Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ανακοίνωση της ΤΕ Χανίων του ΚΚΕ για τις καταστροφές στην περιοχή από την κακοκαιρία

«Η κατά­στα­ση είναι τρα­γι­κή. Η νέα κακο­και­ρία έχει κόψει στα δύο το νομό μας. Συνάν­θρω­ποί μας αγνο­ού­νται και κιν­δυ­νεύ­ουν ανθρώ­πι­νες ζωές. Υπο­δο­μές έχουν καταρ­ρεύ­σει και συνε­χί­ζουν να καταρ­ρέ­ουν. Η Γέφυ­ρα Κερί­τη στον Αλι­κια­νό κατέρ­ρευ­σε, το ίδιο και η Γέφυ­ρα του Πλα­τα­νιά και πρό­βλη­μα αντι­με­τω­πί­ζουν και αρκε­τές άλλες γέφυ­ρες του νομού. Ο ΒΟΑΚ ενώ είναι κλει­στός σχε­δόν 2 μήνες, γίνο­νται ακό­μα δεκά­δες κατο­λι­σθή­σεις σε πολ­λά σημεία του, και σχε­δόν όλο το οδι­κό δίκτυο του νομού έχει κατα­στρα­φεί. Σπί­τια, χωρά­φια, περιου­σί­ες και βιος μιας ζωής κατα­στρέ­φο­νται ή απει­λού­νται. Τα περισ­σό­τε­ρα χωριά έχουν απο­μο­νω­θεί χωρίς ρεύ­μα και νερό. Τα χει­ρό­τε­ρα ίσως ακό­μα δεν έχουν έρθει.

Για άλλη μια φορά ανα­δει­κνύ­ε­ται με τον πιο βίαιο τρό­πο οι δυο κόσμοι που συγκρούονται.

Ο ένας κόσμος έχει προ­με­τω­πί­δα του την ανά­πτυ­ξη με σκο­πό την κερ­δο­φο­ρία του μεγά­λου κεφα­λαί­ου, όπως αυτή έγι­νε πρό­σφα­τα με την υπο­γρα­φή της σύμ­βα­σης για το ιδιω­τι­κό αερο­δρό­μιο στο Καστέ­λι από τον υπουρ­γό Υπο­δο­μών Χρή­στο Σπίρ­τζη, τους εκπρό­σω­πους της επεν­δυ­τι­κής κοι­νο­πρα­ξί­ας “ΤΕΡΝΑ” αλλά και της “GMRAirportsLimited”.

Από την άλλη πλευ­ρά είναι οι εργα­ζό­με­νοι, τα φτω­χά λαϊ­κά στρώ­μα­τα που βλέ­πουν σχε­δόν καθη­με­ρι­νά το τελευ­ταίο διά­στη­μα τα σπί­τια τους και τις περιου­σί­ες του να βρί­σκο­νται στο έλε­ος της φύσης.

Απο­τε­λεί πρό­κλη­ση για την περιο­χή μας η πρό­σφα­τη επί­σκε­ψη του αρμό­διου υπουρ­γού υπο­δο­μών κου Σπίρ­τζη στην Κρή­τη για να επι­βλέ­ψει τις υπο­γρα­φές για τις “μπίζ­νες” του αερο­δρο­μί­ου του Καστε­λί­ου, την ίδια ώρα που οι υπο­δο­μές του Νομού Χανί­ων έχουν απο­δεί­ξει τη γύμνια τους απέ­να­ντι στα και­ρι­κά φαινόμενα.

Στην ίδια γραμ­μή βρί­σκο­νται και όλες οι διοι­κή­σεις της Τοπι­κής και Περι­φε­ρεια­κής Διοί­κη­σης του νομού μας, αφού ιεραρ­χούν χρό­νια τώρα τις ανά­γκες του του­ρι­στι­κού και άλλου κεφαλαίου.

Αν και οι ελλεί­ψεις είναι γνω­στές εδώ και χρό­νια από το σχέ­διο δια­χεί­ρι­σης κιν­δύ­νων πλημ­μύ­ρας Κρή­της, δεν έχει παρ­θεί κανέ­να μέτρο πρό­λη­ψης. Το ενδια­φέ­ρον τους για τις υπο­δο­μές και τις λαϊ­κές ανά­γκες ξεκι­νά­ει όταν θα πέσουν οι καται­γί­δες, όταν θα σπά­σουν τα φρε­ά­τια από τα μπα­ζω­μέ­να ρέμα­τα για να απο­φαν­θούν για την έντα­ση των και­ρι­κών φαι­νο­μέ­νων και να δεί­ξουν την αγω­νία τους χύνο­ντας κρο­κο­δεί­λια δάκρυα, κρύ­βο­ντας πως είναι συνει­δη­τή επι­λο­γή τους να υπη­ρε­τούν το κεφά­λαιο και τα κέρ­δη του, που δεν συμ­βι­βά­ζο­νται με τις ανά­γκες των εργα­ζο­μέ­νων, του φτω­χού λαού.

Γι’ αυτό και οι εργα­ζό­με­νοι, τα φτω­χά λαϊ­κά στρώ­μα­τα δεν έχουν τίπο­τα να περι­μέ­νουν από τους εκπρο­σώ­πους του μεγά­λου κεφα­λαί­ου, είτε πρό­κει­ται για εκπρο­σώ­πους της Τοπι­κής Διοί­κη­σης είτε για τα κόμ­μα­τά τους.

Καλού­με την κυβέρ­νη­ση και την τοπι­κή — περι­φε­ρεια­κή διοί­κη­ση για:

Κήρυ­ξη του νομού σε κατά­στα­ση έκτα­κτης ανάγκης.

Άμε­σα μέτρα προ­στα­σί­ας της ανθρώ­πι­νης ζωής και υγείας.

Άμε­ση και ασφα­λή απο­κα­τά­στα­ση της πρό­σβα­σης, της ηλε­κτρο­δό­τη­σης, της ύδρευ­σης και των τηλε­πι­κοι­νω­νιών των απο­κλει­σμέ­νων περιοχών.

Με το πέρας της κακο­και­ρί­ας να γίνει άμε­ση κατα­γρα­φή των ζημιών που έχουν υπο­στεί οι λαϊ­κές περιου­σί­ες και αυτές να απο­ζη­μιω­θούν στο 100% από τον κρα­τι­κό προ­ϋ­πο­λο­γι­σμό. Άμε­σα να προ­χω­ρή­σει η απο­κα­τά­στα­ση των ανα­γκαί­ων υπο­δο­μών με σύγ­χρο­νες προδιαγραφές.

Η Τομε­α­κή Επι­τρο­πή του ΚΚΕ Νομού Χανί­ων καλεί τα μέλη, τα στε­λέ­χη και τους φίλους του Κόμ­μα­τος να πρω­το­στα­τή­σουν στην οργά­νω­ση της αλλη­λεγ­γύ­ης στις πλη­γεί­σες περιοχές».

Επικοινωνία του Θ. Παφίλη με υπουργούς για τη δραματική κατάσταση στην Κρήτη

Ο κοι­νο­βου­λευ­τι­κός εκπρό­σω­πος του ΚΚΕ Θανά­σης Παφί­λης επι­κοι­νώ­νη­σε με τον υπουρ­γό Υπο­δο­μών και Μετα­φο­ρών κ. Χρή­στο Σπίρ­τζη, καθώς και με τον γγ του υπουρ­γεί­ου Εσω­τε­ρι­κών και Διοι­κη­τι­κής Ανα­συ­γκρό­τη­σης κ. Κώστα Που­λά­κη, για την κυριο­λε­κτι­κά χαο­τι­κή κατά­στα­ση που έχει δια­μορ­φω­θεί αυτές τις ώρες στην Κρή­τη από την κακο­και­ρία και ιδιαι­τέ­ρως στα Χανιά, όπου έχουν καταρ­ρεύ­σει γέφυ­ρες και έχουν δημιουρ­γη­θεί πολ­λά ακό­μα σοβα­ρά προβλήματα.

Ο Θανά­σης Παφί­λης ζήτη­σε από την κυβέρ­νη­ση να προ­χω­ρή­σει άμε­σα στη λήψη όλων των ανα­γκαί­ων μέτρων για τη βελ­τί­ω­ση της κατά­στα­σης, έστω και με την αξιο­ποί­η­ση προ­σω­ρι­νών στρα­τιω­τι­κών γεφυ­ρών για την απο­κα­τά­στα­ση της σύν­δε­σης των περιο­χών που έχουν πληγεί.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο