Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ανακοίνωση του ΚΚΕ για τα 74 χρόνια από τη Μεγάλη Αντιφασιστική Νίκη των Λαών

Σε ανα­κοί­νω­σή του το Γρα­φείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για τα 74 χρό­νια από τη Μεγά­λη Αντι­φα­σι­στι­κή Νίκων των Λαών σημειώνει:

«Η επέ­τειος της 9ης Μάη, 74 χρό­νια από τον τερ­μα­τι­σμό του Β’ Παγκο­σμί­ου Πολέ­μου, δεν είναι η “Μέρα της Ευρω­παϊ­κής Ένω­σης”, όπως ανι­στό­ρη­τα επι­χει­ρεί­ται να καθιε­ρω­θεί, τα τελευ­ταία χρό­νια, απ’ τους εκπρο­σώ­πους αυτού του αντι­δρα­στι­κού οικο­δο­μή­μα­τος. Είναι η Μέρα της Μεγά­λης Αντι­φα­σι­στι­κής Νίκης των Λαών, της αθά­να­της επο­ποι­ί­ας του Σοβιε­τι­κού Κόκ­κι­νου Στρα­τού και των αντι­στα­σια­κών κινη­μά­των της Ευρώ­πης, με τον πρω­το­πό­ρο και καθο­ρι­στι­κό ρόλο των Κομ­μου­νι­στι­κών Κομμάτων.

Το ΚΚΕ απο­τί­ει φόρο τιμής σε όσους αγω­νί­στη­καν με το όπλο στο χέρι, όσους θυσιά­στη­καν, βασα­νί­στη­καν, φυλα­κί­στη­καν, εξο­ρί­στη­καν, σε όλους όσοι έδρα­σαν με κάθε τρό­πο ενά­ντια στο ναζι­στι­κό — φασι­στι­κό ιμπε­ρια­λι­στι­κό “Άξο­να” Γερ­μα­νί­ας — Ιτα­λί­ας — Ιαπω­νί­ας και των συμ­μά­χων τους.

Το ΚΚΕ είναι περή­φα­νο που απο­τέ­λε­σε την ψυχή, τον αιμο­δό­τη και καθο­δη­γη­τή του ηρω­ι­κού αγώ­να του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ, της ΕΠΟΝ και των άλλων ΕΑΜι­κών οργα­νώ­σε­ων. Σε όλο το διά­στη­μα της τρι­πλής Κατο­χής, το ΚΚΕ έδω­σε τον ανθό του στον αγώ­να ενά­ντια στο ναζι­σμό — φασι­σμό, τα χιλιά­δες μέλη του, με την ηρω­ι­κή τους δρά­ση και θυσία, έγρα­ψαν κάποιες από τις πιο χρυ­σές σελί­δες της 100χρονης Ιστο­ρί­ας του, συνέ­βα­λαν στη νικη­φό­ρα έκβα­ση του πολέμου.

Ο Β’ Παγκό­σμιος Πόλε­μος, όπως και ο Α’, ήταν απόρ­ροια των ιμπε­ρια­λι­στι­κών αντα­γω­νι­σμών για το ξανα­μοί­ρα­σμα των αγο­ρών, που οξύν­θη­καν σε συν­θή­κες καπι­τα­λι­στι­κής κρί­σης. Επι­βε­βαιώ­νο­ντας ότι όταν οι αντι­θέ­σεις των μονο­πω­λί­ων για τον έλεγ­χο των αγο­ρών και την κερ­δο­φο­ρία τους δεν μπο­ρούν να λυθούν με εύθραυ­στους συμ­βι­βα­σμούς στο πλαί­σιο μιας ιμπε­ρια­λι­στι­κής “ειρή­νης”, λύνο­νται με τον πόλεμο.

Γι’ αυτό και σήμε­ρα οι λαοί πρέ­πει να επα­γρυ­πνούν, ιδιαί­τε­ρα στην περιο­χή μας, της Ανατ. Μεσο­γεί­ου και της Μ. Ανα­το­λής, που οι ιμπε­ρια­λι­στές συγκρού­ο­νται με “μήλον της έρι­δος” τις πλου­το­πα­ρα­γω­γι­κές πηγές και τους δρό­μους Ενέρ­γειας. Σήμε­ρα, που η κυβέρ­νη­ση ΣΥΡΙΖΑ, παί­ζο­ντας τον βρώ­μι­κο ρόλο του γεω­πο­λι­τι­κού “μεντε­σέ” των ΗΠΑ, μετα­τρέ­πει τη χώρα σε μια απέ­ρα­ντη αμε­ρι­κα­νο­ΝΑ­ΤΟι­κή βάση και προ­ω­θεί τους επι­κίν­δυ­νους σχε­δια­σμούς του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, στο πλαί­σιο του αντα­γω­νι­σμού τους με άλλες ισχυ­ρές καπι­τα­λι­στι­κές χώρες.

Η 9η Μάη, μέρα της Αντι­φα­σι­στι­κής Νίκης των Λαών, παρά τις αντι­δρα­στι­κές και αντιε­πι­στη­μο­νι­κές προ­σπά­θειες της ΕΕ να την μετο­νο­μά­σει σε “μέρα της Ευρώ­πης”, θα υπεν­θυ­μί­ζει για πάντα ότι το καθο­ρι­στι­κό χτύ­πη­μα στο τέρας του ναζι­σμού το έδω­σε η ΕΣΣΔ, με περισ­σό­τε­ρους από 20 εκα­τομ­μύ­ρια νεκρούς, τη στιγ­μή που οι νική­τριες καπι­τα­λι­στι­κές χώρες του Α’ Παγκο­σμί­ου Πολέ­μου παρεί­χαν σημα­ντι­κή βοή­θεια στη ναζι­στι­κή Γερ­μα­νία, με σκο­πό να την αξιο­ποι­ή­σουν ως δύνα­μη κρού­σης ενά­ντια στη Σοβιε­τι­κή Ένωση.

Οι νικη­φό­ρες μάχες του Κόκ­κι­νου Στρα­τού στο Στά­λιν­γκραντ, στο Κουρσκ, στο Λένιν­γκραντ, μέσα στο Βερο­λί­νο και τελι­κά η συντρι­βή του ναζι­σμού, έγι­ναν δυνα­τές χάρη στην ανω­τε­ρό­τη­τα του σοσια­λι­στι­κού συστή­μα­τος, της εργα­τι­κής εξου­σί­ας, στα πλε­ο­νε­κτή­μα­τα της κοι­νω­νι­κο­ποί­η­σης των μέσων παρα­γω­γής και του κεντρι­κού σχε­δια­σμού της οικο­νο­μί­ας. Χάρη σ’ αυτά τα πλε­ο­νε­κτή­μα­τα μπό­ρε­σε η Σοβιε­τι­κή Ενω­ση να γίνει μια ισχυ­ρή οικο­νο­μι­κή δύνα­μη και να δημιουρ­γή­σει έναν αξιό­μα­χο Κόκ­κι­νο Στρατό.

Η ΕΕ, που έχει εντά­ξει στην επί­ση­μη ιδε­ο­λο­γία της την απα­ρά­δε­κτη “θεω­ρία των δύο άκρων”, την εξί­σω­ση του ναζι­στι­κού τέρα­τος με τον κομ­μου­νι­σμό, πρω­το­στα­τεί στον αντι­κομ­μου­νι­σμό και την παρα­χά­ρα­ξη της Ιστο­ρί­ας. Στις πρώ­ην σοσια­λι­στι­κές χώρες όπως η Ουγ­γα­ρία, η Πολω­νία, η Εσθο­νία, η Λετο­νία, η Λιθουα­νία, με τη στή­ρι­ξη της ΕΕ, τίθε­νται εκτός νόμου τα Κομ­μου­νι­στι­κά Κόμ­μα­τα και σύμ­βο­λα, τιμώ­νται οι συνερ­γά­τες των Ες Ες και γκρε­μί­ζο­νται ιστο­ρι­κά μνη­μεία της Αντι­φα­σι­στι­κής Νίκης.

Αυτές είναι οι “ιδρυ­τι­κές αξί­ες της ΕΕ”, στο όνο­μα των οποί­ων πίνουν νερό ο ΣΥΡΙΖΑ, η ΝΔ, όλα τα κόμ­μα­τα του “ευρω­μο­νό­δρο­μου”. Με αυτές τις δυνά­μεις, που τσα­κί­ζουν στις χώρες τους τα εργα­τι­κά — λαϊ­κά δικαιώ­μα­τα, που στη­ρί­ζουν πρα­ξι­κο­πή­μα­τα και συμ­με­τέ­χουν σε ιμπε­ρια­λι­στι­κές επεμ­βά­σεις στη Μ. Ανα­το­λή και Β. Αφρι­κή, ματώ­νο­ντας τους λαούς, οξύ­νο­ντας το προ­σφυ­γι­κό πρό­βλη­μα, επι­διώ­κει ο ΣΥΡΙΖΑ να συγκρο­τή­σει τις “προ­ο­δευ­τι­κές συμ­μα­χί­ες” του, δήθεν για την αντι­με­τώ­πι­ση της ανό­δου της ακρο­δε­ξιάς και του εθνι­κι­σμού στην ΕΕ.

Η ιστο­ρία της Αντι­φα­σι­στι­κής Νίκης των Λαών, συνο­λι­κά του Β’ Παγκο­σμί­ου Πολέ­μου, απο­δει­κνύ­ει περί­τρα­να και ανε­ξί­τη­λα πως ο ναζι­σμός — φασι­σμός είναι γέν­νη­μα θρέμ­μα του ίδιου του καπι­τα­λι­στι­κού συστή­μα­τος, άλλω­στε και ο Χίτλερ αναρ­ρι­χή­θη­κε στην εξου­σία με τη στή­ρι­ξη γερ­μα­νι­κών και άλλων μονο­πω­λί­ων. Πως μόνο το εργα­τι­κό — λαϊ­κό κίνη­μα, που έχει στό­χο την εργα­τι­κή εξου­σία, μπο­ρεί να αντι­με­τω­πί­σει ουσια­στι­κά και να ξερι­ζώ­σει το φασι­σμό, να απο­μο­νώ­σει τέτοιες δυνά­μεις, όπως στη χώρα μας τη ναζι­στι­κή Χρυ­σή Αυγή και την εγκλη­μα­τι­κή της δρά­ση. Πως δεν μπο­ρούν να εγγυ­η­θούν την πάλη ενά­ντια στο φασι­σμό δυνά­μεις που υπη­ρε­τούν το σάπιο σύστη­μα, το ΝΑΤΟ, την ΕΕ, που ασκούν αντι­λαϊ­κές πολι­τι­κές, στο όνο­μα μάλι­στα της “προ­ό­δου”, που δεί­χνουν ανο­χή στη φασι­στι­κή δράση.

Η 9η Μάη εμπνέ­ει τους λαούς, τους διδά­σκει πίστη στη δύνα­μή τους. Αυτήν τη δύνα­μη μπο­ρούν και πρέ­πει να δοκι­μά­σουν, με την πάλη και την οργά­νω­σή τους, για να απαλ­λα­γούν απ’ τα αντι­λαϊ­κά μέτρα και τα μνη­μό­νια διαρ­κεί­ας, την ανερ­γία και την εκμετάλλευση.

Συνε­χί­ζου­με με ακλό­νη­τη την πίστη ότι ο σοσια­λι­σμός είναι ανα­γκαί­ος και επί­και­ρος, η μόνη απά­ντη­ση στο βάρ­βα­ρο καπι­τα­λι­στι­κό σύστη­μα, που γεν­νά και θρέ­φει το ναζι­σμό — φασι­σμό, προ­κα­λεί φτώ­χεια, πολέ­μους και προ­σφυ­γιά για τους λαούς, προς όφε­λος των κερ­δών των λίγων».

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο