Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ανακοίνωση του ΚΚΕ για την επιδημική έξαρση της γρίπης και τα άμεσα μέτρα προστασίας

Το Γρα­φείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ εξέ­δω­σε την εξής ανα­κοί­νω­ση για την επι­δη­μι­κή έξαρ­ση της γρί­πης και τα άμε­σα μέτρα προ­στα­σί­ας του λαού:

«Η επι­δη­μι­κή έξαρ­ση της γρί­πης, που έχει ως απο­τέ­λε­σμα να χάσουν τη ζωή τους μέχρι τώρα 40 ασθε­νείς, ήταν και προ­βλέ­ψι­μη και ανα­με­νό­με­νη. Υπεύ­θυ­νοι επι­στη­μο­νι­κοί φορείς είχαν προει­δο­ποι­ή­σει έγκαι­ρα για τους κιν­δύ­νους και τα ανα­γκαία μέτρα για να προ­φυ­λα­χτεί ο γενι­κός πλη­θυ­σμός και πολύ περισ­σό­τε­ρο οι ασθε­νείς με χρό­νια νοσήματα.

Απο­δει­κνύ­ε­ται, για μια ακό­μα χρο­νιά, ότι οι σχε­τι­κές οδη­γί­ες του υπουρ­γεί­ου Υγεί­ας σε μεγά­λο βαθ­μό ισο­δυ­να­μούν με οδη­γί­ες προς “ναυ­τι­λο­μέ­νους”, αφού δεν συνο­δεύ­ο­νται με τα αντί­στοι­χα κρα­τι­κά μέτρα, με την πανελ­λα­δι­κή ανά­πτυ­ξη δημό­σιων Κέντρων Υγεί­ας, με πλή­ρη και επαρ­κή στε­λέ­χω­ση, με επαρ­κή αριθ­μό εμβο­λί­ων και δια­γνω­στι­κών μέσων για την ταυ­το­ποί­η­ση της γρί­πης και την έγκαι­ρη εφαρ­μο­γή της κατάλ­λη­λης θερα­πεί­ας, με την ανά­πτυ­ξη επαρ­κούς αριθ­μού κρε­βα­τιών ΜΕΘ και τη στε­λέ­χω­σή τους.

Το γεγο­νός ότι το 85% των ανθρώ­πων που έχα­σαν τη ζωή τους στις ΜΕΘ, λόγω επι­πλο­κών της γρί­πης, ήταν ανεμ­βο­λί­α­στοι και με άλλα χρό­νια νοσή­μα­τα, εκφρά­ζει την απο­κρου­στι­κή και επι­κίν­δυ­νη κατά­στα­ση συνο­λι­κά του δημό­σιου συστή­μα­τος υγεί­ας. Την πλή­ρη επι­κρά­τη­ση της πολι­τι­κής της “ατο­μι­κής ευθύ­νης” των ασθε­νών και όχι της σχε­δια­σμέ­νης και οργα­νω­μέ­νης ευθύ­νης και παρέμ­βα­σης του κρά­τους με υπη­ρε­σί­ες πρό­λη­ψης, θερα­πεί­ας και αποκατάστασης.

Η προ­βο­λή των στα­τι­στι­κών στοι­χεί­ων από την επι­δη­μία της γρί­πης πρέ­πει να αξιο­ποιού­νται για τη λήψη των ανα­γκαί­ων και ουσια­στι­κών μέτρων. Απο­τε­λεί πρό­κλη­ση προς τους ασθε­νείς και τις λαϊ­κές οικο­γέ­νειες η από­πει­ρα της κυβέρ­νη­σης να ανα­δεί­ξει τις επι­πλο­κές της γρί­πης, ως “αντι­κει­με­νι­κό” γεγο­νός, κρύ­βο­ντας τις σοβα­ρές ανε­πάρ­κειες του δημό­σιου συστή­μα­τος υγεί­ας και κυρί­ως της παντε­λούς έλλει­ψης Πρό­λη­ψης, που είναι οι πραγ­μα­τι­κές αιτίες.

Υπάρ­χει η επι­στη­μο­νι­κή γνώ­ση και τα μέσα για να αντι­με­τω­πι­στεί η επι­δη­μι­κή έξαρ­ση της γρί­πης, σε μεγά­λο βαθ­μό και ουσια­στι­κά. Εμπό­διο είναι η σημε­ρι­νή ανά­πτυ­ξη που “Θεό” της έχει το καπι­τα­λι­στι­κό κέρ­δος και βάζει στα “αζή­τη­τα” τις λαϊ­κές ανά­γκες και δικαιώ­μα­τα, ακό­μα και την αξία της ανθρώ­πι­νης ζωής.

Καμία έκπτω­ση, κανέ­νας συμ­βι­βα­σμός, καμία ανα­μο­νή στην οργά­νω­ση της λαϊ­κής πάλης για την πλή­ρη κρα­τι­κή χρη­μα­το­δό­τη­ση όλων των μέτρων, προ­κει­μέ­νου να αξιο­ποι­η­θούν οι επι­στή­μο­νες και τα κατάλ­λη­λα μέσα προς όφε­λος της υγεί­ας και της ζωής του λαού. Χωρίς καθυ­στέ­ρη­ση να γίνουν άμε­σα μαζι­κές προ­σλή­ψεις για­τρών, να στε­λε­χω­θούν και να λει­τουρ­γή­σουν τα κλει­στά κρε­βά­τια ΜΕΘ, να εφο­δια­στούν οι δημό­σιες Μονά­δες Υγεί­ας με επαρ­κή αριθ­μό εμβο­λί­ων, κατάλ­λη­λων δια­γνω­στι­κών μέσων, αντι­ι­κών φαρ­μά­κων και να παρέ­χο­νται δωρε­άν σε όλο τον πλη­θυ­σμό χωρίς “πλα­φόν” και περικοπές».

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο