Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ανακοίνωση του ΚΚΕ για τα «45 χρόνια από τον ηρωικό ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου»

Το ΚΚΕ με ανα­κοί­νω­σή του για τα «45 χρό­νια από τον ηρω­ι­κό ξεση­κω­μό του Πολυ­τε­χνεί­ου» απο­τί­ει φόρο τιμής «στους αγω­νι­στές του αντι­δι­κτα­το­ρι­κού αγώ­να», εκφρά­ζει την υπε­ρη­φά­νεια του «για τα μέλη και τα στε­λέ­χη του Κόμ­μα­τος και της ΚΝΕ, που πρω­το­στά­τη­σαν στον αγω­νι­στι­κό λαϊ­κό ξεση­κω­μό, έδρα­σαν γενι­κά στις σκλη­ρές συν­θή­κες της παρα­νο­μί­ας και των διώ­ξε­ων της χού­ντας» και τονί­ζει ότι «η ανα­συ­γκρό­τη­ση των κομ­μα­τι­κών οργα­νώ­σε­ών του και η ίδρυ­ση της Κομ­μου­νι­στι­κής Νεο­λαί­ας Ελλά­δας, το 1968, απο­τέ­λε­σαν παρά­γο­ντες που συνέ­βα­λαν καθο­ρι­στι­κά στην αντι­δι­κτα­το­ρι­κή πάλη, καθώς και ενά­ντια στη δια­λυ­τι­κή δρά­ση του οπορτουνισμού».

Επι­ση­μαί­νει ότι «η επι­βο­λή της στρα­τιω­τι­κής δικτα­το­ρί­ας, το 1967, απο­δει­κνύ­ει το χαρα­κτή­ρα της αστι­κής εξου­σί­ας, ως δικτα­το­ρί­ας του κεφα­λαί­ου, που παίρ­νει διά­φο­ρες μορ­φές για την εξυ­πη­ρέ­τη­ση των κερ­δών και των συμ­φε­ρό­ντων του», προ­σθέ­το­ντας ότι «η δικτα­το­ρία, καθ’ όλη την επτα­ε­τία ’67-’74, υπη­ρέ­τη­σε “διά πυρός και σιδή­ρου” τα συμ­φέ­ρο­ντα της αστι­κής τάξης σε βάρος του λαού. Υλο­ποί­η­σε τους σχε­δια­σμούς των ιμπε­ρια­λι­στών των ΗΠΑ και ΝΑΤΟ, με απο­κο­ρύ­φω­μα το πρα­ξι­κό­πη­μα στην Κύπρο, που οδή­γη­σε στην τουρ­κι­κή εισβο­λή και κατο­χή». Και προ­σθέ­τει ότι «η επι­βο­λή της στρα­τιω­τι­κής δικτα­το­ρί­ας ανα­δει­κνύ­ει, ακό­μα, ότι ο αντι­κομ­μου­νι­σμός, που ήταν επί­ση­μη ιδε­ο­λο­γία της χού­ντας, απο­τε­λεί πάντα τον προ­πο­μπό συνο­λι­κό­τε­ρης επί­θε­σης κατά των εργα­ζο­μέ­νων και του λαού».

Το ΚΚΕ σημειώ­νει στην ανα­κοί­νω­σή του ότι στις πύλες του Πολυ­τε­χνεί­ου δέσπο­ζαν τα συν­θή­μα­τα «Έξω οι ΗΠΑ», «Έξω το ΝΑΤΟ», «στους οποί­ους σήμε­ρα η κυβέρ­νη­ση ΣΥΡΙΖΑ — ΑΝΕΛ ανοί­γει τις πύλες και τα παρά­θυ­ρα, μετα­τρέ­πο­ντας την Ελλά­δα σε μια απέ­ρα­ντη αμε­ρι­κα­νο­ΝΑ­ΤΟι­κή βάση. Η κυβέρ­νη­ση, με την ουσια­στι­κή συμ­φω­νία και στή­ρι­ξη και των άλλων αστι­κών κομ­μά­των, στο όνο­μα της λεγό­με­νης γεω­πο­λι­τι­κής ανα­βάθ­μι­σης, βαθαί­νει την εμπλο­κή της Ελλά­δας στους ιμπε­ρια­λι­στι­κούς σχε­δια­σμούς κι αντα­γω­νι­σμούς μετα­ξύ ΗΠΑ — ΝΑΤΟ — ΕΕ και Ρωσί­ας, Κίνας, άλλων δυνά­με­ων, με επί­κε­ντρο τον έλεγ­χο των πλου­το­πα­ρα­γω­γι­κών πηγών και δια­δρό­μων στρα­τη­γι­κής σημα­σί­ας. Αντα­γω­νι­σμοί που εκδη­λώ­νο­νται με ιδιαί­τε­ρη σφο­δρό­τη­τα στην περιο­χή μας και στην ευρύ­τε­ρη περιο­χή της Ανατ. Μεσο­γεί­ου και της Μ. Ανα­το­λής, με τερά­στιους κιν­δύ­νους για όλους τους λαούς της περιο­χής, ενώ ήδη έχουν χυθεί ποτα­μοί αίμα­τος στη Συρία, στην Υεμέ­νη και αλλού, που συνο­δεύ­ο­νται με στρα­τιές προσφύγων».

«Γι’ αυτούς τους λόγους ο φετι­νός εορ­τα­σμός της εξέ­γερ­σης του Πολυ­τε­χνεί­ου απο­κτά ακό­μη μεγα­λύ­τε­ρη σημα­σία», υπο­γραμ­μί­ζε­ται στην ανα­κοί­νω­ση του ΚΚΕ, το οποίο καλεί τους εργα­ζό­με­νους, τη νεο­λαία, τα φτω­χά — λαϊ­κά στρώ­μα­τα «να τιμή­σουν τον ηρω­ι­κό ξεση­κω­μό του Πολυ­τε­χνεί­ου με μαζι­κή αγω­νι­στι­κή συμ­με­το­χή στις εκδη­λώ­σεις του τρι­ή­με­ρου εορ­τα­σμού και στην αντι­ι­μπε­ρια­λι­στι­κή πορεία προς την αμε­ρι­κά­νι­κη πρεσβεία».

Το ΚΚΕ καλεί, επί­σης, τους εργα­ζό­με­νους να δια­δη­λώ­σουν ενά­ντια στα κάθε λογής καλέ­σμα­τα για «εθνι­κή ενό­τη­τα» και «υπο­μο­νή» στο όνο­μα της «εξό­δου της χώρας από τα μνη­μό­νια» και τον «κυβερ­νη­τι­κό εμπαιγ­μό της δίκαι­ης ανά­πτυ­ξης, πάνω στα συντρίμ­μια των εργα­τι­κών και λαϊ­κών δικαιω­μά­των, βάζο­ντας στο επί­κε­ντρο τη διεκ­δί­κη­ση των δικών τους ανα­γκών» και να απο­μο­νώ­σουν «τους σύγ­χρο­νους υμνη­τές της χού­ντας, τους ναζι­στές της Χρυ­σής Αυγής και όσους χύνουν το δηλη­τή­ριο του ρατσι­σμού, του εθνι­κι­σμού, του φασι­σμού, του αντικομμουνισμού».

Ανα­φέ­ρει ότι «ο ξεση­κω­μός του Πολυ­τε­χνεί­ου, όλη η αντι­δι­κτα­το­ρι­κή πάλη του λαού και της νεο­λαί­ας, τα συν­θή­μα­τα και οι διεκ­δι­κή­σεις του εργα­τι­κού κινή­μα­τος δεν βρή­καν τη δικαί­ω­σή τους με τη μετά­βα­ση απ’ τη στρα­τιω­τι­κή δικτα­το­ρία στην αστι­κή κοι­νο­βου­λευ­τι­κή δημο­κρα­τία, τον Ιού­λη του 1974».

«Η περί­ο­δος της μετα­πο­λί­τευ­σης, της λεγό­με­νης “καλύ­τε­ρης δημο­κρα­τί­ας στην Ελλά­δα”, δεν έδω­σε ουσια­στι­κή και ορι­στι­κή λύση στα εργα­τι­κά-λαϊ­κά προ­βλή­μα­τα, παρά τις κατα­κτή­σεις των εργα­ζο­μέ­νων, που επι­τεύ­χθη­καν σε προη­γού­με­νες συν­θή­κες, όπου ο συσχε­τι­σμός δύνα­μης και η ύπαρ­ξη του σοσια­λι­στι­κού συστή­μα­τος βοη­θού­σαν σε μια τέτοια κατεύ­θυν­ση», επι­ση­μαί­νει το ΚΚΕ στην ανα­κοί­νω­σή του και προ­σθέ­τει: «Απο­δει­κνύ­ε­ται ότι οι όποιες κατα­κτή­σεις και παρα­χω­ρή­σεις στον καπι­τα­λι­σμό είναι προ­σω­ρι­νές. Οι κρί­σεις, η ανερ­γία, η φτώ­χεια, ο αυταρ­χι­σμός, οι πόλε­μοι θα υπάρ­χουν όσο η εξου­σία βρί­σκε­ται στα χέρια των καπι­τα­λι­στών, όσο η Ελλά­δα είναι δέσμια των ιμπε­ρια­λι­στι­κών οργα­νι­σμών, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ».

«Όσες κυβερ­νή­σεις επέ­λε­ξαν να δια­χει­ρι­στούν το σάπιο εκμε­ταλ­λευ­τι­κό σύστη­μα και τους νόμους του, ανα­πό­φευ­κτα ακο­λού­θη­σαν αντι­λαϊ­κές πολι­τι­κές. Η “επό­με­νη μέρα” για το λαό, με πραγ­μα­τι­κή διέ­ξο­δο προς όφε­λός του, μπο­ρεί να ξημε­ρώ­σει με τη δια­μόρ­φω­ση μιας νικη­φό­ρας κοι­νω­νι­κής συμ­μα­χί­ας, που θα παλεύ­ει ενά­ντια στα μονο­πώ­λια, στις ιμπε­ρια­λι­στι­κές ενώ­σεις, στο ίδιο το βάρ­βα­ρο και ξεπε­ρα­σμέ­νο καπι­τα­λι­στι­κό σύστη­μα, με στό­χο την εργα­τι­κή εξου­σία, το σοσια­λι­σμό. Αυτός ο αγώ­νας μπο­ρεί να απο­κρού­ει αντι­λαϊ­κά μέτρα, να απο­σπά κατα­κτή­σεις, να αντι­πα­λεύ­ει το φασι­σμό, να υπε­ρα­σπί­ζε­ται δημο­κρα­τι­κά δικαιώ­μα­τα και ελευ­θε­ρί­ες για το λαό», κατα­λή­γει η ανα­κοί­νω­ση του ΚΚΕ.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο