Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ανακοίνωση της ΤΕ Σάμου του ΚΚΕ για τις φωτιές και τα επεισόδια στο «hot spot» στο Βαθύ

Ανα­κοί­νω­ση για τις πυρ­κα­γιές και τα επει­σό­δια που σημειώ­θη­καν χθες το από­γευ­μα και σήμε­ρα το πρωί στο «hot spot» στο Βαθύ, εξέ­δω­σε η Τομε­α­κή Επι­τρο­πή Σάμου του ΚΚΕ.

Όπως επι­ση­μαί­νει τα περι­στα­τι­κά αυτά «επι­βε­βαιώ­νουν την επι­κίν­δυ­νη κατά­στα­ση που έχει δια­μορ­φω­θεί στο νησί με τον εγκλω­βι­σμό χιλιά­δων ανθρώ­πων δια­φο­ρε­τι­κών εθνο­τή­των και κατά­στα­σης (παι­διά, οικο­γέ­νειες, ασυ­νό­δευ­τοι ανή­λι­κοι κ.λπ.)  σε άθλιες συν­θή­κες οι οποί­ες μάλι­στα έχουν επι­δει­νω­θεί λόγω της παν­δη­μί­ας» και υπο­γραμ­μί­ζει τις τερά­στιες ευθύ­νες της κυβέρ­νη­σης «που δεν έχει πάρει μέτρα απε­γκλω­βι­σμού αλλά και ουσια­στι­κής προ­στα­σί­ας από την πανδημία».

Γι αυτό, «απαι­τεί­ται τώρα:

  • Να προ­χω­ρή­σει σε οργα­νω­μέ­νο απε­γκλω­βι­σμό προ­σφύ­γων και μετα­να­στών από το νησί κι από ‘κει για τις χώρες που επι­θυ­μούν με ναύ­λω­ση πλοί­ων και λήψη όλων των απαι­τού­με­νων μέτρων προ­στα­σί­ας από την παν­δη­μία, με προ­τε­ραιό­τη­τα στις ευά­λω­τες κι ευπα­θείς ομά­δες, εγκύ­ους, ασυ­νό­δευ­τους ανή­λι­κους, οικο­γέ­νειες κλπ.
  • Να παρ­θούν μέτρα προ­στα­σί­ας από τον κορω­νο­ϊό εντός των hotspot ώστε να απο­τρέ­πε­ται ο συγ­χρω­τι­σμός, ζεστό νερό, απο­λυ­μα­ντι­κά κλπ».

Σημειώ­νει ακό­μα ότι «η κυβέρ­νη­ση πρέ­πει να ανα­λά­βει τις μεγά­λες ευθύ­νες που έχει απέ­να­ντι σε πρό­σφυ­γες  — μετα­νά­στες και κατοί­κους των νησιών αφού ακο­λου­θώ­ντας πιστά την πολι­τι­κή της ΕΕ, υιο­θε­τεί και στη­ρί­ζει τις επαί­σχυ­ντες συν­θή­κες και συμ­βά­σεις που εγκλω­βί­ζουν χιλιά­δες ανθρώ­πους στα νησιά και τα μετα­τρέ­πουν σε φυλακές».

Έτσι, χρειά­ζε­ται να εντα­θεί η διεκ­δί­κη­ση για:

  • Να κλεί­σουν όλα τα κέντρα φυλα­κές στα νησιά (ενερ­γά και υπό κατασκευή)
  • Ε.Ε. και ΟΗΕ να δημιουρ­γή­σουν υπη­ρε­σί­ες υπο­δο­χής και ασύ­λου στην Τουρ­κία στα σύνο­ρα με Ελλά­δα και Συρία κι από κει οι πρό­σφυ­γες και μετα­νά­στες να μετα­βαί­νουν κατευ­θεί­αν στις χώρες προ­ο­ρι­σμού τους.
Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο