Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ανακοίνωση του ΚΚΕ για τα σχέδια της κυβέρνησης για ίδρυση χώρων εποπτευόμενης χρήσης ναρκωτικών στην Αθήνα

Ως ανα­ζή­τη­ση συνε­νό­χων και μόνο μπο­ρεί να αντι­λη­φθεί κανείς την πρό­σκλη­ση του υπουρ­γού Υγεί­ας προς τα κόμ­μα­τα, αλλά και ΜΚΟ (!), για την εκπό­νη­ση, όπως λέει, σχε­δί­ου δρά­σης για την “αντι­με­τώ­πι­ση των συνε­πειών, που προ­κα­λεί η χρή­ση ψυχό­τρο­πων ουσιών στο κέντρο της Αθή­νας και άλλες περιο­χές της πρω­τεύ­ου­σας”. Ως τέτοια λύση προ­κρί­νει τη δημιουρ­γία χώρων επο­πτευό­με­νης χρήσης.

Το ΚΚΕ, λοι­πόν, δεν έχει να πει τίπο­τα σε κανέ­ναν υπουρ­γό, σε καμιά κυβέρ­νη­ση, που προ­σπα­θεί νέους ανθρώ­πους να τους μετα­χει­ρι­στεί σαν σκου­πί­δια και να τους βάλει κάτω από το βρώ­μι­κο χαλί του καπι­τα­λι­στι­κού κέρδους.

Το ΚΚΕ έχει να πει μόνο στον εργα­ζό­με­νο λαό, στους κατοί­κους της Αθή­νας, στους νέους και τις νέες, τις θέσεις του, που μαχη­τι­κά υπε­ρα­σπί­ζε­ται πάντα. Θέσεις που έχουν απή­χη­ση στην κοι­νω­νία, που ξέρει ότι τα ναρ­κω­τι­κά είναι πρώτ’ απ’ όλα αυτό που σημαί­νουν: Νάρ­κω­ση της συνεί­δη­σης των ανθρώ­πων. Ότι είναι το όπλο του συστή­μα­τος για τον έλεγ­χο των συνει­δή­σε­ων. Ότι σημαί­νουν υπο­τα­γή, συμ­βι­βα­σμό, θλί­ψη, πόνο, απο­ξέ­νω­ση. Ότι την τοξι­κο­μα­νία δεν την επι­λέ­γει κανείς, οδη­γεί­ται σε αυτήν από ένα άδι­κο και βάρ­βα­ρο σύστη­μα, με τη φτώ­χεια, την ανερ­γία, τον απο­κλει­σμό, τα πολι­τι­στι­κά σκου­πί­δια, την ανι­σό­τη­τα, τον πόλεμο.

Η δια­χεί­ρι­ση της τοξι­κο­μα­νί­ας, με ανάλ­γη­το και εγκλη­μα­τι­κό τρό­πο, τόσο από την παρού­σα κυβέρ­νη­ση, όσο και τις προη­γού­με­νες, κατ’ εφαρ­μο­γή των κατευ­θύν­σε­ων της ΕΕ, δεί­χνει τα τρα­γι­κά απο­τε­λέ­σμα­τά της. Παρ’ όλα αυτά η κυβέρ­νη­ση επι­μέ­νει να ψάχνει λύσεις για τις συνέ­πειες, με πρώ­τη εκεί­νη της δημιουρ­γί­ας χώρων επο­πτευό­με­νης χρή­σης, για τις οποί­ες ζητά­ει συναί­νε­ση. Γίνε­ται, λοι­πόν, αντι­λη­πτό ότι η “αγω­νία” για τις συνέ­πειες δεν αφο­ρά την υγεία των χρη­στών ή τη ζωή των κατοί­κων στο κέντρο ή τη δου­λειά των μικρο­ε­παγ­γελ­μα­τιών. Αφο­ρά τις συνέ­πειες για τα μεγά­λα οικο­νο­μι­κά συμ­φέ­ρο­ντα που επεν­δύ­ουν στον του­ρι­σμό και η εικό­να των χρη­στών χαλά­ει τη βιτρίνα.

Έτσι, δεν ενδια­φέ­ρει την κυβέρ­νη­ση αν ένας νέος κάνει χρή­ση, αν αργο­πε­θαί­νει, αν κατα­στρέ­φε­ται, αν δεν έχει ζωή, αλλά το πού κάνει τη χρή­ση. Η χρή­ση επι­τρέ­πε­ται με επο­πτεία, δηλα­δή ο χρή­στης να φέρ­νει τη δόση, που έχει πάρει από τον ναρ­κέ­μπο­ρο και σε κρα­τι­κό χώρο να τρυ­πιέ­ται, αρκεί να μη βλέ­πουν το θέα­μα οι του­ρί­στες! Έτσι η Αθή­να θα γίνει ξανά ειδυλλιακή…

Θα βρε­θεί άρα­γε για­τρός να επο­πτεύ­σει έναν άνθρω­πο να τρυ­πά­ει τις φλέ­βες του, όταν ο ρόλος του είναι να για­τρεύ­ει τους ανθρώ­πους; Κι όταν ο τοξι­κο­μα­νής φύγει από τον χώρο τι θα γίνει; Αν σε κάποιον φανεί “επι­κίν­δυ­νος” θα “λιν­τσα­ρι­στεί”; Θα του περά­σουν χει­ρο­πέ­δες; Μήπως δεν θα είναι πια “ο καη­μέ­νος ο ναρ­κο­μα­νής”, αλλά ο “αλή­της που χαλά­ει την εικό­να της πρω­τεύ­ου­σας”; Ή θα γίνει μέρος του κύκλου εργα­σιών των ΜΚΟ, που αντί πολ­λών χρη­μά­των θα ανα­λά­βουν να τον “ευπρε­πί­σουν”, ώστε και τη δόση του να παίρ­νει και να μη χαλά­ει το σχέ­διο των μεγαλοεπενδυτών;

Είναι μεγά­λη η ευθύ­νη της κυβέρ­νη­σης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, που 4 χρό­νια τώρα ύπου­λα, αλλά στα­θε­ρά, αθω­ώ­νει την κάν­να­βη, γενι­κεύ­ει την υπο­κα­τά­στα­ση, συρ­ρι­κνώ­νει την πρό­λη­ψη και τα στε­γνά προγράμματα.

Το ΚΚΕ καλεί όλο το λαό να αντι­δρά­σει μαχη­τι­κά και να χαλά­σει τα σχέ­δια της κυβέρ­νη­σης και δημο­τι­κών αρχών για ουσια­στι­κή νομι­μο­ποί­η­ση των ναρ­κω­τι­κών. Να βρο­ντο­φω­νά­ξει όχι σε όλα τα ναρ­κω­τι­κά, ζωή ολό­κλη­ρη, όχι σε δόσεις! Να διεκδικήσει:

· Εφαρ­μο­γή προ­γραμ­μά­των πρω­το­γε­νούς πρό­λη­ψης και αγω­γής υγεί­ας σε όλες τις βαθ­μί­δες της εκπαί­δευ­σης και ιδιαί­τε­ρα τα πρώ­τα χρό­νια του γυμνασίου.

· Ανά­πτυ­ξη προ­γραμ­μά­των έγκαι­ρης παρέμ­βα­σης, που στο­χεύ­ουν στους νέους που πει­ρα­μα­τί­ζο­νται με τα ναρ­κω­τι­κά, αλλά δεν έχουν ακό­μη ανα­πτύ­ξει εξάρ­τη­ση από αυτά.

· Περαι­τέ­ρω ανά­πτυ­ξη του δικτύ­ου των στε­γνών θερα­πευ­τι­κών προ­γραμ­μά­των, με στό­χο τη δημιουρ­γία ενός στε­γνού προ­γράμ­μα­τος σε κάθε νομό της χώρας.

· Ιδιαί­τε­ρα για την Αττι­κή απαι­τεί­ται η δημιουρ­γία ολο­κλη­ρω­μέ­νου φάσμα­τος υπη­ρε­σιών απε­ξάρ­τη­σης, που θα περι­λαμ­βά­νει ικα­νό αριθ­μό κέντρων ενη­μέ­ρω­σης και θερα­πευ­τι­κών κοι­νο­τή­των, καθώς και πολ­λα­πλα­σια­σμό των προ­γραμ­μά­των street work, ώστε να καλύ­πτο­νται πλή­ρως οι ανάγκες.

· Συνερ­γα­σία των δημό­σιων υγειο­νο­μι­κών μονά­δων για την αντι­με­τώ­πι­ση των ιατρι­κών προ­βλη­μά­των που αντι­με­τω­πί­ζουν οι χρή­στες (ηπα­τί­τι­δα κ.ά)

· Δημιουρ­γία μονά­δων σωμα­τι­κής απε­ξάρ­τη­σης για τους χρό­νιους χρή­στες, ενταγ­μέ­νες στο Δημό­σιο Σύστη­μα Υγείας.

· Μέτρα για την κατα­πο­λέ­μη­ση του ρατσι­σμού και των προκαταλήψεων.

Το ΚΚΕ καλεί συν­δι­κά­τα, συλ­λό­γους γονέ­ων, επι­στή­μο­νες, να αντι­τα­χθούν σθε­να­ρά στα σχέ­δια της κυβέρ­νη­σης. Να αδια­φο­ρή­σουν για τις δήθεν εκκλή­σεις για συμ­με­το­χή – συνε­νο­χή στα σχέ­διά της.

Καλεί τη νεο­λαία να απα­ντή­σει μαχη­τι­κά: Τα όνει­ρά μας δεν χωρά­νε στη σαπί­λα του καπι­τα­λι­σμού, θα αλλά­ξου­με τον κόσμο.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο