Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ανακοίνωση του ΓΤ της ΚΕ του ΚΚΕ: Για την ολοκλήρωση της ΔΕΘ και τις παρεμβάσεις των κομμάτων

Παρά την προσπάθεια να εμφανιστούν με αγεφύρωτες διαφορές και να ενισχύσουν τα γνωστά ψεύτικα διλήμματα κι εκλογικά δίπολα, η ουσία των παρεμβάσεων ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ, αποδεικνύει ότι κινούνται στο πλαίσιο της ίδιας στρατηγικής που καθορίζει όλες τις πτυχές της ζωής του λαού και της νεολαίας.

Το πρό­γραμ­μά τους είναι γραμ­μέ­νο με βάση τα αντι­λαϊ­κά προ­α­παι­τού­με­να του Ταμεί­ου Ανά­καμ­ψης της ΕΕ, το νέο υπερ­μνη­μό­νιο σε βάρος των λαών.
Είναι γραμ­μέ­νο με βάση τους σχε­δια­σμούς του μεγά­λου κεφα­λαί­ου, ειδι­κά την πολι­τι­κή της λεγό­με­νης “πρά­σι­νης-ψηφια­κής μετά­βα­σης”, που απ’ τη μια προ­σθέ­τει νέα βάρη στους εργα­ζό­με­νους, όπως η ακρί­βεια, απ’ την άλλη φέρ­νει νέα προ­νό­μια για προ­χω­ρή­σουν οι “πρά­σι­νες μπίζ­νες”.
Είναι γραμ­μέ­νο με βάση το στό­χο της γεω­στρα­τη­γι­κής ανα­βάθ­μι­σης της χώρας, που σημα­το­δο­τεί την εμπλο­κή της Ελλά­δας στα επι­κίν­δυ­να αμε­ρι­κα­νο­ΝΑ­ΤΟϊ­κά σχέ­δια και τους αντα­γω­νι­σμούς, με απο­κο­ρύ­φω­μα τη Συμ­φω­νία Ελλά­δας-ΗΠΑ για τις στρα­τιω­τι­κές βάσεις, που συν­δια­μόρ­φω­σαν. Ειδι­κά για το τελευ­ταίο αυτό ζήτη­μα εκφρά­στη­κε πλή­ρης ταύτιση.

Αυτό το πρό­γραμ­μα, η μεν ΝΔ το προ­ω­θεί περισ­σό­τε­ρο με το “μαστί­γιο” και την πυγ­μή, ο δε ΣΥΡΙΖΑ με το “καρό­το” και την καλ­λιέρ­γεια νέων ψευδαισθήσεων.
Δεν είναι τυχαίο ότι ο κ. Τσί­πρας ανέ­συ­ρε το χρε­ο­κο­πη­μέ­νο σύν­θη­μα “η Ευρώ­πη αλλά­ζει”, συν­δέ­ο­ντάς το με την πιθα­νή επι­κρά­τη­ση στη Γερ­μα­νία του πιο “αμαρ­τω­λού” κόμ­μα­τος της ευρω­παϊ­κής σοσιαλδημοκρατίας.
Οι όποιες “παρο­χές” υπό­σχε­ται ο ΣΥΡΙΖΑ είναι “στά­χτη στα μάτια”. Για παρά­δειγ­μα, η αύξη­ση του κατώ­τα­του μισθού συνυ­πάρ­χει με τη δια­τή­ρη­ση του αντερ­γα­τι­κού οπλο­στα­σί­ου, ειδι­κά του νόμου ΝΔ — ΣΥΡΙΖΑ, που κατο­χυ­ρώ­νει το δικαί­ω­μα του εκά­στο­τε υπουρ­γού εργα­σί­ας να καθο­ρί­ζει τον κατώ­τα­το μισθό, αλλά κι αυτών που τσα­κί­ζουν τις Συλ­λο­γι­κές Συμβάσεις.
Η “μεί­ω­ση της φορο­λο­γί­ας” γίνε­ται με ανα­στο­λή κάποιων φόρων, ενώ την ίδια στιγ­μή δεν αμφι­σβη­τεί­ται στο ελά­χι­στο η φορο­λο­γι­κή ελά­φρυν­ση του κεφα­λαί­ου, γεγο­νός που θα οδη­γή­σει από άλλο δρό­μο στην επι­βά­ρυν­ση των λαϊ­κών στρω­μά­των. Τα μέτρα για την υγεία συνυ­πάρ­χουν με τη δήλω­ση προ­σή­λω­σης στις συμπρά­ξεις δημο­σί­ου — ιδιω­τι­κού τομέα, τη στιγ­μή που η παν­δη­μία απέ­δει­ξε ότι ο ιδιω­τι­κός-επι­χει­ρη­μα­τι­κός τομέ­ας λει­τουρ­γεί σε βάρος της υγεί­ας του λαού.

Το πιο σημα­ντι­κό είναι ότι ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ σπέρ­νουν αυτα­πά­τες ότι μπο­ρεί να υπάρ­ξει φιλο­λαϊ­κή δια­χεί­ρι­ση μέσα από ένα “επε­κτα­τι­κό μείγ­μα”, ότι μπο­ρεί να υπάρ­ξει ανά­πτυ­ξη που να ωφε­λεί ταυ­τό­χρο­να το κεφα­λαίο και τους εργαζομένους.
Η “ανά­πτυ­ξη για όλους” του κ. Μητσο­τά­κη είναι το άλλο όνο­μα της “νέας αρχής” και της “συμπε­ρι­λη­πτι­κής ανά­πτυ­ξης” του κ. Τσί­πρα.
Και όλα αυτά τη στιγ­μή που η ακρί­βεια και οι ανα­τι­μή­σεις απο­τε­λούν μια ακό­μη από­δει­ξη για το ότι οι νόμοι της καπι­τα­λι­στι­κής οικο­νο­μί­ας κι αγο­ράς λει­τουρ­γούν πάντα σε βάρος των εργα­ζο­μέ­νων και των λαϊ­κών στρωμάτων.

Ο δε μύθος της “προ­ο­δευ­τι­κής δια­κυ­βέρ­νη­σης” έχει χρε­ο­κο­πή­σει σ’ όλη την Ευρώ­πη και στην Ελλά­δα. Απο­δεί­χθη­κε ότι καμία αστι­κή κυβέρ­νη­ση δεν μπο­ρεί να βγει έξω από τις ράγες που καθο­ρί­ζει η αντα­γω­νι­στι­κό­τη­τα της καπι­τα­λι­στι­κής οικο­νο­μί­ας, η στρα­τη­γι­κή της ΕΕ κι η εξου­σία του κεφα­λαί­ου. Η διέ­ξο­δος για τα λαϊ­κά συμ­φέ­ρο­ντα δεν βρί­σκε­ται στην ανα­μο­νή λύσε­ων “απ’ τα πάνω” ή σε μια κυβερ­νη­τι­κή εναλ­λα­γή, αλλά στην οργά­νω­ση της εργα­τι­κής-λαϊ­κής πάλης και τη συμπό­ρευ­ση με το ΚΚΕ, για να βάλει ο ίδιος ο λαός τη σφρα­γί­δα του στις εξε­λί­ξεις, να ακυ­ρώ­σει αντερ­γα­τι­κούς νόμους και σχε­δια­σμούς, να επι­βάλ­λει το δρό­μο που υπη­ρε­τεί πραγ­μα­τι­κά όλες τις σύγ­χρο­νες ανά­γκες του.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο