Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ανακοίνωση του «ΑΤΕΧΝΩΣ» για την εκστρατεία επικοινωνίας της κυβέρνησης σχετικά με την πανδημία του COVID-19

Σημε­ρα, Σαβ­βα­το 24 Απρί­λη, ο υφυ­πουρ­γός παρά τω πρω­θυ­πουρ­γώ και κυβερ­νη­τι­κός εκπρό­σω­πος κ. Στέ­λιος Πέτσας ανα­κοί­νω­σε την ενί­σχυ­ση της εκστρα­τεί­ας επι­κοι­νω­νί­ας και ενη­μέ­ρω­σης για την παν­δη­μία του κορω­νοϊ­ού (COVID-19) με το ποσό των 9 εκα­τομ­μυ­ρί­ων ευρώ επι­πλέ­ον. Το ποσό αυτό έρχε­ται να προ­στε­θεί στα 11 εκα­τομ­μύ­ρια που η κυβέρ­νη­ση είχε ανα­κοι­νώ­σει πριν από ένα μήνα. Σύμ­φω­να με τον κυβερ­νη­τι­κό εκπρό­σω­πο «είναι απα­ραί­τη­το, στην κρί­σι­μη φάση της στα­δια­κής μετά­βα­σης στην «νέα κανο­νι­κό­τη­τα», να εκπαι­δεύ­σου­με τους πολί­τες σε έναν νέο τρό­πο ζωής και να τους προ­φυ­λά­ξου­με από την παρα­πλη­ρο­φό­ρη­ση και τα «fake news». Διό­τι, όταν δεν υπάρ­χει ενη­μέ­ρω­ση, θεριεύ­ουν η ανα­σφά­λεια, ο φόβος και ο πανικός.

Με δεδο­μέ­να τα παρα­πά­νω δηλώ­νου­με τα εξής:

1. Από την πρώ­τη στιγ­μή της εμφά­νι­σης της παν­δη­μί­ας του COVID-19 και μέχρι σήμε­ρα, το «ΑΤΕΧΝΩΣ» (atexnos.gr) προ­σπα­θεί να ενη­με­ρώ­νει, με πολύ­πλευ­ρο και αντι­κει­με­νι­κό τρό­πο, το ανα­γνω­στι­κό κοι­νό για το σημα­ντι­κό αυτό ζήτη­μα. Μέσα από αναρ­τή­σεις της ιστο­σε­λί­δας έχουν προ­βλη­θεί οι θέσεις του ΕΟΔΥ και των αρμό­διων ειδι­κών επι­στη­μό­νων (Σ.Τσιόδρας, κ.α) σχε­τι­κά με την ιατρι­κή-επι­δη­μιο­λο­γι­κή πλευ­ρά του θέμα­τος και τα ανα­γκαία μέτρα αυτο­προ­στα­σί­ας. Έχου­με δώσει – και θα συνε­χί­σου­με να δίνου­με — ιδιαί­τε­ρη βαρύ­τη­τα στην άπο­ψη της επι­στη­μο­νι­κής κοι­νό­τη­τας για το θέμα της παν­δη­μί­ας, απο­φεύ­γο­ντας συνει­δη­τά τη δημο­σί­ευ­ση μη-επι­στη­μο­νι­κά επα­λη­θευ­μέ­νων πλη­ρο­φο­ριών. Αυτό το πρά­ξα­με και θα συνε­χί­σου­με να το πράτ­του­με δωρε­άν, χωρίς κανέ­να αντάλλαγμα. 

2. Ταυ­τό­χρο­να, μέσα από την ιστο­σε­λί­δα μας προ­βάλ­λου­με τις θέσεις πολι­τι­κών κομ­μά­των και εργα­τι­κών συν­δι­κά­των, κλα­δι­κών συν­δι­κα­λι­στι­κών οργα­νώ­σε­ων και ομο­σπον­διών, για τις κοι­νω­νι­κές, οικο­νο­μι­κές και εν τέλει πολι­τι­κές επι­πτώ­σεις της παν­δη­μί­ας για τους εργα­ζό­με­νους και το λαό μας. Σε κάθε περί­πτω­ση αρνού­μα­στε να μετα­τρα­πού­με σε κυβερ­νη­τι­κό φερέ­φω­νο-λιβα­νι­στή­ρι και θα συνε­χί­σου­με να ανα­δει­κνύ­ου­με τις ευθύ­νες της κυβέρ­νη­σης, του κεφα­λαί­ου και της εργο­δο­σί­ας απέ­να­ντι στον εργα­ζό­με­νο λαό.

3. Θεω­ρού­με αδια­νό­η­το να δίνο­νται χρή­μα­τα (20.000.000 ευρώ) από τα κρα­τι­κά ταμεία στα ΜΜΕ για «καμπά­νιες ενη­μέ­ρω­σης» που βασι­κό στό­χο έχουν να καλ­λιερ­γή­σουν στο λαό συγκε­κρι­μέ­να ιδε­ο­λο­γή­μα­τα, όπως αυτό της «ατο­μι­κής ευθύ­νης», και ταυ­τό­χρο­να να τον προ­ε­τοι­μά­σουν ψυχο­λο­γι­κά να απο­δε­χθεί να «ξανα­πλη­ρώ­σει το μάρ­μα­ρο» μιας νέας οικο­νο­μι­κής κρί­σης. Τέτοιου είδους «εκστρα­τεί­ες ενη­μέ­ρω­σης» χρη­σι­μο­ποιούν το υπαρ­κτό πρό­βλη­μα της παρα­πλη­ρο­φό­ρη­σης (Fake News) προ­κει­μέ­νου να ενι­σχύ­σουν το κυρί­αρ­χο κυβερ­νη­τι­κό αφή­γη­μα, να λει­τουρ­γή­σουν δηλα­δή ως «λιβα­νι­στή­ρι» της κυβερ­νη­τι­κής πολι­τι­κής. Ταυ­τό­χρο­να, ανα­δει­κνύ­ε­ται το μεγα­λείο της υπο­κρι­σί­ας της κυβέρ­νη­σης που από τη μια μοι­ρά­ζει αφει­δώς εκα­τομ­μύ­ρια ευρώ σε μέσα ενη­μέ­ρω­σης προ­κει­μέ­νου να παί­ξουν το ρόλο του «κυβερ­νη­τι­κού παπα­γά­λου» και από την άλλη, ο υπουρ­γός επι­κρα­τεί­ας κ. Γερα­πε­τρί­της χαρα­κτη­ρί­ζει «λαϊ­κι­σμό» (!!!) το επί­δο­μα των 800 ευρώ στους εργα­ζό­με­νους που πλήτ­το­νται από την καραντίνα.

4. Το «ΑΤΕΧΝΩΣ» (atexnos.gr) είναι εγγε­γραμ­μέ­νο στο μητρώο ηλε­κτρο­νι­κών μέσων ενη­μέ­ρω­σης της Γ.Γ. Ενη­μέ­ρω­σης και στη δια­χεί­ρι­ση του συμ­με­τέ­χουν επαγ­γελ­μα­τί­ες δημο­σιο­γρά­φοι-μέλη της ΕΣΗΕΑ και άλλων δημο­σιο­γρα­φι­κών ενώ­σε­ων. Σε αντί­θε­ση με άλλα ηλε­κτρο­νι­κά μέσα ενη­μέ­ρω­σης, ουδέ­πο­τε ζήτη­σε ή έλα­βε ούτε σεντ κρα­τι­κής επι­χο­ρή­γη­σης για την λει­τουρ­γία του. Θα συνε­χί­σει να δίνει καθη­με­ρι­νά τη μάχη της υπεύ­θυ­νης ενη­μέ­ρω­σης για την παν­δη­μία του κορω­νοϊ­ού, μετα­δί­δο­ντας τις επί­ση­μες ανα­κοι­νώ­σεις του ΕΟΔΥ και των αρμό­διων επι­στη­μό­νων, αρνού­με­νο να γίνει μέρος της κυβερ­νη­τι­κής καμπά­νιας ενημέρωσης.

Ατέ­χνως

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο