Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ανακοίνωση του ΚΚΕ για την απάνθρωπη μεταχείριση των 92 προσφύγων και μεταναστών από τις τουρκικές αρχές

«Οι τρα­γι­κές εικό­νες με πρό­σφυ­γες στον Έβρο δεν έχουν τελειω­μό. Το νέο επει­σό­διο, με τον εντο­πι­σμό 92 γυμνών προ­σφύ­γων σε παρα­πο­τά­μια περιο­χή του Έβρου πλη­σί­ον των Φερών, ρίχνει και το τελευ­ταίο φύλ­λο συκής αυτού του απάν­θρω­που συστή­μα­τος, που από τη μια με την εκμε­τάλ­λευ­ση και τους ιμπε­ρια­λι­στι­κούς πολέ­μους δημιουρ­γεί το πλή­θος των ξερι­ζω­μέ­νων, ενώ από την άλλη τους χρη­σι­μο­ποιεί ως εργα­λεία πλου­τι­σμού ή ως πιό­νια στα γεω­πο­λι­τι­κά σχέ­δια της κάθε αστι­κής τάξης ανά­λο­γα με τα συμ­φέ­ρο­ντά της. Όπως κάνει η τούρ­κι­κη αστι­κή τάξη με την εργα­λειο­ποί­η­ση των ξερι­ζω­μέ­νων για να προ­ω­θή­σει τις διεκ­δι­κή­σεις σε βάρος των κυριαρ­χι­κών δικαιω­μά­των της χώρας μας» επι­ση­μαί­νει το ΚΚΕ σε ανα­κοί­νω­σή του «την απάν­θρω­πη μετα­χεί­ρι­ση των 92 προ­σφύ­γων και μετα­να­στών από τις τουρ­κι­κές αρχές»

«Κανέ­νας δεν πρέ­πει να επι­τρέ­ψει να γίνουν “κανο­νι­κό­τη­τα” οι εικό­νες φρί­κης της καπι­τα­λι­στι­κής βαρ­βα­ρό­τη­τας, όπως αυτές στον Έβρο, όπως αυτές στους Παξούς με τους 88 πρό­σφυ­γες και μετα­νά­στες, ανά­με­σά τους και 20 παιδιά.

Τα κρο­κο­δεί­λια δάκρυα της κυβέρ­νη­σης δεν πεί­θουν κανέ­ναν. Στον Έβρο, στο Αιγαίο και στη Μεσό­γειο συνο­λι­κά έχει καταρ­ρεύ­σει η πολι­τι­κή της ΕΕ, την οποία στη­ρί­ζουν δια­χρο­νι­κά οι ελλη­νι­κές κυβερ­νή­σεις» τονί­ζει το ΚΚΕ.

«Όμως, όπως απο­δει­κνύ­ε­ται και από την πρό­σφα­τη διά­σκε­ψη μεσο­γεια­κών χωρών της ΕΕ, της περι­βό­η­της δήθεν «προ­ο­δευ­τι­κής» ομά­δας των MED5, συνε­χί­ζουν στην ίδια γραμ­μή. Ο λαός δεν μπο­ρεί να περι­μέ­νει αλλα­γή της κατά­στα­σης από αυτούς που προ­χω­ρούν στην ίδια περ­πα­τη­σιά και προ­σπα­θούν να πεί­σουν ότι αυτή θα φέρει άλλα «καλύ­τε­ρα» απο­τε­λέ­σμα­τα, στο όνο­μα της δήθεν «ευρω­παϊ­κής αλλη­λεγ­γύ­ης» προ­σθέ­τει η ανα­κοί­νω­ση του κόμ­μα­τος και καταλήγει:

«Τώρα να δυνα­μώ­σει η πάλη των λαών ενά­ντια στον ιμπε­ρια­λι­στι­κό πόλε­μο και την εκμε­τάλ­λευ­ση, αλλά και για να παρ­θούν άμε­σα μέτρα προ­στα­σί­ας των ξερι­ζω­μέ­νων, όπως προ­τεί­νει επα­νει­λημ­μέ­να το ΚΚΕ: Να καταρ­γη­θεί εδώ και τώρα η Κοι­νή Δήλω­ση ΕΕ-Τουρ­κί­ας. Να εξα­σφα­λι­στούν τα δικαιώ­μα­τα των προ­σφύ­γων στο άσυ­λο και στις χώρες του πραγ­μα­τι­κού προ­ο­ρι­σμού τους, με Επι­τρο­πές Ασύ­λου μέσα στην Τουρ­κία με ευθύ­νη της ΕΕ και του ΟΗΕ»

 

Ναζίμ Χικ­μέτ Ποι­ή­μα­τα εκλο­γή από το έργο του

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο