστήμια «όπως ακριβώς έκλεισαν»

Αντιε­πι­στη­μο­νι­κή και επι­κίν­δυ­νη χαρα­κτη­ρί­ζει, σε ανα­κοί­νω­σή του, το Γρα­φείο Τύπου του Κεντρι­κού Συμ­βου­λί­ου της ΚΝΕ την από­φα­ση της κυβέρ­νη­σης να ανοί­ξει τα πανε­πι­στή­μια «όπως ακρι­βώς έκλει­σαν, ενώ προει­δο­ποιεί ότι η πανε­πι­στη­μια­κή αστυ­νο­μία «δεν πρό­κει­ται να μπει στις σχολές».

«Η από­φα­ση της κυβέρ­νη­σης να ανοί­ξει τα Πανε­πι­στή­μια, όπως ακρι­βώς έκλει­σαν, παρά τα δεκά­δες χιλιά­δες κρού­σμα­τα καθη­με­ρι­νά, είναι αντιε­πι­στη­μο­νι­κή και επι­κίν­δυ­νη για την υγεία και τις σπου­δές των φοι­τη­τών. Με άλλο­θι τον μαζι­κό εμβο­λια­σμό των φοι­τη­τών, η κυβέρ­νη­ση απορ­ρί­πτει ακό­μα και στοι­χειώ­δη μέτρα, όπως τη διε­νέρ­γεια μαζι­κών rapid test, μετα­τρέ­πο­ντας τα ιδρύ­μα­τα σε εστί­ες υπερ­με­τά­δο­σης του ιού. Στις πλά­τες των φοι­τη­τών και με κίν­δυ­νο πολ­λοί από αυτούς να νοσή­σουν και να απο­κλει­στούν από την εξε­τα­στι­κή, αγνο­εί προ­κλη­τι­κά τα αιτή­μα­τα των φοι­τη­τι­κών συλ­λό­γων και της ακα­δη­μαϊ­κής κοι­νό­τη­τας», υπο­στη­ρί­ζει η ΚΝΕ.

«Αντί για πρό­σλη­ψη υγειο­νο­μι­κών και καθη­γη­τών, επι­μέ­νει να ξοδεύ­ει εκα­τομ­μύ­ρια ευρώ για την πανε­πι­στη­μια­κή αστυ­νο­μία, η οποία δεν πρό­κει­ται να μπει στις σχο­λές, παρά τα κυβερ­νη­τι­κά σχέ­δια. “Λεφτά υπάρ­χουν” για την επι­χει­ρη­μα­τι­κή λει­τουρ­γία και την “αρι­στεία” των ΑΕΙ, όπου κατευ­θύ­νο­νται 604 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανά­καμ­ψης, αλλά για την υγεία και τις ανά­γκες των φοι­τη­τών δεν περισ­σεύ­ει ούτε ένα ευρώ! Το κερα­σά­κι στην τούρ­τα είναι η ανα­κοί­νω­ση του υπουρ­γεί­ου Παι­δεί­ας πως η εξ απο­στά­σε­ως διδα­σκα­λία πολ­λών μαθη­μά­των του χει­με­ρι­νού εξα­μή­νου θεω­ρεί­ται άκυ­ρη, με χιλιά­δες φοι­τη­τές να κιν­δυ­νεύ­ουν να μην εξε­τα­στούν ή να μην περα­στούν οι βαθ­μο­λο­γί­ες τους στα συγκε­κρι­μέ­να μαθή­μα­τα», προσθέτει.

Η ΚΝΕ δια­τυ­πώ­νει σει­ρά αιτη­μά­των σημειώ­νο­ντας: «Η υπε­ρά­σπι­ση της υγεί­ας και των σπου­δών των φοι­τη­τών είναι πλέ­ον στα χέρια του φοι­τη­τι­κού κινή­μα­τος. Με τη συλ­λο­γι­κή και οργα­νω­μέ­νη διεκ­δί­κη­ση να επι­βά­λει μέτρα προ­στα­σί­ας της υγεί­ας και ομα­λής διε­ξα­γω­γής της εξε­τα­στι­κής, απαιτώντας:

- Μαζι­κά, δωρε­άν και επα­να­λαμ­βα­νό­με­να rapid test στα Πανε­πι­στή­μια, με ευθύ­νη του ΕΟΔΥ για όλους τους φοι­τη­τές, τους εργα­ζό­με­νους και το εκπαι­δευ­τι­κό προ­σω­πι­κό των ιδρυμάτων.

- Να μην απο­κλει­στεί κανέ­νας φοι­τη­τής από την εξε­τα­στι­κή! Να ορι­στεί διπλή εξε­τα­στι­κή για όλους τους φοι­τη­τές με δυνα­τό­τη­τα αξιο­ποί­η­σης όλων των μεθό­δων εξέ­τα­σης (διά ζώσης με αραί­ω­ση τμη­μά­των, εξ απο­στά­σε­ως, απαλ­λα­κτι­κές εργασίες).

- Να αυξη­θούν τα δρο­μο­λό­για των ΜΜΜ από και προς τις σχολές.

- Μαγνη­το­σκό­πη­ση των δια­λέ­ξε­ων και ανα­πλή­ρω­ση εργα­στη­ρί­ων, καθώς και δυνα­τό­τη­τα εναλ­λα­κτι­κών ημε­ρο­μη­νιών ή τηλε­μα­τι­κής εξέ­τα­σης για τους φοι­τη­τές που νοσούν.

- Να ανα­κλη­θεί η υπουρ­γι­κή από­φα­ση που ακυ­ρώ­νει τις διδα­κτι­κές ώρες που έγι­ναν τηλεματικά.

- Να χορη­γού­νται δωρε­άν οι μάσκες αυξη­μέ­νης προ­στα­σί­ας που απαιτούνται.

- Έκτα­κτη κρα­τι­κή χρη­μα­το­δό­τη­ση για να καλυ­φθούν οι αυξη­μέ­νες ανά­γκες των ιδρυ­μά­των, να γίνουν μαζι­κές προ­σλή­ψεις καθη­γη­τών και προ­σω­πι­κού καθαριότητας.

- Επι­στη­μο­νι­κά τεκ­μη­ριω­μέ­νη καμπά­νια εμβο­λια­σμού στα Πανε­πι­στή­μια. Κέντρα ενη­μέ­ρω­σης, εμβο­λια­σμού, εξα­το­μι­κευ­μέ­νης παρα­κο­λού­θη­σης συν­δε­δε­μέ­να με τα ιδρύματα».

«Τσε Γκε­βά­ρα, πρε­σβευ­τής της Επα­νά­στα­σης», του Νίκου Μόττα

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο