Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ανακοίνωση της ΚΝΕ για την Παγκόσμια Μέρα Κατά των Ναρκωτικών

Με μια σει­ρά δρά­σεις ενταγ­μέ­νες στην προ­ε­κλο­γι­κή της δρα­στη­ριό­τη­τα, η Κομ­μου­νι­στι­κή Νεο­λαία Ελλά­δας ανα­δει­κνύ­ει τις θέσεις της για το πρό­βλη­μα των ναρ­κω­τι­κών, καλώ­ντας τη νεο­λαία να κρί­νει και με βάση τη στά­ση των άλλων κομ­μά­των πάνω σε αυτό το θέμα. Στην ανα­κοί­νω­σή της για τη σημε­ρι­νή Παγκό­σμια Μέρα Κατά των Ναρ­κω­τι­κών, η ΚΝΕ σημειώ­νει αναλυτικά:

«Η ΚΝΕ καλεί τη νεο­λαία να αντι­στα­θεί στην πολι­τι­κή της κυβέρ­νη­σης του ΣΥΡΙΖΑ και των υπό­λοι­πων κομ­μά­των του συστή­μα­τος που ανοί­γουν διά­πλα­τα το δρό­μο της νομι­μο­ποί­η­σης των ναρ­κω­τι­κών και βάζουν ταφό­πλα­κα στην πρό­λη­ψη και την απε­ξάρ­τη­ση. Να κατα­δι­κά­σει και με την ψήφο της όλους όσοι της ζητά­νε να αντι­με­τω­πί­ζει τα ναρ­κω­τι­κά ως “φυσι­κό φαι­νό­με­νο” και να συμ­βι­βα­στεί με τις αιτί­ες που οδη­γούν στη χρή­ση και την εξάρ­τη­ση, αιτί­ες βαθιά δεμέ­νες με το εκμε­ταλ­λευ­τι­κό καπι­τα­λι­στι­κό σύστημα.

ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΚΙΝΑΛ, ναζι­στι­κή Χρυ­σή Αυγή, όλοι μαζί έχουν συμ­φω­νή­σει με την ψήφο τους στη Βουλή:

  • Να ιδρυ­θούν χώροι “υγιούς” χρή­σης ναρ­κω­τι­κών, για να μη χαλά­νε οι εξαρ­τη­μέ­νοι τη μόστρα των πόλε­ων. Μάλι­στα, ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ συνα­γω­νί­ζο­νται μετα­ξύ τους στον κανι­βα­λι­σμό, με τη ΝΔ να προ­τεί­νει το ίδιο το κρά­τος να χορη­γεί την ηρω­ί­νη μέσα στους Χώρους Επο­πτευό­με­νης Χρήσης!
  • Να παρα­δο­θούν δομές πρό­λη­ψης και απε­ξάρ­τη­σης σε ΜΚΟ και ιδιώ­τες που θα θησαυ­ρί­ζουν πατώ­ντας στον πόνο και τις ανά­γκες εκα­το­ντά­δων οικογενειών.
  • Να υπο­λει­τουρ­γούν τα θερα­πευ­τι­κά προ­γράμ­μα­τα με εργα­ζό­με­νους ανα­κυ­κλώ­σι­μους, για όσο χρό­νο ισχύ­ει η χρη­μα­το­δό­τη­ση των ΕΣΠΑ, υπο­νο­μεύ­ο­ντας στην πρά­ξη τη δια­δι­κα­σία της απεξάρτησης.

Είναι τα ίδια κόμ­μα­τα που είτε από κυβερ­νη­τι­κές θέσεις είτε ως αντι­πο­λί­τευ­ση ενί­σχυ­σαν με τις πολι­τι­κές τους τη φτώ­χεια, την ανερ­γία, την εργα­σια­κή περι­πλά­νη­ση, την εμπο­ρευ­μα­το­ποί­η­ση κάθε ανθρώ­πι­νης ανά­γκης για την υπε­ρά­σπι­ση του καπι­τα­λι­στι­κού κέρ­δους. Ολες, δηλα­δή, τις αιτί­ες που σπρώ­χνουν τους νέους στη χρή­ση ουσιών και ταυ­τό­χρο­να μειώ­νουν το κίνη­τρο των εξαρ­τη­μέ­νων για θεραπεία!

Ηξε­ρες ότι…

  • Το 56,4% των χρη­στών είναι άνερ­γοι (ΕΚΠΝΤ, 2018)
  • Το 47,4% δεν έχει ολο­κλη­ρώ­σει τη Δευ­τε­ρο­βάθ­μια Εκπαί­δευ­ση (ΕΚΠΝΤ, 2018)

Κάτω από τη μάσκα της “προ­ό­δου” ή της “συντή­ρη­σης” κρύ­βε­ται το ίδιο πρό­σω­πο: Η πιστή εφαρ­μο­γή των κατευ­θύν­σε­ων της Ευρω­παϊ­κής Ενω­σης για τα ναρ­κω­τι­κά, η χρε­ο­κο­πη­μέ­νη πολι­τι­κή της “μεί­ω­σης της βλά­βης”, της διαιώ­νι­σης της εξάρ­τη­σης μέσω υπο­κα­τά­στα­των. Η υπο­βάθ­μι­ση των στε­γνών θερα­πευ­τι­κών προ­γραμ­μά­των, των ψυχο­κοι­νω­νι­κών υπη­ρε­σιών που απευ­θύ­νο­νται στους χρή­στες, η διά­λυ­ση της πρό­λη­ψης. Η στέ­ρη­ση κάθε δυνα­τό­τη­τας να επα­νε­ξε­τά­σουν οι εξαρ­τη­μέ­νοι τη ζωή τους.

Για τις ανά­γκες των μονο­πω­λί­ων αντι­με­τω­πί­ζουν τους χρή­στες ως “τελειω­μέ­νους”, που τους αξί­ζει μόνο ο “ελεγ­χό­με­νος θάνα­τος” για να μπο­ρεί το του­ρι­στι­κό κεφά­λαιο να επεν­δύ­ει ανε­νό­χλη­το στα κέντρα των πόλε­ων. Από τα στοι­χεία του Ευρω­παϊ­κού Κέντρου Παρα­κο­λού­θη­σης Ναρ­κω­τι­κών δεν προ­κύ­πτει από που­θε­νά η απο­τε­λε­σμα­τι­κό­τη­τα των shooting rooms ως προς τη μεί­ω­ση της χρή­σης, την έντα­ξη των χρη­στών σε θερα­πεία, αλλά και την ίδια τη μεί­ω­ση των θανά­των από ηρωίνη.

Στην ΕΕ αυξά­νο­νται οι θάνα­τοι από υπερ­βο­λι­κή δόση ηρω­ί­νης (ΟΗΕ, 2017, EMCDDA 2018).

Έδω­σαν τη δυνα­τό­τη­τα σε μια σει­ρά εται­ρεί­ες να παρά­γουν σκευά­σμα­τα κάν­να­βης χωρίς τεκ­μη­ριω­μέ­νη απο­τε­λε­σμα­τι­κό­τη­τα, χωρίς κανέ­ναν έλεγ­χο ως προς τη σύν­θε­σή τους, τις παρε­νέρ­γειες κ.λπ., αγνο­ώ­ντας όλους τους επι­στη­μο­νι­κούς φορείς που έχουν δηλώ­σει ανοι­χτά τις αντιρ­ρή­σεις και τις επι­φυ­λά­ξεις τους, στρώ­νο­ντας το έδα­φος για την αθώ­ω­ση ενός ναρκωτικού.

Τα προ­γράμ­μα­τα ιατρι­κής χρή­σης της κάν­να­βης που δεν διέ­πο­νται από επαρ­κές ρυθ­μι­στι­κό πλαί­σιο αυξά­νουν τον κίν­δυ­νο εκτρο­πής της κάν­να­βης στη μη ιατρι­κή χρή­ση, καθώς η κάν­να­βη καθί­στα­ται ευρύ­τε­ρα δια­θέ­σι­μη, ενδε­χο­μέ­νως και σε χαμη­λό­τε­ρη τιμή και πιο ισχυ­ρή μορ­φή (ΟΗΕ, 2018).

Ανακοίνωση της ΚΝΕ για την Παγκόσμια Μέρα Κατά των Ναρκωτικών 2019Ανακοίνωση της ΚΝΕ για την Παγκόσμια Μέρα Κατά των Ναρκωτικών 2019

  • Βαφτίζουν τη χρήση «ατομική επιλογή ζωής» και «δικαίωμα»!

Κανείς δεν επέ­λε­ξε να ασφυ­κτιά σε μια κοι­νω­νία που του στε­ρεί τα όνει­ρα, τους στό­χους, την ίδια του τη ζωή, που παρου­σιά­ζει ως μόνη αλή­θεια την εκμε­τάλ­λευ­ση, την υπο­τα­γή, τον αντα­γω­νι­σμό. Ο δρό­μος των ναρ­κω­τι­κών είναι ανε­λεύ­θε­ρη επι­λο­γή, που περ­νά από συμπλη­γά­δες κοι­νω­νι­κών και ταξι­κών απο­κλει­σμών. Μετα­τρέ­πουν το θύμα σε θύτη για να κρύ­ψουν τις ευθύ­νες τους, για να βγά­λουν λάδι το καπι­τα­λι­στι­κό σύστη­μα που υπερασπίζονται.

Δικαί­ω­μα της νεο­λαί­ας είναι η πραγ­μα­τι­κά δημό­σια και δωρε­άν Παι­δεία, η δου­λειά με δικαιώ­μα­τα, η δυνα­τό­τη­τα προ­σω­πι­κού προ­γραμ­μα­τι­σμού, η πρό­σβα­ση στον πολι­τι­σμό και τον αθλη­τι­σμό που έχουν γίνει πανά­κρι­βο εμπό­ρευ­μα, η ύπαρ­ξη και ποιο­τι­κή αξιο­ποί­η­ση του ελεύ­θε­ρου χρό­νου. Το να ζού­με μια ζωή που δεν θα παζα­ρεύ­ου­με τις ανά­γκες μας!

Θέλου­με πραγ­μα­τι­κή ελευ­θε­ρία! Θέλου­με ζωή με σύγ­χρο­να δικαιώματα!

Η ΚΝΕ καλεί κάθε νέο και νέα που αγα­να­κτεί από όλα αυτά που μας έχουν στε­ρή­σει, να μαυ­ρί­σει τις πολι­τι­κές που μαυ­ρί­ζουν τη ζωή μας και ζητά­νε νομι­μο­ποί­η­ση από το λαό για να συνε­χί­σουν το αντι­λαϊ­κό τους έργο. Σε όσους επι­διώ­κουν να στεί­λουν στο περι­θώ­ριο, να “θολώ­σουν” τη σκέ­ψη μιας γενιάς που έχει χίλιους λόγους να αγω­νι­στεί για όσα της κλέβουν!

Η μαχη­τι­κή στά­ση του ΚΚΕ και της ΚΝΕ ενά­ντια σε όλα τα ναρ­κω­τι­κά, η συνε­πής πάλη που διε­ξά­γει όλα αυτά τα χρό­νια απέ­να­ντι στις πολι­τι­κές που γεν­νούν και ανα­πα­ρά­γουν τη χρή­ση, που δια­λύ­ουν την πρό­λη­ψη και την απε­ξάρ­τη­ση, πρέ­πει να γίνουν κρι­τή­ριο ψήφου και δρά­σης για τη νεολαία.

  • Δεν θα δώσουμε λευκή επιταγή σε αυτούς που τσάκισαν τα όνειρά μας!

Ολοι οι νέοι που προ­βλη­μα­τί­ζο­νται, πρέ­πει να κάνουν το βήμα, να μη συμ­βι­βα­στούν με άλλη “μια από τα ίδια”. Να μην πιά­σουν τόπο τα κάλ­πι­κα διλήμ­μα­τα που προ­σπα­θούν να περάσουν.

Δεν έχουμε άλλο χρόνο να τους χαρίσουμε.

Τώρα χρειαζόμαστε ισχυρό ΚΚΕ!

Η δύναμή σου την επόμενη μέρα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο